Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidikupiudji

Marketing

Ne štedite na uređenju, namještaju i aparatima

U jednoj jarunskoj zgradi jedan je stan iznajmljen za 600 eura, drugi ne nalazi stanara ni za 400; razlika je u opremljenosti


Mjesečna najamnina od 500 ili čak 600 eura za dvosobni stan u Zagrebu nije nerealno očekivanje niti izmišljotina neupućenih. Stotinjak dvosobnih stanova u Zagrebu se godišnje iznajmi po toj cijeni, a kad stignu u ponudu, brzo nalaze stanare. Za hrvatske prilike visoki najam plaćaju strane tvrtke i institucije za svoje zaposlenike. Riječ je o činovnicima i nižem ili srednjem menadžmentu koji su san svakog stanodavca.

Njihova mjesečna renta stiže na račun točno u dan, režije se plaćaju odmah, oni borave u stanu radnim danima uglavnom navečer, svakome jednom tjedno dolazi spremačica koja stan održava savršeno čistim i urednim, a u stanu uglavnom nema nikoga od petka ujutro do ponedjeljka popodne.


Ali, naravno da se svaki dvosobni stan ne može iznajmiti po toj cijeni, štoviše, većina koja je trenutno u ponudi po raznim oglasnicima može očekivati upola manju mjesečnu rentu.

Da bi stan vrijedan stotinjak tisuća eura ostvarivao takvu rentu, mora biti u tramvajskoj zoni, na potezu od Jaruna do Maksimira (Novi Zagreb i podsljemenska zona isključeni), u novoj zgradi i odlično uređen.


Na Borovju je stan od 52 četvorna metra, kupljen prije dvije godine u novoj zgradi i plaćen 1600 eura po kvadratu, dakle ukupno 83.000 eura, prije nekoliko mjeseci iznajmljen za 500 eura.

Vlasnici nisu žalili novca za njegovo opremanje, pa su kupovali keramičke pločice A klase, namještaj srednje cijene i kvalitetne kućanske aparate.




Na Jarunu je, pak, stan od 60 kvadrata, po četvornome metru kupljen za 1700 eura (sadašnja tržišna cijena je 2200 eura), iznajmljen za 600 eura. Zgrada je odmah uz jezero, kvalitetno građena, s vrhunskom stolarijom i protuprovalnim vratima, osigurana videonadzorom. Stan je klimatiziran, ima plazma TV, CD player, stroj za pranje rublja sa sušilicom, mikrovalnu pećnicu, novo posuđe...




Na njegovo je uređivanje potrošeno oko 10.000 eura. U istoj jarunskoj zgradi iznajmljuju se još četiri dvosobna stana. Jedan od njih agencija ne može iznajmiti ni za 400 eura jer je znatno skromnije opremljen. Vlasnici su kupovali najjeftiniji namještaj i u stan stavili samo osnovne stvari, što je za strance preskromno.

Skuplji najam samo s ugovorom

Stanovi strancima iznajmljuju se isključivo s ugovorom jer njihove troške plaćaju tvrtke ili institucije. Podrazumijeva se trenutna prijava MUP-u jer oni moraju imati adresu u Hrvatskoj kako bi dobili radnu dozvolu. I na ugovoru, naravno, uvijek piše stvarni iznos ugovorene najamnine.


Na taj iznos vlasnik stana plaća oko 12,5 posto poreza (porez je 15 posto na umanjenu poreznu osnovicu zbog paušalnih troškova). Na početku najmoprimac daje i jednomjesečni iznos najamnine kao garantni depozit, što mu se vraća 15 dana nakon prekida ugovora, kad se vlasnik uvjeri da je stan dobio u istom stanju u kakvom ga je iznajmio.

Tijekom trajanja najma stanar plaća troškove tekućeg održavanja, poput promjene žarulja i sličnog, a veće kvarove, koji pripadaju u investicijsko održavanje, plaća vlasnik stana.
Piše: Branka Stipić


Post je objavljen 08.02.2007. u 08:54 sati.