Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Račun iz Verone stigao je na naplatu

Zeljko Čović, photo by Večernji listSvi se još uvijek dobro sjećamo afere „Verona“ gdje su se Ivo Sanader, Miomir Žužul i Željko Čović eto sasvim slučajno našli na jednoj operi, a kao rezultat gledanja te opere Ivo Sanader tada je radikalno promijenio svoj „čvrst“ stav od toga da država neće prodavati svoj udio u Plivi, pa do toga da će država prodati svoj udio najboljem ponuđaču.

Nakon što je afera izbila, sva trojca tvrdila su da su se tamo našli slučajno i da ništa nisu dogovorili, niti da su mogli dogovarati. Čak je i HANFA potvrdila da je preuzimanje obavljeno u skladu sa zakonom. I tako je to do neki dan bila ona poznata priča „svi znaju da je nešto bilo, ali nitko ne zna što“. A onda…

Onda je došla 2007. i redovno financijsko izvješće. U tom izvješću odjednom se našla jedna stavka, koja nije neuobičajena koliko njen iznos. Trošak preuzimanja Plive od strane Barra platila je Pliva fantastičnih 112 milijuna dolara. Još jednom… 112.000.000 $.

U tekstu koji donosi Večernji list, stručnjaci navode da je taj trošak mogao biti maksimalno 50 milijuna dolara i to uz provizije kakve samo netko u snovima poželjeti može. Dakle nitko ne zna gdje je završilo 62 milijuna dolara. Ili možda ipak zna?

Miomir Žužul kao profesionalni lobist (u Europi se njegov tip lobiranja inače zove korupcija, ali tko te još za to pita?) za američke tvrtke, vjerojatno je obavio i lobiranje za Barr. Dakle njemu jedan dio.

Željko Čović kao glavni manager ima najveći utjecaj na upravu i male dioničare koji je potreban kako bi se uprava i dioničari privolili na prodaju. Dakle njemu drugi dio.

Ivo Sanader, kao predsjednik HDZ-a čvrsto je naumio dobiti i slijedeće izbore. Da bi se dobilo izbore, HDZ-u su potrebni novci. Dakle njima treći dio. Što mislite da li je i Ivo nešto uzeo za sebe?

I tako svi sretni i zadovoljni. Vuk sit, a ovce na broju. Pliva je prodana, svi su dobro zaradili i za sad nikome ništa ne fali. Samo jednog dana i tih 112 milijuna dolara doći će na naplatu i prelomit će se preko onih koji su najmanje u svemu tome krivi, plivini radnici. Bez obzira što je trošak preuzela Pliva, to je samo formalno na papiru. U zbilji to su Barrovi novci, kojih se on sigurno nije odrekao niti namjerava.

Post je objavljen 10.04.2007. u 09:16 sati.