Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1001misterij

Marketing

TITANIC

Ostala su u priči o Titanicu ipak i neka pitanja na čije ćemo odgovore još morati čekati, a možda ih nikada niti nećemo pronaći. Jedno od najčešćih pitanja je: što je orkestar zadnje svirao kad je brod tonuo? Vjeruje se kako je zadnja skladba bila Bliže, moj Bože, tebi (istom se skladbom kao zadnjom poslužio i Cameron u filmu)ili melodija Autumn. Ipak, većina preživjelih tvrdi da je posljednja skladba bila Bliže, moj Bože, tebi (ja je nazivam po tekstu: Bliže, o Bože moj)i nema razloga da im ne vjerujemo. Neki tvrde da su čuli ragtime, a jedan kaže da orkestar uopće nije svirao. Ipak, telegrafist Harold Bride, koji je imao jako dobar sluh kaže da je u jednom trenutku čuo melodiju Autumn.
Špekulira se i o tome, kako su poginuli prvi časnik Murdoch i kapetan Smith. Za obojicu se priča kako su se ubili pištoljem, ali to je sve dio legende. Zapravo je kapetan stajao na mostu kad je taj dio broda potonuo u more. Silina vode je odnijela kormilarnicu , a ostatak mosta teško oštetila pri čemu je kapetan vjerojatno poginuo. Također se priča o njegovim posljednjim riječima- Drž' te se britanski… i …neka se svatko brine za sebe koje su zapravo dio legende. Ako i jest nešto rekao, onda je druga izjava realnija.
O prvom časniku Murdochu se pričalo da je, želeći spriječiti navalu na preostale čamce, divlje pucao u masu na palubi i pri tome ubio nekoliko muškaraca. Nakon toga je navodno sebi ispalio hitac u glavu( i tu je teoriju iskoristio Cameron u svom filmu). No, međutim, ni u to ne možemo potpuno vjerovati, jer Murdochovo tijelo nikada nije nađeno, a kod nijednog od pronađenih 328 leševa nije nađena rana od vatrenog oružja.
Nadalje, skriveno blago. To je draž svake brodske olupine. Ni Titanic nije izuzetak. Poznate su priče o tome da je na brodu bila velika pošiljka zlata namijenjena SAD-u. Legenda je nastala nakon izjave brodskog skladištara Franka Prenticea, koji se nekoliko godina kasnije sjetio da je sudjelovao u utovaru zlatnih i srebrnih poluga. Stručnjaci tvrde da nikakav takav utovar nije zabilježen na tovarnoj listi. To naravno, ništa ne znači, jer se događalo da se takva vrsta tovara nije vodila kao takva. Nažalost, engleska banka svoje akte već gotovo 100 godina drži pod ključem. Ako je takav transport zaista postojao, dobro je zataškan… To su samo neka od mnogih, još otvorenih pitanja vezanih uz katastrofu. Ostaju dio legende tog znamenitog broda. Možda je to i dobro, jer i stari dvorci čuvaju svoje tajne o duhovima i njihovoj prošlosti…I Titanic će, nedvojbeno, sačuvati neke svoje romantične tajne, koje će njegovu, dugoistraživanu povijest činiti uvijek iznova zanimljivom.


SLUČAJ CALIFORNIANA I MISTERIJ TZV. TREĆEG BRODA
Već znamo da je brod Californian bio nedvojbeno vrlo blizu tonućeg Titanica. Ali, koji je brod viđen s Californiana? I čija su pozicijska svijetla bila viđena s Titanica?
Da se podsjetimo…Californian je 14.4.1912. naišao na ledeno polje i tamo se zaustavio u 22.20 sati. Pozicija Californiana je bila: 42°5'N, 50°7'W, znači, oko 19 milja od kasnije zadane CQD-pozicije Titanica. Californian se zbog struje približavao Titanicu. Oko 23 sata, na Californianu opažaju svijetla nekog broda koji je dolazio s jugoistoka. Oko 23:40, primjećuju da se brod zaustavio( titanic se nakon sudara u točno 23:40 i nakon malo kraće plovidbe zaustavio). Oko 23:50 kapetanu Californiana Lordu se čini kako se svijetla na brodu gase i istovremeno može vidjeti lijevo pozicijsko svijetlo. Tada se Titanic, nakon neuspjelog pokušaja izbjegavanja sante okrenuo prema sjeveru. Nešto poslije ponoći, na Californianu primjećuju svijetla velikog parobroda. Udaljenost su procijenili na od 4 do 10 milja. U 0:45, na Californianu primjećuju čudan bljesak iznad zaustavljenog broda. (vrijeme kad je časnik Boxhall ispalio prvu raketu u nebo). Ne učinivši ništa, lord se vraća na spavanje. Oko 1:20 s Californiana primjećuju da svjetla nepoznatog broda stoje pod čudnim kutem i da je crveno pozicijsko svijetlo nestalo ( vrijeme kad čamčana paluba Titanica zaranja pod vodu). I napokon, u 02:15 na Californianu primjećuju da je brod nestao, tako barem primjećuju…Titanic je potonuo u 02:20, a svijetla su se ugasila nekoliko minuta prije potonuća.
Prema svemu sudeći, brod viđen s Californiana, bio je Titanic!
No, postoje argumenti koji dokazuju da ova priča ne drži vodu. S Titanica su ugledali svijetla drugog broda na sjeveru tek u 0:10 sati: ako su dva broda bila na vizualnoj udaljenosti, Californian primjećuje svijetla broda u 23:00. Kako to da su s Titanica brod primjetili tek sat vremena kasnije?
Nadalje, ako je Californian u trenutku Titanicovog potonuća stajao, kako to da preživjeli tvrde da se nepoznati brod približavao da bi na kraju nestao?
Na Californianu se diskutiralo o veličini broda i udaljenosti. Neki tvrde da je to bio veliki parobrod, dok drugi tvrde da je izgledao premalo za brod veličine Titanica. Udaljenost varira između 4 i 10 milja…Kapetan Smith je mislio da je brod vrlo blizu, pa je naredio da čamcima odveslaju do broda, iskrcaju putnike i vrate se po još. A Rakete koje su ispaljene s Titanica, morale su se čuti u tako mirnoj noći; na Californianu, nisu čuli ništa. A preživjeli su rakete s Carpathie čuli puno prije nego su ugledali brod. Velika je vjerojatnost da su rakete viđene s Californiana ipak bile Titanicove, i tu se Lorda kritizira jer nije ništa poduzeo. Ostaje još više primjera nego sam ih ja naveo, ali da ovaj post, ionako abnormalno dug, ne bi bio dosadan…Da, postojao je treći brod! Brod koji je pola stoljeća ulijevao pomutnju u ljude. Riječ je o Norveškom lovcu na tuljane- Samsonu. Lov na tuljane je prema norveškom zakonu nedjeljom bio nelegalan, a 14 travnja je bila nedjelja. Primjetili su svijetla oba broda, i iz straha od kazne, pobjegli u smjeru Islanda. A onda, Kapetan Samsona, Naess, 1962., neposredno pred smrt, priznaje da je vidio Titanic i da je vidio rakete tonućeg diva. Lord je umro u osjećaju krivnje, ne znajući za treći brod, a čak da se Samson vratio, ne bi mogao primiti više od stotinu putnika…tako je i Titanicova najveća tajna, koliko-toliko razjašnjena.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us


Post je objavljen 24.01.2007. u 22:27 sati.