Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidikupiudji

Marketing

Tisuće stanova na bubnju

Vrijednost stambenih kredita koje građani ne otplaćuju tri i više mjeseci popela se na 1,1 mlrd kn. Oko tri tisuće građana moglo bi se naći pred ovrhom. Ni s drugim kreditima nije bolje.

Za 857 milijuna kuna stambenih kredita otplata kasni jedan do tri mjeseca, što znači da se s velikim teškoćama i kašnjenjima otplaćuje oko dvije milijarde kuna stambenih kredita.

Podatke o iznosu dospjelih nenaplaćenih potraživanja banaka objavio je HNB u najnovijem izvještaju o poslovanju banaka u 2006. godini.

No, situacija s otplatama stambenih kredita još je dobra u usporedbi s redovitošću otplata potrošačkih ili kredita za automobile.

Večernji list tvrdi da stanovništvo jedan i više mjeseci kasni s plaćanjem 11 posto potrošačkih, gotovo 7 posto kredita za kupnju automobila i oko 5 posto stambenih kredita.

Procjenjuje se da stambeni kredit tri i više mjeseci nije platilo oko tri tisuće građana te još toliko obitelji kasni s ratama kredita od jednog do tri mjeseca.

Do kraja prosinca građani su podigli 37 milijardi kuna stambenih kredita, a kako prosječna vrijednost jednog kredita iznosi oko 40 tisuća eura, proizlazi da već sada stambeni kredit ima oko 130.000 građana.

Pet posto problematičnih među njima daje brojku od oko 6000 obitelji koje s nelagodom primaju opomene banaka, a 3000 dugotrajnih neplatiša moglo bi se naći i pred ovrhom.

Iznos svih kredita stanovništvu koje građani nisu otplaćivali 3 do 6 mjeseci popeo se na 1,5 milijardi kuna. Više od dvije godine ne otplaćuje se oko 275 milijuna kuna stambenih kredita, koje će banke, očito, naplaćivati ovrhom nad stanovima, piše Večernji list.

Trenutačno se u registru nekretnina koje se prodaju u ovršnom postupku nalaze 243 nekretnine pod ovrhom, uglavnom stanovi, kuće, zemljište i poslovni prostori.

Otkad je prije godinu dana HGK pokrenuo taj registar, u njemu je objavljena 1151 ovrha nad nekretninama, i to uglavnom iz manjih sudova jer im je najveći, zagrebački, tek nedavno počeo dostavljati podatke o ovrhama.

Zanimljivo je da se među podacima nalaze i nenaplaćeni krediti od poduzeća. Dospjeli dugovi neimenovanih poduzeća stariji od tri godine iznose čak 2,1 milijardu kuna, piše Večernji list.


Post je objavljen 27.02.2007. u 11:53 sati.