Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidikupiudji

Marketing

Na tržištu najviše obiteljskih kuća i dvosobnih stanova


Najviše se gradi u Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji, i to obiteljske kuće i zgrade s tri i više stanova


Veliki građevinski boom koji se u posljednjih nekoliko godina pojavio u Hrvatskoj i dalje je u porastu. Oko 20.000 stanova i oko 10.000 zgrada, koliko se godišnje napravi, postalo je standard ovomilenijske gradnje u Hrvatskoj.

Dizalice, razrovane parcele i gradilišta koja svakim danom rastu bit će i ubuduće svakodnevni prizor jer će se i ove godine graditi nove 22.000 stanova. Sudeći po velikom istraživanju i podacima Državnog zavoda za statistiku, te Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog zavoda za prostorno uređenje, najviše građevinskih dozvola izdano je u Gradu Zagrebu, te u Primorsko-goranskoj županiji, a najmanje se gradi u Virovitičko-podravskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Lani je izdano više građevinskih dozvola nego godinu ranije, a iz podataka o zahtjevima za njihovo izdavanje može se zaključiti da će se graditi najviše novih obiteljskih kuća i stambenih zgrada, a rekonstrukcija i obnova bit će znatno manje.


- Prošle godine izdano je čak 150 dozvola za gradnju hotela i apartmanskih naselja, što je zaista velika brojka. No očekivali smo da će ove godine biti više zahtjeva za građevinskim dozvolama, ali broj je gotovo isti unatoč značajnom padu od travnja do listopada - kažu u DZZS-u. Objašnjavaju da je broj zahtjeva za dozvolama u tim mjesecima bio 5 posto manji nego u 2005. godini, te da je u srpnju pao na samo 845 zahtjeva, što je čak 17,9 posto manje od zahtjeva za građevinskom dozvolom predanih u srpnju prethodne godine.

U Zavodu za statistiku kažu da se podaci za cijelu proteklu godinu još prikupljaju, a da se prema podacima do rujna 2006. može primijetiti da se gradi brže, efikasnije i s relativno malo zaostataka.

- Od siječnja do rujna građevinska poduzeća sa 20 i više zaposlenika, kakvih je ipak većina, završila su 4981 stan, što je za 66,4 posto više nego u istom razdoblju 2005. Potkraj rujna 2006. ista poduzeća imala su 8638 stanova u gradnji, što je za 24,4 posto više nego u isto vrijeme prethodne godine. Nesumljivo je da se brojka nedovršenih stanova smanjila tijekom idućih mjeseci, prije svega zbog lijepog, toplog vremena te blage zime koja je na ruku išla prije svega građevinarima - objasnili su u Državnom zavodu za statistiku. Kažu kako, ugovorenih je poslova mnogo, a vrijednost novih narudžbi do rujna iznosila je 16,48 milijardi kuna.


Sudeći prema dozvolama, najviše će se graditi obiteljske kuće i zgrade s tri te više stanova, stanovi će uglavnom biti dvosobni i trosobni, a i jednosobnih i garsonijera bit će mnogo na tržištu. Analitičari kažu da se po svim tim podacima jasno zaključuje da stanogradnja nije u opadanju, nego da će uskoro, tvrde stručnjaci, cijene kvadrata početi padati. U Zagrebu su se cijene u manje atraktivnim dijelovima grada već počele smanjivati, a stručnjaci predviđaju drastičan pad prenapuhanim i nekvalitetnim nekretninama te stabilizaciju cijena potkraj 2007. godine.

Od 1108 dozvola samo tri za vrtiće i škole


U Zagrebu, mjestu s najvećim brojem građevinskih dozvola, u prvih devet mjeseci lani izdano ih je 1108. U gradskom Zavodu za prostorno uređenje, odjel za statistiku, kažu da je najveći broj dozvola - 530 za zgrade s tri ili više stanova, a 324 za obiteljske kuće. Izdana je samo jedna dozvola za gradnju hotela, 34 su za zgrade za trgovinu na veliko i malo, 4 za zdravstvene ustanove te tri za vrtiće i škole

Post je objavljen 11.02.2007. u 20:22 sati.