Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

1. STUDENOGA -- 10. STUDENOGA

Dogodilo se 4. studenoga

1990.
- U Sarajevu, u olimpijskoj dvorani "Zetra", održan veliki predizborni skup HDZ-a BiH.

1991.
- Dubrovnik pod neprestanom vatrom sa šest ratnih brodova stacioniranih u dubrovačkoj luci i s okolnih brda.
- Prilikom obilaska vukovarskog bojišta poginuo general JNA Mladen Bratić.
- Na sastanku Ministarskog vijeća EZ-a nije donesena odluka o uvođenju sankcija protiv Srbije, ali je odlučeno da će se o tome raspravljati na slijedećoj sjednici koja će se održati u Rimu kao dio sas2anka NATO-a.

1992.
- U SAD za predsjednika izabran guverner Arkansasa Bill Clinton. Predsjednik Tuđman čestitao novom američkom predsjedniku s nadom da će on uspjeti okončati užasan rat u bivšoj Jugoslaviji.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman zamolio akreditirane ambasadore u Hrvatskoj da prenesu poziv svojim vladama da poduzmu odlučne mjere kako bi se spriječio osvajački i barbarski rat koji vodi Srbija i Crna Gora u BiH.
- Bivši nizozemski ambasador u Beogradu J. Fietelaars u listu "Rotterdams Dagblad" upozorava Europu na srpski fašizam.
- Komisija UN za ispitivanje ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji održala u New Yorku prvu pripremnu sjednicu.
- Lord Owen napao u TV-intervjuu za Channel 4 Hrvatsku zbog stanja u Bosni i Hercegovini.

1993.
- Tuđmanova mirovna inicijativa usmjerena je prvenstveno prema uz Srbe u Hrvatskoj u UNPA područjima Beogradu i Sarajevu. Od Beograda se očekuje vrlo jasno priznanje Hrvatske u njenim međunarodno priznatim granicama i prestanak vojnog pomaganja srpskih pobunjenika, rekao za "Večernji list" ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić.
- Zločine koji su se dogodili u Stupnom Dolu i istragu koju o tome upravo vodi međunarodna zajednica muslimanska je strana zloupotrebila za osvajanje Vareša. Hrvatska u svom zahtjevu Vijeću sigurnosti traži da se hitno i djelotvorno zaštite Hrvati u okruženju oko Vareša, da se otvori "bijeli put" prema bolnici u Novoj Bili, te u humanitarnom pogledu sve strane u sukobu tretiraju jednako, izjavio za "Večemji list" veleposlanik Hrvatske u UN dr. Mario Nobilo.
- Supredsjedatelj Mirovno konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorwald Stottenberg neobično oštro odbacio prijedlog predsjednika Tuđmana da se neodgodivo nastave ženevski pregovori o Bosni, "jer se nijedna od sukobljenih strana nije pokazala dovoljno fleksibilnom", piše bonnski "General Anzeíger".

1994.
- U vili "Prekrižje" u Zagrebu završeni razgovori ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske i SR Jugoslavije, dr. Mate Granić i Vladislava Jovanovića, u kojima je Hrvatska kao temeljno pitanje postavila njezino priznanje u međunarodno priznatim granicama.
- Hrvatska će razmotriti otkazivanje mandata UNPROFOR-a, ako sporazum između kninskih Srba ne bude potpisan do 21. studenog i ako provedba ne počne do 20. prosinca, rekao je predsjednik Tuđman primajući u Predsjedničkim dvorima jugoslavenskog ministra vanjskih poslova V. Jovanovića.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman posjetio Karlovac.
- U Izvješću o stanju ljudskih prava u UNPA-područjima, posebni izvjestitelj UN Tadeusz Mazowiecki iznosi da je u Južnom sektoru od 44.000 Hrvata preostalo još samo 800 do 900, a iz Istočnog sektora Srbi su protjerali više od dvije trećine Hrvata i Mađara.
- "SRJ ne može priznati Hrvatsku ako je ne priznaju svi njezini dojučerašnji građani", izjavio za postaju Glas Amerike VOA jugoslavenski ministra vanjskih poslova Vladislav Jovanović.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Tuđman održao konferenciju za domaće i strane novinare u Zagrebu i tom prigodom naglasio da Hrvatska neće produžiti mandat UNCRO-u poslije 30. studenog, a pregovori u Daytonu neće trajati duže od toga, te da nema mira bez oslobađanja svih okupiranih dijelova Hrvatske.
- Novi predsjednik hrvatske Vlade nakon izbora i uvjerljive pobjede HDZ-a postao mr. Zlatko Mateša, zamijenivši na toj funkciji Nikicu Valentića.
- Unatoč jasnom dogovoru, predstavnici pobunjenih Srba iz istočne Slavonije nisu došli na pregovore u Osijek i nakon tri sata čekanja pregovori odgođeni.
- Neovisno britansko-američko vijeće za sigurnosne informacije (BASIC), kako navode britanske obavještajne službe, uobičajenim prisluškivanjem telefonskih razgovora između Beograda i Pala moglo je saznati za plan napada na Srebrenicu, a prema BASIC-u masakr naredio Beograd, a SAD su to mogle spriječiti.
- U Tel Avivu židovski student ubio izraelskog premijera Yitzaka Rabina.

1996.
- Talijanski ministar vanjskih poslova Lamberto Dini boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.
- Prema privremenim podacima, na izborima održanim 3. studenog u Srbiji i Crnoj Gori uvjerljivu pobjedu odnijela Miloševićeva vladajuća stranka socijalista.

Dogodilo se 5. studenoga

1991.
- Srbijanski predsjednik nije se složio s planom kojeg je predložila EZ na plenarnoj sjednici Mirovne konferencije u Haagu, što je navelo predsjedatelja lorda Carringtona da otkaže konferenciju na neodređeno vrijeme.
- Hrvatske vlasti preuzele kontrolu nad obalnom opremom potrebnom za sigurnu navigaciju.
- Prema riječima zapovjednika vukovarske obrane, Hrvatska vojska uspješno odgovorila na napade JNA, pri čemu je poginulo 1.000 neprijateljskih vojnika, te uništeno 8 aviona i 20 tenkova.
- Započelo povlačenje JNA iz kasarni u Karlovcu i Delnicama.
- Specijalni izaslanik UN-a Cyrus Vance na putu ta Beograd. Lord Carrington odbio putovati jer je srbijanski predsjednik Milošević odbio mirovni plan.

1992.
- Vojni promatrači UNPROFOR-a i Promatračke misije EZ od 3. studenog nadgledaju aerodrome u Hrvatskoj i "SR Jugoslaviji", a od danas i četiri aerodroma u BiH, rečeno na konferenciji za novinare UNPROFOR-a u Zagrebu.
- Ujedinjeni narodi objavili kako su tisuće ljudi u opasnosti zbog mina postavljenih pod branom Peruča i traže od lokalnih srpskih vođa hitnu pomoć u njihovu uklanjanju.
- Visoki komesarijat UN, nakon Zagreba i Splita, otvorio svoju bazu i u Metkoviću.
- Izrael i Hrvatska uspostavit će u prosincu diplomatske odnose, doznaje "Večernji list" iz dobro obaviještenih izvora.
- Predsjednik Arbitražne komisije za bivšu Jugoslaviju Robert Badinter, prilikom posjeta sjedištu UN u Ženevi, podržao stvaranje Europskog kaznenog suda za najteže zločine.
- "Le Monde" kritizira francusku politiku na Balkanu, koja je i dalje privržena Srbima.

1993.
- Nakon pada Vareša, na "križni put" egzodusa krenulo 20.000 Hrvata očekuje se da će u prvom valu pravcem Stolac-Čapljina stići između 7.000 i 9.000 prognanika, Srbi na Palama, Ilidži i Sokolcu prihvatili oko 10.000, oko 3.000 Hrvata zbrinuto je u Kiseljaku, a ostali se još kriju po šumama i traže put spasa, javljaju dopisnici hrvatskih medija s terena.
Pripadnici Armije BiH u selu Borovice nedaleko Vareša ubili su sedam (7) Hrvata.
- Muslimanska diverzantska skupina u Viništu kraj Zavidovića zaklala invalida Matu Knezovića, a izmasakrirala Momčila Lučića, no strahuje se da je broj žrtava veći, javlja Glavni stožer HVO središnje Bosne.
- Prva istraživanja c međunarodnih stručnjaka pokazala da je srpsko-crnogorski agresor na dubrovačkom području ubio 82 civila a i 150 ih ranio. No, u Dubrovniku se ma da je taj broj znatno veći jer su izvan grada ubijeni civili i ispred svojih kuća s uzdignutim rukama, a mnogi su odvedeni u logore u Hercegovini i Crnoj Gori.

1994.
- Primajući posebnog izaslanika predsjednika Clintona veleposlanika Charlesa Thomasa i veleposlanika SAD u Zagrebu Petera Galbraitha, predsjednik Tuđman izrazio nadu da će skupina Z-4 u svom radu poduprijeti hrvatska mirovna stajališta koja su utemeljena u hrvatskom Ustavu, Ustavnom zakonu i Mirovnoj inicijativi predsjednika Tuđmana od 1. studenog 1993.
- Neoprostivo je širiti glasine o "šurovanju" Hrvata iz Herceg-Bosne s četnicima na štetu muslimanske strane, izjavio dopisniku "Večernjeg lista" u Kupresu načelnik Glavnog stožera HVO-a general-bojnik Tihomir Blaškić.

1995.
- Ganski diplomat Kofi Annan doputovao u Zagreb gdje je službeno zamijenio Yasushija Akashija na dužnosti posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a za područje bivše Jugoslavije.
- Središnjom smotrom na stadionu NK Zagreb Prva gardijska brigada Hrvatske vojske "Tigrovi" proslavila petu obljetnicu postojanja.
- U Dayton doputovali, na poziv, gradonačelnici zapadnog i istočnog Mostara i Hans Koschnik, europski upravitelj grada.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio talijanskog ministra Lamberta Dinija, a Granić i Dini potpisali Sporazum o manjinama i Sporazum o zaštiti ulaganja.
- Predsjednik Tuđman primio izaslanstvo Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, na čelu s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom Pavlovićem.
- Snage NATO-a ostat će u BiH sve do pune primjene daytonskih sporazuma, izjavio u Rimu tajnik NATO-a Javier Solana.

Dogodilo se 6. studenoga

1991.
- Zapovjednik obrane za istočnu Slavoniju izjavio kako JNA priprema nove napade na to područje premještajući nove snage u sjeveroistočnu Bosnu i Srbiju.
- Hrvatske i jugoslavenske vlasti potpisale dogovor o razmjeni zarobljenika na principu "svi za sve".
- Njemački kancelar Helmut Kohl govorio o što hitnijem priznanju neovisnosti Hrvatske i ostalih republika koje žele isto, te o potrebi uvođenja sankcija protiv Srbije.
- Hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Zvonimir Šeparović poslao pismo sovjetskom ministru u kojem od Moskve traži da ne prizna legalnost srpskog bloka u jugoslavenskom Predsjedništvu slanjem novog ambasadora u Beograd.

1992.
- Ruski pukovnik Hromčenkov, zapovjednik Istočnog sektora, posredovao u izvozu iz okupiranog Vukovara kao UNPROFOR-ov časnik potpisivao izvoznu dokumentaciju iz tzv. SAO krajine.
- Ruski general Ivanovič stigao u Trebinje i izjavio za srpsku TV da je "kao vojnik došao pomoći Srbima, svojoj braći po krvi", a da ga je poslao Nacionalni front spasa Rusije.
- London odlučio uvesti vize za građane s područja bivše Jugoslavije, izuzetak su građani iz Slovenije i Hrvatske.
- Više od 3 milijuna građana BiH ovisi o humanitarnoj pomoći, izvijestilo Visoko povjereništvo UN za izbjeglice u Ženevi.

1993.
- Ne postoji ni jedan segment muslimanskog nacionalnog bića kojemu dostojanstvo nije vratio hrvatskih narod braneći BiH. Ali, čini se da smo mi jednostavno krivi svjetskoj zajednici i Muslimanima u BiH što smo se usudili oduprijeti onakvu agresoru, obraniti 35 posto BiH i tako spriječiti njihove političke namjere da BiH postane dijelom velike Srbije, izjavio u Splitu predsjednik HR Herceg-Bosne Mate Boban.
- U gradić Kiseljak, koji neprestano napada muslimansko topništvo, stiglo, preko teritorija koji je pod kontrolom srpskih vlasti, 7.000 prognanika iz Vareša, javljaju hrvatski mediji s terena.

1994.
- Izrađuje se plan za reintegraciju Hrvatske, informirao u Zagrebu novinare dr. Mate Granić, govoreći o sastanku hrvatske delegacije sa članovima kontaktne skupine i dodao da, prema informacijama, oko 2.000 kninskih Srba sudjeluje u borbama u BiH.
- Samozvani vođa kninskih Srba Borislav Mikelić izjavio Reuteru da krajinski Srbi traže pravo ujedinjenja sa Srbima u BiH i Srbiji.

1995.
- Samozvani vođe Srba s okupiranog hrvatskog područja Baranje, zapadnog Srijema i istočne Slavonije odbili u nedjelju u Erdutu, nakon više od sedam sati pregovora, potpisati mirovni sporazum što su im ga predočili međunarodni posrednici Galbraith i Stoltenberg.
- Nakon 948 uspješnih dana održana posljednja sjednica hrvatske Vlade u starom sazivu, kojoj je predsjedao dr. Tuđman. On je naglasio da je Nikica Valentić, kada je u travnju 1993. preuzeo kormilo Vlade, zatekao inflaciju od 2.000 posto, a sada je stopa inflacije samo 2 posto godišnje.
- Nakon hitnog poziva iz Ohia, kako je javio radio Herceg-Bosne, europski upravitelj Hans Koschnik i gradonačelnici zapadnog i istočnog Mostara Mijo Brajković i Safet Oručević pridružili se pregovaračkom izaslanstvu u Daytonu, kako bi se što prije riješili problemi vezani uz Mostar.
- Tri nepoznata napadača ranila šest francuskih legionara i pripadnika Snaga za brzo djelovanje u selu Vrapčićima kod Mostara, priopćio glasnogovornik UN-a Philip Arnold.

1996.
- Hrvatska svečano primljena u Vijeće Europe. Nakon svečanosti potpisivanja izjave o pristupanju, u 12,30 sati ispred Europske palače u Strasbourgu, uz "Lijepu našu" i europsku himnu, podignuta hrvatska zastava.
- Hrvatskoj je mjesto sa srednjoeuropskim zemljama od Baltika do Jadrana i još određenije, s jadransko-podunavskim zemljama, kojima Hrvatska najuže pripada, stoji u prigodnoj poslanici predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.
- Održana prva konstituirajuća sjednica federalnog parlamenta BiH, konstituiran Zastupnički dom od 140 zastupnika.
- William Jefferson Clinton osvojio 275 izborničkih glasova, pet više nego što je potrebno za pobjedu, te ostaje predsjednik SAD još četiri godine. Predsjednik Tuđman poslao Billu Clintonu čestitku u povodu izbora za predsjednika SAD.

Dogodilo se 7. studenoga

1991.
- Tijekom napada na Dubrovnik, JNA ispalila oko 3.000 granata različitog kalibra.

1992.
Rezolucije nisu zaustavile silu, naprotiv, UNPROFOR je ovog trenutka nijemi svjedok nove velikosrpske provokacije, stoji u pismu predsjednika Tuđmana glavnom tajniku UN Boutrosu Ghaliju.
- U Hrvatskoj poginulo 15 domaćih i osam stranih novinara, a više od 30 ih je ranjeno, rečeno na skupu hrvatskih ratnih reportera u Poreču.

1993.
- Predstavnici 159 zemalja, članica UN-ove organizacije za hranu i poljodjelstvo (FAO), na skupštini u Rimu primili Hrvatsku u ovu organizaciju.
- Muslimanska vlada BiH zapovjedila raspuštanje sarajevskog HVO-a a njezine snage sigurnosti krenule u zatvaranje njegova središta, javljaju agencije Reuter i HINA.

1994.
- Međunarodni sud za zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu podigao prvu optužnicu. Optužen je bosanski Srbin Dragan Nikolić, bivši zapovjednik koncentracijskog logora "Sušica" u sjeveroistočnoj BiH, objavljeno na novinskoj konferenciji u Den Haagu.
- Održani neuspjeli razgovori u Divuljama između izaslanstava hrvatskih državnih vlasti i Srba s okupiranih područja Hrvatske o puštanju u pogon sjeverne i južne trase 400 kilovoltnog dalekovoda i povratka polova za rotor generator u Obrovcu.

1995.
- Nova hrvatska Vlada, s premijerom Zlatkom Matešom na čelu, u Predsjedničkim dvorima položila prisegu, a nakon toga održana prva sjednica, kojoj je predsjedao predsjednik RH dr. FranjoTuđman.
- Pregovaračima u Daytonu prikazana situacija u Mostaru, u kojem je, kako je rečeno, u nesretnim hrvatsko-muslimanskim sukobima smrtno stradalo oko tri tisuće ljudi. Stoga hrvatska strana insistira na takvom rješenju koje će jamčiti da se to neće ponoviti.
- Daytonski pregovori došli u kritičnu fazu, a State Department ljut zbog objavljivanja Ustava BiH u "New York Timesu".
- Svi beogradski mediji, izvještavajući o pregovorima u Daytonu, ističu kako se na Miloševića vrši "najveći pritisak" da ukloni iz političkog života Karadžića i Mladića, a da Milošević glumi "ljutnju i nervozu ".

1996.
- Kao punopravnu članicu Vijeća Europe u Strasbourgu, na zasjedanju Ministarskog odbora VE, Hrvatsku po prvi put predstavljao ministar Granić.

Dogodilo se 8. studenoga

1990.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u intervjuu za YUTEL izjavio da Jugoslavija može opstati jedino kao savez ravnopravnih republika po uzoru na Europsku zajednicu. Izvori balvan revolucije nisu u Kninu, nego je to scenerij importiran u Knin, rekao dr. Tuđman.

1991.
- Hrvatski Sabor prihvatio izvještaje Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te predsjedničke ukaze i zaključke, donesene u Haagu.
- Komandanti JRV upozorili na opasnost od eksplozija raketa i bojnih otrova.
- Hrvatska i makedonska vlada postigle dogovor o oslobađanju Makedonaca, zarobljenih u Hrvatskoj, koji su služili u JNA.
- JRM ponovo blokirala sve hrvatske luke i još jednom napala Dubrovnik.
- Na sastanku u Rimu, Ministarsko vijeće EZ-a izglasalo uvođenje sankcija protiv Srbije.
- Papa i američki predsjednik, na sastanku u Rimu, među ostalim, razgovarali o agresiji na Hrvatsku.

1992.
- General-bojnik Jurij Susjedov preuzeo u Vinkovcima dužnost zapovjednika UNPROFOR-a u sektoru Istok od pukovnika Aleksandra Hromčenkova.
- Hrvati Sarajeva, umorni od nepovjerenja Muslimana, zaprijetili da će pješice i bez pratnje prijeći na ničju zemlju kako bi se domogli područja koje kontrolira HVO.
- Papa Ivan Pavao II, obrativši se u Vatikanu jedanaestorici hrvatskih biskupa kao Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, faktički sankcionirao prestanak postojanja Biskupske konferencije Jugoslavije.

1993.
- Još uvijek nije poznata sudbina oko 5.000 hrvatskih civila koji su se sklonili u kamenolom nedaleko Vareša nakon pada grada.
- Odjela za ljudska prava i humanitarna pitanja pri uredu predsjednika HR Herceg-Bosne mr. Vladislav Pogarčić objavio dokument sa sustavno prikuplnenim podacima o zločinima nad Hrvatima u ratu u BiH, javlja HABENA.
- Glasnogovornik Odjela obrane HVO Veso Vegar priopćio u Mostaru da je muslimansko vodstvo naložilo uhićenje predsjednika HVO u Sarajevu Slavka Zelića, i drugih čelnika HVO.
- Ministrica za prava manjina i ljudska prava vlade "SRJ" Margit Savović na konferenciji za novinstvo u Beogradu cinički osporila navod hrvatske Vlade da je u srpskim zatvorima 11.000 hrvatskih ratnih zarobljenika.

1994.
- Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu zatražio od Njemačke izručenje bosanskog Srbina Dušana Tadića, osumnjičenog za najteže ratne zločine u BiH.
- Naš cilj je ujedinjenje svih srpskih zemalja od Knina, preko Banja Luke i Sarajeva, do Beograda, izjavio ratni zločinac general Mladić njemačkom tjedniku "Der Spiegel".
- Međunarodno priznanje Hrvatske uslijedilo je kada su Srbi uvidjeli da je ne mogu pokoriti ni osvojiti po crti Virovitica-Karlobag, izjavio lord David Owen na predavanju u londonskom Kraljevskom zemljopisnom društvu.

1995.
- Predsjednik RH dr. Tuđman ponovno otišao na mirovne pregovore u Dayton, a, kako je naglasio, istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem i dalje su ključna pitanja i zato će se ta pitanja posebno razmotriti, dok će Amerikanci i dalje insistirati na jačanju Federacije BiH.
- Odmetnuti Srbi iz istočne Slavonije opravdavaju odbijanje sporazuma o mirnoj reintegraciji okupiranih hrvatskih teritorija neuvjerljivim zahtjevom za plebiscitom, na kojemu bi se Srbi o tome morali izjasniti.
- Nakon prvog posjeta "regiji", posebna izvjestiteljica za ljudska prava na prostorima bivše Jugoslavije Elizabeth Rehn završila svoje prvo izvješće koje treba dostaviti Glavnoj skupštini UN-a. Najviše prostora posvetila kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj za vrijeme "Oluje" i nakon nje.
- Američko pravosuđe zadalo težak udarac nastojanjima tzv. "SRJ" da izbori povlašteni položaj jedine pravne nasljednice bivše SFRJ nakon njezina raspada. Sudac newyorkškog suda Allen G. Schwarz objavio da se ne prihvaća tužba tzv. "SRJ" da joj se dodijeli rezidencija diplomata pri OUN.

1996.
- U sarajevskoj zračnoj luci obavljena svečana primopredaja zapovjedništva nad snagama IFOR-a u BiH. Američkog admirala Josepha Lopeza zamijenio američki general William Crouch.
- U Grazu počeo dvodnevni summit Srednjoeuropske inicijative, na kojem sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo na čelu s premijerom Matešom.

Dogodilo se 9. studenoga

1990.
- U Zagrebu održana osnivačka skupština Udruženja hrvatskih ratnih veterana, a za samo mjesec dana pristupnice potpisalo oko 15.000 prijašnjih članova SUBNOR-a.

1991.
- Hrvatski Sabor završio sjednicu složivši se s djelovanjem delegacije hrvatske Vlade na Mirovnoj konferenciji u Haagu.
- Hrvatska Vlada produžila rok za povlačenje JNA s hrvatskog teritorija do Božića.
- U Zagrebu razmijenjeno 332 hrvatska zatvorenika za 457 vojnika JNA i srpskih terorista.
- Potpisan sporazum o povlačenju svih jedinica JNA iz Rijeke.
- Jedan dječak ubijen, a dvojica ranjena prilikom eksplozije mine na ulazu u riječku kasarnu JNA.

1992.
- Predsjednik Tuđman razgovarao u Zagrebu s tajnicom Vijeća Europe Catherine Lalumier, te istaknuo "da je učinjen korak naprijed za primanje Hrvatske u Vijeće Europe".
- Hrvatski inženjerci osposobili pistu aerodroma Dubrovnik.
- Hrvati se ne mogu nikako organizirano vratiti na područje grada i općine Vukovar - rekao novinarima u Beogradu predsjednik "oslobođene općine Vukovar Miodrag Mišić.
- Mi smo protiv bilo kakvog specijalnog statusa u Hrvatskoj. Za nas Hrvatska ne postoji, osim kao susjed - rekao u Okučanima "ministar unutrašnjih dela republike srpske krajine" Milan Martić.
- U Zadar stigla još jedna skupina prognanih Hrvata, njih 17 dovezli pripadnici UNPROFOR-a iz Zatona, Obrovca, Medviđe i Zelengrada.
- Da bi Hrvatska izašla iz teške situacije, potrebna je i dalje pozornost, pomoć i solidarnost europske i svjetske zajednice, rekao u Vatikanu hrvatskim biskupima papa Ivan Pavao II.
- Etiopija priznala neovisnost Republike Hrvatske.

1993.
- U topničkim borbama muslimanskih snaga i HVO-a znameniti mostarski Stari most srušio se u Neretvu.

1994.
- Prema popisu pučanstva iz 1991. godine, na teritoriju Breze, Bugojna, Busovače, Fojnice, Gornjeg Vakufa, Kaknja, Novog Travnika, Prozora, Travnika, Vareša, Visokog, Viteza i Zenice živjelo 173.698 Hrvata i 288.807 Muslimana. Prema podacima humanitarnih organizacija, prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma prognano 95.000 Hrvata i 35.000 Muslimana. Nakon potpisivanja sporazuma iselilo se više od 10.000 Hrvata, a vratilo ih se manje od 500.
- Od četničkih granata i snajperskih hitaca u Sarajevu poginulo pet, a ranjeno, teže ili lakše, više od deset osoba.

1995.
- Međunarodni sud za ratne zločine optužio oficire JNA Šljivančanina, Mrkšića i Radića zbog ratnih zločina u Vukovaru 1991. godine.
- Pitanje okupiranog hrvatskog istoka moglo bi se riješiti u kratkom roku u sklopu daytonskih pregovora, usprkos neuspjehu pregovora "na terenu", mišljenje je promatrača u Daytonu.
- Predstavnik američkog State Departmenta prokomentirao izjavu lorda Davida Owena, kako mirovni pregovori koji se održavaju pod pokroviteljstvom SAD-a vode podjeli Bosne, riječima: "Otkad je gospodin Owen prestao biti mirovni pregovarač, SAD napreduju prema diplomatskom trijumfu".
- U Pakračkim vinogradima, nedaleko Pakraca, ekshumirana tijela troje civila, koje su četnici ubili 1991.
- Dogovoreno da će svaka država financirati svoje postrojbe u sastavu NATO-a na području BiH.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima voditelja Prijelazne uprave za hrvatsko Podunavlje Jacquesa Kleina i izaslanstvo lokalnih Srba.
- Veleposlanik SRJ pri UN Vladimir Jovanović poslao pismo Vijeću sigurnosti, u kojem izričito traži produljenje mandata UNTAES-a u Hrvatskoj do početka 1998. godine.
- Predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić smijenila general pukovnika Ratka Mladića i za novog načelnika generalštaba vojske Republike Srpske imenovala general majora Peru Čolića.

Dogodilo se 10. studenoga

1991.
- Četvorica pripadnika Hrvatske vojske, specijaliziranih za razminiravanje, poginula prilikom otkrivanja mina koje je za sobom ostavila JNA na pulskom aerodromu.
- Francuski predsjednik Mitterrand izjavio kako se on zalaže za uspostavljanje sigurnosne zone između Hrvatske i Srbije, ali i ostalih područja gdje se vode borbe, barem dok se djeca i hendikepirani ne evakuiraju iz takvih područja.
- Zahtjev za dolazak mirovnih snaga UN-a preko neidentificiranih kanala stigao iz Beograda.

1992.
- Bit ću sretna kada se hrvatski barjak zavijori na stijegu u Europskom vijeću - rekla u Zagrebu, na kraju dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, glavna tajnica Vijeća Europe Catherine Lalumiere.
- Hrvatski zrakoplovi ne lete nad BiH, izjavili na konferenciji za novinare u Zagrebu europski promatrači.
- Nijedna srpska kuća u Rijeci ili njezinoj okolici nije srušena - demantira izvješće KESS-a u pismu Komitetu visokih dužnosnika KESS-a gradonačelnik Rijeke Željko Lužavec.
- Na sjednici Predsjedništva BiH za predsjednika vlade izabran Hrvat Mile Akmadžić, dok zahtjev HDZ-a da Miro Lasić postane član Predsjedništva nije prošao.

1993.
- Uz neophodnu pomnu pripremu globalne konferencije, koja se može održavati tek kad budu stvoreni stvarni izgledi za njezin uspjeh, mora se osigurati dostava humanitarne pomoći BiH, rješenje bosanskog pitanja prema ženevskom paketu i modus vivendi za hrvatska područja pod mandatom UNPROFOR-a kao međukorak za sprečavanje ratne opasnosti, stoji u pismu ministara vanjskih poslova Francuske i Njemačke Juppea i Kinkela Europskom savezu.
- Ceremonijalnim podizanjem hrvatske zastave ispred palače FAO u Rimu, završen je svečani dio primanja Hrvatske u ovu organizaciju za prehranu i poljoprivredu UN.

1994.
- Ministar vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granić razgovarao u Bruxellesu s povjerenikom EU Van den Broekom o ulasku Hrvatske u program PHARE.

1995.
- U Daytonu potpisan sporazum o funkcioniranju hrvatsko-bošnjačke Federacije.
- U Daytonu potpisani Sporazumi hrvatske i bosanske strane o ujedinjenju Mostara i povratku dijela izbjeglica u Stolac, Jajce, Travnik i Bugojno.
- U Washingtonu optužnica protiv trojice oficira JNA doživljava se kao dio američke strategije kojom se prijeti beogradskom režimu Sudom za ratne zločine, ako ne prihvati mirovni sporazum.
- Vijest da će delegacija "svih Srba" u Daytonu, u načelu, prihvatiti prijedlog dvogodišnjeg protektorata UN nad okupiranim dijelovima Hrvatske, te da potom taj teritorij prijeđe pod vlast Hrvatske, stidljivo se pojavila u beogradskim medijima.
- Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji priopćio da vlada "SRJ" obećava izbjeglicama iz Republike Hrvatske da će ih zastupati kao opunomoćenik u ostvarivanju njihovih imovinskih prava, za što nema ovlasti.
- Vijeće sigurnosti UN prihvatilo Rezoluciju 1.019, kojom se najoštrije osuđuju sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava na području bivše Jugoslavije, zahtijevajući da se rezolucije mora držati Srbija, ali i Hrvatska i BiH, čime je u isti koš strpala agresora i žrtvu. Otpravnik poslova RH pri UN-u Vladimir Drobnjak napomenuo da je učinjen opasan ustupak Srbima.

1996.
- Šestorica bosanskih Srba osumnjičenih za ratne zločine nađeni u policiji i na civilnim položajima u Prijedoru, Omarskoj i Bosanskom Šamcu, otkriva britanski OMRI (Open Media Research).

Post je objavljen 25.10.2006. u 16:11 sati.