Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Helena Buljan, glumica

Image Hosted by ImageShack.us
OSNOVNI PODACI
ime: Helena
prezime: Buljan
spol: žensko
datum rodenja: 9.VII.1941 u Đurđenovcu
zanimanje: glumica i profesor na ADU
trenutno prebivalište: Zagreb
suprug:

Film i TV:
Pjevajte nesto ljubavno (2007)
"Luda kuca" (2005-2006) TV Serija .... Katarina Majer
Svjedoci (2003) .... Susjeda
"Novo doba" (2002) (mini) TV Series
Ante se vraca kuci (2001) (TV)
Puna kuca (1998) (TV)
Noc za slušanje (1995)
Kontesa Dora (1993) .... Didi
Caruga (1991) .... Udovica
Đuka Begovic (1991) .... Mara
"War and Remembrance" (1988) (mini) TV Serija .... Mother
The Great Escape II: The Untold Story (1988) (TV) .... Frau Zacharias
Hildegard (1983) (TV)
Kraljevo (1981) (TV)
"Macak pod sljemom" (1978) TV Serija
Harmonika (1976) (TV)
"U registraturi" (1976) TV Serija
"Dimitrije Tucovic" (1974) TV Serija .... Zofka Kveder
Deps (1974)
Psihopati (1974) (TV)
"Pozoriste u kuci 2" (1973-1974)TV Serija .... Zvonkova supruga
Timon (1973)
"Gradjani sela Luga" (1972) TV Serija.... Iva
Slike iz zivota udarnika (1972)
Slucajni život (1969)
Poslednji Stipancici (1968) (TV)
Putokazi stoje na mjestu (1964)



Helena Buljan

Služi se engleskim i talijanskim jezikom. Završila Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu 1964. g. I od tada najviše uloga odigrala u dramskom kazalištu Gavella, ali i u drugim zagrebackim kazalištima te na Splitskom ljetnom festivalu i Dubrovackim ljetnim igrama. Kazalište: Dostojevski: Zlocin i kazna (Sonja). Shakespeare: Na tri kralja (Olivija). Dostojevski: Idiot (Nastasja Filipovna). Cehov: Tri sestre (Olga) ... TV: Tijekom glumacke karijere snimila mnogo TV-drama Film: A. Peterlic: "Slucajni život". Berkovic: "Dora". B. Cengic: "Slike iz života udarnika" i dr. Ostalo: Teatro Stabile, Genova, Italia. Boronessa - Coline. Serreau - Tuttosa a chebestia. Elektra - Cardiff, Wales - GB
Zagreb
Dramsko kazalište Gavella
film.hr


Rodena je 09. 07. 1941.

Obrazovanje: Akademija za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, dipl. dramska glumica

Od godine 1964. angažirana je u Zagrebackom dramskom kazalištu, danas Dramsko kazalište Gavella, ostvarivši u ovom kazalištu pretežit dio svojih uloga. Sudjelovala je u predstavama Teatra &td, Zagrebackog kazališta mladih, Teatra u gostima i u dramskim programima Splitskog ljeta i Dubrovackih ljetnih igara.

Tumacila je nekoliko uloga u filmovima (vece uloge: “Happening” A. Peterlica, “Timon” T. Radica, “Slike iz života udarnika” B. Cengica i dr.) te niz uloga u dramskom programu Televizije (“Posljednji Stipancici”, “Plemicko gnijezdo” u režiji D. Marušica, “Mokra koža” M. Fanellija, “Dnevnik malog Perice” Z. Bajsica, “Amerikanska jahta u Splitskoj luci” G. Para, “Klara Dombrovska” Ž. Marušica, “Dora” Z. Berkovica, “Puna kuca” O. Svilicica i mnogim drugima) i brojnim TV-serijama Hrvatske televizije (“U registraturi”, “Mokra koža”, “Dvadeset slavnih” i dr.)Medu mnogobrojnim radio-dramskim ostvarenjima, istice se uloga u drami “Off” Vladimira Gerica, nagradena na festivalu radija u Ohridu, te glavna uloga u njemackoj radio-drami “Osmjeh ljetne noci” Erlanda Josephsona, u režiji R. Ciullia za Radio Köln.

Važnije uloge u kazalištu: Marianne (Moliere, Tartuffe), Pamela (R. de Obaldia, Vjetar u granama sasafrasa), Sonja (Dostojevski, Zlocin i kazna), Olivia (Shakespeare, Na tri kralja), Ana Petrovna (Cehov, Ivanov), Vera (Havel, Izložba), Nastasja Filipovna (Dostojevski, Idiot), Olga (Cehov, Tri sestre), Grofica (Beaumarchais/Ö. von Horvath, Ludi dani), Marija (Matišic, Božicna bajka), Jelena Andrejevna (Cehov, Ujak Vanja), Vojvotkinja (Webster, Vojvotkinja Malfeška), Rozalie (R. de Obaldia, Gospodin Klebs i Rozalie), Zaira (E. de Filippo, Velika Magija), Pavle (Vojnovic, Suton), Klitemnestra (Gotovac/Euripid, Elektra), Služavka (Lada Kaštelan, Posljednja karika), Reza (S. Kolar, Breza), Majka (Vidic, Ospice), Cecile (B. M. Koltés, Zapadno pristanište), Herodijada (Wilde/Stojisavljevic, Saloma), Žena (Arjuni, Garaže), Eleanor (James Goldman, Zima jednog lava), Gda. Trocki (Ives, Sjajno prolazno vrijeme), Bakhe (Euripid), Gda Zittel (Thomas Bernhard, Trg Heroja), Starija Žena (Lada Kaštelan, Prije Sna), 4 uloge u predstavi Lude Žene (M. Elezovic), Božena (Filip Nola, Palacinke) i dr.

U Italiji, u Teatru Stabile u Genovi 1993/1994. igrala je glavnu žensku ulogu u komadu Coline Serrault, “Tuttosa e Chebestia”, na talijanskom jeziku, u režiji slavnog francuskog redatelja Bene Bessona. U mnogim pozitivnim kritikama predstavljena je kao hrvatska glumica.

U Cardiffu (Wales, Velika Britanija), 1998., igrala je staru Elektru u predstavi “El1Ec2Tra3” u režiji Branka Brezovca.

Suradivala je s mnogim domacim redateljima (Spajic, Habunek, Geric, Radojevic, Violic, Paro, Juvancic, Radic, Mesaric, Vecek, Kuncevic, Dolencic, Jelcic, Brezovac, I. Boban, M. Kovac, N. Delmestre i dr.), te stranima (Magielli, Kica, Ciulli, Besson, Warlikovsky i David Mouchtar Samorai).

Dobitnica je mnogih nagrada, izmedu ostalih i nagrade za najbolju mladu glumicu na Festivalu malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu 1965., na istom festivalu nagrade Zlatni lovor-vijenac za ulogu Grofice u “Ludim danima”, nagrade Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za ulogu Jelene Andrejevne u “Ujaku Vanji”, nagrade “Gavellinih veceri” za uloge Glorije (“Glorija” Ranka Marinkovica) i Rozalie (“Gospodin Klebs i Rozalie”). Za ulogu Majke u “Ospicama” nagradena je na festivalu malih scena u Rijeci.

Dva puta ju je Hrvatsko društvo kazališnih kriticara i teatrologa proglasilo glumicom godine za uloge Ane Petrovne u “Ivanovu” i Grofice u “Ludim danima”.

Dobitnica je i nagrade Društva dramskih umjetnika za ulogu Žene u “Garažama”, i za ulogu Izabele u radio-drami “Artur i Izabela”, autorice Daše Drndic.

Akademske godine 1990/91., 1991/92., i 1992/93. radila je na ADU kao asistent profesora Izeta Hajdarhodžica na odsjeku glume. Tijekom svoje glumacke karijere mnoge je danas ugledne i poznate glumce pripremala za prijemni ispit, a mnogima je bila i mentor na završnom ispitu iz scenskog govora.

Od akademske godine 2001/02. radi kao izvanredni profesor na ADU, te vodi klasu na odsjeku glume.
izvor

Image Hosted by ImageShack.uscopyright - 2007 Ivica Kiš, snimljeno kamerom opskurom mikrom 6. 3. 2001.

Post je objavljen 07.02.2007. u 00:00 sati.