Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidikupiudji

Marketing

Prvi inteligentni stanovi u vilama na Srebrnjaku



Pametni dom nudi regulaciju rasvjete, upravljanje roletama, integrirani sustav zaštite, softversko upravljanje iz daljine itd., štedi energiju i pruža sigurnost

Naselje od 16 urbanih vila koje INGRA gradi na Srebrnjaku bit će prvo naselje u Hrvatskoj čiji će stanovnici imati predispozicije za ugradnju instalacija pametnoga doma. Tu je inovaciju dvije godine razvijala jedna zagrebačka tvrtka i nedavno za nju dobila dvije domaće i jednu međunarodnu nagradu.

Vrijednost inovacije hrvatskih inženjera prepoznali su u INGRA-i i nedavno odlučili da već u projektnoj fazi za pametni dom pripreme sva 64 stana u 16 urbanih vila, čiji se završetak očekuje do kraja 2007.

- Želimo da naši kupci imaju sve predispozicije za odabir dodane vrijednosti pri kupnji pa će sve vile imati postavljene predinstalacije za pametnu kuću. Iako je to tek pilot-projekt, moram naglasiti da će uskoro doći i zakoni kojima će se poticati projekti koji u konačnici rezultiraju uštedom energije.

S obzirom na to da smo primijetili kako naši kupci zapravo nisu upoznati s prednostima koje donosi ‘inteligentan stan’, organizirat ćemo prezentacije na kojima ćemo, osim objašnjenja pojma pametne kuće, pokazati i izračune iz kojih se vidi što donosi takvo ulaganje. Naši inženjeri upravo rade izračune koji će pokazati što to ulaganje dugoročno znači i u financijskom smislu, kroz uštedu energije, ugodnije življenje i dodatnu funkciju sigurnosti - kaže Vesna Leić-Oppenheim, izvršna direktorica INGRA-e.

Cijena četvornog metra stana na Srebrnjaku iznosit će 3500 eura, a paket usluge pametni dom, objašnjava V. Oppenheim, posebno će se dogovarati s kupcima.




- Za standardni paket stana veličine 160 kvadrata, primjerice, kompletna instalacija stajat će 50.000 kuna, što ispada 41 euro po kvadratu. Ta instalacija omogućava regulaciju rasvjete, upravljanje roletama, integrirani sustav zaštite, LCD ekran sa 16 kanala, izradu scena za različite uvjete tipa gledanje televizije, izlazak iz stana ili romantična večer, te softversko upravljanje domom kad u stanu nema nikoga (simulacija života) i daljinski upravljač za upravljanje sustavom kada ste u stanu. Raspon usluga softverskim upravljanjem može se nadograđivati prema potrebi i to je njegova najveća prednost - objašnjava V. Oppenheim.

Osim pametnog doma, kaže Oppenheim, u INGRA-i stalno razmišljaju kako kupcima ponuditi dodane vrijednosti i život učiniti ugodnijim i sigurnijim. Stoga razmišljaju i o postavljanju videonadzora po cijelom naselju na Srebrnjaku, a budućim stanarima ponudit će i domarsku službu, što je u razvijenijim zemljama zakonska obveza. Podno grijanje u kupaonicama, ugrađeni grijači terasa i na svim prilazima garaža, hortikultura najboljih projektanata i kvalitetna izvedba, od poda do krova, tvrdi V. Oppenheim, standard je od kojeg neće odstupati.

- Naša je odgovornost da stanarima omogućimo kvalitetnije uvjete života i upoznavanje s najmodernijim tehnologijama - smatra Oppenheim.
-Vjesnik

Post je objavljen 16.01.2007. u 09:43 sati.