Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

11. STUDENOGA-- 20. STUDENOGA

Dogodilo se 11. studenoga

1991.
- Prvi JNA tenkovi napuštaju kasarne u Rijeci, a dignuta blokada pulske luke kako bi jedinice JNA mogle otići morskim putem.
- Veliki protesti u Vojvodini i Bosni i Hercegovini protiv opće mobilizacije JNA. Vlada Bosne i Hercegovine proglasila mobilizaciju nelegalnom.
- EFTA i zemlje G-24 odlučile obustaviti pomoć i prekinuti ekonomske odnose s Jugoslavijom, ugledavši se na EZ koja je proglasila uvođenje sankcija protiv Jugoslavije.

1992.
- Predsjednik hrvatske Vlade Hrvoje Šarinić u Londonu odlučno istaknuo ministru inozemnih poslova Britanije Douglasu Hurdu da Hrvatska nije drugi Cipar, te da UNPROFOR mora obaviti svoj dio zadataka.
- Turski premijer Sulejman Demirel upozorio srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića da ne izaziva "krvoproliće" na Kosovu i Sandžaku.

1993.
- Ofenziva muslimanskih snaga u središnjoj Bosni prijeti ne samo opstojnosti hrvatskog naroda na tom prostoru već i budućnosti općih muslimansko-hrvatskih odnosa, rekao na zasjedanju hrvatskog Sabora ministar inozemnih poslova dr. Mate Granić.
- Muslimanske vlasti oslobodile dio uhićenih časnika sarajevskog HVO-a, u vojnom zatvoru "Viktor Bubanj" u Sarajevu zadržan Slavko Zelić predsjednik HVO-a Sarajevo i saborski zastupnik HR Herceg-Bosne.
- U Dubrovniku, nakon što je razgledao oštećenja stare gradske jezgre i agresore nazvao vandalima i pljačkašima, ruski veleposlanik L.V.Kerestedžijanc istaknuo da se granice Hrvatske ne mogu mijenjati i da je Vukovar hrvatski grad.
- Skup od četrdesetak splitskih Srba izjasnio se da je Hrvatrska njihova domovina te da se zalažu za mirno rješenje nametnutog ratnog sukoba.
- Bugojanski Hrvati, uz peticiju Međunarodnom sudu pravde u Haagu, priložili pregled kršenja ljudskih prava na sedam stranica teksta koji opisuje zlodjela muslimanske vojske.

1994.
- Srpski projektil s Podveležja pogodio mostarsku katedralu, u kojoj se upravo održavao vjeronauk za djecu. Ranjeno sedmero djece, od kojih su dvoje podlegle ranama.

1995.
- U Daytonu vođeni intenzivni pregovori predsjednika Hrvatske i Srbije, dr. Tuđmana i Miloševića, o posljednjem okupiranom području Hrvatske, ali nisu doveli do željenog ishoda.
- Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith prilikom obilaska Baranje pobunjenim Srbima naglasio kako "krajina" nikada nije postojala, jer SAD nikada nisu prihvatile njezino postojanje.
- Predsjednici dr. Tuđman, Milošević i Izetbegović spremni doći u Moskvu na pregovore s Borisom Jeljcinom, izjavio Igor Ivanov za rusku televiziju.
- Prema sporazumu iz Daytona HVO će imati svoje zapovjednike do razine korpusa, a iznad te razine bit će zapovjedništvo jedinstvene vojske Federacije.
- Nakon susreta kardinala Franje Kuharića i mitropolita zagrebačkoljubljanskog i cijele Italije Jovana (Pavlovića) u Zagrebu, očito je da Srpska pravoslavna crkva i dalje ostaje sredstvo beogradske politike, jer, kako je naglasio mitropolit, on "čeka konačni mir", pa će tek onda poraditi na ekumenizmu u ovim krajevima pod njegovom jurisdikcijom.

1996.
- Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga dr. Franjo Tuđman razriješio, zbog umirovljenja, generala zbora Zvonimira Červenka dužnosti načelnika Glavnog stožera HV-a i na tu dužnost imenovao general pukovnika Pavla Miljavca.


Dogodilo se 12. studenoga

1991.
- Predsjednik kolektivnog jugoslavenskog Predsjedništva Stipe Mesić službeno zatražio od UN-a da pošalju mirovne snage koje bi se razmjestile duž hrvatske granice.
- Nedaleko od splitske luke, koja se nalazi pod pomorskom blokadom, potopljen mali talijanski brod "Euro River'.
- Danas u podne trebali bi prestati artiljerijski napadi na Dubrovnik. Dubrovačka su predgrađa spaljena, a gradska jezgra nalazi se pod kišom granata i raketa.
- Osijek se još uvijek nalazi pod granatama JNA i srpskih terorista. Do sada je u bolnicu dovezeno 2.600 ranjenih, a njih 370 je umrlo od posljedica ranjavanja.
- Specijalni izaslanik UN-a Cyrus Vance zatražio da se zahtjev jugoslavenskog Predsjedništva za slanjem mirovnih snaga UN-a proglasi nelegalnim.
- Lord Carrington objavio kako je priznanje Hrvatske i Slovenije neizbježno, ali da se napadi na Dubrovnik mogu spriječiti jedino `vojnom silom.
- Japan podržao sankcije protiv Jugoslavije.

1992.
- Čak 26 župa južnohrvatske franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja okupirano, kašnjenje UNPROFOR-a je nepodnošljivo, istaklo franjevačko izaslanstvo prigodom susreta s predsjednikom Tuđmanom u Zagrebu.
- Mostar ponovno trpi velika razaranja, a četnici pogodili projektilima i starački dom, u kojem su život izgubile dvije nepokretne starice.
- Vlada tzv. SRJ predložila Skupštini zakon kojim prijašnje vlasništvo SFR Jugoslavije postaje neotuđivo državno vlasništvo "SR Jugoslavije".
- Predsjednika tzv. SR Jugoslavije Dobricu Ćosića prisluškivala Srpska obavještajna služba, javlja "Borba" a prenosi France-presse.
- Njemački tjednik "Bunte" objavio listu sedam najopasnijih ljudi svijeta, na čijem čelu je Slobodan Milošević. "Sadam Balkana", piše "Bunte", kriv je za ubijanje, pljačke, silovanje i progone ljudi, a procijenjeni je broj mrtvih njegovom odgovornošću između 20.000 i 40.000 osoba.
- SAD traže hitno usvajanje nove rezolucije UN protiv "SR Jugoslavije", kojom bi bile pooštrene sankcije.
- Vijeće sigurnosti UN razmatralo nacrt rezolucije o uvođenju pomorske blokade tzv. SR Jugoslavije.

1993.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman pomilovao određen broj osuđenih osoba, građana Hrvatske srpske nacionalnosti, koe su pravomoćno osuđene na izdržavanje zatvorske kazne zbog pripremanje oružane pobune, a koje nisu okrvarile ruke.
- Muslimansko ratno predsjedništvo Bugojna donijelo odluku da se svi Hrvati protjeraju iz grada, a trenutačno se u muslimasnkim zatvorima u Bugojnu nalazi 345 hrvatskih ratnih zarobljenika, priopćilo novinarima u Livnu povjereništvo HVO Bugojna.
- Na temelju zapovijedi predsjednika HR Herceg-Bosne Mate Bobana, za zapovjednika Glavnog stožera HVO-a imenovan general-pukovnik Ante Rosso. Na svoj osobni zahtjev, dužnosti razriješen dosadašnji zapovjednik Slobodan Praljak.
- Ravnatelj Matice hrvatskih iseljenika Ante Beljo potaknuo osnivanje odbora za rekonstrukciju Starog mosta u Mostaru.

1994.
- Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, koje je zasjedalo pod predsjedanjem dr. Franje Tuđmana, uputilo zahtjev UNPROFOR-u da spriječi korištenje hrvatskog teritorija pod zaštitom UN za gomilanje srpskih jedinica i srpskih paravojnih jedinica iz okupiranih područja RH, te da spriječi njihove napade s teritorija Hrvatske na područje Federacije BiH i međunarodno priznate Republike BiH.
- Čelnici Federacije BiH Alija Izetbegović i Krešimir Zubak uputili pisma predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, u kojima traže da poduzme sve potrebne diplomatske, pa i vojne mjere, da se s hrvatskog teritorija spriječe napadi srpskih jedinica na teritorij BiH.
- Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić uputio predsjedatelju Vijeća sigurnosti UN američkoj veleposlanici Madeleine Albright pismo, u kojem traži održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti, zbog pogoršanja stanja u UNPA-područjima, kao i zbog općeg pogoršanja stanja u BiH, koje zahtijeva "hitnu i odlučnu akcije UN i drugih međunarodnih organizacija", jer stanje kod Bihaća postaje iznimno dramatično.
- Odluka američkog predsjednika Clintona o djelomičnoj suspenziji embarga oružja u BiH znači da će američki brodovi u Jadranu propuštati one brodove koji budu prevozili oružje za BiH i o tome neće obavještavati ni svoje saveznike ni UN. U Jadranu se nalazi 19 brodova koji, u sklopu zajedničke operacije NATO-a i WEU-a, nadgledaju poštovanje embarga na isporuku oružja.

1995.
- U Zagrebu i Erdutu potpisan Temeljni sporazum o reintegraciji hrvatskog istoka, tako da je posljednji hrvatski prostor-istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem vraćen u ustavno-pravni poredak hrvatske države. Sporazum potpisali ing. Hrvoje Šarinić i Milan Milanović.
- Predsjednici Tuđman i Milošević, čulo se iz diplomatskih krugova u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, našli su formulu za mirnu reintegraciju istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

1996.
- Lider Srba iz hrvatskog Podunavlja Vojislav Stanimirović, nakon povratka s razgovora s predsjednikom Tuđmanom, u Vukovaru postavlja uvjete: odbija skoro uvođenje kune i traži produljenje mandata UNTAES-a za još dvije godine.
- UN kao svoj službeni dokument objavili aide-memoire vlade SRJ o Prevlaci u kojem se zahtijeva da se Beogradu prizna suverenitet nad tim područjem.

Dogodilo se 13. studenoga

1990.
- U prisutnosti kardinala Kuharića ispraćeno tijelo ubijenog sisačkog župnika Antuna Grahovara, koji je ubijen sa sedam uboda noža u Župnom dvoru pokraj Crkve Sv. Marije na Viktorovcu u Sisku.

1991.
- Četrdeset i dvojica dobitnika Nobelove nagrade potpisali apel protiv agresije na Hrvatsku.
- Posljednje vozilo tenkovske brigade JNA napustilo kasarnu Jastrebarsko pokraj Zagreba, koja je otišla za Bosnu i Hercegovinu.
- Nekoliko minobacačkih granata palo na južni dio gradske jezgre Dubrovnika. U 17 hrvatskih gradova označena opća opasnost.
- Opća mobilizacija proglašena u hrvatskim gradovima Karlovac, Duga Resa, te u Slunju, koji se već četiri mjeseca nalazi pod neprestanim napadima JNA i srpskih terorista.

1992.
- U BiH od početka rata poginulo 128.000, a ranjeno 136.000 ljudi, od toga 61.000 teško, objavio Krizni stožer zdravstva BiH.
- U Zagrebu obilježena prva obljetnica izlaženja lista Hrvatske vojske "Hrvatski vojnik".
- Vjerski poglavar Muslimana u BiH muftija Saleh Ahmed Julaković optužio u Kairu Rusiju, Grčku, Rumunjsku i Bugarsku da se ne pridržavaju sankcija UN protiv Srbije.

1993.
- Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj mnogo je bolje nego u bivšoj Jugoslaviji, konstatirala Helsinška komisija američkog Kongresa u iscrpnom izvještaju o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj.
- Sukobe u Bosni treba što prije prekinuti, sankcije protiv Jugoslavije ukinuti, Srbima u Hrvatskoj dati maksimalnu autonomiju, izjavio novinarima u Moskvi ruski diplomat V. Čurkin nakon pregovora s Miloševićem u Beogradu i Karadžićem na Palama.

1994.
- Vijeće sigurnosti UN donijelo konsenzusom Predsjedničku izjavu o stanju oko Bihaća, kojom osuđuje svako nepoštovanje međunarodne granice Hrvatske i BiH, te zahtijeva od svih strana, a posebice od "snaga krajiških Srba", potpuno poštovanje te granice.
- Zbog napada s hrvatskih područja pod kontrolom Srba na BiH tražimo promatrače UN na granicu Hrvatske i BiH, izjavio novinarima u New Yorku predstavnik BiH pri UN Muhamed Šaćirbej.
- Potvrđeno je da je na bihaćko bojište kroz koridor prebačeno 7.000 srpskih dobrovoljaca, a među njima i 300 ruskih plaćenika, izjavio novinarima glasnogovornik UNPROFOR-a u Zagrebu.

1995.
- Američki predsjednik Bill Clinton pozdravio sklapanje Temeljnog sporazuma o istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, napomenuvši da je to veliki korak prema postizanju sveukupnog mira na Balkanu.
- Hrvatsko izaslanstvo u Daytonu, koje vodi dr. Tuđman, zadovoljno postizanjem sporazuma o istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, jer jamči mirnu reintegraciju tog područja kroz dolazak međunarodnih snaga.
- Nakon potpisivanja temeljnog sporazuma o istoku Hrvatske, ing. Šarinić naglasio da, ako ga srpska strana pokuša izigrati, sporazum daje dodatni legitimitet Hrvatskoj za drugačijim rješenjem.
- Međunarodni sud za ratne zločine podigao optužnicu protiv Darija Kordića, Tihomira Blaškića, Marija Čerkeza, Ivana Šantića, Pere Skopljaka i Zlatka Aleksovskog, zbog navodnih ratnih zločina prema muslimanskom stanovništvu.
- Počeo povratak izbjeglica u Travnik i Stolac na osnovi sporazuma o Federaciji BiH, javljaju mediji u BiH.
- Njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel pozdravio "sporazum o istočnoj Slavoniji' istaknuvši kako je time postavljen kamen-temeljac mira na tim područjima.
- Talijanski listovi pišu kako je povijesni sporazum između Srba i Hrvata u istočnoj Slavoniji vratio hrvatsku zastavu u Podunavlje, a Milošević izbjegao rat i rijeku izbjeglica.

1996.
- Nakon šest godina, osječka luka "Tranzit" ponovno u punoj funkciji.
- Visoki časnik vojske SRJ tvrdi u beogradskom "Dnevnom telegrafu" da je sporno otprilike 80 km obale-granice između Hrvatske i SRJ. Prema starim i vjerodostojnim geografskim i katastarskim knjigama, Hrvatskoj pripadaju teritoriji kod ušća Drave u Dunav, te lijevi dio obale Dunava kod Erduta i Vukovara.
- Nakon što "zagrebačka kriza" nije uvrštena u raspravu sjednice Zastupničkog doma Sabora, oporba iz prosvjeda napustila sabornicu.

Dogodilo se 14. studenoga

1990.
- Predsjednik Sabora Republike Hrvatske dr. Žarko Domljan primio predstavnike Helsinške federacije za ljudska prava Geralda Naglera i Christine von Khol, te ih obavijestio da Srbi u Hrvatskoj nisu ugroženi.

1991.
- Lord Carrington i general Kadijević postigli dogovor o primirju pod uvjetom da se deblokiraju kasarne JNA u Hrvatskoj.
- Sisak ponovno pod artiljerijskom vatrom. Ostaci rafinerije i benzinskih tankova ponovo gore.
- Do sada je u Hrvatskoj poginulo 29 djece, a 266 ih je ranjeno.
- Regionalne vlasti i predstavnici JNA se složili da će do 10. prosinca JNA napustiti Šibenik.
- Predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović zahtijeva od lorda Carringtona da pošalje mirovne snage UN-a u Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska se Vlada suglasila s uvjetima primirja potpisanog između generala Kadijevića i lorda Carringtona.

1992.
- Točno 755 zatočenika srpskog logora Manjača kod Banja Luke stiglo preko Save iz BiH u Hrvatsku. U Manjači još najmanje 2.800 logoraša.
- Alija Izetbegović ostaje na čelu Predsjedništva BiH sve dok traje ratno stanje, imperativna je odredba Ustava Republike BiH izjavio u Sarajevu glavni tajnik Skupštine BiH Avdo Čampara.
- Na Drugom općem saboru HDZ-a BiH u Mostaru u tajnom glasovanju izabran za predsjednika mr. Mate Boban.
- Politika etničkog čišćenja dio je osvajačke politike, ustvrdio pred Vijećom sigurnosti UN specijalni izvjestitelj Komisije UN za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki.

1993.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman iznio u Zagrebu ruskom izaslaniku V. Čurkinu stajalište Hrvatske: sankcije sa Srbije ne mogu biti skinute dok Srbija ne odustane od pomaganja srpskih pobunjenika u UNPA i dok ne prizna Republiku Hrvatsku u njezinim međunarodno priznatim granicama.
- S obzirom na sadašnje moguđnosti jugoslavenske mornarice i ono čim raspolaže u jedinoj luci Boki, osobno držim da zasad ona ne predstavlja silu koja bi nam mogla stvarati značajnije probleme na našem Jadranu, izjavio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Sveto Letica u Splitu u povodu dvogodišnjice istjerivanja jugomornarice s hrvatskog dijela Jadrana.

1994.
- Srpsko topništvo napalo ponovno zaštićenu zonu Bihaća, potvrdili izvori UNPROFOR-a u Sarajevu. Promatrač, potpukovnik Tim Spitzer, izvijestio da su srbi preuzeli nadzor nad osamdeset posto teritorija što ga je bosanska vojska oslobodila u posljednjoj ofenzivi.

1995.
- Predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvoje Šarinić sastao se u Zagrebu s izaslanstvom Zajednice prognanika i tom prigodom naglasio kako Sporazum o istočnoj Hrvatskoj treba tumačiti u okviru cjelokupnog procesa normalizacije odnosa između Republike Hrvatske, Srbije i tzv. "SRJ".
- Ruski vojnici u BiH nadzirat će posavski koridor, rekao ruski general Léontijev Švecov.
- Vijeće sigurnosti razmatrat će dvije opcije za provedbu sporazuma u Hrvatskoj - jedan je da primjena Sporazuma o istočnoj Hrvatskoj bude u sklopu primjene Bosansko-hercegovačkog sporazuma, odnosno da ga provodi NATO, a drugi, da se formiraju posebne međunarodne snage.

1996.
- Zastupnički dom Sabora RH ukinuo vojne sudove.

Post je objavljen 25.10.2006. u 16:13 sati.