Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Ivica Percl

Image Hosted by ImageShack.us
OSNOVNI PODACI
ime: Ivan
prezime: Percl
spol: muško
datum rođenja:1.I.1945. u Zagrebu
datum smrti: 16.III.2007. u Zagrebu
zanimanje:skladatelj, gitarist, šansonijer, pjesnik, karikaturist, slikar, organizator i voditelj.
supruga:

16.03.2007 11:50


Umro hrvatski šansonijer Ivica Percl

ZAGREB - Nakon duge i teške bolesti u ranim jutarnjim satima umro je u 63. godini poznati hrvatski šansonijer Ivan-Ivica Percl, izvijestilo je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS).

Ivica Percl (1945.) bio je svestrani umjetnik - skladatelj, gitarist, šansonijer, pjesnik, karikaturist, slikar, organizator i voditelj.

"Uvijek se zauzimao za druge, prije svega za mlade, pa je tako godinama organizirao i vodio Glazbenu tribinu Hrvatskog društva skladatelja, ili klupski program u Klubu Muzičke omladine Podroom, stvorivši tako nizu svojih kolega prostor za predstavljanje i afirmaciju", napominje HDS. Dodaje kako je s jednakim entuzijazmom nastupao u reprezentativnim koncertnim prostorima rodnoga Zagreba i u seoskim domovima kulture, šireći do posljednjih dana života svoj nenadmašni optimizam i uvjerenje da svaki čovjek ima potrebe za kulturom i umjetnošću. Njegovo uključivanje u Domovinski rat 1991. bilo je, kako ističu u HDS-u, samorazumljivo. Obilazio je bojišnice izvodeći svoje ratne i domoljubne šansone za postrojbe Hrvatske vojske.

Iza njega ostaje više od dvije stotine i pedeset šansona na stihove osamdeset i pet hrvatskih pjesnika, te pedesetak na vlastite stihove. Širokoj javnosti najpoznatiji će ostati "Stari Pjer", prema šansoni Đorđa Novkovića, koju je prvi put izveo na festivalu "Zagreb 1968. i otad ostaje njegovim zaštitnim znakom.

Za zasluge u stvaranju i promicanju hrvatske kulture u domovini i inozemstvu odlikovan je ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a primio je i visoko priznanje Obrane grada Zagreba za zasluge u Domovinskom ratu.

Posljednji ispraćaj Ivana-Ivice Percla bit će 20. ožujka, u 15,40 sati na zagrebačkom Mirogoju.
Večernji list
Ivica Percl
Ivica Percl © copyright - 2007 Ivica Kiš
snimljeno kamerom opskurom mikrom 28. 12. 2000.

Post je objavljen 16.03.2007. u 20:43 sati.