Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Duško Gruborović, glumac i pjesnik

Image Hosted by ImageShack.us
OSNOVNI PODACI
ime: Duško
prezime: Gruborović
spol: muško
datum rođenja: 9.V.1956. u Malom Gradcu kod Gline
datum smrti: 4.XII.2006. u Zagrebu
zanimanje: glumac
supruga: Nensi Gruborović (r.1967) logopedica u SUVAG-u
sin: Goran Gruborović (r.2001)
otac: Milan Gruborović (-+2005)

Film i TV:
"Nad lipom 35" (2006) TV Serija.... Josip Brda
Snivaj, zlato moje (2005) .... Skaric
Zlatne godine (1992) .... Agent
Prica iz Hrvatske (1991)
Djuka Begovic (1991) .... Tunja
"Ptice nebeske" (1989) (mini) TV Series
Horvatov izbor (1985) (as Dusan Gruborovic)
"Smogovci" (1982) TV Series .... Lorin otac (unknown episodes)
"Velo misto" (1981)
"Nepokoreni grad" (1981) tTV Serija
Povratak (1979)
------------------------------------------
08.12.2006 15:50


Pokopan glumac Duško Gruborović

Image Hosted by ImageShack.us
ZAGREB - U nazočnosti članova obitelji, rodbine, prijatelja, velikog broja dramskih umjetnika te kulturnih i javnih djelatnika na zagrebačkom groblju Mirogoj pokopan je danas Duško Gruborović, kazališni i televizijski glumac, pjesnik, tekstopisac i dugogodišniji član ansambla Satiričkog kazališta "Kerempuh".


Ispred mrtvačnice od Gruborovića se u ime kazališta "Kerempuh" oprostio Fadil Hadžić, a nad grobom prijatelji i suradnici Antun Tudić i Enes Kišević koji su pročitali nekoliko njegovih pjesama.

Na komemorativnom skupu u "Kerempuhu" oproštajne riječi preminulom glumcu Dušku Gruboroviću uputio je ravnatelj toga kazališta Duško Ljuština, koji je podsjetio da je Gruborović cijeli glumački vijek proveo u tom kazalištu u kojemu je odigrao 40-tak uloga.

Istaknuo je kako je Gruborović, uz ostalo, stekao simpatije publike tumačeći ulogu Ive u drami Slavka Kolara "Svoga tela gospodar".

"Gruborović je bio vitez riječi, promicatelj duha, pjesnik i glumac, koji je kazališnu i književnu scenu napustio u naponu glumačke karijere", rekao je Ljuština.

U ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) od Duška Gruborovića oprostio se Zlatko Krilić, rekavši kako je "Duškov drugi talent bilo književno stvaralaštvo, posebice pjesništvo, za što je dobio i nagradu 'Zvonimi Golob' ".

Od preminulog kolege i prijatelja oprostili su se glumci "Kerempuha" Elizabeta Kukić i Antun Tudić.

Glumac Duško Gruborović (1956.) iznenada je preminuo u ponedjeljak, 4. prosinca, u Zagrebu, tijekom snimanja televizijske serije "Nad lipom 35".

(Hina)
Večernji list
----------------------------------------
Index.hrDuško Gruborović umro na snimanju showa "Nad lipom 35"
utorak, 5.12.2006 19:18
Image Hosted by ImageShack.us

U PONEDJELJAK navečer je na snimanju glazbeno-humorističnog showa Nove TV "Nad lipom 35" umro glumac i književnik Duško Gruborović, prenosi Dnevnik.hr.

Za vrijeme snimanja Gruborović je zatražio pauzu jer mu nije bilo dobro. Nakon toga je uzeo svoje lijekove koji su mu propisani za srčane probleme i otišao prileći. Stanje mu se nije poboljšalo pa je pozvana hitna pomoć.

Pokazalo je da je riječ o infarktu, već trećem koji je pogodio Gruborovića. Hitna ga je pomoć dugo pokušavala reanimirati, ali njihovi su se napori pokazali neuspješnima. Glumac nažalost nije preživio svoj treći srčani udar.

Gruborović je rođen 9. svibnja 1956. u Malom Gradcu kod Gline. Diplomirao je 1981. na kazališnoj akademiji u Zagrebu nakon čega je postao član kazališta "Kerempuh", kojem je ostao vjeran sve do smrti. Imao je samo 50 godina.

P.V.
Foto: Dnevnik.hr
----------------------------------------
04.12.2006 23:44

TRAGEDIJA Poznati glumac noćas doživio srčani udar tijekom rada na epizodi “Nad lipom 35” Nove TV
Duško Gruborović umro pred šokiranim kolegama
Autor Renata Lacko





Upravo kad su mislili da će snimanje još jednog nastavka privesti kraju, dogodila se prava drama. U ponedjeljak predvečer na snimanju glazbeno-humorističnog showa “Nad lipom 35” na Novoj TV, od srčanog udara umro je glumac i književnik Duško Gruborović.

– Još uvijek sam u šoku – rekao je Žarko Potočnjak, koji je u tom trenutku završavao scenu s Duškom, koja je trebala trajati još desetak sekundi. Duško se okrenuo i rekao: “Molim vas, prekinimo snimanje, nije mi dobro” – rekao je Žarko. Sve ostalo događalo se filmskom brzinom. Duško je dobio lijekove koje inače uzima zbog slabog srca, i prilegao. Istodobno je ekipa s nove TV pozvala Hitnu pomoć i činilo se da će i treći infarkt Duško Gruborović preživjeti, ovaj put to, na žalost, nije bilo tako.

– Hitna je gotovo sat vremena pokušavala Duška vratiti u život – vidno potreseno prepričavao je Potočnjak. Dodao je kako se doista kao na snimanju serije dogodilo da su na kraju umjesto sretnog kraja liječnici morali konstatirati – smrt.

Iako su svi koji su sudjelovali na snimanju bili u velikom šoku, neke su se formalnosti naprosto morale odmah obaviti. Stigla je i policija, a čitavoj ekipi najmučnije bilo je kako obavijestiti Duškovu suprugu Nensi i sina.

Naravno, na mjestu tužnog događaja pojavio se i Duško Ljuština, ravnatelj Kerempuha, čiji je Duško Gruborović bio dugogodišnji član. Stigao je i Boris Geršak, došli su i drugi kolege koji su u tako kratkom vremenu čuli što se dogodilo, ali zapravo više nitko ništa nije mogao učiniti.

– Svi smo još uvijek previše potreseni da bismo uopće mogli reći kada će se snimanje showa nastaviti, a kamoli tko će i hoće li netko uopće u emisiji zamijeniti Duška Gruborovića – rekla je glasnogovornica Nove TV Dijana Tušek.

Kazalište Kerempuh također je u šoku. Još neki dan, pričaju glumci, Duško je bio na kavi i rekao da se osjeća sasvim dobro. Posljednje dvije predstave u kojima je igrao, a koje su na repertoaru toga kazališta su “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića i “Afera” Fadila Hadžića.
Večernji list

----------------------------------------
Bljesak info
05.12.2006 @ 20:34:27
Duško Gruborović umro na snimanju showa

Jučer navečer, na snimanju glazbeno-humorističnog Nove TV 'Nad lipom 35' od srčanog udara iznenada je pred šokiranim kolegama umro glumac i književnik Duško Gruborović. Snimale su se neke od ...


... posljednjih scena nove epizode kad je Duško Gruborović rekao: "Molim vas, prekinimo snimanje, nije mi dobro." Uzeo je svoje lijekove za srce i prilegao. Hitna pomoć, koja je u međuvremenu stigla, gotovo je sat vremena glumca pokušavala vratiti u život.

No, sve je bilo uzalud. Treći infarkt Duško Gruborović nije preživio. Kolege i ekipa na snimanju bili su šokirani. U međuvremenu su stigli mnogi Gruborovićevi kolege i prijatelji koji su čuli što se dogodilo.

Duško Ljuština, ravnatelj Kerempuha, čiji je Gruborović bio dugogodišnji član, rekao je kako su neki dan pili kavu i kako je Duško rekao da se osjeća dobro.

Gruborović se rodio 9. svibnja 1956. u Malom Gradcu kod Gline. Na kazališnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1981., kada je i postao glumac Kerempuha, kojem je bio vjeran sve do smrti.

(Nova TV)



----------------------------------------
Kerempuh
DUŠKO GRUBOROVIĆ

U ansamblu od 1. srpnja 1981.



Uloge u 'Kerempuhu':

1.
I. Bencsik: POSUĐENI STAN
Attila, šofer u poduzeću

2.
J. Švarčak/D. Tralić: POLITIČKO PLIVANJE


3. M. Držić/H. Hitrec: DUNDO NA MAJNI Ugo Triestino
4.
F. Hadžić: NEPRIJATELJ U TRAMVAJU
Mladić

5.
M. Kundera: ŠALA
Treći član komiteta

6.
N. V. Gogolj: KARTAŠI
Aleksej

7.
F. Hadžić: GOSPODA I DRUGOVI
Milicioner

8.
B. Nušić: SUMNJIVO LICE
Đoka

9.
R. Pavlović: ŠOVINISTIČKA FARSA
Rade, vlasnik kafane

10.
A. Goljevšček: POD KRLEŽINOM GLAVOM
Vasko Dimić

11.
S. Kolar: SVOGA TELA GOSPODAR
Iva

12.
R. Milanov: MORSKA BOLEST
Slave, omladinac

13.
D. Kovačević: RADOVAN TREĆI
Vilotić

14.
N. R. Erdman: MANDAT
Verglaš

15.
M. Grgić: SPLIT 3
Hamo

16.
B. Brecht: ZADRŽIVI USPON ARTURA UIA
Emanuele Giri

17.
M. Derenčin: LADANJSKA OPOZICIJA
Luka, mesar

18.
I. Brešan: VIĐENJE ISUSA KRISTA U KASARNI V.P. 2507
Suljo, Kefail

19.
M. Držić: DUNDO MAROJE
Vlaho

20.
B. Radaković: DOBRO DOŠLI U PLAVI PAKAO
Ante-sused

21.
A. Jarry: KRALJ UBU
Kapetan Mundir

22.
Z. Zec: DOMOLJUBI, KAK STE KAJ?
Domagoj

23.
A. Nemčić: TKO ĆE BITI GRADONAČELNIK ili KVAS BEZ KRUHA
Rado Srdenić, sudac

24.
G. Feydeau: BRAČNI PETEROKUT
Cifrić

25.
N. V. Gogolj: REVIZOR
Deržimorda, policijski nadstražar

26.
Mujičić/Senker: HIST(O/E)RIJADA
Vicenzo Carasoni – Vice Vucibatina, Crnokošuljaš batalski

27.
I. Brešan: GNJIDA
Konobar Svile


28.
D. Dukovski: BURE BARUTA
Policajac, Šofer, Đimi

29.
G. Feydeau: MAČAK U VREĆI
Fux (Landernau)

30.
Msteroff/Kander/Ebb: CABARET
Max

31.
S. Greenhorn: MIMOILAZIŠTA
Mali/Tom/Gunn/Saobraćajka

32. E. Kishon: ZEMLJA VARALICA Ministar
33.
D. Kovačević: BALKANSKI ŠPIJUN
Žak Horvatić, njihov podstanar

34. N. Mitrović: KAD SE MI MRTVI POKOLJEMO Brko, Mićo, Četnik

35. F. Hadžić: AFERA Andrija Bukvić, poslovni čovjek

----------------------------------------------------
slike :Večernji list
Gruborović se rodio 9. svibnja 1956. u Malom Gradcu kod Gline. Na kazališnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1981., kada je i postao glumac Kerempuha, kojem je bio vjeran sve do smrti. U Kerempuhu je glumio u čak 35 predstava. Publika će ga pamtiti po ulogama u “Gnjidi”, “Gospodi i drugovima”, “Sumnjivom licu”, “Šovinističkoj farsi”, “Svoga tela gospodaru”... Napisao je dvjestotinjak pjesama, a za njih je primio desetak nagrada. Nagradu “Zvonimir Golob” dobio je ove godine za najljepšu neobjavljenu pjesmu, “Jedino još ovdje”.
Suze Dujmića i Mikulića
Kao tekstopisac najviše je surađivao s Rajkom Dujmićem, a Ivanu Mikuliću tekst je napisao za Eurovizijsku pjesmu “Daješ mi krila”. – Ne mogu vjerovati! Često smo se sretali prijateljski i poslovno – u suzama je ispričao Rajko Dujmić. Gruborović je radio tekstove za prvi album “Nizvodno od raja”, kad se Dujmić oprostio s Novim fosilima. Mikuliću smo mi donijeli loše vijesti. Nije mogao vjerovati da je čovjek s kojim je imao vrlo uspješu suradnju prije nekoliko sati umro.

Image Hosted by ImageShack.usGruborović se rodio 9. svibnja 1956. u Malom Gradcu kod Gline. Na kazališnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1981., kada je i postao glumac Kerempuha, kojem je bio vjeran sve do smrti. U Kerempuhu je glumio u čak 35 predstava. Publika će ga pamtiti po ulogama u “Gnjidi”, “Gospodi i drugovima”, “Sumnjivom licu”, “Šovinističkoj farsi”, “Svoga tela gospodaru”... Napisao je dvjestotinjak pjesama, a za njih je primio desetak nagrada. Nagradu “Zvonimir Golob” dobio je ove godine za najljepšu neobjavljenu pjesmu, “Jedino još ovdje”.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
---------------------------------------------
Gloria
DUŠKO GRUBOROVIĆ

Veliko srce je stalo

'Stara, gotov sam', bile su posljednje riječi zagrebačkog glumca, upućene vizažistici na snimanju showa Nad lipom 35, na kojem ga je zadesio treći i kobni infarkt



Napisala Tanja Vučičević
Snimci: Boris Štajduhar i Glorijina arhiva

S Duškom je otišlo pola mojeg života i pola moje duše. Našem sinu Goranu rekla sam te večeri da je tata otišao na nebo i da putuje dragom Bogu u naručje. Gledat će nas s neba i čuvati nas. Ne mogu naći prave riječi, jednostavno nisam u stanju pričati, u šoku sam - rekla je Nensi Gruborović (39), supruga zagrebačkog glumca Duška Gruborovića, koji je u ponedjeljak predvečer, na snimanju showa Nad lipom 35, preminuo nakon snažnog srčanog udara. Pozlilo mu je dok je snimao posljednju scenu predviđenu za taj dan, a čak dvije ekipe Hitne pomoći koje su smjesta stigle u studio u Brodarskom institutu, gdje se snima show, nisu ga uspjele spasiti. Srce omiljenog glumca, kojeg ćemo pamtiti kao glazbenog menadžera Josipa Brdu iz showa Nad Lipom 35, po brojnim ulogama na sceni matičnog kazališta "Karempuh", te kao autora uglazbljenih stihova koje su pjevali Kićo Slabinac, Ćiro Gašparac, Jasna Zlokić i Ivan Mikulić, nije izdržalo treći infarkt.

Promjena životnih navika

Duško Gruborović, rođen prije 50 godina u mjestu Mali Gradac pokraj Gline, potkraj siječnja ove godine preživio je dva srčana udara. Prvi je, priznao je svojedobno, "prehodao" jedva ga i osjetivši. Drugi srčani udar "srušio" ga je tijekom predstave na sceni matičnog kazališta pa je to kasnije sebi objasnio kao "poruku s neba" na koju se ne smije oglušiti. I zato je, nakon dvomjesečnog liječenja, u rano proljeće drastično promijenio životne navike. Odrekao se cigareta, kaloričnih i začinjenih jela i trudio se živjeti zdravo. U svemu ga je podržavala njegova supruga, logopedica u SUVAG-u, s kojom ima 5-godišnjeg sina Gorana.
I ne samo u tome. Bila je njegov najbolji prijatelj i uzdanica, i pružila mu utjehu kad mu je prije godinu i pol preminuo otac Milan. I on je podlegao srčanom udaru.
Kolege Duška Gruborovića koji su bili s njim na snimanju, još su u šoku. U posljednjoj sceni, uz Duška su glumili Žarko Potočnjak, Branimir Vidić-Flika, Jadranka Matković te zadarski pjevač Mladen Grdović, gost te epizode.
- Duško Gruborović trebao mi je diskretno dati znak kad je na meni red, da kažem svoj dio teksta. Zafrkavali smo se ponavljajući scenu, no u jednom trenutku Duško se digao i nestao. Pomislio sam da se maknuo u stranu jer grca od smijeha, a onda su mi rekli da mu nije dobro, da će se malo odmoriti, pa ćemo nastaviti snimati. Otišao je u garderobu, popio lijek za srce, a mi smo nastavili raditi na sceni. Znali smo da pokraj njega bdije vizažistica Edita Prodan, i ne pomišljajući da bi njegova trenutna tjelesna slabost mogla biti kobna - govori Mladen Grdović.

Oproštaj u 'Kerempuhu'

Prekinuli su ih pozivi upomoć Edite Prodan. Ona je u međuvremenu pomogla Dušku da iz glumačke garderobe dođe do kauča na drugom kraju studija, na koji je legao da se malo odmori. Isprva mu je, zbog lijeka koji je uzeo, bilo dobro. A potom je zabrinutu vizažisticu čvrsto stisnuo za ruku. I prošaptao: "Stara, ja sam gotov". Ona je, užasnuta, počela pozivati pomoć. Oko glumca koji je tada već bio u nesvijesti, učas se okupila kompletna ekipa. Prvi se snašao Mladen Grdović, koji je Duška pokušao reanimirati umjetnim disanjem. Direktor fotografije serijala, Enes Midžić, za to je vrijeme masirao glumčevo posustalo srce... Priskočili su rekviziteri, glumci Žarko Potočnjak i Branimir Vidić-Flika, snimatelji... Nakon deset minuta stigla je prva ekipa Hitne pomoći. Ustvrdivši da je riječ o srčanom udaru, liječnički tim krenuo je s oživljavanjem, no nakon dva sata EKG uređaj pokazao je ravnu liniju. Pomoći više nije bilo, omiljeni glumac otišao je u samo njemu znani svijet. Njegov prijatelj i imenjak Duško Ljuština, pročelnik Gradskog ureda za kulturu, smjesta je dojurio u Brodarski institut čim su mu javili što se dogodilo. Sve što je tada mogao učiniti bilo je da obavijesti glumčevu suprugu Nensi.
Na posljednjem ispraćaju Duška Gruborovića u petak, u 13,20 sati na groblju Mirogoj, okupit će se svi koji su ga voljeli. Njegovi kolege oprostit će se isti dan na komemoraciji u kazalištu "Kerempuh" u 11 sati. Mnogima će nedostajati ta krupna dobričina koju je krasila rijetka vrlina - imao je srce kojim bi, da je mogao, zagrlio cijeli svijet. I baš je to veliko srce na kraju pokleknulo.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
revised.10.XII.2006.

Post je objavljen 08.12.2006. u 00:00 sati.