Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

11. RUJNA -- 20.RUJNA

Dogodilo se 11. rujna

1991.
- Predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva Stipe Mesić naredio jedinicama JNA da se u roku 48 sati povuku u kasarne.
- Zajedničke snage JNA i srpskih terorista napale Maslenički most kraj Zadra i postavile barikade.
- Predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman poslao pismo lordu Carringtonu i Van den Broeku u kojem ih izvještava kako srpske snage i JNA nastavljaju rat protiv Hrvatske.
- JNA i srpski teroristi napali Otočac.
- Američki državni sekretar James Baker, govoreći na konferenciji KESS-a u Moskvi, optužuje srpske vođe i JNA za krvoproliće u Jugoslaviji.

1992.
- U Deklaraciji Ministarskog komiteta Europskog savjeta sa zasjedanja u Istanbulu srpske i crnogorske snage proglašene glavnim agresorom na suverenu državu BiH, te najoštrije osuđeno etničko čišćenje.
- Srpski zrakoplovi iskorištavaju letove humanitarne pomoći kao "zaklon", piše "New York Time", citirajući vladine izvore.
- Embargo protiv Srbije osuđen na propast, tvrdi njemački TV-novinar i otkriva kako svijet, zajedno sa Srbijom, izigrava ekonomske sankcije protiv tzv. Jugoslavije.

1993.
- Pobunjeni hrvatski Srbi i dalje ne miruju: tenkovski napad na Zadar; pogođena tvornica "Jamnica", a gađana je preko UNPROFOR-a, čije su cijevi uperene prema nama, govore pripadnici Hrvatske vojske u Jamnici.
- Priznaju li pobunjeni Srbi Hrvatsku, imat će sva prava, rekao u Požegi na otvaranju susreta djece stradalih hrvatskih branitelja predsjednik Tuđman.
- Neum je bio i ostaje hrvatski, rekao na konferenciji za novinare u Međugorju predsjednik HR Herceg-Bosne Mate Boban.
- U Banja Luci pobuna nezadovoljnih srpskih vojnika koji su blokirali cijeli grad.

1994.
- Sveti Otac papa Ivan Pavao II. na zagrebačkom Hipodromu predvodio Euharistijsko slavlje pred milijun vjernika, kojima je podijelio blagoslov i poručio da traže oprost, ali i da sami oproste, jer mir na Balkanu nije utopija, nego se nameće kao perspektiva povijesnog realizma.
- Sveti Otac i predsjednik Tuđman razgovarali u četiri oka više od 30 minuta.
- Papa poslijepodne otputovao iz Zagreba zrakoplovom u Rim.
- Beogradski tisak i elektronski mediji posvetili mnogo prostora posjetu Svetog Oca Hrvatskoj, a izvješća se kreću od neutralnih do degutantnih, tako "Večernje novosti" objavljuju naslov "Blagoslov zločinu" i tvrde da "Papa sigurno neće osuditi genocid".
- Petnaest minuta iza ponoći pokušan atentat na upravitelja EU u Mostaru Hansa Koschnika, napad izveden RPG-7 projektilom 85 mm, ali nije bilo ozlijeđenih.
- Unatoč atentatu na Hansa Koschnika, on ostaje i dalje europskim administratorom za Mostar, priopćio glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

1995.
- Zrakoplovi NATO-a nastavili zračnim udarima na vojne ciljeve bosanskih Srba. Kako je izjavio glasnogovornik Južnog krila NATO-a, vjeruje se da je u napadu uništen sustav za radarsku protuzračnu obranu u blizini Banje Luke.
- Jeljcin mora shvatiti da ne može zapovijedati NATO-u što će učiniti u Bosni, izjavio glavni tajnik Sjevero-atlantskog saveza Willy Claes, komentirajući posljednji istup ruskog predsjednika u Dumi i prijetnje ratom u Europi.
- Postrojbe Armije BiH oslobodile važno strateško središte na Ozrenu, Vozuću. Time oslobođena komunikacija Zenica-Tuzla i došlo do spajanja Drugog i Trećeg korpusa Armije BiH.
- Hrvatska neće prihvatiti nikakav globalni sporazum bez rješenja za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, izjavio po dolasku u Washington hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić.

1996.
- Na Međunarodnoj poslovnoj konferenciji, održanoj u Londonu, Hrvatska prvi put službeno predstavljena u zapadnim poslovnim krugovima kao srednjoeuropska zemlja bez balkanskih atributa.


Dogodilo se 12. rujna

1990.
- Lokalni srpski radio Knin objavio dopis tzv. Savjeta narodnog otpora u kojem se apelira na sve građane Kninske krajine da ne vjeruju hrvatskom vrhovništvu i da ne vraćaju oružje ukradeno iz Stanice javne sigurnosti Knin.

1991.
- Srpski teroristi i JNA ispalili oko 500 projektila na hrvatski grad Vinkovce.
- U Haagu, pod predsjedanjem lorda Petera Carringtona, započeo drugi krug Mirovne konferencije o Jugoslaviji.
- Hrvatske obrambene snage prisiljene napustiti svoje položaje u Jasenici i Kruševu nakon žestokih napada JNA i srpskih terorista.
- Admiral Sveto Letica imenovan zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice.

1992.
- Ratne štete u hrvatskom zdravstvu iznose više od sedam milijardi dolara, pokazuju analize Ministarstva zdravstva Hrvatske.
- Razaranju brodske Posavine nema kraja, osam topničkih napada iz Bosne na Slavonski Brod.
- Srpski i crnogorski agresor ponovno pljačka okupirane Konavle.
- U BiH, prema nepotpunim podacima zdravstvenih organizacija, dosad evidentirano 10.503 poginule osobe, a ranjenih je 120.300.
- U Mostaru od četničkih granata poginulo petero ljudi, među njima i dvije djevojčice, sestre, a ranjeno 18 civila.
- Jajce srpski agresor tuče najubojitijim oružjem - topovima, tenkovima, haubicama, zrakoplovi istresaju kasetne i napalm-bombe, te bojne otrove.
- Ministri vanjskih poslova Europske zajednice dogovorili izbacivanje krnje jugoslavenske federacije iz Ujedinjenih naroda.
- Britanski mediji otkrili još jedno kršenje embarga UN protiv Srbije: na Cipru otvoreno 500 srpskih tvrtki, a glavni im je posao krijumčarenje u Srbiju.

1993.
- Nastavljeni žestoki napadi na civilne ciljeve u hrvatskim gradovima: raketirana i prigradska mjesta Zagreba, Jastrebarsko (tri) i Samobor (četiri rakete tipa "orkan"), ranjeno šestero civila.
- Predsjednik Tuđman izdao zapovijed o potpunom prekidu vatre s hrvatske strane u slijedeća 24 sata radi omogućavanja postizanja sporazuma o prekidu vatre.

1994.
- Američki "liberalni" mediji iskoristili posjet pape Ivana Pavla II. Zagrebu za napade na Hrvatsku i samog Svetog Oca, tako je pravu salvu ispalio već 6. rujna "New York Timesa" člankom posebnog dopisnika Rogera Cohena, koji napada Vatikan da je pridonio "raspadu Jugoslavije".
- Prema podacima koji stižu s rubnih dijelova zaposjednutih hrvatskih područja između tamošnjih Srba i Armije BiH vode se sve žešće borbe.

1995.
- Hrvatska država, kao i svaka druga, ima pravo uspostaviti javni red i mir na svojim područjima, gdje je nastalo teško i dugotrajno kršenje ljudskih prava, moralnih načela, legitimnog ustavnog po-retka, te zakonskih normi medu-narodnog prava, stoji u priopćenju Hrvatske biskupske konferencije koja je zasjedala u Zagrebu u po-vodu vojno-redarstvene akcije "Oluja".
- Progon nesrba iz Banje Luke se nastavlja, u Hrvatsku preko Save prešlo novih 697 izbjeglica Muslimana i 48 Hrvata, izjavio novinarima u zagrebačkom sjedištu UNCRO-a Christopher Guness.
- U uzastopnim napadima, danju i noću, NATO-vi zrakoplovi bombardirali Vogošću, Lukavicu, Hadžiće, te ponovno skladište streljiva u Jahorinskom potoku kraj Pala.
- Počasni konzulat Republike Hrvatske otvoren u St. Paulu u američkoj državi Minesoti.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburga na čelu s Bernardom Luketićem.
- U ponoć u BiH počela predizborna šutnja, koja će, po pravilima i propisima Privremenog izbornog povjerenstva, trajati 48 sati.


Dogodilo se 13. rujna

1989.
- U povodu sve češćih napadaja na državnost i teritorijalni integritet Hrvatske, Predsjedništvo Društva književnika Hrvatske osudilo agresivne istupe iz Udruženje književnika Srbije, a zatraženo i obnavljanje Matice hrvatske i Prosvjete.

1991.
- Predsjednik Tuđman donio odluku da se blokiraju vojne jedinice, kasarne JNA i aerodromi, jer JNA sve više intenzivira agresiju na Hrvatsku.
- Drugi krug pregovora Mirovne konferencije u Haagu završio bez značajnih rezultata.
- Američki Senat prihvatio rezoluciju u kojoj oštro osuđuje agresivnu politiku Srbije i JNA.
- Devet civila poginulo u Vukovaru, kada je JNA pucala na tvornicu "Borovo".
- Tri granate pogodile gradski autobus u Osijeku, jedan putnik poginuo, a jedan ranjen.
- Hrvatska Kostajnica pala u ruke JNA i srpskih terorista. Pripadnici hrvatskih obrambenih snaga, koji nisu uspjeli pobjeći na bosansku stranu, uhićeni su.
- Hrvatske obrambene snage na slijetanje prisilile helikopter JNA, te uhitile generala Aksentijevića.
- Dva aviona JNA tipa MiG 21 prisilili putnički avion na slijetanje na zagrebački aerodrom.

1992.
- U Zagrebu osnovana Zajednica srpskog naroda u Republici Hrvatskoj.

1993.
- Usprkos što je Hrvatska vojska prekinula vatru, srpski agresor i dalje razara hrvatske gradove: u Karlovcu nove žrtve i razaranja: troje mrtvih a četvero ranjenih Karlovčana.
- Zbog raketnog napada na Zagreb od jučer zrakoplovi stranih aviokompanija ne slijeću u zagrebačku zračnu luku.
- Njemačka i Francuska poslat će stručnjake kako bi istražili mogućnosti gradnje luke u Jadranskom moru za Muslimane, rekao u Bonnu njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman otvorio 70. Međunarodni zagrebački velesajam i tom prilikom naglasio da ovogodišnja velesajamska priredba označava pozitivna kretanja u hrvatskom gospodarstvu, a također je i znak da je poslovni svijet zainteresiran za Hrvatsku.
- Sukob vladajućih socijalista i radikala Vojislava Šešelja u Srbiji, jedni druge optužuju za ratne zločine, kriminal i profiterstvo.

1995.
- U Hrvatsku iz Vojvodine, od 14. kolovoza do 13. rujna, prognane i prihvaćene 622 osobe, izvijestio u Zagrebu Vladin Ured za prognanike.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima zamjenika ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Igora Ivanova, te mu izrazio potrebu žurnog rješavanja reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u sustav Hrvatske, naglasivši da Hrvatska, s obzirom na 80.000 hrvatskih prognanika, neće više trpjeti odlaganja.
- Nakon posjeta Erdutu američki veleposlanik Peter Galbraith, odgovarajući na pitanja novinara u Osijeku, izjavio da je srpska strana zainteresirana za mirno rješenje. Spomenuo pri tom dio plana Z-4 koji govori o prijelaznom razdoblju od dvije godine, no Srbi traže još duže razdoblje.
- Ovim posjetom pokazujemo da su granice Hrvatske na Dunavu i ništa neće promijeniti naš stav o tome, izjavio novinarima u Osijeku, gdje boravi zbog posjeta istočnoj Slavoniji i Baranji, veleposlanik Velike Britanije G. Hewitt.
- Hrvatske snage nadomak Jajcu.
- Bojim se da bi eventualni sukob vojske SRJ i Hrvatske vojske bio težak i krvav, a čini mi se da bi završio pobjedom Hrvatske vojske. HV će u iduće dvije godine postati najmoćnija oružana sila na Balkanu, izjavio u Beogradu jedan od najuglednijih britanskih vojnih analitičara Pol Biver.

1996.
- Izaslanstvo američke vlade i Kongresa, koje predvodi Richard Holbrooke, doputovalo u BiH kako bi nadziralo provedbu izbora - uz 16 članova američkog Kongresa, u izaslanstvu pomoćnici američkog tajnika Kornblum i Shatuck, a planirano da oni u pet posebnih timova posjete područja Mostara, Banje Luke, Tuzle, Brčkog i Goražda.
- U Bugojnu, noć uoči izbora, eksplozivom razorena kuća Hrvata Stjepana Vukadina, člana lokalnog izbornog povjerenstva.


Dogodilo se 14. rujna

1989.
- Protestna večer Udruženja književnika Srbije "Knin i Kninska krajina" protekla u znaku osuda "hapšenja i suđenja Jovana Opačića", jer je "postupak suprotan pravnoj državi, u kojem sud zloupotrebljava jedna nedemokratske i nesocijalističke politika".

1990.
- Na skupu u Krnjaku nedaleko Karlovca vođa SDS dr. Jovan Rašković najavio da će, ako dođe do konfederacije, u Jugoslaviji biti osnovana još jedna samostalna država, a zvat će se Krajina i imat će više od tri milijuna stanovnika.

1991.
- Sve JNA kasarne blokirane. Mnogi vojnici dezertirali ili uhićeni.
- Hrvatski branitelji Vukovara i Borova Naselja pretrpjeli velike gubitke.

1992.
- Na udaru srpskog topništva i zrakoplovstva i dalje Bosanska Posavina, Sarajevo, Mostar, Goražde, Bihać...
- Ne prestaje granatiranje Slavonske Posavine iz Bosne, Slavonski Brod pretrpio nova razaranja i žrtve.
- Hrvatskoj napokon odobren od Visokog komesarijata UN za izbjeglice prvi milijun dolara pomoći za zbrinjavanje prognanika i izbjeglica.
- U priopćenju Zajednice srpskog naroda u Republici Hrvatskoj istaknuto da je "osnivanju Zajednice pružen otpor iz redova onih snaga koje u tome činu 'prepoznaju' akt priznanja hrvatske države".
- Pobunjeni hrvatski Srbi minirali zadarski aerodrom, usprkos tvrdnjama UNPROFOR-a da piste na aerodromu nisu minirane, rečeno na konferenciji za novinare u Zadru.
- Cyrus Vance rekao novinarima u Beogradu, u prisutnosti Ćosića i Panića, kratko i jasno: "Prevlaka pripada Hrvatskoj".

1993.
- U splitskom Okružnom sudu izrečena za 32 bivša oficira tzv. JNA iz mornaričke luke Lore: za ratni zločin 247 godina zatvora.
- Predsjednici dr. Tuđman i Izetbegović dogovorili u Ženevi da se sporna pitanja muslimanskog pristupa moru i njeg razgraničenja u BiH prepuste stručnjacima.
- UNPROFOR priopćio da je Hrvatska prihvatila prijedlog generala Jeana Cota za prekid vatre u Hrvatskoj pod uvjetom da UNPROFOR preuzme isključivo kontrolu nad tri sela zauzeta od Hrvatske vojske 9. rujna.
- Tragična bilanca srpskog terorizma na području Karlovca od 9. rujna do danas: 22 poginula i 65 ranjenih osoba, uglavnom civila.
- U pismu hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu predsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne Mate Boban odgovorio da je njegovo pismo prihvaćeno na svim razinama i da će se u HR H-B strogo pridržavati međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.
- Pripadnici muslimanske Armije BiH počinili su u ramskom selu Uzdolu nedaleko Prozora stravičan zločin nad tamošnjim mještanima - mučki su napali selo i izmasakrirali 41 Hrvata.
- U Chicagu osnovana od 25. organizacija Amerikanaca hrvatskog podrijetla: Nacionalna federacija hrvatskih Ameikanaca (NFCA).

1994.
- U Predsjedničkim dvorima završeni razgovori izaslanstava Republike Hrvatske i Republike BiH te Federacije BiH. Predsjednik Tuđman i Izetbegović izvijestili tom prigodom da su se izaslanstva dogovorila o hitnoj uspostavi općinskih i kantonalnoj vlasti, otvaranju ceste Metković-Doboj, kao i o programu za hitan povratak izbjeglica.
- Najžešće od početka godine, četnici topničkom paljbom zasuli županjsku Posavinu, s tri razorna projektila gađano samo središte Županje.
- Vojnici Armije BiH, nakon jakih borbi sa Srbima, izbili na sjeverne republičke granice u zapadnoj Bosni.
- Njemački promatrači smatraju da je mirovni plan kontaktne skupine propao i da se na prostorima bivše Jugoslavije očekuje nastavak rata.
- Britanska diplomacija vrši višestruke pritiske na američku vladu da odustane od ukidanja embarga na oružje bosanskoj vladi.
- Predsjednik radne skupine tzv. SRJ, koja djeluje u sklopu radne skupine Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji zadužene za podjelu imovine te bivše države, akademik Kosta Mihajlović, odbacio najnoviji nacrt sporazuma.
- "Bosanska vlada ne smije u Njemačkoj ubirati poreze od svojih državljana", izjasnio se bavarski ministar za socijalna pitanja Gerhard Glück.

1995.
- Nakon žestokih pješačko-topničkih borbi hrvatske snage u potpunosti razbile srpski otpor i oslobodile stari kraljevski grad Jajce. U akciji hrvatskih snaga oslobođeno 2.000 četvornih kilometara, a zapovijed za protuudar izdana nakon četničkih napada na Kupres, Glamoč i Grahovo.
- Nakon opsežnih priprema, na oslobođenoj Banovini počela ekshumacija žrtava iz masovnih grobnica, prvo na lokaciji vile Gavrilović u Petrinji, a nastavit će se pokraj nove petrinjske bolnice, u blizini bivše vojarne "Vasilj Gaćeša".
- Nizozemski časnici UNPROFOR-a uništili film koji prikazuje pripadnike "plavih kaciga" kako mimo promatraju bosanske Srbe pri pripremi masakra nad muslimanskim civilima iz Srebrenice, tvrdi se u TV-emisiji BBC-a o padu muslimanske enklave.

1996.
- Održani izbori u BiH, koji se ocjenjuju kao najkompliciraniji u povijesti i na kojima je sudjelovalo između 2,5 i 2,9 milijuna glasača.
- Haaški sud raspisao međunarodnu tjeralicu za Ivicom Rajićem, optuženim za ratne zločine u Stupnom Dolu.


Dogodilo se 15. rujna

1991.
- Sve više JNA kasarni dolazi pod hrvatsku kontrolu.
- Začule se prve sirene za zračnu uzbunu u Zagrebu.
- Srpski teroristi napali osječku bolnicu, te pri tom ubili 4 civila.
- JNA napala Ploče s kopna i mora.

1992.
- Vijeće sigurnosti UN prihvatilo rezoluciju kojom odobrava upućivanje novih 6.000 pripadnika Mirovnih snaga u BiH sa zadaćom zaštite humanitarnih konvoja.
- Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenih narodima dr. Mario Nobilo predao vjerodajnice glavnom tajniku UN Boutros Ghaliju.
- Ustavni sud BiH donio odluku o "neustavnosti Hrvatske zajednice Herceg-Bosne".
- "Srbi prave budalama vas i nas", odgovor je predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića supredsjedateljima Mirovne konferencije Vanceu i Owenu.
- Embargo na uvoz oružja pogodio je sve republike osim Srbije. Ta činjenica, uz jamstva da neće biti vojne intervencije protiv agresora, dala je Srbiji zeleno svjetlo za početak napada - rekao za "Večernji list" u Washingtonu bivši načelnik "yugo-deska" u State Departmentu George Kenney.
- Britanska vlada zatražila od Odbora UN za sankcije istragu o srpskim trgovačkim aktivnostima na Cipru.
- Vance i Owen "osudili", u kontaktu s Radovanom Karadžićem, bombardiranje četiriju gradova u BiH.

1993.
- U Ženevi jučer predsjednici dr. Tuđman i Izetbegović potpisali zajedničku deklaraciju o prekidu neprijateljstava u BiH između Muslimana i Hrvata.
- Vijeće sigurnosti UN sinoć pozvalo Hrvatsku da povuče svoje oružane snage na položaje prije 9. rujna 1993. U predsjedničkoj izjavi Vijeće sigurnosti pozvalo bosanske Hrvate da omoguće pristup Međunarodnom odboru Crvenog križa u zatočeničke logore.
- Predsjednik Tuđman i ministar Granić u razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova u Zagrebu zatražili da UNPROFOR stane na granice Republike Hrvatske prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH.
- Republičke granice bivše Jugoslavije, tako i vanjske granice bivše države ne smiju se mijenjati - rekao u Zagrebu na konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Kine Qian Qichen.
- Hrvatska vojska proteklih dana ovladala dvjema strateški izuzetno značajnim kotama zapadno od Petrinje, pod stalnom vatrenom kontrolom cesta za Petrinju a zloglasna četnička vojarna "Vasilj Gaćeša" doslovce uništena.
- Sporazum o prekidu vatre što su ga u Ženevi potpisali predsjednici Tuđman i Izetbegović na bojištima u HR Herceg-Bosni muslimanska vojska još uvijek ne poštuje.
- U selu Uzdol kod Prozora muslimanska vojska mučki ubila 30 civila i 12 pripadnika HVO-a, priopćio Glavni stožer HVO-a u Mostaru.
- Muslimanska vojska ne dopušta nastavak evakuacije ranjenih Hrvata iz bolnice u Novoj Biloj, a prekinut je i dotok vode i struje Novoj Biloj, priopćio HVO Kiseljaka.

1994.
- U sjedištu UN smatra se da se napredovalo u pripremi nacrta dviju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama protiv tzv. SRJ - jednom se predviđa ukidanja nekih sankcija protiv Beograda, a u prijedlogu druge određuju se pojačane sankcije bosanskim Srbima.
- Helen Delich Bently izgubila izbornu bitku za guvernera u državi Maryland, a Steve Rukavina, voditelj skupine građana "Marylanders for Ethics in Government" (stanovnici Marylanda za etičnost u državnoj upravi), kojoj je bio cilj zaustaviti njezinu kandidaturu je izjavio: "Pala je glava najvećeg pobornika Slobodana Miloševića u SAD".
- Armija BiH priopćila da je u središnjoj Bosni postigla značajne vojne uspjehe i natjerala na povlačenje srpsku vojsku.
- U južnom sektoru još se nije provela ni prva točka zagrebačkog sporazuma. UNPROFOR prvi put javno priznao precizne podatke o nazočnosti srpske vojske na više mjesta unutar crte razdvajanja, koju bi, po zagrebačkom sporazumu, trebao sam nadzirati, a takvih mjesta ima više od 20.

1995.
- Nakon Holbrookeovih razgovora u Beogradu, Zagrebu i Mostaru, postignut sporazum o deblokadi Sarajeva. Srbi moraju iz zone isključenja 20 km od Sarajeva povući svoje teško oružje u roku 144 sata, a bosanska vlada obvezala se da će se suzdržati od svakog napada i prihvatila da UNPROFOR nadzire njezino teško oružje.
- Prekid zračnih napada na položaje bosanskih Srba traje već 72 sata, potvrdilo zapovjedništvo Južnih savezničkih snaga NATO (Afsouth) u Bangolima. Ako povlačenja srpskog naoružanja oko Sarajeva ne bude, napadi će se nastaviti.
- Nakon petomjesečne blokade, koju su nametnuli bosanski Srbi, ponovno otvorena sarajevska zrakoplovna luka za zrakoplove s oznakama UN-a, kako je dogovoreno na beogradskom sastanku Holbrookea i Miloševića.

1996.
- Prema prvim neslužbenim podacima, na prve poslijeratne izbore u BiH izišlo približno 70 posto birača.


Dogodilo se 16 rujna

1991.
- Brojne kasarne JNA prešle u ruke Hrvatske vojske uključujući Slavonski Brod, Koprivnicu, Makarsku, Petrinju, Podravsku Slatinu i Lučko.
- Borbeni zrakoplovi JNA raketirali su televizijske odašiljače na Sljemenu kraj Zagreba i onaj na Grbama pokraj Nina.
- Hrvatske obrambene snage uništile 10 JNA tenkova blizu Osijeka. Snage JNA konstantno napadaju osječku bolnicu.
- JNA napala lički gradić Otočac u kojem su tom prilikom ubijene četiri osobe i razorena crkva Svetog Trojstva.

1992.
- Američki, hrvatski i bosansko-hercegovački veleposlanici u UN odlučno traže isključenje "Jugoslavije" iz svjetske organizacije, te istaknuli da Srbija i Crna Gora nemaju pravo isključivog nasljeđivanja bivše države.
- Specijalci iz Srbije trebali su likvidirati, uoči londonske konferencije, dvadesetak uglednih Srba Gorskog Kotara, ali su zapeli u minskim poljima.
- HDZ BIH, unatoč teškoćama u ratu, glavna je politička snaga hrvatskog naroda u BiH, izjavili u Ljubuškom predstavnici Crkve u Hrvata u BiH.

1993.
- U Ženevi Alija Izetbegović potpisao zajedničku muslimansko-srpsku deklaraciju, kojom je dogovoreno da se unutar buduće Unije BiH održi referendum o odcjepljenju, što otvara mogućnost podjele BiH, dok bi sva prava Unije, uključujući i članstvo u UN, pripala republici s muslimanskom većinom.
- Muslimanska vojska, Armija BiH u selu Čusto Brdo kod Maglaja izmasakrirala je tri člana obitelji Pere Zekića, Peru i suprugu mu te njihovu malodobnu djevojčicu.
- Pripadnici muslimanske Armije BiH počinili su u ramskom selu Hudotskom nedaleko Prozora stravičan zločin nad pripadnicima HVO-a koji su im se predali nakon garantiranja sigurnosti. Ukupno 22 zavezana pripadnika HVO-a (uglavnom s prostora Jajca) ubijena su brutalno iz neposredne blizine na razne načine - vatrenim i hladnim oružjem.
- Muslimanska Armija BiH je odgovorna za pokolj Hrvata u selu Uzdol 14. rujna kada je ubijena 41 osoba, priopćeno novinarima u sarajevskom sjedištu UNPROFOR-a.
- Vojni vođa djela pobunjenih hrvatskih Srba, četnički "kapetan Dragan" izjavio je u austrijskom dnevniku "Kurier" da će u "krajini" teći još mnogo krvi.

1994.
- Sveti Otac Ivan Pavao II darovao 100.000 dolara za pomoć prognanicima u Hrvatskoj.
- Središnje mjesto u beogradskim kuloarima ima izjava Borislava Mikelića, Miloševićeva čovjeka u Kninu, da nisu točne tvrdnje kako je blisko odcjepljenje Srba u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu od Knina, no, za razliku od te izjave, iz Knina do Beograda sve češće stižu vijesti o podjeli tzv. krajina, prema kojima bi se Knin "žrtvovao" a Slavonija pripojila Srbiji.

1995.
- Prvi izletnici, njih oko 1.000, stigli na oslobođene Plitvice.
- Nakon što je Hrvatskoj izručeno 39 osumnjičenih za oružanu pobunu, ratne zločine i genocid, iz Knina je prema graničnom prijelazu u Lipovcu krenuo konvoj od 800 Srba koji su odlučili napustiti Hrvatsku.
- U novooslobođeni grad Jajce uskoro bi se moglo vratiti 22.000 prognanih jajačkih Hrvata.
- U Zadarskoj biskupiji porušeno 28 crkava, 7 župnih kuća i 9 ostalih crkvenih objekata, izjavio u intervjuu "Večernjem listu" nadbiskup Marijan Oblak.
- Glavni zapovjednik UNPROFOR-a u BiH general Rupert Smith zatražio od srpskog zapovjednika generala Ratka Mladića da osim topova većih od 100 milimetara i minobacača promjera većeg od 82 mm iz okolice Sarajeva ukloni i sve topove promjera većeg od 76 mm te protuzrakoplovne topove.

1996.
- Izborna apelacijska potkomisija primila 75 pritužbi na regularnost glasovanja u BiH.
- Zapadni promatrači, uključujući i Richarda Holbrooka, ustvrdili kako "ništa nije narušilo vjerodostojnost izbora" u BiH.


Dogodilo se 17. rujna

1990.
- Peticiju Hrvatske socijalno liberalne stranke o služenju vojnog roka u Republici Hrvatskoj potpisalo 300.000 građana Hrvatske.
- Slovenija pripremila "moguće elemente konfederalnog ugovora, prema kojem bi svaka članica bila samostalna država odnosno međunarodni pravni subjekt".
- U Kninu samo dvojica anonimnih građana vratila dvije automatske puške i pet okvira s municijom ukradenih u Stanici milicije u Kninu.
- Naoružane grupe Srba iz okolice Knina nastavljaju s maltretiranjem putnika na cestama oko toga grada.

1991.
- U Igalu u Crnoj Gori, primirje potpisali hrvatski predsjednik Tuđman, srpski predsjednik Milošević i jugoslavenski sekretar obrane general Veljko Kadijević, u prisustvu predstavnika EZ-a lorda Carringtona.
- Borbeni zrakoplovi JNA četrdeset i osam puta preletjeli Zagreb, u vremenu od 10,00 sati ujutro do kasnih noćnih sati. Raketama pogođen TV odašiljač na Sljemenu.
- Snage JNA prijete da će raketama i tenkovima uništiti barokni hrvatski grad Varaždin.
- Borbeni zrakoplovi JNA napali Novsku. Hrvatske snage uspjele pogoditi ratni avion tipa "galeb".
- Kopnene i zračne snage JNA zajedno sa srpskim teroristima napale Šibenik.
- Srpski agresori zauzeli HE "Peruča" na rijeci Cetini.
- Brodovi JNA blokirala sve hrvatske luke i presjekla sav pomorski promet duž obale.
- Hrvatske snage osvojile bazu JNA, zloglasni Poligon C" u Osijeku. Ova je baza bila glavno uporište JMA prilikom napada na grad.

1992.
- Novo, teško kršenje embarga na isporuke oružja tzv. SRJ.
- Minobacači, mine i granate, umjesto u Angolu, neidentificiranim brodom dopremljeni u jednu crnogorsku luku.
- Pobunjeni hrvatski Srbi uvjetuju otvaranje dionice auto-ceste od Nove Gradiške do Novske otvaranjem cijele auto-ceste od Zagreba do Beograda.
- U Split iz Sarajeva stigla tri autobusa sa 160 izbjeglica, u organizaciji Židovske općine Sarajevo.
- Premijer tzv. SR Jugoslavije Milan Panić, po povratku iz Moskve, izjavio Crnogorskom radiju da poluotok Prevlaka pripada Hrvatskoj.

1993.
- Punih deset sati trajalo najnovije bombardiranje Zadra, Biograda, Skradina, Vodica, Šibenika i okolice - U Šibeniku poginula tri vatrogasaca.
- Prvim počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu u Republici Hrvatskoj postao ministar vanjskih poslova Austrije dr. Alois Mock.
- Slomljena vojnička pobuna u Banja Luci, buntovnici odustali od političkih zahtjeva.

1994.
- U sklopu proslave Dana Hrvatske ratne mornarice, u Splitu svečano u more porinut minopolagač "Krka", a načelnik Glavnog stožera HV general Janko Bobetko rekao da danas Hrvatske "može uzvratiti na svaki udarac".
- Srebrenica, jedna od zaštićenih zona UN-a u BiH, nalazi se pred uništenjem, iako pod zaštitom, u tom gradiću vlada masovna glad.
- Slovenija priznaje 300 milijuna DEM duga Hrvatskoj, koliko je dužna individualnim štedišama, rekao u "Delu" slovenski premijer dr. Janez Drnovšek.

1995.
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima pomoćnika državnog tajnika SAD Richarda Holbrookea, koji ga je izvijestio o sadržaju razgovora sa srbijanskim predsjednikom Miloševićem.
- Povlačenje srpskog teškog naoružanja oko Sarajeva ne odvija se niti dovoljno brzo, da pobudi povjerenje, niti tako sporo da preraste u izazov, ocjenjuju dužnosnici NATO-a.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu Hasana Muratovića, predsjednika Vlade BiH, koji ga je obavijestio o izborima u BiH.
- U Zagrebu preminuo šibenski biskup i potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije Srećko Badurina.
- Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije Richard Goldstone ponovno kritizirao NATO-snage zato što nisu uhitile Radovana Karadžića i Ratka Mladića.


Dogodilo se 18. rujna

1991.
- Snage JNA i srpski teroristi nastavljaju napade u svim ratnim zonama Hrvatske usprkos primirju potpisanom u Igalu.
- Stanovnici Vinkovaca preživjeli najtežu noć od početka rata. Srpski teroristi zajedno s JNA napadali koristeći sve vrste oružja.
- Srpski teroristi neprestano napadaju Vukovar.
- Srpski teroristi napali Policijsku stanicu u Karlovcu.
- Branitelji Petrinje srušili dva borbena zrakoplova JNA.
- JNA napustila svoje baze u Međimurju.
- Hrvatske snage osvojile bazu
- JNA Nabrđe u Đakovu.

1992.
- Za rata nametnuta Hrvatskoj oko 3.600 djece ostalo bez jednog ili oba roditelja, izjavio u susretu s delegacijom UNICEF-a u Zagrebu hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.
- Poslije gotovo pet mjeseci borbe oslobođen je sav teritorij općine Goražde, izjavio predsjednik ratnog predsjedništva te općine Hadžo Efendić.
- Bosanski Srbi kane ponuditi obustavu vatre u BiH - ali samo Hrvatima, javili iz Beograda dopisnici "Timesa" i "Guardiana".

1993.
- U Ratnoj luci "Lora" u Splitu, u povodu Dana Hrvatske ratne mornarice, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman istaknuo hrvatsku težnju da suverenost na cijelom svom području ostvarimo mirnim, političkim sredstvima uz pomoć međunarodne zajednice, ali smo svjesni da to prije svega ovisi o našoj snazi, spremnosti i sposobnosti da sami oslobodimo svaki pedalj svoje domovine.
- Nedaleko od Bučja u pakračkoj općini hrvatska policija uhitila četvoricu srpskih terorista.
- Hrvatska vojska na drniško-šibenskom bojištu zarobila i ruskog plaćenika, navodnog "zidara" Igora Vasiljeva Guslova, koji je prije godinu i pol iz Tadžikistana stigao u postrojbe pobunjenih hrvatskih Srba.
- Muslimanska vojska, Armija BiH nastavlja napade na svim bojištima u HR Herceg-Bosni, priopćio Glavni stožer HVO-a u Mostaru.
- Pripadnici muslimanske Armije BiH počinili su u selu Bobaši nedaleko Viteza još jedan u nizu stravični zločin nad Hrvatima Bosne i Hercegovine - mučki je ubijeno najmanje 13 tamošnjih mještana, civila, Hrvata po nacionalnosti.

1994.
- Vode se silovite borbe između snaga Petog korpusa Armije BiH i Srba iz UNPA-zone na širem području Hrvatske Kostajnice, Gline i Dvora.
- Snage Petog korpusa Armije BiH u posljednja dva dana zadale dosta briga stanovnicima i vojnom vodstvu pobunjenih hrvatskih Srba oko Gline i Kostajnice na okupiranom dijelu Hrvatske, stanovnici navedenih gradova morali su se na znak opće opasnosti preseliti u skloništa.
- Službeni Beograd odbacio optužbe Armije BiH da tzv. SR Jugoslavija i dalje pruža vojnu pomoć bosanskim Srbima.

1995.
- Nastavljaju se borbe u zapadnoj i središnjoj Bosni. Oslobođen Bosanski Novi, a borbe se vode nadomak Prijedoru. Opća opasnost u Jasenovcu i Novoj Gradiški.
- Kolona od oko 50.000 bosanskih Srba na traktorima i s konjskim zapregama krenula cestom koja od Banje Luke vodi prema Derventi, javlja Reuter.
- Ministar obrane SAD William Perry i admiral Leighton Smith, zapovjednik Južnog krila NATO-a, tvrde da su Srbi učinili dovoljan napredak u povlačenju, da im se može odobriti još 72 sata, ali ističu da moraju u potpunosti ispuniti zahtjeve NATO-a.

1996.
- Završeno prebrojavanje glasova za Predsjedništvo BiH - novi predsjedatelj tročlanog Predsjedništva BiH Alija Izetbegović dobio 729.034 glasa, član Predsjedništva Krešimir Zubak dobio 342.007 glasova, a Momčilo Krajišnik dobio 690.373 glasa.
- Dokument o "ratnim zločinima Alije Izetbegovića i dr. Safeta Ćibe nad Hrvatima općine Konjic 1993. g." službeno predstavljen javnosti na sastanku Općinskog odbora HDZ-a Konjica održanog u Mostaru.


Dogodilo se 19. rujna

1990.
- Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, kao najviši organ vlasti, jasno se opredijelila za BiH kao suverenu, demokratsku republiku u sklopu federativno uređene Jugoslavije.

1991.
- Predsjednik Tuđman u svojstvu vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske za junačku obranu pohvalio grad Vukovar.
- U Haagu održan treći krug Mirovne konferencije o Jugoslaviji.
- Hrvatska vojska porazila jugovojsku i srpske teroriste u bitci za Šibenik.
- Jugovojska i srpski teroristi napadaju Karlovac.
- Osvojena treća kasarna JNA na području Ogulina. Hrvatske snage u Kamenici oborile neprijateljski borbeni zrakoplov.
- Kasarne JNA sa sto i sedamdeset vojnika, 35 oficira i 30 civila, u Varaždinu i Čakovcu, predale se Hrvatskoj vojsci.
- Hrvatski ministar prosvjete i kulture Vlatko Pavletić apelira za zaštitu hrvatskog kulturnog nasljeđa.

1992.
- Novi zločin srpskog zrakoplovstva u BiH: u bombardiranju Brčkog poginule 42 osobe, a 86 ih je ranjeno.
- Teški topnički napadi iz Bosne na Slavonski Brod i posavska sela, gdje traje 170. dan stalne opće opasnosti.
- Uhvaćena radio-poruka Radovan Karadžića upućena generalu Mladiću: "Sravni Jajce!"
- Vijeće sigurnosti UN izglasovalo Rezoluciju 777., kojom isključuje tzv. Jugoslaviju iz rada Generalne skupštine i odriče pravo "SRJ" da je automatski naslijedi.

1993.
- U Splitu završeni razgovori Tuđmana, Bobana, Owena i Stoltenberga - muslimanska republika može dobiti od hrvatske države goleme koncesije - slobodne zone u lukama Ploče i Rijeka. Svi drugi muslimanski zahtjevi su iracionalni, rekao novinarima predsjednik HR Herceg-Bosne Mate Boban.

1994.
- Hrvatski veleposlanik pri UN dr. Mario Nobilo uputio "New York Timesu" pismo u povodu izvještavanja o nedavnom Papinom posjetu Hrvatskoj.
- Srpske snage zatočile skupinu od 30 francuskih vojnika u njihovoj vojnoj bazi u Polinama nedaleko Sarajeva, rekao glasnogovornik Zaštitnih snaga UN-a Tim Spicer.
- U najnovijem valu etničkog čišćenja, Srbi su ovih dana protjerali 2.000 nesrpskog pučanstva iz sjeveroistočne Bosne, a UNHCR procjenjuje da će se protjerivanje nastaviti, te da bi broj novih prognanika mogao premašiti 30.000 osoba.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima britanskog ministra vanjskih poslova Malcoma Rifkinda i tom prigodom istaknuo da su posljednji zajednički vojni uspjesi hrvatskih snaga i Armije BiH doveli do novih realnosti i da vjeruje kako je sada pravo vrijeme za završetak rata i postizanje pravednog mira.
- Trajni mir i stabilnost mogu se postići samo ako mirovni dogovor bude sveobuhvatan, te uz principe unutarnjeg uređenja BiH uključi i što bržu mirnu reintegraciju okupiranih istočnih dijelova Hrvatske, istaknuo hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić svom britanskom kolegi Malcomu Rifkindu, primajući ga u Zagrebu.
- U Predsjedničkim dvorima u Zagrebu počeli službeni razgovori državnih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike i Federacije BiH te izaslanstva SAD, koja predvode dr. Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Krešimir Zubak te pomoćnik državnog tajnika SAD Richard Holbrooke. Razgovaralo se o situaciji u regiji, o nastavku mirovne inicijative i daljnjoj provedbi sporazuma o Federaciji BiH i njezinoj konfederaciji s Hrvatskom.
- Hrvatska vojska u protuudaru uspjela protjerati četnike iz dijelova središta Bosanskog Novog i Bosanske Dubice. Bosanski Srbi dignuli u zrak dijelove mostova preko Une.
- U sarajevskom stožeru zaštitnih snaga potvrđuju da HVO i Armija BiH nadziru 48 posto ukupnog teritorija BiH.
- Bosanski Srbi za posljednjih sukoba s Hrvatima namjerno granatirali bazu danskih pripadnika mirovnih snaga u Dvoru na Uni, te ubili jednog vojnika a devetoricu ranili, priopćio danski potpukovnik Kurt Moesgaard.
- Snage UN, smatra Boutros Ghali, mogu i dalje igrati ulogu čuvara mira u Hrvatskoj i Makedoniji. S tim će u vezi dati svoje preporuke prije istjecanja mandata UNCRO-a i UNPREDEP-a 30. studenoga. Promatrači upozoravaju da je riječ o prvom koraku zamjenjivanja UNPROFOR-a snagama NATO-a.
- U Banju Luku, izvješćuje UNCHR, posljednjih dana stiglo 87.000 srpskih izbjeglica iz sjeverozapadne i središnje Bosne.

1996.
- Hrvatska odbacuje optužbe ICTY-a prema kojima je njezina vojska bila umiješana u sukob s Muslimanima 1993. u srednjoj Bosni.
- U Sarajevu uspostavljen Vrhovni sud Federacije BiH.


Dogodilo se 20. rujna

1990.
- Skupština općina Dvor na Uni, na prijedlog Kluba odbornika Srpske demokratske stranke, donijela odluku da se od Ministarstva unutrašnjih poslova i vrhovništva Republike Hrvatske zatraži osnivanje Regionalnog SUP-a za Baniju i Kordun s obrazloženjem da na tom području živi pretežno srpsko stanovništvo.

1991.
- U jednom jedinom danu hrvatski branitelji srušili 13 aviona i dva helikoptera JNA u Osijeku, Šibeniku i na Baniji.
- JNA napala Split, Solin i Kaštela.
- Crnogorske jedinice JNA ušle u Hercegovinu.

1992.
- Odlazim na zasjedanje Generalne skupštine UN kako bih iznio hrvatska gledišta glede okončanja ratne krize na području bivše Jugoslavije - kazao predsjednik Tuđman u Zagrebu pred put u New York.
- Srpski zrakoplovi dvaput bombardirali Novi Travnik, javlja Press-centar Oružanih snaga BiH.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali u intervjuu Reuteru izrazio bojazan da bi raspad bivše Jugoslavije mogao postati zastrašujućim uzorom za 21. stoljeće.
- Beograd će, ako zatraži primanje u UN, morati poštovati ne samo ljudska prava i prava nacionalnih manjina, nego i međunarodno pravo, a posebno načelo nemijenjanja međunarodnih granica silom, rekao u Beču šef austrijske diplomacije Alois Mock.
- Amnesty International upozorava na srpske logore u BiH i poručuje vladama i svjetskoj javnosti: "Nemojte reći da nismo znali!"
- Srbiji valja dati ultimatum da zaustavi ratovanje, rekla u Londonu za CNN bivša britanska premijerka Margaret Thatcher.

1993.
- O sudbini BiH na britanskom nosaču aviona Invincible" u Jadranskom moru razgovarali supredsjedatelji Mirovne konferencije Owen i Stottenberg s predstavnicima triju sukobljenih strana: Izetbegovićem, Bobanom i Karadžićem. Razgovorima prisustvovali i hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vitalij Čurkin, američki posrednik Reginald Bartholomew, srbijanski i crnogorski predsjednici, Milošević i Bulatović, te Silajdžić, Krajišnik i Koljević.
- Nakon oslobađanja Divosela i Čitluka, sela jugoistočno od Gospića, Hrvatska vojska predala neprijateljskoj strani 52 tijela poginulih vojnika.
Muslimanska Armija BiH jakom ofenzivom želi ovladati dolinom Neretve, od Jablanice preko Mostara do Jadranskog mora.
- Već pet dana traju žestoki muslimanski napadi na Vitez.
- Pripadnici muslimanske Armije BiH izveli su oružani napad na južni predjel Mostara zvani Rodoč i tom prilikom ubili 5 tamošnjih Hrvata i 1 Muslimana, a uhićene Hrvate i Muslimane su odveli u neki od logora koje drže na istočnoj strani Mostara.
- UNPROFOR ne vidi sukobe u BiH, jer, prema izjavi njihovog glasnogovornika u Sarajevu Billa Eickmana, posljednje primirje se u načelu poštuje.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, u intervjuu beogradskoj "Borbi", prijeti Muslimanima i najavljuje veliku Srbiju, a sadašnje crte fronte bit će buduće granice srpske države u BiH, ako se ne potpiše mirovni sporazum.
- "Što se tiče pokušaja Hrvatske vojske da djeluje po Kninu, otprije postoji odluka vrhovnog savjeta obrane republike srpske krajine da se za Knin gađa Zagreb", izjavio u dnevniku TV Novi Sad zapovjednik "srpske vojske krajine" general Mile Novaković.

1994.
- Premijer BiH Haris Silajdžić ocijenio da Bosanci ulovljeni u klopku opkoljenog Sarajeva nisu dovoljno pokorne žrtve da bi zadovoljili ukus Michaela Rosea, zapovjednikom UNPROFOR-a za BiH.
- Kako procjenjuju britanski izvjestitelji, vojska "SRJ" je pred stečajem.
- Potkraj kolovoza ove godine u službama za zapošljavanje Republike Hrvatske zabilježeno 238.408 nezaposlenih, što je 3,2 posto manje nego u kolovozu prošle godine.
- I nakon dvadeset dana od obećanja zapovjednika 2. korpusa Armije BiH Sakiba Muhmuljina o povlačenju postrojbe "El Mudžahid" iz hrvatskog sela Podbriježe kod Zenice, mudžahedini, plaćenici iz islamskih država još uvijek su u tom selu.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu prvog zamjenika ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Igora Ivanova, koji je nakon razgovora izjavio da bi za sve strane bilo najbolje da se problem istočnog dijela Hrvatske riješi što prije, ali na način da to rješenje bude konačno.
- Prilikom odlaska iz Zagreba predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović primio u zračnoj luci zamjenika ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Igora Ivanova. Izetbegović naglasio da bi, pod uvjetom da se ukloni paljansko rukovodstvo osumnjičeno za ratne zločine, do mira moglo doći u najskorije vrijeme.
- U zajedničkoj izjavi sa sastanka predsjednika Tuđmana, Izetbegovića i Zubaka, održanog 19. rujna u Zagrebu, potvrđuje se potpora američkoj mirovnoj inicijativi i planu kontaktne skupine i potvrđuje čvrsta opredijeljenost za Washingtonski sporazum, Ustav Federacije i kasnije sporazume čiji je cilj jačanje Federacije i njezinih odnosa s Republikom Hrvatskom.
- Održana posljednja sjednica Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske u postojećem sastavu, a izbori za novih 127 zastupnika održat će se u listopadu.
- Poslije najnovijih uspjeha hrvatskih snaga u BiH, HVO nadzire oko 22 posto teritorija i položaj Hrvata u BiH nikad nije bio bolji, istaknuo predsjednik HDZ-a BiH Dario Kordić, javlja HABENA.
- kon što je specijalni izvjestitelj za ljudska prava na prostoru bivše Jugoslavije Tadeusz Mazowiecki potkraj srpnja podnio ostavku, njegovo mjesto trebala bi ovih dana zauzeti bivša ministrica obrane Finske Elisabeth Rehn.

1996.
- Hrvatska se drži zadanih rokova mirne reintegracije, uključujući i provođenje izbora do 15. prosinca, te svršetak mandata UNTAES-a do 15. siječnja 1997. godine, rekao u Osijeku predstojnik Vladina Ureda Ivica Vrkić.
- Francusko ministarstvo vanjskih poslova službeno objavilo da će se 3. listopada u Parizu sastati predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i srbijanski predsjednik Slobodan Milošević.

Post je objavljen 25.10.2006. u 16:07 sati.