Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

21. RUJNA --30. RUJNA .

Dogodilo se 21. rujna

1991.
- Žestoke borbe u Sisku i Petrinji. Zrakoplovi JNA napali Komarevo, Šašinu Gredu, Budaševo i Petrinju te ubili i ranili 120 svojih vojnika.
- Zrakoplovi JNA bombardirali i pucali na svoju vlastitu jedinicu u Opatovcu.
- Europski parlament zahtijeva od svojih članova da razmotre priznanje Hrvatske i Slovenije.

1992.
- Dvadesetičetiri odbornika Skupštine općine Subotica traži trojezične natpise ulica u ovom gradu s mađarskom i hrvatskom većinom.
- Od 2.089 brodova koji su kontrolirani u Jadranskom moru, 29 je pod sumnjom da krše embargo protiv Srbije i Crne Gore, priopćilo belgijsko Ministarstvo obrane.

1993.
- Upornim traženjem Neuma muslimanska strana u stvari ima teritorijalne pretenzije na područje koje je uvijek bilo hrvatski etnički prostor i na kojem Muslimani nikad nisu živjeli, ističe se u izjavi iz Ureda predsjednika Tuđmana nakon neuspjelih razgovora na britanskom nosaču aviona "Invincible".
- Predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne Mate Boban rekao u Mostaru, poslije sastanaka na britanskom nosaču zrakoplova, da "neargumentiranim zahtjevima muslimanska strana zapravo izbjegava potpisivanje mirovnog paketa opredjeljujući se za ratnu opciju".
- Lord David Owen izjavio u Londonu kako nakon pregovora na "Invincibleu" zaraćene strane u BiH nikad nisu bile bliže miru.
- Dogovor o teritorijalnoj podjeli i ustrojstvu BiH kao saveza triju etničkih mini država konačno je postignut, rekao u Moskvi Vrtalij Čurkin nakon povratka s pregovora o BiH.
- "Čeka se odluka parlamenta BiH kojem će Izetbegović predstaviti revidirani ženevski paket", izjavio u Zagrebu glasnogovornik Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji John Mills.

1994.
- Zastupnici HDZ-a, na zasjedanju hrvatskog Sabora, predložili da se prihvati produljenje mandata mirovnim snagama na tri mjeseca, ali s izmjenama koje će donijeti reintegraciju okupiranih hrvatskih područja.
- Predsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić, na zasjedanju hrvatskog Sabora rekao kako je temeljna zadaća reintegracija okupiranih područja.
- Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Sergio Balanzino pozvao B.B. Ghalija na odlučniju akciju glede kršenja primirja u zaštićenim zonama u BiH.
- Govoreći o nacionalnim manjinama istočne i srednje Europe, mađarski mediji iznose fascinantne činjenice o albanskoj manjini na Kosovu, jer će na početku 21. stoljeća kosovski Albanci postati većinski narod u Srbiji.

1995.
- Hrvatska Vlada u dogovoru s vladom Republike odnosno Federacije BiH odlučila nepoduzimati nikakve daljnje akcije u zapadnom dijelu BiH, koje bi vodile sučeljavanju u Banjoj Luci, navodi se u izjavi hrvatskog ministra vanjskih poslova dr. Mate Granića. Međutim, Hrvatska će ostati ustrajna da se pitanje njezinog istočnog dijela riješi paralelno s rješenjem koje se formulira za BiH, te da se to uključi u dnevni red pregovora u New Vorku.
- Iako Srbi nisu u potpunosti povukli teško oružje oko Sarajeva, admiral Leighton Smith i general Janvier zaključili da je udovoljeno uvjetima Janvierovog pisma od 3. rujna, pa je NATO odustao od daljnjih bombardiranja.
- Američki predsjednik Bill Clinton izrazio zadovoljstvo što su bosanski Srbi povukli teško oružje iz zone isključenja oko Sarajeva i pozdravio odluku UN-a i NATO-a da se ne nastave zračni udari na njihove položaje.

1996.
- Rusija se zauzela za ukidanje svih sankcija protiv SRJ.


Dogodilo se 22. rujna

1990.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman održao predavanje na Yaleu, najuglednijem američkom sveučilištu.
- U svom izvješću senatu nakon posjeta Jugoslaviji američki senator Bob Dole izvijestio da srpska vlada upravlja državom bez suglasnosti federalne vlade, te kako je duboko zabrinut zbog kršenja ljudskih prava na Kosovu.

1991.
- Hrvatski predsjednik Tuđman i general JNA Veljko Kadijević dogovorili da prekid vatre počinje u 15,00sati.
- Zagreb pod kišom granata ispaljenih iz JNA kasarni diljem grada.
- Žestoke borbe u Zadru. JNA granatira čitav grad.
- Jedinice JNA u Varaždinu predale se Hrvatskoj vojsci.

1992.
- Hrvatska daje odlučnu potporu naporima glavnog tajnika UN za ostvarenje mira i za osnivanje stalnih vojnih snaga UN, iznio dr. Franjo Tuđman u govoru na Generalnoj skupštini UN u New Vorku.
- Očekujemo da ćemo se sastati sa reis-ul-ulemom Jakubom Selimoskim i gospodinom srpskim patrijarhom Pavlom, izjavio nadbiskup zagrebački kardinal dr. Franjo Kuharić odlazeći na Svjetski ekumenski kongres crkava u Ženevu.
- Zbog nemogućnosti smještaja izbjeglica, Hrvatska će, uvažavajući međunarodno humanitarno pravo, strogo kontrolirati granicu prema BiH, odlučila hrvatska Vlada.

1993.
- Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti (VONS) izrazilo nezadovoljstvo izvješćem Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti UN, u kojem on odbija hrvatske zahtjeve, te ako ga Vijeće prihvati, Hrvatska će biti prisiljena zatražiti da se postrojbe UNPROFOR-a povuku do 30. studenoga 1993.
- Pobunjeni hrvatski Srbi u Okučanima uhitili potpisnike daruvarskog sporazuma sa Srbima u zapadnoj Slavoniji: Dušana Ećimovića, Veljka Džakulu i Mladena Kulića.
- Državna komisija za UNPROFOR zatražila od britanskog bataljuna da ukloni bunker kraj Omiša.
- Na pomolu kompromis o muslimanskom pristupu moru: prema izjavi Harisa Silajdžića u Ženevi postignut je sporazum (ali još nije potpisan) s Hrvatima i Hrvatskom.
- HVO na južnom dijelu mostarskog bojišta potpuno razbio muslimanske snage Armije BiH.
- HVO obranio grad Vitez u srednjoj Bosni od snažnih muslimanskih napada Armije BiH.
- U "SRJ" sve se češće spominju pljačke koje su u Hrvatskoj i BiH učinili bivša JNA i dobrovoljci.

1994.
- Ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev naglasio da je Rusija spremna izglasati rezoluciju o suspenziji sankcija prema Beogradu.
- Usprkos skepsi Londona, Washington najavio zračne napade na bosanske Srbe.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio odluku da se izbori za Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske održe 29. listopada.
- Na područjima oslobođenim u nekoliko posljednjih akcija HV-a postojao je 161 katolički sakralni objekt, od čega je potpuno srušeno 125 crkava, 30 ih je teško, a šest manje oštećeno. Pravoslavnih je ukupno bilo 121, od toga su unište-na 3, teže stradala 2, a 10 je lakše oštećeno, priopćili novinarima u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu članovi Uredništva knjige Ranjena Crkva u Hrvatskoj.
- Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno prihvatilo Rezoluciju 1.016, koja zahtijeva obustavu svih ofenzivnih vojnih djelovanja na području BiH.
- Od početka svibnja do današnjih dana na prostoru bivše Jugoslavije, prema podacima Međunarodnog crvenog križa, preseljeno 372.800 ljudi.

1996.
- Općinski izbori u BiH održat će se od 22. do 24. studenog o.g., priopćeno na konferenciji za novinare u OESS-ovu Press-centru u Sarajevu.
- Legitimnost izbora u BiH sve više je pod sumnjom - "The Sunday Times" iznosi kako su statističari UN-a utvrdili "nemoguć" odaziv birača, jer prema podacima UN-a na birališta je izišlo između 103 i 107 posto Muslimana, od 97 do 101 posto Srba, a jedino se odaziv Hrvata kretao u legitimnim granicama, između 77 i 91 posto.


Dogodilo se 23. rujna

1991.
- Unatoč potpisanom primirju, JNA i srpski teroristi nastavljaju s napadima na Hrvatsku.
- Postrojbe Hrvatske vojske u Šibeniku potisnule jedinice JNA natrag na njihove početne pozicije.
- JNA izgubila najmanje 22 aviona.
- Deblokirane sve hrvatske luke.
- Zapadnoeuropska unija, koju sačinjava devet država, predlaže slanje mirovnih snaga UN-a u Jugoslaviju.

1992.
- Generalna skupština UN prihvatila Rezoluciju kojom utvrđuje da SRJ ne može automatski nastaviti članstvo bivše, sada nepostojeće, Jugoslavije u UN, te da Beograd mora ponovno zatražiti prijam u članstvo Svjetske organizacije.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, u povodu odluke o uklanjanju SFRJ iz članstva UN, izjavio za HTV da je time definitivno završeno jedno povijesno razdoblje na tlu južnoslavenskih naroda.
- Da dr. Franjo Tuđman nije pobijedio na izborima u Hrvatskoj 2. kolovoza, Hercegovine bi nestalo za 24 sata, izjavio predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban u intervjuu "Večernjem listu".
- Srpski zrakoplovi u pet navrata, u grupama po šest, izveli snažan napad na središte Jajca kasetnim i napalm-bombama, od kojih je najviše palo na gradsku bolnicu, vatrogasni dom, novu školu i dječji vrtić.
- U New Yorku, sporazum između Hrvatske i BiH o zajedništvu u obrani potpisali predsjednici dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

1993.
- Hrvatski sabor i Vlada odbijaju produženje mandata UNPROFOR-a pod uvjetima iz Ghalijeva izvješća Vijeću sigurnosti UN.
- "Hrvatska će tražiti čvrsta jamstva za zaštitu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, te vremenski određen proces razoružavanja i raspuštanja paravojnih postrojba pobunjenih hrvatskih Srba i stvaranje uvjeta za povratak prognanika", rekao u Hrvatskom saboru ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić.
- Iz kampa Dretelj autobusima otputovala velika skupina od 541 izoliranog Muslimana na Korčulu, gdje će biti privremeno smješteni dok se ne riješi pitanje njihova odlaska u treće zemlje.
- Potresna svjedočanstva čula su se od preživjelih svjedoka pokolja što ga je muslimanska Armija BiH učinila 14. rujna o.g. u hrvatskom selu Uzdol pokraj Prozora.

1994.
- Hrvatski Sabor prihvatio mandat UNPROFOR-a na samo tri mjeseca, a za to vrijeme vojnici UN-a moraju stati na hrvatske granice, uspostaviti hrvatsku vlast u "ružičastim zonama" i omogućiti povratak prognanika.
- U Mostaru se dogodio težak incident, kojim je narušeno dogovoreno primirje s Muslimanima jer su oko 23 sata muslimanski ekstremisti s Mozaljice ispalili RPG-projektil na desnu obalu grada, a prije toga gađali pješačkim oružjem.
- Prvi put od uvođenja "Miloševićevog embarga", u francuskom se izvješćima spominje novo lukavstvo beogradskog uma "stotine helikopterskih letova" iznad BiH.
- Bosanski veleposlanik pri UN Muhamed Šaćirbej optužio snage UN-a u BiH zbog nemoći da zaustave srpske snage u opsadi Sarajeva.
- I nakon preksinoćnjeg napada zrakoplova NATO-a na jedan srpski tenk u okolici Sarajeva, u nekim dijelovima BiH Srbi nastavili provocirati pripadnike UNPROFOR-a, izjavio glasnogovornik zaštitnih snaga Tim Spicer.

1995.
- Nakon četvorice osumnjičenih za ratne zločine iz kampa UNCRO-a u Kninu, Okružno državno odvjetništvo iz Splita otvorilo istragu protiv još 11 osoba.
- Hrvatska vojno-redarstvena akcija "Oluja" dovela je do američke mirovne inicijative. Operacije u zapadnoj Bosni obustavljene su na zahtjev SAD, rekao dr. Mate Granić u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" nakon povratka iz SAD.

1996.
- Misija Međunarodnog monetarnog fonda pozitivno ocijenila trenutačno stanje u hrvatskoj ekonomiji i dosege Vladina ekonomskog programa.
- Izborni stožer HDZ-a BiH uputio prosvjed predsjedatelju Privremenog izbornog povjerenstva misije OESS-a u Sarajevu Robertu Frowicku u svezi objave izbornih rezultata od strane OESS-a.
- U Strasbourgu počelo jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe zajedno s Hrvatskom kao zasebnim gostom, jer njezino članstvo u međuvremenu nije potvrdio Ministarski odbor Vijeća Europe.


Dogodilo se 24. rujna

1989.
- Kako su se potkraj 1945. i početkom 1946. godine vukle granice u Srijemu i Baranji između Hrvatske i Vojvodine, za "Telex" govorio Milovan Đilas, poznati jugoslavenski disident i nekadašnji član najužeg Titovog rukovodstva.

1991.
- Hrvatska Vlada zahtijeva od JNA da poštuje primirje, zaustavi sve napade, te da se povuče s hrvatskog teritorija.
- Jaki topnički napad na Daruvar. Srpski teroristi tenkovima i topovima gađali centar grada.
- Borbeni zrakoplovi JNA napali Vinkovce, koristeći bojne otrove.
- JNA napala Dubrovnik i Župu Dubrovačku iz smjera istočne Hercegovine i Crne Gore.
- Torpedni čamci JNA ispalili nekoliko topovskih granata na čuveno i uvijek posjećeno splitsko izletište - brdo Marjan.

1992.
- Do prije samo dva-tri mjeseca u nekim krugovima razgovaralo se o tome, kako bi trebalo poduzeti sankcije i protiv Hrvatske, prema tome, ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine UN s hrvatskih stajališta bilo je plodonosno, osobito u svjetlu odluke o isključenju Jugoslavije iz članstva UN, izjavio u Zagrebu predsjednik Tuđman po povratku iz NewYorka.
- Pripremit ću maksimalnu podršku za povratak prognanika, rekao u Osijeku Aleksandar Hromčenkov, zapovjednik UNPROFOR-a za vojne pitanja u Istočnom sektoru, nakon sastanka s predstavnicima Osijeka, Vinkovaca, Belog Manastira i Vukovara,
- Pobunjeni hrvatski Srbi pod svaku cijenu žele odgoditi povratak prognanika, stoga su i napali Vinkovce, kako bi mogli tvrditi da se prognanici ne mogu vratiti dok se puca, napisala u izvještaju poslanom hrvatskoj Vladi Biandina F. Negga, koordinatorica UN za civilna pitanja u sektoru Istoku.
- NATO nudi komunikacijska sredstva i opremu za zapovjedna mjesta ojačanih snagama UN koje će štititi konvoje s humanitarnom pomoći u bivšoj Jugoslaviji, priopćio u Bruxellesu službeni predstavnik te organizacije.

1993.
- "Zahtjev i praksa da se dvojezičnost uvede na samo u općinama prema Osimskom ugovoru i našem zakonu, nego u cijeloj istarskoj županiji, ne znači nikakvu borbu za zaštitu manjinskih prava, jer ona ničim nisu ugrožena, već je to pokušaj da se okrnji hrvatski suverenitet", rekao na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman prigodom 50. obljetnice sjedinjenja Istre, Rijeke, Zadra i otoka s Hrvatskom.
- Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana osnovano Povjerenstvo za odnose s UNPROFOR-om, čiji je predsjednik ing. Hrvoje Šarinić.
- Hrvatskoj strani na Šajnerici kod Otočca predani posmrtni ostaci pilota Hrvatskog zrakoplovstva Miroslava Perisa iz Karlovca, stradalog 5. rujna ove godine.
- Muslimanska vojska počinila početkom rujna o.g. novi stravični masovni zločin nad hrvatskim civilima u selu Grabovica na krajnjem sjeveru općine Mostar: prema prvim izjavama svjedoka ubijeno je više od 30 žena, djece i staraca.
-Zapovjedništvo 1. korpusa Ar-mije BiH u Sarajevu uputilo ultima-tum sarajevskom stožeru HVO-a da se sve postrojbe moraju povući u vojarne, priopćeno u Glavnom stožeru HVO-a u Mostaru.
- Rusija se protivi povlačenju UNPROFOR-a iz Hrvatske, rekao u Moskvi glasnogovornik ruskog ministra vanjskih poslova Georgij Karasin.

1994.
- Italija ponudila talijansko državljanstvo hrvatskim građanima. Radi se, naime, o zakonu talijanskog parlamenta otprije dvije godine, kojim se omogućuje svima (nekadašnjim Talijanima) izvan Italije, koji su do 1947. imali talijansko državljanstvo, da se ponovno upišu kao državljani Republike Italije.
- Veleposlanica SAD pri UN Madeleine Albright u svom istupu jasno poručila Srbiji i Crnoj Gori da SAD za daljnje ublažavanje sankcija očekuje jasne pokazatelje pozitivnog djelovanja, stoga je pozvala Beograd da prizna Hrvatsku i BiH u njihovim međunarodno priznatim granicama.
- Vijeće sigurnosti prihvatilo jučer tri rezolucije kojima se pojačavaju sankcije protiv bosanskih Srba, ublažuju one protiv Srbije i Crne Gore, te se od bosanskih Srba zahtijeva prekid etničkog čišćenja.

1995.
- S čitavom Hrvatskom obećavam da ćemo uskoro doći i u Ilok, Vukovar i Baranju, rekao predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, obraćajući se sudionicima i gostima manifestacije "Vinkovačke jeseni" u Vinkovcima.
- Akcijom "Maestral 2" oslobođeno je više od dvije tisuće četvornih kilometara i zauzete su značajne visinske točke Demirovac, Vitorog, Mliništa i druge, izjavio ministar obrane HR Herceg-Bosne Vladimir Šoljić.
- Vecernji list otkriva monstruozne zločine srpskog majora Rajka S. Radulovića koji je u Donjim Jukićima spaljivao žive ljude, te naređivao strijeljanja i mučenja, a i sam je ubijao hrvatske civile.
- Presjednik SAD Clinton se uoči sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske, BiH i "SRJ" u New Yorku obratio naciji i ustvrdio "da je mir na Balkanu danas bliži nego ikada, iako postoje još mnoga razmimoilaženja između zaraćenih strana".

1996.
- Više od 4.000 osoba s područja UNTAES-a podnijelo zahtjeve za izdavanje domovnice, te oko 3.000 za ostale hrvatske dokumente, rekao u Osijeku glasnogovornik UNTAES-a Philip Arnold.
- Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić govorio na 51. sjednici Glavne skupštine UN-a, te naglasio uvjerenje da je rat u Hrvatskoj završen.


Dogodilo se 25. rujna

1991.
- Hrvatski predsjednik Tuđman, srpski predsjednik Milošević i federalni sekretar obrane general Kadijević nastavili pregovore započete u Igalu.
- Grad Drniš, nakon oružanog napada zauzeli pobunjeni hrvatski Srbi predvođeni tzv. "martićevcima" i jedinicama JNA pod zapovjedništvom pukovnika JNA Ratka Mladića. Grad je u plamenu a Srbi pljačkaju i odvoze sve do čega dođu!
- Postignut dogovor o povlačenju jedinica JNA iz vinkovačkih kasarni.
- Sunja, grad u sisačkoj regiji, glavna meta napada JNA i srpskih terorista.
- Hrvatski branitelji, polako ali sigurno, oslobađaju Liku od srpskih terorista. Normalan se život polako vraća u Gospić.
- Ratni brodovi JNA iz ratne luke Lora napali grad Split. Gradom odjekuje snajperska vatra.
- Na selo Nadin, u blizini Zadra, u minuti padne oko 40 granata.
- Bedem ljubavi, antiratni pokret majki, posjetio Pariz.

1992.
- Suglasili smo se da se u neka mjesta prognanici mogu vratiti, izjavio dr. Franjo Tuđman nakon razgovora u Zagrebu s Vanceom i Owenom.
- Hrvatski Sabor prihvatio Zakon o aboliciji, kojim se uređuju obustave i nepokretanja krivičnog progona i postupka protiv počinitelja krivičnih djela u ratu protiv Hrvatske, počev od 17. kolovoza 1990. do danas, uz izuzeće počinitelja za čiji je progon Hrvatska obvezna međunarodnim pravom.
- Vlasti pobunjenih hrvatskih Srba u Belom Manastiru protjerali su iz Brajina Vrha 100 mještana, uglavnom Hrvata, koji su stigli u mađarski pogranični grad Pečuh.
- Poglavar Islamske zajednice reis-ul-ulema Jakub Selimoski, iako je najavio svoj dolazak na Svjetski ekumenski kongres crkava u Ženevi (održan 23. rujna), nije tamo stigao, jer Mirovne snage UN nisu htjele osigurati njegov izlazak iz Sarajeva, priopćio Rijaset Islamske zajednice u Sarajevu.
- Prezidij Vrhovnog sovjeta Republike Bjelorusije priznao Republiku Hrvatsku.
- SAD podnijele Boutrosu Ghaliju popis ratnih zločina koje su učinile srpske snage na području bivše Jugoslavije.
- Skupština Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) isključila tzv. SRJ iz članstva.
- Europski savez novinskih agencija primio u svoje članstvo Hrvatsku izvještajnu agenciju (HINA).

1993.
- U pismu ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granića Vijeću sigurnosti UN navodi se da se Republika Hrvatska ne protivi operaciji UNPROFOR-a na svojem teritoriju - ona se protivi njegovoj neučinkovitosti.
- U Međugorju prosvjedovale obitelji Hrvata zatočenih u muslimanskom dijelu Mostara već tri mjeseca.
- Vojno državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo optužnicu protiv 114 osoba zbog djelovanja na odcjepljenju Dubrovnika od Republike Hrvatske.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman otputovao u New Yorku na zasjedanje Glavne skupštine UN, gdje će se sastati, kako se očekuje, s više državnika, među kojima i s američkim predsjednikom Clintonom.
- Nakon upada diverzantskih skupina Petog korpusa BiH Armije, među srpskom vojskom na Banovini počele čistke u vojnim i policijskim strukturama.
- Jake borbe snaga bosanskih Srba i jedinica Armije BiH nastavljene pretprošle noći u sjevernoj Bosni, izvijestio Radio Sarajevo.
- Zapovjednik snaga bosanskih Srba general Ratko Mladić ocijenio, u pismu zapovjedniku UNPROFOR-a na području bivše Jugoslavije francuskom generalu Bertrandu de Lapresleu, zračni napad NATO-a od prošlog tjedna kao "najnoviji kriminalni čin" i neizravno obnovio prijetnju za sigurnost "plavih kaciga" u BiH.
- Ministar vanjskih poslova tzv. SR Jugoslavije, Vladislav Jovanović izjasnio se za "ubrzano ukidanje" svih sankcija protiv te zemlje, javila agencija France Presse.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman stigao u službeni posjet Francuskoj, gdje se, u Parizu, susreo s predsjednikom Francuske Jacqueseom Chiracom.
- Još je preostalo 4,5 postotaka hrvatskog okupiranog teritorija i mi to moramo osloboditi, težeći na miran način, uključiti u ustavno-pravni poredak, a kad ne bismo u tome uspjeli, biti bismo prisiljeni primijeniti sredstva kao što smo ih primijenili u oslobađanju drugih područja, izjavio predsjednik Tuđman u intervjuu pariškom dnevniku "Le Figaro".
- UNPROFOR potvrdio postojanje masovne grobnice kod Ključa, gdje je, po navodima bosanskih vlasti, pokopano nekoliko stotina Bošnjaka, likvidiranih od strane Srba 1992. godine.

1996.
- Vijeće sigurnosti UN-a odgodilo raspravu o ukidanju sankcija protiv Jugoslavije.


Dogodilo se 26. rujna

1990.
- Predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman sastao se u Washingtonu s američkim predsjednikom Georgom Bushom i tom prigodom uspostavio bitno drugačije temelje hrvatsko-američkih odnosa, a američka strana prihvatila konfederalno rješenje za jugoslavensku krizu.
- Zbog naredbe Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske o povlačenju dijela naoružanja pričuvnog sastava milicije iz SUP-a Sisak, u Petrinji i tom dijelu Banije stražare članova Raškovićeve Srpske demokratske stranke potpuno paralizirale promet.

1991.
- Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno prihvatilo rezoluciju o Jugoslaviji pod brojem 713, kojom se uvodi "potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji".
- Veleposlanik SAD-a u Jugoslaviji, Warren Zimmermann susreo se s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i premijerom Franjom Gregurićem u Zagrebu.
- U minobacačkom i artiljerijskom napadu na selo Grabovac u slunjskoj općini ubijeno troje djece i jedan starac.
- JNA napala Novsku. Teško oštećeno nekoliko zgrada.
- JNA napustila vinkovačke kasarne.
- U ličkoj regiji se povlače srpske snage, a hrvatske postrojbe napreduju prema Lovincu.
- JNA napala dubrovačko područje. Hrvatska vojska odbila napad na Molunat.
- Europska karavana mira stigla u Zagreb.

1992.
- Više od tisuću ljudi poubijali su Srbi u ovom kraju, stoji u pismu koje su iz opkoljenog Kotor Varoša uputili fra Stipo Marčinković, Neven Marković i Ivica Puškarić hrvatskoj Vladi, Biskupskoj konferenciji u Zagrebu, UNPROFOR-u i Promatračkoj misiji UN, s molbom za najhitniju humanitarnu pomoć uz pratnju "plavih kaciga".
- Ubio sam 9 ljudi, rekao poljski plaćenik u srpskoj vojsci u BiH, opisujući srpske zločine nad civilima i zarobljenicima u intervjuu bonskom "Generalanzeigeru".
- SAD vjeruju kako je više od 3.000 muškaraca, žena i djece Muslimana ubijeno u svibnju i lipnju u logorima kod Brčkog, piše "New York Times".

1993.
- Demonstracije prognanika u Zagrebu, Osijeku, Splitu i drugim hrvatskim gradovima protiv UNPROFOR-a, koji se pretvorio u zaštitnika agresora na Hrvatsku.
- Predsjednik Tuđman otputovao u New Yorku na 48. zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

1994.
- U New York se sastali hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i američki predsjednik Clinton.
- Predsjednik Tuđman, nakon dolaska u New York, sastao se s novinarima i tom prilikom istaknuo da Hrvatska ostaje pri stavu da status Srba, pa tako i okupiranih krajeva Hrvatske, može biti riješen na razini Ustavnog zakona, što su kao rješenja priznale sve zemlje, uključujući i srpske saveznike.
- Američki predsjednik Clinton govorio svjetskim vođama okupljenim na sjednici Generalne skupštine UN i naglasio da je problem Bosne izazov kojem bi tek trebalo naći rješenje.
- Britanski promatrači ocjenjuju da su se London i Moskva dogovorili o zajedničkom otporu američkoj inicijativi zaustavljanja rata u BiH, te se založili za srpsku konfederaciju.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović predložio da se oko Sarajeva uspostavi demilitarizirana zona od pet kilometara, kako bi se omogućile doprema humanitarne pomoći - priopćili službeni američki izvori.
- Prijetnja Karadžićevih Srba da neće jamčiti sigurnost ni jednom zrakoplovu s oznakom UN-a na snazi, potvrdio glasnogovornik UNPROFOR-a u Sarajevu Tim Spicer.
- Šef njemačkih obavještajnih službi Bernd Schmidbauer tvrdi kako su Rusi naoružavali bosanske Srbe.

1995.
- Beograd i dalje ne prihvaća dogovor o istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu kao dio ukupnog mirovnog paketa - naš rok rješenja tog pitanja ostaje kraj pregovaračkog procesa i isteka mandata UNCRO-a, komentirao u New Yorku trojni sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske, BiH ' "SRJ" s američkim državnim tajnikom Richardom Holbrookom hrvatski ministar dr. Mate Granić.
- Predsjednik Tuđman dao izjavu poslije susreta sa francuskim predsjednikom Chiracom u Parizu u kojoj ističe da su učvršćeni odnosi i prijateljstvo između Hrvatske i Francuske.
- Karadžićevi Srbi iz Bosne ponovno dalekometnim raketnim projektilima napali hrvatske gradove, "luna" pala na Kutinu, a "orkan" na Požegu.
- Milošević sada želi mir, jer nema drugog izbora, ali se ne zna neće li za pet ili deset godine ponovno pokušati uzbuditi narod i raspiriti mržnju protiv Albanaca, Muslimana i Hrvata, a Srbima treba dati minimalno, tj. 20 do 30 posto BiH uz Drinu, jer oni ne žele živjeti s drugima, a nikako 49 posto, jer to je previše, rekao francuski književnik i filozof Pascal Brickner u intervjuu "Večernjem listu".
- Američki predsjednik Bill Clinton pozvao svoje savjetnike i suradnike da energično pristupe traženju mirovnog rješenja za BiH, priopćio glasnogovornik Bijele kuće Michael Mc Currv.

1996.
- Vlada SAD-a prekinula isporuku oružja namijenjenog opremanju obrambenih vojnih snaga Federacije BiH, zbog neispunjavanja obveza koje su federalni partneri preuzeli kako bi se uspostavio jedinstven obrambeni sustav.


Dogodilo se 27. rujna

1989.
- Skupština SR Slovenija usvojila amandmane na Ustav SR Slovenije, čime je slovenski Ustav radikalno izmijenjen, jer je učvršćen republički suverenitet.

1991.
- Hrvatska Vlada prihvatila rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, podržala nastavak Mirovne konferencije u Haagu, te odbija dalje priznavati legalitet Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije.
- JNA pojačava napade na Vukovar, dok hrvatski branitelji uspješno odolijevaju.
- Postignut dogovor o povlačenju JNA iz Sinja.
- Hrvatski ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang upozorio na činjenicu da JNA konstantno napada bolnice i zdravstvene ustanove.
- Prema riječima svjedoka, u Petrinji vlada totalna anarhija.
- Predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva Stipe Mesić razgovarat će sutra s američkim senatorima i glavnim tajnikom UN-a Perezom De Cuellarom.

1992.
- Zapovjednik Istočnog sektora UNPROFOR-a Aleksandar Hromčenkov dao tri različite izjave o povratku prognanika: najprije da će ga spriječiti, zatim, da će ga maksimalno zaštititi, pa opet da nema povratka, konstatiraju prognanici u Osijeku i iznose niz negativnih primjera o ponašanju ruskih časnika i vojnika u istočnoj Slavoniji.

1993.
- U New Yorku počelo zasjedanje Generalne skupštine UN, kojem je nazočan i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- Hrvatski predsjednik dr. Tuđman sastao se u New Yorku s predsjednikom Makedonije Kirom Gligorovim, s predsjednikom Vijeća sigurnosti UN Adolfom Raulom Taylhardtom (Venezuela) i britanskim ministrom vanjskih poslova Douglasom Hurdom.
- Muslimanska Armija BiH nastavlja sa žestokim napadima na hrvatske prostore u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni, posebice na Žepče.
- Londonski "Times" otkriva kako Srbi diskretno pomažu Muslimanima oko Sarajeva u ratu protiv Hrvata.
- U Velikoj Kladuši proglašena Autonomna pokrajina Zapadna Bosna, a za predsjednika jednoglasnom odlukom ustavotvorne skupštine izabran član Predsjedništva BiH Fikret Abdić.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman održao izlaganje na neformalnoj sjednici Vijeća sigurnosti u New Yorku i tom prilikom istaknuo da hrvatska Vlada neće dopustiti da na brzinu donese odluke koje bi mogle zapaliti nove strasti u regiji, međutim, mi ne možemo naprosto ni stajati sa strane i prihvatiti produženje mandata UNPROFOR-a bez nekih jasnih određenja.
- Ministri obrane NATO-a počeli u španjolskom gradu Sevilli dvodnevni neslužbeni sastanak, na kojem će glavna tema biti stanje u bivšoj Jugoslaviji s naglaskom na prilike u BiH.

1995.
- Sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i "SRJ", u Neworku, Granića i Milutinovića, daje izvjesne naznake da bi se rješenje za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem moglo naći mirnim putem.
- Državni tajnik SAD Warren Christopher potvrdio strateško partnerstvo SAD i Hrvatske.
- Kontaktna skupina i posebni pregovarač EU Cart Bildt priopćili u New Yorku da su trojica ministara, u ime svojih vlada, ovlastili ih objaviti "Dodatna dogovorena temeljna načela", kojima će se voditi pri daljnjim pregovorima, a pitanje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema bit će od najveće važnosti u cjelovitom mirovnom rješenju.
- SAD spremne prihvatiti sudjelovanje Rusije u multinacionalnim snagama za provođenje mirovnog sporazuma u BiH, izjavio glasnogovornik američkog Ministarstva obrane.
- Američki predsjednik Bill Clinton objavio da su vlade BiH, Hrvatske i tzv. SRJ postigle dogovor o načelima koja bi trebala voditi završetku rata i osigurati da BiH "ostane cjelovita, međunarodno priznata država".
- Skupština Vijeća Europe prihvatila u Strasbourgu Rezoluciju o bivšoj Jugoslaviji po hitnom postupku.
- Nakon akcije "Oluja", Policijska uprava splitsko-dalmatinska podnijela 41 krivičnu prijavu protiv 23 osobe za oružanu pobunu, protiv 10 osoba krivičnu prijavu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a protiv osam za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Hrvatske.

1996.
- Zastupnički dom Sabora RH donio jednoglasno Rezoluciju o prestanku mandata UNTAES-a 15. siječnja 1996., te predaji Prijelazne uprave za hrvatsko Podunavlje pod potpunu vlast Republike Hrvatske, čime bi bili ispoštovani rokovi iz Temeljnog sporazuma.
- Predsjednik Tuđman u Predsjedničkim dvorima primio predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića na njegovu povratku iz New Yorka sa zasjedanja Opće skupštine UN-a.
- U Trpinji nedaleko Vukovara Srbi pretukli uredno najavljenog hrvatskog matičara, koji je došao radi uvida u matične knjige, a UNTAES ništa nije učinio da ga zaštiti.


Dogodilo se 28. rujna

1991.
- Srpski teroristi napali Perušić u Lici. Tenkovski projektili prouzročili goleme štete na javnim zgradama.
- Pojačavaju se provokacije JNA na hrvatsko-crnogorskoj granici.
- Posljednje jedinice JNA napustile Korčulu.
- Hrvatske postrojbe osvojile kasarne u Bjelovaru.

1992.
- Mitropolit bosanski Nikolaj iznio podatke o zločinima u BiH po kojima je vidljivo da su Srbi pogubili 120.000 Muslimana.
- Washington objavio svjedočanstva o srpskim pokoljima u BiH.
- Hrvatska i BiH zatražile skidanje zastave i pločice s imenom bivše Jugoslavije iz UN.
- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske opovrglo mogućnost o navodnoj prisutnosti Hrvatske vojske u BiH.
- Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa dosad zaprimila 26.110 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.
- Srpski zrakoplovi razornim "krmačama" sravnili sa zemljom čitava slavonskobrodska naselja.

1993.
- Predsjednik Tuđman govorio pred Generalnom skupištinom Ujedinjenih naroda u New Yorku.
- Na zapovijed Alije Izetbegović, Armija BiH u bihaćkom okrugu zavela trajan policijski sat, priopćio Fikret Abdić iz Velike Kladuše.
- Ustavni sud BiH u Sarajevu ocijenio odluku o proglašenju Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna kao ugrožavanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine i predložio Predsjedništvu BiH da hitno razmotri odgovornost Fikreta Abdića.
- "Da je itko lani, uoči izbora u Srbiji, bombardirao tri vojna aerodroma u Srbiji, pokazalo bi se da Zapad misli ozbiljno i pobijedio bi Panić" jedan je od argumenata kojima tek imenovani glavni urednik informativnog programa TV RAI 1 Demetrij Volčić optužuje Zapad za trajanje i težinu rata u bivšoj Jugoslaviji.
- Prošlo mjesec dana od proglašenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, njome potvrđena suverenost hrvatskog naroda na dijelu teritorija BiH.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman svečano otvorio Generalni konzulat Republike Hrvatske u New Yorku i sastao se s hrvatskim iseljenicima.
- Predsjednik Tuđman u New Yorku sastao se s Douglasom Hurdom, koji je također istaknuo da se Britanija zalaže za cjelovitost Hrvatske.

1995.
- Unatoč postignutom sporazumu u New Yorku, združeni srpski agresor započeo silovit protunapad na od Armije BiH oslobođene teritorije oko Bosanskog Novog i Sanskog Mosta.
- Republika Hrvatska trenutačno skrbi o 406.000 prognanika i izbjeglica, od kojih je 209.000 iz BiH. U četiri ratne godine Hrvatska zbrinula milijun i sto tisuća prognanika i izbjeglica, izjavio predstojnik Ureda za prognanike i izbjeglice Vlade RH dr. Adalbert Rebić.

1996.
- Skupina međunarodnih neovisnih promatrača osudila OESS zbog odbijanja da ponovno prebroji glasačke listiće u BiH, kako bi se provjerilo je li bilo eventualnih prijevara.
- Predsjednik Tuđman posjetio Ston i osobno se uvjerio u razmjere katastrofalnog potresa koji je pogodio to područje na jugu Hrvatske.


Dogodilo se 29. rujna

1989.
- Sabor SR Hrvatske u svojim zaključcima i stavovima odbacio sve napade na SR Hrvatske iz pojedinih sredina s optužbama o tzv. genocidom biću hrvatskog naroda, ugrožavanju prava Srba u Hrvatskoj i njihovoj tobožnjoj asimilaciji, traženju autonomne pokrajine Srba u Hrvatskoj, koje naročito eskaliraju u posljednje vrijeme, što izaziva ogorčenje radnih ljudi i građana u Republici.
- U Srbiji, Vojvodini, Kosovu, Kosovu i Crnoj Gori organizirani protestni mitinzi protiv Slovenije i slovenskog rukovodstva, zbog usvajanja "spornih" ustavnih amandmana koji jačaju slovensku državnost.

1991.
- Odlazeći iz akvatorija Vele Luke, pripadnici ratne mornarice JNA uništili su skladište municije u Privali.
- Dvjesto i šezdeset oficira i vojnika JNA, koji su se predali tijekom borbi u Šibeniku, oslobođeni i pušteni svojim kućama.
- Kontraadmiral ratne mornarice JNA Vladimir Barović počinio je samoubojstvo, kako je istaknuo u oproštajnom pismu, poradi neslaganja s odlukama čelnih ljudi JNA.

1992.
- U Zagrebu održani razgovori predsjednika Tuđmana i Izetbegovića o pripremi zajedničkog prijedloga o uređenju BiH političko-administrativnom i teritorijalnom smislu.
- Prema riječima direktora za civilna pitanja UNPROFOR-a Cedrica Thornberrya, UNPROFOR je protiv preuranjenog povratka prognanika, jer, kako je naglasio, to bi bilo i protivno Vanceovu planu.
- Šef francuske diplomacije Ronald Dumas upozorava da zločini srpske stane u BiH podsjećaju na tragediju čovječanstva prije 50 godina.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović spreman pobunjenim Srbima ponuditi prekid vatre tijekom zime, ako Srbi prekinu opsadu gradova.
- Sve jača medijska kampanja Sarajeva protiv HVO-a, a sukobe između Muslimana i Hrvata potiče sam vrh Oružanih snaga BiH, ustvrdio Božo Rajić, dopredsjednik HZ Herceg-Bosne.

1993.
- U posljednjih nekoliko dana u talijanskoj luci Brindisi zadržano šest brodova koji su prevozili teret za potrebe hrvatske naftne kompanije INA.
- Muslimanski zastupnici u Skupštini BiH u Sarajevu uvjetno prihvatili ženevski Mirovni sporazum, ako "silom okupirani teritorij budu vraćeni".
- Ultimatum zapovjednika 1. korpusa Armije BiH sarajevskom HVO-u da se povuče u vojarne s borbenih položaja oko Sarajeva.

1994.
- Predsjednik Tuđman i hrvatsko izaslanstvo vratili se iz New Yorka u Zagreb. Uz vidno zadovoljstvo postignutim, dr. Tuđman istaknuo da Srbiji ni uz koje uvjete neće biti skinute gospodarske i naftne sankcije dok ne prizna Hrvatsku u njezinim međunarodno priznatim granicama.
- Ministri obrane NATO-a počeli u španjolskom gradu Sevilli dvodnevni neslužbeni sastanak, na kojem će glavna tema biti stanje u bivšoj Jugoslaviji s naglaskom na prilike u BiH.

1995.
- Sporazum hrvatskih vlasti sa Sarajevom u Kuplenskom podrazumijevao je aboliciju za sve pripadnika "Narodne obrane AP Zapadna Bosna", no Sarajevo objavljuje listu od 400 imena optuženih, uključujući i mene, izjavio bivši predsjednik samozvane pokrajine Fikret Abdić - Babo u intervjuu "Večernjem listu".
- Do ovog tjedna u Uredu Vlade Republike Hrvatske u Beogradu registrirano skoro 7.000 Srba koji se žele vratiti u Hrvatsku i svaki dan stiže najmanje stotinu novih zahtjeva.

1996.
- Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) pozvalo BiH da hitno dovrši program ekonomskih reformi s MMF-om, kako bi se zemlja počela oporavljati od četverogodišnjeg rata.


Dogodilo se 30. rujna

1990.
- U Petrinji i još nekim gradovima nastavljaju se okupljanja srpskog stanovništva, tako se nekoliko stotina građana okupilo ispred kasarne "Vasilj Gaćeša" u Petrinji.
- Srpski nasilnici upali u Stanicu javne sigurnosti Donji Lapac a zabilježene i provokacije militantnih Srba u Pakracu i Srbu.

1991.
- Kasarna u Koprivnici predala se bez borbe, a 230 vojnika napustilo kasarnu samo s osobnim naoružanjem.
- Hrvatski predsjednik Tuđman poslao pismo EZ-u, te zatražio od ministara da dogovore prekid vatre u Hrvatskoj na temelju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a br. 713.
- Agresorska Jugoslavenska ratna mornarica izvršila pomorsku blokadu dubrovačkog akvatorija.

1992.
- U Ženevi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić potpisali sporazum prema kojem će Jugoslavenska armija napustiti Prevlaku do 20. listopada, u skladu s Vanceovim planom.
- U prometnoj nesreći pokraj Severina na Kupi poginuo predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Zlatko Crnić.
- U Varaždinu završeno suđenje oficirima bivše JNA optuženima za rušenje helikoptera EZ: potpukovniku Dobrivoju Opačiću i poručniku Emiru Šišću po 20 godina zatvora.
- Odgođen najavljeni povratak prognanika na okupirana područja Hrvatske, jer, kako upozorava UNPROFOR, Srbi su spremni ubijati.
- Francuski general Philippe Morillon postavljen za zapovjednika UNPROFOR-a za BiH.
- Bosanski Srbi i četnici dosad u BiH razrušili 200 džamija, a više od 100 oštetili.
- U etničkom čišćenju BiH, prema svjedočenju prognanika, sudjeluje i Crveni križ samozvane srpske države.
- Parlamentarna skupština Europskog savjeta po hitnom postupku raspravlja o stanju u bivšoj Jugoslaviji.
- Srpske paravojne formacije sprečavaju plan UN i unatoč UNPROFOR-u nastavljaju etničko čišćenje, stoji u najnovijem Ghalijevom izvješću o mirovnoj operaciji u Hrvatskoj.
- U Neumu obilježena godišnjica napada jugovojske i četnika na Ravno, što je bio i početak agresije na BiH.

1993.
- Hrvatska bi mogla pristati na privremeno produženje mandata UNPROFOR-a ako Vijeće sigurnosti novom rezolucijom zajamči potpunu provedbu svih dosadašnjih rezolucija, istaknuo dr. Franjo Tuđman po povratku u Zagreb sa četvero dnevnog posjeta Ujedinjenim narodima.
- Predsjednik Tuđman izjavio u New Yorku novinarima "Time Magazina" i "Washington Posta", da se nada pitanje "krajine" riješiti mirnim, diplomatskim putem ako i ode UNPROFOR, da se rat neće proširiti, te da Hrvatska nastavlja suradnju sa svim međunarodnim tijelima upletenim u balkansku krizu.
- Shvaćam frustracije Hrvatske zbog UNPROFOR-a, jer se nijedan prognanik nije vratio, nastavlja se etničko čišćenje, itd., ali ako izbacite UNPROFOR, vjerojatno slijedi rat sa Srbima iz "krajine", bosanskim Srbima, a možda se priključi i Srbije, izjavio u Zagrebu ambasador SAD P.W. Galbraith.
- "Muslimani u BiH imaju pravo na više teritorija, no ne znam da li bi ga mogli dobiti", rekao američki predsjednik Clinton u Washingtonu.

1994.
- Rusija unijela zbrku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda glede rezolucije o mandatu UNPROFOR-a u Hrvatskoj - bude li rezolucija ipak prihvatljiva, a mandat produljen za šest mjeseci, Hrvatska će pratiti rezultate prvih sto dana, a potom će, ne bude li pomaka, novim pismom otkazati mandat mirovnim snagama.
- Vijeće sigurnosti UN-a večeras jednoglasno usvojilo Rezoluciju 947, kojom se idućih šest mjeseci, do 31. ožujka 1995. godine.
- U Opatiji održana Međunarodna konferencija HAZU "Mir, ljudska prava i odgovornost intelektualaca".
- Iz svojih utvrda na privremeno okupiranom teritoriju bosanske Posavine Srbi ponovno topnički napali Županju.
- SAD objavile kako smatraju da Srbija nije u potpunosti ispunila svoje obećanje i prestala opskrbljivati bosanske Srbe, rekao američki ministar obrane William Perry, te naglasio kako će u budućnosti zračni udari biti brži kako bi se postigao što veći efekt iznenađenja.

1995.
- Hrvatska je dobila jamstva najviših američkih dužnosnika da će se problem reintegracije istočne Slavonije, Baranja i zapadnog Srijema rješavati zajedno s problemom BiH, što znači da neće biti nikakvog otezanja, a ako mirovni napori ne uspiju, nismo se odrekli svoga prava da uspostavimo teritorijalni integritet Hrvatske, rekao ministar dr. Mate Granić u zagrebačkoj zračnoj luci po povratku iz New Yorka.
- Podaci govore da je na oslobođenom području u "Oluji" od 161 katoličkog objekta srušeno 135 crkava i samostana, teško oštećeno 30, a šest lakše, dok od 121 pravoslavnog objekta srušene su 3 crkve, teže oštećene dvije, a lakše deset, piše "Večernji list" u povodu optužaba o rušenju pravoslavnih crkava na oslobođenim područjima.
- Sedmi korpus Armije BiH nalazi se na Manjači, javljaju vojni izvori iz Sarajeva.
- Svi srbijanski mediji najavljuju uhićenja oficira i izdajnika koja će obaviti general Mladić, zbog "vojničkog poraza te pada više od 4.500 kvadratnih kilometara teritorija u neprijateljske ruke".

1996.
- "Provodi se reintegracija u Hrvatsku, a sebe ćemo naći unutar Hrvatske kako bismo srpskom narodu zajamčili da će moći opstati ovdje", rekao za novosadski "Dnevnik" Vojislav Stanimirović, "predsjednik vlade sbo".
- U Kaknju, ispred zgrade Caritasa, Muslimani ubili časnu sestru Danku Anu Jurčević.

Post je objavljen 25.10.2006. u 16:08 sati.