Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sviranjegitare

Marketing

Treba znati slušati


Slušanje glazbe bitno je za napredak u sviranju jednako kao i vježbanje. Sve pjesme koje sviramo i uvježbavamo trebamo dobro proučiti.

Osim toga što po sluhu skinemo i naučimo i ritam i solo dionice neke pjesme, posebno bi se trebali pozabaviti skidanjem melodije vokala, pri čemu je dobro utvrditi u kojoj je ona ljestvici i kako se kreće u odnosu na akorde. Također vrijedi skinuti i bas dionicu, naročito ako je upečatljiva, te zasebno proučiti i što se dešava na bubnjevima.

Nakon što vam je skroz poznato što radi svaki instrument u pjesmi – pjesmu treba poslušati što više puta, pazeći svakog puta na određeni instrument i njegovu povezanost s ostalim instrumentima. Npr. prvi put slušamo samo gitaru, drugi put gitaru i bas, treći put gitaru i bubnjeve, četvrti i gitaru i bas i bubnjeve, peti samo bas i bubnjeve itd. Isprobajte sve kombinacije.

Ako tako budete analizirali svaku pjesmu koju mislite svirati, vaša izvedba na gitari znatno će se poboljšati, a da praktički ni ne uočite kada se to dogodilo. Dok tome još dodate i dovoljno vježbanja - vaša će svirka sazrijeti.

Također se nakon toga budete bolje snalazili i pri sviranju s drugim glazbenicima i u raznim bendovima.

U početku je neiskusnom uhu vrlo teško odvojiti svaki pojedini instrument, no s vremenom i uz puno slušanja vaše će uho sigurno u tome biti uspješno.



Branimir


Post je objavljen 21.05.2007. u 22:51 sati.