Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nesalomljivi

Marketing

Umro Đorđe Novković

Đorđe Novković, najtiražnijii i najuspješnij hrvatski kompozitar zabavne muzike te autor brojnih hitova, preminuo je iznenada rano jutros u 64. godini u svom stanu u Zagrebu, izvijestili su danas Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatska glazbena unija.

Đorđe Novković rođen je 2. septembra 1943. godine u Sarajevu. Sa 6 godina je krenuo u glazbenu školu, a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomirao je dirigiranje u klasi profesora Mladena Pozajića.

Šezdesetih je svirao s Indexima, a zatim osniva Pro Arte. Godine 1968. preselio se u Zagreb i iste godine s pjesmom Stari Pjer postigao prvi uspjeh.Skladao je više od 2500 pjesama za gotovo sve estradne zvijezde na prostorima bivše Jugoslavije i prodao oko 20 milijuna ploča.

Autor je najvećeg broja hitova u povijesti hrvatske pop glazbe koje izvode Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Neda Ukraden, Severina, Mišo Kovač, Srebrna krila, Danijel Popović, Duško Lokin, Tomislav Ivčić, Ivica Šerfezi.Ploče izvođača za koje je on skladao prodavane su u više od 100 milijuna primjeraka.

Njegova pjesma "Don't ever cry" u izvedbi riječkih Putokaza 1993. bila je prva hrvatska predstavnica na Eurosongu, a Porina za životno djelo dobio je 1996 godine. Sudjelovao je na gotovo svim festivalima na ovim prostorima i dobitnik je mnogobrojnih nagrada (Zagreb, Split, Opatija, Krapina, Slavonija ...).

Od 1997. suvlasnik je i direktor programa u najvećoj hrvatskoj diskografskoj kući Croatia Records. Đorđe Novković član je Hrvatskog društva skladatelja od 1969. godine, a Hrvatske glazbene unije od utemeljenja.

(FENA)

Post je objavljen 07.05.2007. u 00:28 sati.