Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidikupiudji

Marketing

Idealni stan u potkrovlju obiteljske kuće



• Čitateljica M. B. iz Zadra poslala je tlocrt potkrovlja obiteljske kuće, koje želi adaptirati u udoban stan s barem dvije spavaće sobe i velikim dnevnim boravkom, te ovim putem moli za savjet.


Dovršavanje roh-bau potkrovlja u stanove jedan je od najpovoljnijih načina dolaska do vlastitih stambenih kvadrata.Kako se može vidjeti iz postojećeg stanja, čitateljičino potkrovlje podijeljeno je na dvije podjednake polovice sa po dva zabatna prozora, krovnim prozorima i balkonom uz uvučeni zabatni zid. Tlocrt je pravilnog oblika i gotovo u potpunosti slobodan, izuzev dva betonska potporna stupa i dimnjaka. S obzirom na položaj ulaza i kućnih instalacija, predlažem da se desna polovica proglasi spavaćim dijelom, a da se u lijevoj organizira dnevna zona.
Sve bi trebalo kvalitetno povezati i zadržati što više slobodnog, nepregrađenog prostora. Odlučio sam se za maksimalno otvorenu dnevnu zonu, bez ijedne pregrade i vrata, te intimniji, zatvoreni spavaći dio s dvije spavaće sobe, radnom sobom, garderobom i većom kupaonicom.


U ulaz-vjetrobran može se smjestiti veliki ugrađeni ormar za kapute, obuću i slično. Preostali prostor lijeve polovice stana u potpunosti pripada dnevnom boravku, blagovanju i kuhinji, koji čine jedinstven, cjelovit prostor izduženog tlocrtnog oblika. Kuhinja je u novonastaloj niši uz ulaz te za nju predlažem elemente i opremu U-rasporeda, barski pult s tri visoka stolca prema boravku te dodatni krovni prozor na najpovoljnijemu mjestu.
Prostor za blagovanje svojevrsna je tampon-zona između kuhinje i kuta za sjedenje, ograničen spomenutim betonskim stupovima. Predlažem da se između njih izvede parapetni zidić s kvalitetnom gornjom plohom te da se s jedne strane na njega nasloni pravokutni stol za jelo, a s druge trosjed sjedeće garniture.

Za pristup u desnu, spavaću, polovicu stana treba u središnjem nosivom zidu probiti dva otvora. Postojeća vrata mogu se zazidati. Središnji element spavaćeg dijela je prolazni degažman-garderoba, duguljasti hodnik čija je svrha da poveće sve spavaće sobe i prateće prostorije te stvori i osigura tampon-zonu prema dnevnom boravku. Na krajevima te prostorije, u kojoj dominira veliki ugradbeni garderobni ormar, nalaze se dvije spavaće sobe identične površine i kvalitete.

Soba bliža ulaznim vratima neka se proglasi dječjom, a ova druga spavaćom sobom roditelja. Obje sobe opremljene su standardnim namještajem. Prostor između spavaonica ispunjen je iznadprosječno velikom kupaonicom, s kadom, tuš-kabinom, dva umivaonika i WC školjkom, te manjom radnom ili gostinskom sobom. Kod obrade površina predlažem svijetle prirodne tonove podova, zidova i opreme te, po mogućnosti, korištenje pune unutarnje visine krova.
Piše: Krešimir Crnković


Post je objavljen 28.01.2007. u 01:06 sati.