Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidikupiudji

Marketing

Poslovni tornjevi sve jeftiniji i sve prazniji


Za poslovni prostor u Hrvatskoj neće biti puno interesa sve dok se ne bude znalo točno vrijeme ulaska u EU; tada će strane tvrtke početi masovnije dolaziti, procjenjuje Arn Willems, partner u zagrebačkom uredu CB Richard Ellis

Cijene zakupa poslovnih prostora u Zagrebu lani su nastavile padati: ukupni je pad 6,5 posto, a istodobno je porasla stopa nepopunjenosti. Očekuje se da će te najamnine i dalje padati, upozorava međunarodni konzultantski div CB Richard Ellis (CBRE) u svom izvješću o cijenama najma poslovnih prostora u svjetskim metropolama.
Trenutno se mjesečne najamnine u Zagrebu kreću u rasponu od 14 do 16 eura po kvadratu poslovnog prostora A kategorije. Najveći pad cijene su zabilježile starije zgrade u centru Zagreba, i to uglavnom stanovi koji su pretvoreni u poslovne prostore. U nešto starijim poslovnim zgradama poput nebodera Industrogradnje, Zagrepčanke i Cibonina tornja mogu se unajmiti prostori već za 10 eura po kvadratu. Cijene najma poslovnih zgrada izvan grada niže su od onih u centru, ali se ipak sporije popunjavaju.
Cijene prostora u novim poslovnim neboderima na lokacijama Vukovarske i Radničke ulice ovise o kvadraturi (što je manje kvadrata, to je cijena veća), kao i o poziciji unutar zgrade (viši katovi su skuplji).

- U 2006. na tržište je stiglo oko 170.000 četvornih metara novog poslovnog prostora (uključujući Centar projekt - 30.000 m2, NetCity - 12,500 m2, Grand centar - 13.500 m2, Eurotower - 17.500 m2, Almeria Tower - 15.000 m2). Od tih 170.000 m2, otprilike 120 tisuća ili 70% je napunjeno, odnosno iznajmljeno - objašnjava Arn Willems, partner u zagrebačkom uredu CBRE.
- Ove se godine očekuje novih stotinjak tisuća kvadrata, pa će biti još više neiznajmljenih poslovnih prostora, a cijene će i dalje padati - kaže Willems. Lani su te cijene bile 6,5 posto niže nego 2005., a ovogodišnji bi pad mogao biti nešto manji.

- U 2008. očekujemo da će se stope stabilizirati i da bi prema kraju te godine mogle nastaviti lagano rasti. No, nije vjerojatno da će prosječne cijene najma za prostore A klase pasti puno ispod 14 eura po kvadratu. Tijekom 2005. i 2006. rast je bio potaknut velikom opskrbom tržišta i činjenicom da su mnoge tvrtke selile u nove zgrade jer je bila velika ponuda i povoljni uvjeti. Mnoge su tvrtke prerasle svoj postojeći prostor zbog rapidnog rasta poslovanja u proteklih pet godina. Uz to, tvrtke koje su nekada imale nekoliko lokacija odlučile su se konsolidirati na jedinstvenoj lokaciji. Nažalost, nove prostore lani nisu zauzimale nove kompanije na hrvatskom tržištu, a ne vjerujem da će ih i biti sve dok ne bude jasan datum ulaska Hrvatske u EU - upozorava Willems.
U ostatku Hrvatske tržište poslovnih prostora je nerazvijeno i nezrelo, upozoravaju iz CBRE. - To je velikim dijelom rezultat trenda u zadnjih desetak godina kada su se središnjice svih tvrtki preselile u glavni grad. U drugim gradovima (Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Varaždin) praktički nema poslovnih prostora A klase, a najviše moguće cijene najamnina su oko 14 do 15 eura po kvadratu, dok je prosjek od 10 do 13 eura.
Nažalost, u bliskoj budućnosti u tim gradovima ne vidimo prostora za promjenu trenda, jer je i dalje prisutan trend seljenja tvrtki u Zagreb. Moguće je da će dugoročno regije izvan Zagreba također početi s razvojem, možda uz asistenciju EU fondova. No, za to će trebati vrijeme - kaže Willems.
I kad se to dogodi, cijene najma neće dostići one u Zagrebu, što je normalno, objašnjavaju u CBRE. I u Londonu su najviše rente oko 130 eura mjesečno po kvadratu, što je nemoguće postići u drugim britanskim gradovima.

- Krajem 2006. svjedočili smo početku prekapacitiranosti tržišta poslovnih prostora i to će se nastaviti kroz 2007. No, vjerujemo da će zbog smanjene količine prostora koji će biti građeni za tržište u 2007. i 2008. do kraja 2008. tržište biti stabilizirano, te da bi u 2009. i 2010. potražnja mogla ponovno postati veća od ponude. To će u velikoj mjeri ovisiti o tome koliko će brzo biti jasno kada će Hrvatska, pogotovo točnim datumom, pristupiti Europskoj Uniji - objašnjava Willems.

Post je objavljen 24.01.2007. u 13:40 sati.