Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Darko Srića, glumac

OSNOVNI PODACI
ime: Darko
prezime: Srića
spol: muško
datum rođenja: ?? 1951 u Karlovcu
datum smrti: 24.X.1999 u Zagrebu
zanimanje: glumac
otac: Vilim Srića (r.1921+29.IV.1986)
brat: Boris Srića (r.1946+5.VII.1998)

Film i TV:
"Smogovci" (1981-1996) TV Serija
Poglavlje iz zivota Augusta Senoe (1981) (TV)
Akcija stadion (1977)
Izbavitelj (1976)
Kuća (1975.)
Balada Petrice Kerempuha (????)TV

--------------------------------------------------------------------------------


KULTURA
utorak, 26. listopada 1999.


Preminuo Darko Srića
ZAGREB, 25. listopada 1999- Poznati zagrebački glumac Darko Srića iznenada je preminuo u nedjelju, 24. listopada. Rođen je u Karlovcu 1951. godine, a nakon studija na Akademiji dramske umjetnost, stalni je član glumačkog ansambla Kazališta »Komedija« od 1978. godine.
Odigrao je tridesetak glavnih i velikih uloga u komedijama i glazbenim predstavama.
Pamtit će se njegove uloge u »Kako voli druga strana A. Ayckbourna«, odično odigrana uloga Leonca u predstavi »Leonce i Lena« G. Büchnera, Georgesa u Anouilhovom »Sastanku u Senlisu«, jedna od glavnih uloga u Cooneyjevoj komediji »Kidaj od svoje žene«, Igora u »Produbi se Kato« Milana Grgića i jedna od njegovih najljepših uloga podsmješljivog nevjernika Divjaka u Gundulićevoj «Dubravki«.
U mjuziklima i operetama interpretirao je uvijek simpatične i pamtljive uloge, kao što su Paško u Tijardovićevom »Splitskom akvarelu« ili Ile u «Đerdanu« Jakova Gotovca, zatim Feđa u antologijskom mjuziklu Bocka-Steina »Guslač na krovu« ili Petronius u Grgić-Kabiljovoj »Jalti, Jalti« i gospodin Blažeković u »Caru Franji Josipu« u Zagrebu. Posljednje uloge odigrao je još koncem ovoljetne kazališne sezone u »Matijašu Grabancijašu Dijaku« Tituša Brezovačkog i u »Velikim manevrima u tijesnim ulicama« Ive Brešana.
Izvan svoje matične kazališne kuće poznat je njegov umjetnički rad, iz studentskih i nešto kasnijih dana, u okviru glumačke skupine »Pozdravi«, gdje je zajedno s glumcima Mladenom Vasaryjem i Željkom Vukmiricom, u režiji Ivice Boban, ostvario eksperimentalni, ali za publiku i kritiku posebno interesantan teatar. Na televiziji, u okviru dramskog programa, u režiji Eduarda Galića nastupao je u »Baladama Petrice Kerempuha«, a posudio je svoj glas i cijelom nizu likova iz crtića. Igrao je i na filmu (film »Stadion« u režiji Dušana Vukotića i dr.).
Sprovod Darka Sriće bit će u srijedu, 27. listopada, u 13.20 sati u Krematoriju na Mirogoju. (K. R.)


Post je objavljen 26.11.2006. u 00:00 sati.