Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/olifant

Marketing

UZALUDAN LJUBAVNI TRUD

Moja frendica Marki, premda često onemogućavana zbog gejlezbo orijentacije i granično transrodnog spola, u zadnje je vrijeme postala prilično poduzetna. U poslu i u ljubavi. Strastveno se udvara urednici jednih visokotiražnih novina. Da bi joj iskazala osjećaje, poslala je na njenu adresu prekrasan mail, prepun pulsirajućih srčeka i zanimljiv tekst, nimalo slabiji od većine onih koji inače ispunjavaju naše tiskovine. Međutim, dotična nit’ odgovara na poruku, niti je objavila članak. Nemoguće je pomisliti da nije zainteresirana za nadasve primamljivu ponudu i da će Markin ljubavni trud ostati uzaludan. Ni govora. Bit će da zavlači, ne bi li pojačala interes druge strane. Samo, kad napokon odgovori, tema članka više neće biti aktualna. Stoga ću, dok ona koketira, ja preuzeti urednički posao i objaviti tekst na svom blogu:

"Oko dvije stotine homoseksualnih osoba šetalo je u subotu, 13.o.m, Trgom sv. Petra u Vatikanu. Nosili su cvijeće u rukama i smješkali se zavodnički, sve u nastojanju da se svide.
Ne znam jesu li otpjevali koju serenadu i kako je to zvučalo, ali svejedno - uzalud im trud! Petrov nasljednik nije se pojavio na balkonu. Svoj sud o toploj braći više je puta otvoreno izrekao, ne hajući za političku korektnost. Izgleda da ne misli baš dobro o njima. A zašto i bi? Što su mu oni u životu? Jesu li učinili išta za njega? Nisu, samo ga gnjave.
Gnjavili su svojedobno i direktora FBI-a Johna Edgara Hoovera, pa su loše prošli. Taj pošteni konzervativac nije mogao podnijeti homiće u svojoj blizini i progonio ih je svim sredstvima. Sasvim opravdano. Nije valjda trebao dozvoliti da mu se masa takvih vrcka na važnim državnim funkcijama? Čemu? Kad mu je bio dovoljan samo jedan – njegov zamjenik i životni drug Clayde Tolson. Ostali bi samo smetali idili. Stoga ih je pomeo željeznom metlom.
Papa Benedikt nema svjetovnu moć, može samo mahati pastirskim štapom. Da razdvoji bijele i crne ovčice. Ali kamo s onima roza boje? Sami problemi s takvima. Nije čudo što mu idu na živce. Nema nimalo razloga da ih voli. Za razliku od njih, papin bliski prijatelj Georg Ganswein sasvim se posvetio frendu Ratzingeru. I zaslužio najljepše osjećaje. Kako se očituje ta ljubav i do kojih razmjera ide, ne bih znala reći. Nešto me ne zovu u goste, pa nisam upoznata sa situacijom.
Ali znam da je dotični šarmantni Georg papin tajnik i priča se da svašta taji. I da nosi tajice. Točnije, izvjesna gej-tračibaba, po imenu Fabio Canino tvrdi da oni hodaju. Što je donekle i točno, s obzirom da rečeni Georg prati svog šefa u stopu. Kud hoda papa u Prada cipelicama, tuda i on, te takoreći - hodaju zajedno. Korak za korakom, iskorak za iskorakom.
Ne vidim ništa sporno u tome. Zašto papa ne bi, dakle, hodao sa svojim tajnikom? Ali da između njih ima nešto više, ne vjerujem. Kako bi to bilo moguće? Više od hodanja je brak, a kao što znamo, talijanski zakonodavac još nije pravno priznao istospolne građanske zajednice. Ali radi se na tome. Stvari se odvijaju filmskom brzinom, u slow-motion tehnici. Koračić po koračić. Valjda neće sve biti uzalud."

Lucy Fair, vaša dopisnica iz Zone sumraka


Post je objavljen 16.01.2007. u 15:44 sati.