Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragonrage

Marketing

Preview: 300

300



Slike



Tagline: Prepare for glory!

Trailer A
Trailer B

Redatelj: Zack Snyder
Scenarij: Zack Snyder, Kurt Johnstad, Michael Gordon, Frank Miller (graphic novel), Lynn Varley (graphic novel)
Žanr: Akcija, Avantura, Fantasy, Ratni, Povijesni
Godina: 2007.
Država: SAD
Glume: Gerard Butler, Andrew Pleavin, Tyrone Benskin, Richard Cetrone, Michael Fassbender, Lena Headey, David Leitch, Vincent Regan, Deke Richards, Rodrigo Santoro, Dennis St John, Maurizio Terrazzano, Andrew Tiernan, Marc Trottier, David Wenham, Dominic West, Tom Wisdom…itd.

Radnja: Godina je 480 prije Krista i na pomolu je rat između Grka i Perzijanaca. Sama radnja filma se vrti oko poznate bitke kod Termopolisa, kada se je Spartanski Kralj Leonida, zajedno sa još 299 Spartanaca suprotstavio daleko najmoćnijoj Perzijskoj vojsci, koja je brojila oko milijun vojnika. Pa iako suočeni sa nemogućim izgledima, zahvaljujući svojoj žrtvi i herojstvu, Spartanicu su se uspjeli obraniti od Perzijskih napadača.

Očekivanja: Film “300” je kao što je već vjerojatno mnogima poznato baziran na istoimenom stripu Franka Millera, te se bavi kao što je već spomenuto, slavnom i poznatom bitkom kod Termopolisa, gdje se je Kralj Leonica suprotstavio sa svojih 299 (300 uključujući i njega) Spartanaca, Xerxesu i njegovoj masivnoj vojski od oko milijun vojnika. Režije te veličanstvene priče se je prihvatio mladi i talentirani redatelj Zack Snyder, najpoznatiji po režiji iznimno kvalitetnog remakea Romerovog horror klasika "Dawn of the Dead" iz 2004. godine. A Snayder je uz pomoć scenarista Kurta Johnstada i samog Millera radio i na scenariju. A uz to što je radio na scenariju, Miller je pak ujedno preuzeo i funkciju producenta te konzultanta. Baš kao i u slučaju prethodne strip adaptacije Millerovog remek-dijela, "Sin Citya", i "300" je također gotovo u potpunosti snimljen uz pomoć tehnike blue/green screena, kako bi se postigla što vjernija vizualna vjerodostojnost stripovskom predlošku. S toga budget filma iznosi daleko manje nego što se to s vizualne strane filma čini, "svega" 60 mil$, što je u usporedbi sa budgetima nekih prošlogodišnjih ali i ovogodišnjih spektakala čije cifre prelaze i brojke od 150 mil$ zbilja mala cifra.
Pred-produkcija je započeta još u Svibnju 2003. godine, kada je scenarist Michael B. Gordon napisao prvu verziju scenarija koja je ima 121 stranicu. U Lipnju 2004. projektu se je pridružio i redatelj Snyder, koji je odmah uz malu pomoć Kurta Johnstada prepravio Gordonov scenarij. Impresioniran Rodriguezeovim načinom rada kod ekranizacije "Sin Citya", Snayder se je također odlučio snimiti gotovo kompletan film ispred blue/green screena i što identičan stripu, kadar po kadar, kako bi ga što vjernije prenio na veliko platno, čak je preuzeo i neke dijaloga iz stripa. Millerov strip mu je doslovno poslužio kao storyboard. Inače, tijekom snimanja 90% filma je snimljeno ispred bluescreena, a tek 10% ispred greenscreena. Razlog tome je što je plava boja bila podložnija za osvjetljenje, a i spartanci nose crvene plašteve, koji su mnogo bolje izgledali na plavoj pozadini nego na zelenoj. Za one koji nisu znali, crvena i zelena su komplementarni par, što bi značilo da one imaju jednaku vrijednost te jedan pored druge previše "bodu" u oči.
No, ipak nije sve bilo naknadno stvoreno uz pomoć CGI-a, pa je tako bilo potrebno čak dva mjeseca da se izradi 125 štitova, 250 koplja I 75 mačeva, iako se neki i posuđeni iz "Troye" i "Alexandra". Uz to, sašiveno je čak oko 600-700 kostima, kao i raznoraznih prostetičkih dodataka za raznorazne likove. Osmišljen je i poseban način borbe za Spartance, pa su glumci trenirali mačevanje zajedno sa stuntmenima čak 6 tjedna prije samog snimanja, a čak im se i sam Snyder pridružio.
Kada je sve bilo spremno za početak snimanja, film je krenuo u aktivnu produkciju 17 Listopada 2005. godine u Montrealu, te je snimljen u roku od 60-ak dana. Nakon toga se je krenulo u post-produkciju koja je trajala mnogo duže od samog snimanja, jer je bilo potrebno digitalno obraditi podosta snimljenoga materijala i ubaciti čak 250 vizualnih CGI efekata kako bi se popunili, tj. nadogradile nepostojeće pozadine. Na tome je radilo čak oko 70 ljudi. Uz to, trebalo se pozabaviti i tonalitetom boje kako bi se postigao što vjerniji vizualni identitet stripa za određene scene.
U Srpnju 2005. godine, ekipi se je pridružio i skladatelj Tyler Bates, koji je sa Snyderom radio i na njegovom prethodnom filmu "Dawn of the Dead". On je prvo napravio nekoliko test skladbi koje je zatim Snyder pokazao čelnicima Warnera, kako bi im još zornije ilustrirao smjer cijelog projekta.
Glumačku ekipu sačinjavaju većinom muški glumci, koji su veći dio filma polugoli, s toga sam siguran da će u ovom filmu moći uživati i ženski dio publike, a kao najpoznatije ime među njima valja spomenuti Gerarda Butlera. A kad smo već kod poznatih imena, valja tu odmah spomenuti, kako su za gl. žensku ulogu Kraljice Gorgo prvotno pretendirale Sienna Miller i Silvia Colloca, no na kraju je ona pripala Leni Headey. Film će svoju svjetsku premijeru doživjeti 09.Ožujka (tj. danas), a kod nas u Hrvatskoj bi se trebao pojaviti samo nekoliko tjedana kasnije, točnije 29. Ožujka. Zanimljivo, iako se još nije počeo prikazivati, film je na imdb-u već od strane publike (za sada njih 7,880) zaradio visoku ocjenu 8.5/10. Mišljenja sma da veći dio tih ljudi niti nije pogledo film, već ga ocjenjuju na temelju fenomenalnih trailera i clipova koji su dostupni na Internetu.
Bilo kako bilo, iščekivanje ovog filma kod publike je iznimno veliko, kao u ostalom i očekivanja, i već su ga sad neki proglasili svojim favoritom 2007 godine. Osobno sam uvjeren da će "300" ispasti vizualno najatraktivniji naslov 2007. godine, unatoč tome što ćemo ove godine imati prilike gledati i visokobudžetne vizualne atrakcije kao što su "Spider-man 3" i "Pirates of the Caribbean: At Worlds End", ponajviše zahvaljujući fenomenalnoj fotografiji..

Galerija fotografija:




By DragonrageP

Post je objavljen 09.03.2007. u 17:25 sati.