Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidikupiudji

Marketing

Umro je....


30.siječnja 1629 g. umro je vodeći arhitekta 17.stoljeća Carlo Maderno, koji je odredio arhitekturni način rada ranog baroka. Maderno, koji se rodio 1556 g. u švicarskom kantonu Ticino, poćeo je raditi u kamenolomima mramora na sjeveru italije. Godine 1558 preselio je u Rim i bio je u početku klesar mramora, što mu je kasnije i pomoglo u poslu arhitekta.




Njegov prvi samostalni projekt bio je fasada na crkvi Sv.Suzane godine 1596, jedna prvih baroknih fasada.S njom privukao pažnju pape Pavla V. i ta ga je godine 1603 imenovao za glavnogarhitekta Bazilike sv.Petra.Prisilio ga je da prilagodi Michelangelove nacrte.Izradio je nacrt za povećanjem glavnog dijela i ogromne fasade.Fasadu su završili 1612 g. a priredio ju je tako,da može papa vršiti na balkonu i govore i blagoslove.




Produžetak glavnog djela (ladje), koji je promjenio tlocrt bazilike iz grčkog u latinski križ, ćesto je bio kritiziran.Zbog je zatvarao pogled iz Trga sv.Petra na kupolu.
maderno je bio još zaslužan za druga dijela, no više od svih djela nije sam završio ali pa so bili nacrti već prije napravljeni i kasnije ih je on ili prepravio ili doradio.


Post je objavljen 31.01.2007. u 13:18 sati.