Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/undesirable

Marketing

Smrt Koja mi je zamalo pokucala na vrata ali je promaššila adresu na svu sreću

Uf!!!!! Za početak saznajte što je srce, kako funkcionira, pa onda sljedi moja priča (stvarna9!!!

Srce je tesko oko 270g. Ima oblik trostrane poramide, cije je osa upravljena uljevo i nadole.Ukoliko se grudni kos siri ,ona je horizontalna.predkomore sprjeda imaju malo prosirenje inalaze se iza odgovarajucih komora.granica izmedju cetiri srcane supljine naznacene su spolja predkomornom,komornom i predkomorno-komornom brazdom.Na prednjoj strani srca nalazi se usce plucne arterije,a iza nje usce aorte.bazu srca cini desna predkomora ,koja se nagore nastavlja gornja supljom venom, a nadolje donjim supljom venom, i lijeva pretkomora u koju se ulijevaju cetiri plucne vene.

Image Hosted by ImageShack.us


Srce je suplji porecno-prugasti misicni organ,smjesten u plucnoj duplji izmedju plucnih krila okrenut nadole i uljevo.Uzduznom pregradom srce je podjeljeno na dvije polovine,koje se jos nazivaju i lijevo i desno srce.Svaka polovina se sastoji iz dvije duplje,predkomore i komore koje medjusobno komunicuraju otvorom.Iz predkomore i komore krecu i u njih se uljevaju krvni sudovi koji omogucavaju stalni protok krvi kroz organizam,tj. krvotok.Njime se obezbecuje stalna razmjena organshih materija .Iz komora,i lijeve i desne polaze arterije.krvni sudovi koji raznose krv po cjelom organizmu,a kasnije se granaju na sve sitnije krve sudove,arterijole i kapilare koje ostvaruju vezeu sa venama koji takodje nose krv,ali ovaj put u srce, u predkomore,cime se zavrsava ciklicni put krvi kroz organizam.Iz lijeve komore polazi glavna arterija "zila kucavica svakog organizma" koja nosi najvecu kolicinu krvi dospjelu u periferiju. Ulijevu predkomoru se uljevaju ceteri vene koje nose krv iz pluca.u desnu predkomoru ulaze donja i gornja plucna vena.A iz desne komore polazi plucana arterija koja se grana na dva ogranka,dvije manje arterije,za svako plucno krilo po jedna.Znacajnu ulogu u protoku krvi kroz srceimaju srcani zalisci,koji sprecavaju vracabje krvi tokom srcanih dijastola i omogucavaju kretanje krvi u pravilnom smjeru.Izmedju desne komore i predkomore nalaze se tri zaliska,dok izmedju lijeve komore i predkomore samo dva.


Vaše je srce pumpa. Ono pumpa krv koja hrani (hranom i kisikom) organe i tkiva vašega tijela. Srce ima četiri komore. Desna i lijeva pretklijetka imaju tanku stjenku i služe kao rezervoari za punjenje. Druge dvije komore su desna i lijeva klijetka. One imaju debelu stjenku i ostvaruju glavninu pumpanja. Komore na desnoj strani srca pumpaju krv samo u pluća; komore na lijevoj strani pumpaju krv u ostatak tijela. Komore s lijeve strane su deblje i jače od onih na desnoj strani.Postoje četiri srčana zaliska. Njihov je posao osigurati da krv struji prema naprijed kako se srce steže i opušta.Zalisci su načinjeni od tankih ali iznimno snažnih tkivnih preklopa koji se otvaraju i zatvaraju kako se srce steže i opušta. Ljudsko srce načini više od 100.000 otkucaja svakoga dana, pa se njegovi zalisci moraju svijati, rastezati i zadržavati pritisak stotine milijuna puta tijekom jednog prosječnog životnog vijeka.

Slijed tih radnji je ovakav:
Prvo, iz krvi koja je procirkulirala kroz tijelo ispražnjena je većina kisika i hranjivih tvari. Krv se vraća u desnu srčanu pretklijetku. Iz te pretklijetke ona prolazi kroz trikuspidni zalistak u desnu klijetku. Zatim se ubrizgava kroz plućni zalistak u krvne žile koje vode do pluća. Pluća u krv dodaju potrebni kisik, a uklanjaju otpadni ugljični dioksid. Sad se krv vraća u srce, prolazeći iz pluća u lijevu pretklijetku. Iz lijeve pretklijetke krv prolazi kroz mitralni zalistak u lijevu klijetku. Na koncu se ubrizgava kroz aortin zalistak u krvne žile koje vode do preostalih dijelova tijela.

Image Hosted by ImageShack.us


Pa eto da i ja poćnem!!! Inaće ima problema sa malko povisenim tlakoma li nista za ozbiljski!!!! Sve to ono bilo ma malo se pazi vamo tamo, i bilo sve okej do danas!! Imali smo tjelesni, bezbrižno smo skakali u dalj, igrali se odbojke, sprdali se i tak, no međutim kada sam htio smećirati tj. Kada sam krenuo u skok i opalio loptu sve je pošlo po zlu! Spustio sam se na tlo, srce mi je toliko lupalo, zamračilo mi se, dvorana i ljudi u njoj bili su naopako, uhvatio sam se za švedske ljestve!!! Skupio sam snage, došao sam u drugi dio dvorane gjde je bila moja cura i najbolji prijatelji, dotrćali su do mene misleži da mi je malo pozlilo zbog zagusljivoga zraka, moje srce kucalo je veliko ogromnom brziom, brzinom svijetlosti, to je neopisiva brzina bila, nisam mogao udahnuti, hodao sam u krug, grlo mi se stezalo, jedva sam udisao zrak, otrčao sam do prozora, malo uhvatiti zraka, no i dalje mislio sam da ce mi srce eksplodirati, mislio sam da ce izaci van kroz usta, na plućima sam imao osjecaj kao da imam 500 tona!!!! Bespomoćno sam tamo „udisao“ taj svježi zrak!!!! Bespomoćno sam stajao, nisam si mogao pomoći niti bilo tko tamo!!!!!! Doletila je profa, pipnila mi srce, bilo je bilo jebeno brzo, toliko brzo da mi je cijeli stomak titrao od udaranja, glava mi je titrala, ruke su mi se tresle, srce mi je odjednom ZASTALO, samo sam pokušao udahnuti ali nije išlo, stajalo je, mislio sam da je gotovo, nisam se mogao pomiriti da mi je ce mi to biti kraj, pokušavao sam udahnuti, dok napokon nisam, srce je opet počelo raditi ali u sporijem ritumu nego do sada!!!! Otišao sam kući, tresao sam se, svi oko mene su panićili, Dunja me otpratila kuci!!!! Pokupio sam staru, i odamh otisli na hitnu!!! Ali onda mi je vec bilo malo bolje!!!! Mjerili su mi talk, nekih 140 sa 95!!!! Nije toliko visok bio!!! Legao sam, priključili su me na EKG!!! Dokotica mi je rekla da je s ekg sve u redu, srce mi je zdravo, ali je previse kucalo, 160 put u minuti!!! Zamislite taj osjecaj!!!!

Htjela mi je dati inekciju za smirenje, no doktorica je rekla ako imamo kod kuce sedativa da mi nece dati, imali smo!! Popio sam Helex od 0,5 mg, malo me smirrilo, i zasada je sv ok, doduse malo mi bze kuca srce, ali dobro, sutra idem vaditi krv, a zatim kod Kardiologa, nadam se da ce sve biti okej!!!! Rečeno mi je da je zbog stresa, emocija i vremena, ah nije ni čudo koliko se živciram, a i mislim vrijeme ujutro -1, preko onda za 3 sata 20!!! No dobro, drzite mi fige!!!!!!

TAKO SAM SRETAN STO SAM ZIV, TOLIKO MI ZAPRAVO ZNAČI OVAJ ŽIVOT, IAKO JE VEĆINOM SRANJE, ALI GA NIKADA NEBI NAPUSTIO!!!!!!!

Puno vas pozdravljam!!!!

Ljubavi volim te!!!


Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us




Post je objavljen 08.11.2006. u 23:12 sati.