Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karaka

Marketing

STIL



od grčke riječi STYLOS= način pisanja

Suprostavljan razgovornom jeziku pojedinim narječjima i slično književni se jezik smatra cjelinom ali se u stvarnosti sastoji od nekoliko stilova. Razlikujemo 3 osnovna stila:
1. POSLOVNI STIL
2. ZNASTVENI STIL
3. PJESNIČKI STIL

POSLOVNI STIL se upotrebljava u vršenju praktičnih poslova u politici, upravi, prosvjeti, zdravstvu, industriji, trgovini, vojsci, novinarstvu i sl.
Poslovni stil obiluje najrazličitijim riječničkim blagom, često vrlo specijalnim. Zbog veze s drugim jezicima osjeća se njihov utjecaj. Rečenica mu je kratka i puna preciznih podataka, ali i jezičnih klišea i formi. Možemo ga podijeliti na:
• UREDSKI STIL- uptrebljava se u dopisima između ustanova i pojedinaca ili između ustanova
• PUBLICISTIČKI STIL - namjenjen je najširoj javnosti. U ovaj spada i NOVINARSKI STIL.- Uz opće značajke poslovnog stila u većoj ili manjoj mjeri skup je svih stilova

ZNASTVENI STIL -njime se služi znanost-tehnika, medicina, društvene i pravne znanosti. Intelektualni elemnenti su ovdje u prvom planu, tj.afektivna strana jezika gotovo potpuno odsutna. Osnovne su mu osobine logičnost u izrazu i preciznost u upotrebi termina. Obično je pun tuđica zbog međunarodnog karaktera znanosti. Rečenica je vrlo složena i apstraktna.

PJESNIČKI (KNIŽEVNOUMJETNIČKI) STIL Taj jezik umjetničkog djela (intenziviran) jezik dan u svom najvećem napregnuću, jer pjesnik je čovjek koji je sav obuzet osjećajima, uzbuđenjem, vatrom i nastoji to jezikom prenijeti na čitatelje.Zato on u velikoj mjeri upotrebljava osjećajno obojene riječi, a obične dovodi u nove veze, jer mu nije stalo samo da nam preda svoju poruku nego da prenese i svoje osjećaje. Ujedno nastoji to učiniti što zornije, slikovitije, i zog zoga se obično služi poredbama i prenesenim značenjem. Tuđice su svedene na najmanju moguću mjeru.


Post je objavljen 22.03.2007. u 19:28 sati.