Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thedogs

Marketing

Bernski planinski pas–Bernese Mountain Dog

Bok! Hvala svima na komentarima! Ma...sada,ovih dana nema nastave...pa pišem postove,jer od ponedjeljka opet neču imati vremena...Ali,šta se može. Jedna cura,mislim da se zove Tena ima Bernskog planinskog psa i to 2 ženke (Zara i Kyra)...Pa me zamolila da pišem o toj pasmini...Pa evo,danas ću napisati ponešto o Bernskim planinskim psima!
Image Hosted by ImageShack.us
Bernski planinski pas – Berner Sennenhund (Durrbachler) - Bernese Mountain Dog
Matična zemlja:
Švicarska
Podrijetlo:
Neki misle da su ga doveli rimski vojnici ali je vjerojatnije da je to autohtoni pas švicarskih masiva, nastao od starih seljačkih pasa.
Za Bernskog planinskog psa može se još čuti da je najpoželjniji ljubimac iz psećeg svijeta.
Opis:
Visina mužjaka se kreće od 64 do 70 cm, težina je oko 40 kg. Ženka je visoka 58-66 cm. Težak je, ali nije mlitav.On je velik, krepak, pokretljiv pas s crnom osnovnom bojom, sjajnim smeđim mrljama i bijelim pjegama.Glava je široka i krupna, ima lagano izrazeni stop te srednje dugu i jaku njušku. Malo podsječa na mastife, mada ima zategnutu gubicu, nema podvoljka. Oči su mu srednje velike, boje lješnjaka do kestenasto smeđe, živahnog pogleda. Trokutaste uši su polegnute uz glavu, a kada je uznemiren nosi ih nešto naprijed.
Prsa su mu duboka i široka a noge jake i ravne.
Rep je težak, obrastao dugim dlakama, ravan. Oštra dlaka je duga oko 4 cm, bujna, crna, sjajna, s paležem, uvijek s bijelom mrljom na prsima ili ovratnikom (trobojan).
Narav:
Energičan, pažljiv, žestok ali ne i zagrizljiv. Priklanja se samo jednoj osobi te je nepovjerljiv prema strancima. Moguće ga je dobro školovati i pravom se gospodaru lijepo podredi.
On je izuzetno dobar kućni ljubimac koji traži dosta prostora ili šetnje, privržen obitelji, a naročito djeci, voli se poigrati i sa drugim životinjama. Izuzetno je poslušan, ali ne i ponizan, brzo shvaća zadane mu radnje, te je "mekan" za obučavanje.
Bernski planinski pas i obitelj:
Jedan je od najljepših pasa na svijetu. Nije pas za grad, kao ni za dulji život u psećoj kućici. Jako je odan domu. Voli kretanje.Za njega govore da nikada ne spava, tj. da je uvijek budan. I najmanji šum, kojeg uzrokuje stranac, probudi ga i na njega reagira. Pritom je miran, ne laje previše i zgrabi samo onda kad je potrebno. Strancu je obično dosta i da ga ugleda, a pas ne mora ni režati. Posebno ljubomorno čuva djecu i žene. Nikakva prijetnja ga neće zaustaviti.
Korištenje:
Stari Rimljani su ga koristili za borbu i slali ga u napad s ovratnikom punim željeznih šiljaka.
Zatim je postao odličnim čuvarom stada, naročito u brdovitim krajevima Švicarske. Upotrebljava se i za vuču saonica i manjih kolica. Neumoran je, oštar, otporan na hladniju zimu, čuva stado i kuću. U selima su ga koristili kao čuvara i sve više kao psa za pratnju i obiteljskog psa koji je inzvanredno oprezan i upozorava na sve što mu se učini sumnjivim.
Zbog lake odgojivosti koristi ga i vojska i policija. Berner Sennenhund, inteligentan, vjeran i lijep, uzgaja se i u USD. Koristi se i kao spasilački pas.
Pasionirani kinolozi pretvorili su ga u kućnog psa.
Može se školovati kao sportski pas jer postiže dobre rezultate.
U Engleskoj ga oblače u odore za priredbe i slične atrakcije za prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe. U čitavoj Europi je jako dobro zastupljen, a i u Americi mu je izuzetno porasla popularnost
Zdravstveni problemi: Displazija kuka i lakta, tumori, torzija želuca, bolesti vjeđa.
Očekivana dob: 6-8 godina
MALO SLIKA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 02.11.2006. u 12:08 sati.