Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Materijale protiv Josipa Boljkovca prikuplja SOA?!


U poplavi dokumentacije koja mi dolazi na mail pred desetak dana stiglo je i jedno pismo za koje je pošiljatelj napisao da ga je izvorno poslao Uredu Predsjednika. Ono se tiče optužbi protiv Josipa Boljkovca za zločine OZNA-e iznesenih ovih dana u Večernjem listu na koje je prvi hrvatski ministar policije danas odgovorio na press konferenciji:

Josip Boljkovac ističe kako nakon Drugoga svjetskog rata nije bio u vojnoj Ozni koja je otvarala logore i tvrdi: – Odlukom Centralnog komiteta povučen sam u Oznu u pomoćni obavještajni centar za kartoteku. Nisam donosio nikakve odluke o logorima, već sam bio izvršni organ, kao i mnogi drugi, i radio sam, kao častan čovjek, po nalogu Partije koja je vodila zemlju...

To su obične laži koje forsiraju desničarske snage u Hrvatskoj koje žele svu krivnju za stradanja nakon 2. svjetskog rata pripisati meni, a za ono što nije valjalo u Domovinskom ratu Stjepanu Mesiću. Njemu pokušavaju smjestiti zbog svjedočenja u Haagu, gdje je rekao istinu. To su poražene snage, ostaci mračne prošlosti.

Boje se prave istine i tim napadima pokušavaju prikriti tko su pravi zločinci u ovoj zemlji. To su Vice Vukojević, koji je odgovoran za ratne zločine u Borovu Selu, kad je izdavao naredbe mimo moga znanja, a s Tutom je haračio i u Bosni. Da stvar bude tragičnija, danas je visokopozicionirani sudac,
rekao je Josip Boljkovac na jučer održanoj sjednici Saveza antifašističkih boraca Karlovačke županije.


Snježana Bičak, Večernji list, 20.04.2007


Pismo koje sam dobio navodi upravo Vicu Vukojevića kao osobu koja rukovodi optuživanjem Boljkovca za zločine SOA-e. Obzirom da je u pismu navedeno kako Vukojeviću u tome pomaže i SOA, bio sam malo zatečen. No, nakon zadnjih događaja opisanih u Večernjaku i mojih provjera na terenu, očito je da se Boljkovac rukovodi upravo sadržajem pisma, pa sam ga odlučio i objaviti:

PREDMET: SOA i VICE VUKOJEVIĆ

SOA kao pravni sljednik POA i dalje intenzivno nastavlja u dogovoru s nekolicinom ekstremnih desničara prikupljati podatke o počinjenim ratnim zločinima nakon II svjetskog rata na području Hrvatske i bivše SFRJ. Za ove potrebe koriste se povijesna građa i dokumentacija u državnim arhivima i arhivima pojedinih ministarstava.

Ovakve aktivnosti bivše POA-e a sada SOA-e opravdavaju se potrebom pružanja stručne potpore tijelima hrvatskog pravosuđa u otkrivanju i procesuiranju počinitelja ratnih zločina nakon II svjetskog rata na čemu inzistira grupacija oko Vice Vukojevića koja prvenstveno želi kompromitirati osobe od kojih su neke bliske Predsjedniku RH (Josipa Boljkovca, Josipa Manolića, Miku Špiljka, Budimira Lončara, Dušana Bilandžića i dr). Prvenstveno su usmjereni prema živim osobama.

U Vukojevićevoj grupaciji aktivni su još: Florijan Boras, Josip Jurčević, Božo Vukušić, Višeslav Vukojević i dr.

Neke od ovih osoba imaju znatan utjecaj u SOA kod Tomislava Karamarka, Milijana Brkića (načelnika centra u Zagrebu te Tomislava Milčića koji u SOA kao šef koordinator znatnijim dijelom je upoznat s navedenim aktivnostima.

Ovakve aktivnost i SOA nastavak su rada bivše komisije za ratne zločine koju su vodili V. Vukojević i B. Vukušić. Najbliži suradnik V. Vukojevića je načelnik centra u Zagrebu Milijan Brkić kojeg je osobno kod Karamarka protežirao V. Vukojević. Vukojeviću prenosi Brkić informacije koje je prikupio te prima zadatke što dalje obaviti. Posebno se dogovara od kojih pripadnika UDB-e, SDS-a, KOS-a i dr. uzimati izjave i za koje se zna da će teretiti pojedinca za izvršene ratne zločine. U tom pravcu je M. Brkić imao razgovore i sa Josipom Perkovićem i Janom Gabrišem.

M. Brkić (inače evidentiran zbog kriminala i terorizma) već dulje vrijeme po nalogu V. Vukojevića, J. Jurčevića i B. Vukušića prikuplja podatke o navodnim ratnim zločinima Josipa Boljkovca, i J. Manolića. Za Boljkovca je navodno sve pripremljeno za podnošenje kaznene prijave. Brkić je dobio izjave od osoba s područja Karlovca koje terete J. Boljkovca zbog izvršenog ratnog zločina što je koordinirano s Vukojevićevom grupom.

Za B. Lončara se prikupljaju podatci s područja Istre te u Italiji kao i za I. Miškovića (bivši punac odvjetnika Čede Prodanovića, op. ž.p.).

Za Špiljka i Bilandžića podatke istražuje i Josip Jurčević u arhivu SKH te se onda planiraju s Vukojevićem i Brkićem daljnje akcije. Saznanja o ovim aktivnostima Brkića i dr. u SOA-i trebali bi imati Vesna Škare-Ožbolt i Ana Lovrin kao čelni ljudi iz pravosuđa.

Za potrebe V. Vukojevića i njegove grupacije, Brkić izvan svog djelokruga rada se petlja u kadroviranje u kriminal. policiji i obrade organiziranog kriminala što izaziva nezadovoljstvo M. Benka, Nađa i Tomurada koji imaju detaljnijih saznanja o Brkićevim nedozvoljenim aktivnostima.

Benko je negativno ocijenio namjeru Brkića da kazneno goni prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova J. Boljkovca. Benku je takoder poznato da ga Brkić i Vukojević sumnjiče da je bio suradnik KOS-a JNA te da nije pogodan za ravnatelja policije. U tom pravcu ga pokušavaju i kompromitirati.


Update (20:25, 22. travnja 2007): Obzirom na tvrdnje pojedinih komentatora da je dr. Franjo Tuđman glavni i odgovorni što nijedan partizanski zločin nakon 2. svjetskog rata nije bio procesuiran prilažem donju fotografiju:





Post je objavljen 20.04.2007. u 23:12 sati.