Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/katjusha

Marketing

euro 2012

ostalo je manje od 24 sata do konačne odluke o dodjeli domaćinstva europskom prvenstvu u nogometu, toj kako vele, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. slušajući našeg el presidentea markovića mogli bismo biti sigurni da će naša kandidatura sa mađarskom dobiti ovu "priredbu" no sudeći prema stranim medijima baš i nije neka povoljna klima za nas. iskreno, volio bih da dobijemo domaćinstvo ali to progovara onaj lokalpatriotski naboj u meni. realno, teško ćemo dobiti ovo prvenstvo.



nije stvar samo u lobiranju, mada je to lavovski dio posla. stvar je i u infrastrukturi te u načinu življenja uz nogomet. malo prije sam vodio jedan razgovor o tome i nekako je moj stav da mi nemamo niti ćemo imati potrebnu infrastrukturu za ovo prvenstvo. svaka čast raznim gradonačelnicima, premijerima i predsjednicima ali ne svodi se sve na izgradnju novih stadiona i parkirališta oko stadiona. najvažniji "sporedni" dio je smještaj navijača a mi u tome tonemo k'o titanik. ako se itko sjeća kvalifikacijske utakmice hrvatska-engleska odigrane u zagrebu prije par mjeseci, dovoljno je pogledati kakvo je bilo stanje sa smještajem. došlo je oko 4,500 engleza i svi nisu mogli naći smještaj u zagrebu nego su popunili smještajne kapacitete od varaždina do karlovca pa čak i u sloveniji u brežicama. a radilo se samo o broju 4,500. zamisli sad dolazak 200,000 navijača. gdje ih smjestiti?! ne vjerujem da je moguće izgraditi toliko hotela a smještaj na jadranu je isto upitan zbog turističke sezone ali i činjenice da je totalni nonsens smjestiti nekoga na jadranu tko će pratiti utakmicu u zagrebu ili osijeku.

druga stvar koja je nama nedostatak je život uz nogomet. naša liga je nula, zero, nulevoj. nije vrijedna spomena. isto je i sa mađarskom. kod nas se živi uz nogomet samo uz reprezentaciju te uz europske izlete naših klubova. koliko mi je poznato uefa vrednuje navijački život i jačinu lige. naš direktni suparnik u borbi za europsko prvenstvo, poljska (i ukrajina) ima kudikamo jaču ligu, i to ne samo prvu. tamo navijači žive uz klub pa makar on bio iz treće lige. dovoljan primjer je zaglebie sosnowiec, klub sa juga poljske u blizini grada katowice. trenutno je u drugoj ligi no svake godine balansira iz 2 u 3 ligu i obrnuto. njihove utakmice su popunjene do posljednjeg mjesta a radi se o desetak tisuća navijača. koji li se klub iz naše prve lige može podičiti takvom gledanošću poput ovog drugoligaškog poljskog kluba?

ako uz to uzmemo u obzir i ekonomsku jačinu zemlje domaćina, veličinu tržišta i neizostavno lobiranje, jasno je da hrvatska i mađarska nemaju velike šanse dobiti ovo prvenstvo. što se više bližimo kraju to su konfuznije informacije. tako je bilo objavljeno da rusi podržavaju hrvatsko-mađarsku kandidaturu (što je meni osobito drago) no onda se to opovrgne i procuri "deal" italije i rusije o ustupanju ruskog glasa italiji što bi zauzvrat donijelo glas rusiji za njenu kandidaturu 2016. godine. u cijelom ovom cirkusu nema čistih a nijanse blata su vrlo slične. niti su talijani pošteni niti u poljaci i ukrajinci lišeni korupcije a bome nismo niti mi daleko od njih. kao što rekoh, volio bih da budemo domaćini no iskreno mislim da će domaćinstvo dobiti italija. vidjet ćemo sutra.

spomenuo sam poljski klub zaglebie sosnowiec. igrom slučaja jedan od urednika njihovog web portala je moj dugogodišnji prijatelj. o klubu znam praktički sve a moglo bi se reći i da sam njihova navijačka podružnica u hrvatskoj. možda više ne kibicarim za hrvatske klubove ali me itekako razveseli svaka pobjeda zaglebia sosnowiec i legie iz varšave. čak štoviše, pred određeni broj godina pisao sam izvještaje iz hrvatske lige za jedan poljski tifo magazin "nasza legia" (službeni tifo legie iz varšave) gdje je izašao moj članak o zagrebačkom dinamu (duplerica, nego šta :). morao bih jednom skanirati članak i objaviti. eto, mali podsjetnik na "poljsku u mom srcu".

Post je objavljen 17.04.2007. u 23:14 sati.