Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sviranjegitare

Marketing

Zašto je bitno znati intervale?

Sve što sviramo sastoji se od intervala i svaki interval (razmak od tona do tona) specifično zvuči. Na primjer, slijed i raspored intervala od kojih se sastoji neki akord određuje kako će taj akord zvučati. Također i u nekoj melodiji ili solu intervali između tonova određuju kako će taj solo, odnosno melodija zvučati.

Intervali koje bi svakako trebali znati su: prima, sekunda, terca, kvarta, kvinta, seksta, septima i oktava. Postoje još: nona, decima, undecima, tercdecima itd., ali oni će vam trebati prvenstveno ako ćete svirati jazz, izuzev none koja je česta u bluesu, ali i u drugoj popularnoj glazbi.

A sada konačno dolazi konkretan odgovor na pitanje: „Zašto ih je dobro znati?“

Ako ih naučite teoretski raspoznavati, naučit ćete ih i međusobno razlikovati po sluhu. Tada će vam učenje pjesama po sluhu postati dječja igra. Raspoznavati ćete akorde bez ikakvih problema jer će ih vaše uho moći razložiti na pojedine intervale od kojih su sastavljeni. Isto će biti i s melodijama i solažama.

Također se i mnoge vježbe za razvijanje sluha rade pomoću pjevanja intervala na određeni način. Zatim, i soliranje pomoću intervala (u ovom slučaju harmonijskih - kad istovremeno zvuče oba tona koja čine interval) u određenoj ljestvici znatno doprinosi zanimljivosti sola.



Branimir


Post je objavljen 26.02.2007. u 23:36 sati.