Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karaka

Marketing

Umne mape - brže učenje


Možda vam izraz umne mape zvuči previše naučno, no ne dajte se zastrašiti riječ je o načinu zapisivanja činjenica kojim bi ubrzali usvajanje znanja. Naš mozak izgrađen je od dvije polutke. Jedna se bavi više slikama, bojama, simbolima -"kreativna" polutka, a druga, tzv. "akademska" polutka, se bavi brojevima, logikom i riječima. Udovoljimo li objema polutkama naš mozak brže i lakše pamti. Ovo je tehnika koju je 70.-ih godina 20 stoljeća utemeljio Tony Buzan u Londonu. Glavni naputci za izradu umnih mapa su: okrenite papir tako da je širi no viši (pejzaž), u središte stavi ključni pojam (unutar kruga ili elipse), grane koje izlaze vodoravne su i zaobljene, bitniji pojmovi su bliže središtu (deblje grane), koristite različite boje i simbole, pišite tiskanim slovima. Da to nije teško dokaz je i ovaj rad učenika šestog rada.





Mentalne mape



Mind maping je sve poznatija tehnika učenja, a uz to i zanimljivija je. Temelji se na crtanju mentalnih mapa, skica koje olakšavaju mozgu da brže i dugotrajnije pamti.
Gradivo koje se savladava crta se otprilike u obliku krošnje drveta, u raznim bojama i sličicama.
Glavni problem, tema stavlja se u centar krošnje iz koje se onda granaju područja. Poprilično jednostavno.
Na praznom papiru napravimo krug u koji ucrtamo naziv knjige (ili poglavlja koje trebamo savladati). Iz centra se granaju poglavlje knjige (maje cjeline), a iz svakog poglavlja najvažnije teme. Bitno je ključne pojmove popratiti i slikom, koja ih najbolje opisuje jer ćemo tako najbolje pamtiti.


Na skici je najosnovniji primjer kako biste stekli dojam kako otprilike mind mapa izgleda.
Iako nisu ucrtane slike, ipak ih ne smijete zaboraviti. Sličicama opisujete asocijativne pojmove.
Npr. Za poglavlje obilježja ucrtavate kuću. Kuća će vas će vas asocirati na pojmove vlasništvo, nedjeljivost, heterogenost, neuskladištivost, a na neopipljivost će vas podsjetiti tako što znate da je suprotan pojam od kuća. Bitno je odabrati slike koje će za vas imati sve potrebne asocijacije.
Priznat ćete da mind mapa izgleda zanimljivije od skripta koje inače radite, a vrijeme potrebno za izradu je jednako ili manje.
Za jednu manju knjigu bit će nam potrebna samo jedna stranica A4 formata. Ukoliko se radi o većoj knjizi bit će vam za svako poglavlje potrebna po jedna mapa.
Mozak će lako zapamtiti boje na slici, te svaku cjelinu poistovjetiti s jednom bojom.
Osim za učenje mind maping koristi se u svakodnevnim situacijama.
Kako je tehnika stvarno korisna i u situacijama poput, odlaska u kupovinu ili planiranja dnevnih obveza, vrlo brzo se proširila. Tako u svoj planer umjesto pukog nabrajanja obveza ucrtavajte šarene krošnje.
Ako ne budete primijetili neke ekstra rezultate, bar ćete se nasmijati svaki put kada vidite u što se vaš planer pretvorio.
U današnje doba upotreba memorijskih i misaonih procesa postaje sve zahtjevnija i sve brža, a doživotno učenje postaje sastavni dio poslovne svakodnevnice. Kako bi količinu informacija kojom smo svakodnevno obasipani mogli kvalitetno obraditi i interpretirati, potrebni su nam određeni alati kao što je Mind Mapping® tehnika.
Ona predstavlja sistem za organizaciju misli, pri čemu je učenje, pohranjivanje, kreiranje kompleksnih sadržaja i misli moguće pohraniti na vrlo malo prostora na papiru. Uobičajeno je da se procese toka misli ili analiziranja obrađuje lijevom polutkom mozga, tj. monotono i linearno s vrlo malo kreativnosti i maštovitosti. Budući da je aktivirana samo jedna polovica ukupnog kapaciteta mozga, tada su i rezultati učenja, pamćenja, prisjećanja samo polovični obzirom na to kakvi bi bili u slučaju da se koristi ukupni potencijal mozga. Sama tehnika se bazira na znanstvenim saznanjima o tome kako čovječji mozak prima, obrađuje, pohranjuje i prisjeća se mnoštva informacija koje svakodnevno prima iz okoline, te stoga otvara nove dimenzije za razvoj, sortiranje i pohranjivanje vlastitih i tuđih misli. Upotrebom Mind Mapping® tehnike razvija se između ostalog kreativno mišljenje, povećavaju se motivacija i koncentracija, sistematiziraju se misli, povećava se interes za materiju koja se obrađuje, poboljšava se komunikacija i štedi se vrijeme. Tehnika se upotrebljava u područjima svakodnevnog života gdje se zahtjeva organizacija informacija, misli, ideja, pa čak i vremena (stvaranje bilježaka, organizacija i vođenje sastanaka, organizacija projekata, planiranje dnevnih aktivnosti, učenje,...)..."

Mind Mapping® .......

- je tehnika koja povezuje kortikalne sposobnosti lijeve i desne polutke mozga

- prati prirodan proces razmišljanja mozga

- pomaže mozgu da efikasnije pohrani i zapamti informacije, a samim time je i prisjećanje istih olakšano

- se koristi se gdje je potrebno sređivanje misli, organizacija ideja, organizacija bilježaka i projekata,

planiranje vremena,...osobni razvoj

- pomaže pri stvaranju kvalitetnijih bilježaka

- povećava koncentraciju i kreativnost

- pospješuje proces učenja (razumijevanje i zapamćivanje) jer se zasniva na "brain-friendly" principima

- nalazi primjenu kako u privatnoj, tako i u poslovnoj sferi života

- mogu koristiti svi od 10-100 godina


Nešto više o mentalnim mapama...

Mentalna mapa je po definiciji izraz briljantnog razmišljanja i prema tome predstavlja prirodnu funkciju ljudskog uma. To je moćno grafičko sredstvo koje osigurava univerzalni ključ za oslobađanje potencijala mozga. Mentalna mapa može biti upotrijebljena u svakom aspektu života u kojem će poboljšano učenje i jasnije razmišljanje povećati čovjekov učinak.

Ona posjeduje četiri osnovne karakteristike:

1.Predmet pažnje predočen je centralnom slikom na sredini papira
2.Glavne teme predmeta se granaju iz centralne slike
3.Grane formiraju povezanu hijerarhijsku strukturu
4.Grane i podgrane sadrže ključne riječi ili sliku.

Tijekom izrade mentalnih mapa važna je upotreba boja, slika i simbola. Na taj se način stimulira rad desne polutke mozga, a korištenjem slova i brojki se istovremeno stimulira lijeva polutka mozga. Paralelnom upotrebom funkcija obiju polutki, stvaraju se nove komunikacijske staze u mozgu. Na taj se način lakše pamte informacije jer su zapisane, kako na papiru, tako i u samom mozgu. Time informacija ostaje bolje registrirana i duže zapisana, a i proces prisjećanja je ubrzan.

Pri crtanju mentalnih mapa poštuje se hijerarhijski razgranata struktura koja je prisutna i u prirodi (npr. drvo, hobotnica, pa i sam čovjek). Razvijajući temu od centralnog motiva ka periferiji koristeći zaobljene linije u bojama, naglašava se ritam mape, a mozak postaje zainteresiran za temu/problematiku koju obrađuje.

Pri pisanju mentalnih mapa razvijaju se osobne asocijacije i kodovi, te se izgrađuje osobni stil jer je svaka osoba jedinstvena

Mentalne Mape su izum genijalnog Tonyja Buzana. To je revolucija u nacinu biljezenja informacija. Dakle, uobicajeni nacin biljezenja je sljedeci:

- prva natuknica,
- druga natuknica,
... i tako dalje

Mentalne mape su drukcije. Mapa sadrzi sliku u sredini koja predstavlja glavnu temu, i odatle se dalje granaju podteme itd. Tesko je to ukratko objasnit, imas knjiga o tome u svakoj boljoj knjizari.

Bit Mentalnih Mapa je to sto se podaci tom metodom pamte i do 70% brze!

To je tehnika koja koristi desnu, kreativnu stranu mozga, tj. simbole, boje, znakove. Izrađuju se mentalne mape koje se granaju u obliku neurona i mozak pamti, i stvarno pamti.!!!




Post je objavljen 16.03.2007. u 22:09 sati.