Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Ena Begović, glumica

Ena Begović 24sata
OSNOVNI PODACI
ime: Ena
prezime: Begović
spol: žensko
datum rođenja: 16.VI.1960 u Splitu
datum smrti: 15.VIII. 2000 u 13.20 sati, pokraj Supetra na otoku Braču
zanimanje: glumica
suprug: Josip Radeljak DikanJosip Radeljak Dikan r.1943 (1.VI.2000-15.VIII.2000)
kci: Lana Radeljak (r.30.V.2000)
majka: Terezom Begović (r.1935)
sestra: Mia Begović 11.I.1963 u Splitu
sogor I: Roland Lopatny
nećakinja: Maja-Lena Lopatny (r.1992)
sogor II: Željko Žnidarić (25.XII.2004-)
pastorak: Leo Radeljak (r.1982)

Film i TV:
Četverored (1999.) .... Mirta Mesog
Agonija (1998.) .... Laura Lenbach
Tri muškarca Melite Žganjer (1998.) .... Maria
Treća žena (1997.) .... Hela Martinić
Chamchatka (1996.) (TV) .... Ana
Ne zaboravi me (1996.) (TV)
Image Hosted by ImageShack.usČaruga (1991.) .... Svilena
Djevojčice sa šibicama (1991.) (TV) .... Sestra
Sarajevske priče (1991.) TV serija .... Doktorka
Fatal Sky (1990) .... Mrs. Sumner
Karneval, anđeo i prah (1990.) .... Frida
Tražim srodnu dušu (1990.) TV serija
Balkan ekspres 2 (1989.) TV serija .... Danka
Glembajevi (1989.) .... Barunica Castelli
Balkan ekspres 2 (1988.) .... Danka
Zagrljaj (1988.) TV Serija
Kraljeva završnica (1987.) .... Višnja
Vještica (1986.) (TV)
Bobi (1983.) (TV)
Hoću živjeti (1982.) .... Tereza
Idemo dalje (1982.) .... Milica
Nepokoreni grad (1981) TV Serija
Pad Italije (1981.) .... Veronika
Piknik u topoli (1981.)
Ivan Goran Kovačić (1978.) (TV)
Okupacija u 26 slika (1978.)
-----------------------------------------
Srijeda, 16. kolovoza 2000.

Image Hosted by ImageShack.us
Poginula Ena Begović, njezina kći Lana i majka teško ozlijeđene

Poznata glumica je nedugo nakon poroda otputovala u Supetar na Braču, gdje je trebala ostati do kraja ljeta /S obitelji je u utorak rano poslijepodne krenula na ručak kod maestra Stipice Kalogjere / U nesreći neozlijeđeni Josip Radeljak, suprug Ene Begović, i njegov sin Leo
SPLIT, 15. kolovoza - Glasovita hrvatska glumica Ena Begović (40) tragično je stradala u utorak u 13.40 sati u Splitskoj, mjestu pokraj Supetra na otoku Braču, u teškoj prometnoj nesreći. Ena Begović bila je u džipu zagrebačke registracije »grand cherokee« registarskih oznaka 774-VK sa svojim suprugom Josipom Radeljakom Dikanom (57) iz Splita i svojom majkom Terezom Begović (65). U vozilu su bili i glumičina jednoipolmjesečna kći Lana, te Leo Radeljak (18), Dikanov sin iz njegova prvog braka s glumicom Bebom Lončar.
Radeljakovi su ljetovali u Supetru na Braču, a u utorak su, kako smo saznali, krenuli na ručak kod maestra Stipice Kalogjere i njegove supruge Maruške Šinković. Teška nesreća dogodila se, kako se navodi u neslužbenoj informaciji, kad se Radeljakov džip zaustavio na jednoj uzbrdici. Tada su otkazale kočnice i vozilo je sletjelo s ceste.
Ena Begović zadobila je smrtonosne ozljede. Uz frakturu lubanje, čini se da joj je tada slomljen vrat i obje nadlaktice, te prignječena prsna kost. Njezinoj majci Terezi, rekao nam je dežurni liječnik u Domu zdravlja u Supetru dr. Milan Glavaški, ozlijeđena je ključna kost i natečena desna strana prsnog koša.
Ozljeda male Lane teža je nego što se u prvi mah činilo. Kako nam je izjavio dežurni liječnik u jedinici intenzivnog liječenja Odjela za anesteziju splitske bolnice dr. Milivoj Lojpur, prva snimka pokazala je da postoji ozbiljna ozljeda glave.
Dr. Lojpur ističe da treba obaviti dodatne pretrage da bi se točno utvrdilo djetetovo stanje.
U traumatološkom odjelu splitske bolnice dežurni liječnik dr. Ivo Štajner nam je rekao da je stanje Tereze Begović stabilno. Josip Radeljak i njegov sin Leo prošli su bez ozljeda.
Nakon nesreće, Enu Begović, njezinu majku i bebu u posuđenom »yugu« iz Splitske je u supetarski Dom zdravlja prevezao njezin muž gdje je ustanovljena glumičina smrt. U gliseru Nenada Gospodnetića ozlijeđene Tereza Begović i Lana prevezene su u splitsku bolnicu.
Joko Svalina
Vijesnik
-------------------------------------------------
POČELO SUĐENJE ČETIRI GODINE NAKON TRAGIČNE SMRTI ENE BEGOVIĆ
Leo i Josip  Radeljak Leo Radeljak ne osjeća se krivim
SPLIT - Čitanjem optužnice i očitovanjem okrivljenog Lea Radeljaka (22) koji je izjavio da se ne smatra krivim, na Općinskom sudu u Splitu počelo je suđenje za prometnu nesreću u kojoj je u kolovozu 2000. godine život izgubila glumica Ena Begović. Informaciju o tome novinarima je priopćio sudac Hrvoje Alajbeg jer je odlukom sudskog vijeća javnost isključena s glavne rasprave.
Optužnica 22-godišnjeg Lea Radeljaka tereti da je 15. kolovoza 2000. godine, oko 13.30 sati, u mjestu Splitska na Braču, vozio jeep grand cherokee, registracijskih oznaka ZG 774-UH, i u jednom trenutku, bez gašenja motora, zaustavio vozilo na uzbrdici. Lakomisleno smatrajući, stoji u optužnici, da neće prouzročiti prometnu nesreću, povukao je samo ručnu kočnicu prema gore, dok je ručicu mjenjača ostavio u položaju za rikverc. Jeep je, međutim, krenuo unatrag, prevrnuo se na lijevu stranu u udubinu pokraj ceste i zaustavio se na krovu. Ena Begović je zadobila višestruke ozljede glave od kojih je preminula, a teško su ozlijeđene njezina kći Lana i majka Tereza Begović. Optuženikov otac Josip Radeljak, koji je sjedio na mjestu suvozača, prošao je bez ozljeda.
Nakon što je Leo Radeljak iznio svoju obranu, u svojstvu svjedoka ispitan je njegov otac Josip Radeljak. Zbog neuredne dostave sudskog poziva, na jučerašnjem se ročištu nije pojavila svjedokinja Tereza Begović. Premda je ispitana u istrazi, tužilaštvo ustraje u njezinu saslušanju na glavnoj raspravi, pa će Tereza Begović biti ponovno pozvana.
Sud je prihvatio prijedlog obrane i donio rješenje o provođenju dodatnog vještačenja koje će obaviti sudski vještak Vinko Ugrina. Ugrina je tijekom istrage obavio vještačenje mjenjača i ručne kočnice, a nalaz je pokazao da je vozilo bilo ispravno. Obrana je, međutim, priložila dokumentaciju pribavljenu iz SAD-a, po kojoj je, navodno, i na drugim vozilima jeep grand cherokee iste serije bilo problema upravo s neispravnim mjenjačem.
Glavna rasprava potom je prekinuta i odgođena na neodređeno vrijeme. I u nastavku će se, međutim, voditi iza zatvorenih vrata. Vijeće je, naime, prihvatilo prijedlog obrane, s kojim se suglasilo i tužilaštvo, da javnost bude isključena tijekom cijelog postupka. Prijedlog je obrazložen potrebom zaštite osobnog i obiteljskog života optuženog, s tim da je optuženikov branitelj, odvjetnik Predrag Jelavić dodao kako isključenje javnosti opravdava i dosadašnji, iznenađujuće veliki interes medija za ovaj slučaj. Isključenje javnosti, rekao je Jelavić, omogućit će odvijanje rasprave u mirnoj atmosferi.

J. MATIĆ
Slobodna Dalmacijapetak, 17.9.2004.
----------------------------------------------------
15. Aug 2000 23:02 (GMT+01:00)


U saobraćajnoj nesreći na ostrvu Braču
Poginula glumica Ena Begović
SPLIT (Beta) - Hrvatska glumica Ena Begović (40) poginula je u utorak u 13.30 sati u saobraćajnoj nesreći u Splitskoj na ostrvu Braču. Enina majka Tereza (1935) zadobila je teške telesne povrede, jednoipomesečna ćerka Lana (rođena 1.jula) nalazi se na posmatranju u splitskoj bolnici, dok je Enin suprug Josip Radeljak (1943), prema prvim informacijama, prošao bez povreda.

Prema nepotpunim podacima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, nesreća se dogodila kada je džip marke "grand čiroki" zagrebačke registracije, kojim je upravljao Radeljak, iz neutvrđenih razloga skrenuo sa puta i survao se u provaliju duboku oko pet metara. Teško povređena Ena prebačena je gliserom u splitsku bolnicu gde su lekari konstatovali smrt. Ena Begović letovala je sa porodicom u Supetru na Braču.

Ena Begović, rođena je 8. jula 1960. godine. Tokom višegodišnje karijere ostvarila je značajne uloge, među kojima se ističu naslovna uloga u "Gospođici Juliji", zatim Antigone, Nere u "Gričkoj vještici", baronice Kasteli u "Gospodi Glembajevima" i druge. Ena Begović igrala je i u brojnim filmovima poput Tomićeve "Kraljevske završnice", u "Glembajevima" Antona Vrdoljaka, "Čarugi" Rajka Grlića i drugima.
Glas Javnosti
----------------------------------------------------
Ena Begović 24sata
Vecernji list

Post je objavljen 25.01.2007. u 00:00 sati.