Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

1. KOLOVOZA-- 10. KOLOVOZA

Dogodilo se 1. kolovoza

1991.
- Na Izvanrednoj sjednici hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, ministar Ivan Vekić poziva sve vojno sposobne građane koji su bili prisiljeni otići iz svojih gradova da se pridruže pričuvnim postrojbama Hrvatske vojske.
- Stotine Hrvata iz Aljmaša, Dalja i Erduta pobjeglo u Osijek nakon što su ih srpski teroristi istjerali iz njihovih domova.
- Srpske neregularne jedinice i JNA puna dva sata bombardirali Vukovar i Borovo Naselje.
- Srpski teroristi minobacačima napali Sunju.

1992.
- Makedonija podnijela zahtjev za članstvo u UN.
- Izbori u Hrvatskoj. Biraju se predsjednik Republike i 124 zastupnika u hrvatskom Saboru.

1993.
- U sadašnjim uvjetima UNPROFOR nije kadar zaštititi maslenički most od razaranja, rekao novinarima u Zagrebu zapovjednik UN za bivšu Jugoslaviju general Jean Cot.
- U Doljanima kod Jablanice muslimanska vojska učinila još jedan stravičan masakr nad Hrvatima - zvjerski ubijeno više od 50 civila i vojnika.
- Oko 3.000 prognanih Hrvata iz Bugojna stiglo u Tomislavgrad, izvijestilo Visoko povjereništvo UN za izbjeglice u Sarajevu.

1994.
- Grčki ministar vanjskih poslova Karolos Papoulias izjavio jučer novinarima u Ateni da je moguć skori susret Tuđman i Milošević u Grčkoj.
- Predsjednik samozvanog parlamenta bosanskih Srba Momčilo Krajišnik nagovijestio mogućnost organiziranja referenduma o mirovnom planu kontaktne skupine, javlja France presse.
- Nakon što je Milošević prihvatio mirovni plan kontaktne skupine, Vuk Drašković je kao prvi od oporbenih vođa podržao srbijanskog predsjednika, dok ga je Vojislav optužio za izdaju i kapitulaciju.
- Bivši čuvar logora Sušica u blizini Vlasenice izjavio za "New York Times" da su egzekucije nad Muslimanima u tom logoru provođene svake noći, a zapovjednik mu je bio "major jugoslavenske vojske".

1995.
- Hrvatska neće pregovarati s ratnim zločincima i neće pregovarati ni o čemu drugom osim o reintegraciji okupiranih područja u svoj ustavno-državni poredak, komentira uspjehe hrvatskih snaga na oraškom i glamočkom području i Splitsku deklaraciju "Večernji list".
- Veleposlanik SAD u Hrvatskoj Peter Galbraith izjavio, nakon razgovora s predsjednikom Tuđmanom na Brijunima, da su napadi hrvatskih Srba na bihaćko područje potpuno bespravni te da, u duhu Splitske deklaracije, međunarodna zajednica podupire legitimnost hrvatsko-bošnjačkog saveza.
- Glasnogovornik UNPROFOR-a Aleksandar Ivanko izjavio u Sarajevu da se u zapadnoj Bosni sada uz Mladića nalaze još tri generala bosanskih Srba - Milovanović, Tolimir i Gvero - koji imaju zadaću učvrstiti poljuljane pozicije Karadžićeve vojske.

1996.
- Predsjednik Tuđman otputovao, na poziv američkog predsjednika Billa Clintona, u Washington u službeni posjet, kako bi se razmotrili problemi oko provedbe daytonskih sporazuma.


Dogodilo se 2. kolovoza

1990.
- Od 2.256 zaposlenih u Saveznom sekretarijatu za vanjske poslove samo je 267 (11,8) iz Hrvatske, a i od toga broja samo je nešto više od 50 posto Hrvata.

1991.
- Hrvatski predsjednik Tuđman dočekao delegaciju Europske zajednice, Hans Van den Broeka, Jacgues Poosa i Oa Deus Pinherioa u Zagrebu.
- Na sjednici jugoslavenskog Predsjedništva, predsjednik Stipe Mesić zahtijeva povlačenje JNA u kasarne na području Hrvatske, s čime se nije složio srpsko-crnogorski blok.
- Osijekom odjekuju eksplozije, granate padaju na Borovo Naselje, a srpski teroristi napadaju Kruševo.

1992.
- Dr. Franjo Tuđman (Hrvatska demokratska zajednica) dobio, prema nepotpunim, neslužbenim rezultatima za izbor predsjednika Republike Hrvatske 56,64% glasova (obrađeno 36,90% biračkog tijela). HDZ u glasovanju za državne liste vodi sa 44,53%, ispred HSLS sa 18,15% glasova (obrađeno 17,06% biračkog tijela).

1993.
- Ne prestaju napadi muslimanskih snaga u srednjoj Bosni i dolini Neretve.
- Pontonski most na Maslenici pogođen s dvije granate velikog kalibra.
- Počelo zasjedanje NATO-a u Bruxellesu s jednom jedinom točkom dnevnog reda: zračna intervencija protiv bosanskih Srba.

1994.
- U Mostaru, nakon deset dana uprave nad tim gradom, Hans Koschnik imenovao Savjetodavno vijeće od 15 članova - pet Hrvata, pet Muslimana i pet ostalih narodnosti.

1995.
- Martić i njegovi istomišljenici žrtvuju vas svjesno, Knin je danas tempirana bomba u koju se slilo 35.000 ljudi, dok je po popisu iz 1991. godine u njemu živjelo 11.700 stanovnika, stoji u otvorenom pismu povjerenika hrvatske Vlade za Knin Petra Pašića građanima srpske nacionalnosti u Kninu.
- Nakon 16 mjeseci stanke, srpski pobunjenici ponovno ispalili 20-ak granata na Gospić.
- Zamjenik ministra vanjskih poslova Hrvatske dr. Ivo Sanader primio šefa biroa vlade SRJ Veljka Kneževića, koji je tom prigodom prvi puta otvoreno rekao da je zadaća hrvatskih Srba da budu lojalni građani Republike Hrvatske.

1996.
- Predsjednik Tuđman doputovao u SAD, gdje se susreo s potpredsjednikom Alom Goreom, a nakon toga i s predsjednikom Billom Clintonom.
- Srpski sud u Banjoj Luci sudit će, u odsutnosti, predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću za ratne zločine, javio France presse.


Dogodilo se 3. kolovoza

1991.
- Hrvatski Sabor priznao Litvu i zamrznuo odnose sa Srbijom.
- Dr. Franjo Gregurić izabran za novog hrvatskog premijera.
- Jugoslavensko Predsjedništvo objavilo novu rezoluciju za osiguranje apsolutnog primirja.
- Srpski teroristi ukrali 5 autobusa namijenjenih prijevozu izbjeglica iz Erduta, Aljmaša i Dalja.

1992.
- Nizozemska javnost nezadovoljna vladinom politikom prema izbjeglicama u Hrvatskoj i BiH.
- Europska komisija istaknula da Hrvatska ove zime mora pronaći 300.000 mjesta za izbjeglice, a već ih je dosad smjestila 598.000, napominje Visoki komesarijat za izbjeglice (HCR).
- Izvješća o srpskim koncentracijskim logorima, tema je dana u Francuskoj, čija je diplomacija zatražila od srpskih vlasti da odmah dopuste pristup zatočenicima.
- Srbi granatiraju Bihać, a po prvi put bačeni su i bojni otrovi.
- Topnički napadi Srba na Slavonski Brod i Županju.
- Na XXV olimpijskim igrama u Barceloni tenisač Goran Ivanišević donio Hrvatskoj prvu medalju, i to zlatnu.

1993.
- Erdutski sporazum je mrtav - izjavio na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Zagrebu hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.
- Američki poticaj, da se udarima iz zraka razbije srpski obruč oko Sarajeva, nije dobio potporu saveznika iz NATO-a u Bruxellesu.
- Predsjednik Tuđman u pismu supredsjedatelju Londonske konferencije Thorvaldu Stoltenbergu energično protestirao zbog barbarskog napada pobunjenih Srba na pontonski most u Novskom ždrilu.
- U Nadbiskupiji Vrhbosanskoj, koja broji 500.000 katolika u 144 župe, protjerano 350.000 vjernika, a oko 100 župa zauzela srpska ili muslimanska vojska, stoji u izjavi s Biskupskog sabora Vrhbosanske metropolije održanog u Mostaru.

1994.
- Ured Svete Stolice potvrdio dolazak Ivana Pavla II u Zagreb 11. rujna, putovanje Pape u Beograd otpalo, a odlazak u Sarajevo sve manje izvjestan.
- Hrvatski prognanici, uz dosadašnji sedam prijelaza u UNPA pod nadzor MUP-a Hrvatske predali još pet prijelaza.
- "Plave kacige" napuštaju Bosnu u roku od tri mjeseca, objavljuje talijanski dnevnik "Repubblica" izjavu zapovjednika UN u BiH generala Michaela Rosea, koji tvrdi da mu je to priopćio Boutros Ghali.

1995.
- U Ženevi počeli pregovori predstavnika hrvatske vlasti i pobunjenih hrvatskih Srba iz Knina. Hrvatska su stajališta da Srbi odmah prihvate mirnu reintegraciju u hrvatski ustavno-pravni poredak.
- Ako pobunjeni Srbi i ovaj put odbiju pristati na mirnu reintegraciju okupiranih područja Republike Hrvatske i nastave s nasiljem protiv Hrvatske i BiH, Hrvatska će biti primorana da poduzme najoštrije mjere kako bi se zaustavili napadi na "zaštićenu zonu" UN-a na području Bihaća te na sjeverna i južna okupirana područja Hrvatske, izjavio predsjednik Tuđman primajući u Predsjedničkim dvorima njemačkog veleposlanika Horsta Wiesela na njegov zahtjev.
- Ništa nije ostvareno od obećanja što ih je kninsko vodstvo dalo Yasushiju Akashiju, izjavio u Zagrebu dr. Mate Granić u razgovoru s britanskim veleposlanikom Gavinom Hewitom, kojeg je primio na njegov zahtjev.
- Na dosad oslobođenom području Hrvatske obnovit će se 16.164 kuće pete i šeste kategorije oštećenja, a do kraja godine očekuje se dovršetak 5.500 objekata na oslobođenim područjima, izjavio na konferenciji za novinare u Zagrebu ministar obnove i razvitka dr. Jure Radić.
- Snage Fikreta Abdića opstruiraju konvoj UNHCR-a za izgladnjeli Bihać, postavljajući neprihvatljive uvjete za njegov prolazak, izjavila u Zagrebu glasnogovornica UNHCR-a Alemka Lisinski.
- Nove rezolucije i odluke međunarodne zajednice i NATO-a braniteljima Bihaća ne znače mnogo.
- Zapovjednik glavnog stožera HVO regije Bihaća Ivan Prša, dozapovjednik Danijel Obajdin i zapovjednik 5. korpusa Armije BiH Atif Dudaković jedinu istinsku pomoć vide u Hrvatskoj vojsci.
- Predsjednik Clinton razmotrio sa svojim savjetnicima stanje u zapadnom dijelu BiH, izjavio u Washingtonu glasnogovornik Bijele kuće Mike McCurry. Naglašeno kako SAD pozdravljaju suradnju bosanskih Muslimana i Hrvata kao posljedicu dogovora o Federaciji i konfederaciji s Hrvatskom.

1996.
- Vrativši se iz službenog posjeta SAD-u, predsjednik Tuđman istaknuo kako SAD potpuno podupiru da Hrvatska pripada srednjoj Europi a ne balkanskoj regiji.
- Sastanak u Washingtonu između predsjednika Clintona i Tuđmana bio je pozitivan i mi očekujemo, kazao je Carl Bildt, da će on dovesti do potpunog poštivanja zahtjeva za raspuštanjem Herceg-Bosne i ustroja vlasti u Mostaru.


Dogodilo se 4. kolovoza

1991.
- Srpski predsjednik Milošević i crnogorski predsjednik Bulatović odbili se sastati s predstavnicima Mirovne misije Europske zajednice koji po četvrti put nisu uspjeli u svojoj misiji u Jugoslaviji.
- Policijska postaja u Podravskoj Slatini napadnuta VBR-ovima.
- Srpski teroristi iz zasjede ubili trojicu hrvatskih prometnih policajaca.
- Kninske vlasti uzele nova osnovna sredstva iz Nacionalnog parka Krka.
- Njemački ministar vanjskih poslova, Hans Dietrich Genscher predlaže formiranje europskih mirovnih snaga pod kontrolom KESS-a.
- Muslimani iz Jugoslavije obavijestili organizaciju Islamski svijet da ih se u Jugoslaviji tretira kao manjinu.

1992.
- U Francuskoj objavljeni novi dokazi o srpskim zločinima u Bosni i Hercegovini.
- Zastupnici u njemačkom Bundestagu zahtijevaju da se Muslimanima i Hrvatima hitno uputi pomoć u oružju kako bi se mogli oduprijeti "bandama srpskih ubojica".
- Njemački ministar inozemnih poslova Klaus Kinkel protivi se slanju oružja u Hrvatsku i BiH, jer smatra da bi takav potez bio pravno i politički pogrešan.
- I Američka vlada raspolaže podacima o zločinima u srpskim konclogorima, rekao predstavnik State Departmenta R. Boucher.
- Srpski zrakoplovi ponovno raketirali samo središte Slavonskog Broda.
- Alija Izetbegović pismeno zatražio od Vijeće sigurnosti UN da se ukine embargo na uvoz oružja u BiH.
- Vlada Republike Hrvatske uputila pismo Boutrosu Ghaliju u povodu najnovijeg zračnog napada na Slavonski Brod.

1993.
- Izetbegović u Ženevi blokira pregovore, vjerujući u zračne napade NATO-a, a nastavak razgovora uvjetuje srpskim povlačenjem s Igmana i Bjelašnice.
- Predsjednik Tuđman sastao se u Ženevi s američkim izaslanikom Reginaldom Bartholomewom.
- Srpske snage u ofenzivi osvojile Igma i Bjelašnicu, te time zatvorile omču oko Sarajeva, izvijestili vojni promatrači UN.
- Postrojbe HVO-a razbile veliku muslimansku ofenzivu na hrvatske prostore Herceg-Bosne i ovladale većim brojem strateški važnih točaka.
- Odlukom saveznika NATO-a u Bruxellesu, da konačnu riječ prepuste Vijeću sigurnosti i Boutrosu Ghaliju, Britanija i Francuska praktično izborile pravo veta na vojnu intervenciju, piše britanski tisak.
- Mađarska ocjenjuje neprihvatljivom ponudu Beograda o izigravanju blokade i antiblokada brodova na Dunava po principu "jedan za jednog".
- Srbijanski tegljač "Velebit" sa 11 teglenica prekršio embargu UN i nasilno prešao kroz ustavu brane na Đerdapu, priopćili rumunjski carinici.

1994.
- Glasnogovornik mirovnih snaga u Sarajevu Rob Annik izjavio da zapovjednik UNPROFOR-a za BiH general Michael Rose nije dobio nikakvu zapovijed za povlačenje "plavih kaciga" iz BiH, kao što je jučer pisala "Repubblica".
- General Tihomil Blaškić preuzeo zapovjedništvo nad HVO-om od generala Milivoja Petkovića, priopćio u Posušju ministar obrane HR Herceg-Bosne Vladimir Šoljić.
- List "The Times" piše što sadržava novi Nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti, u kojem se definiraju nove sankcije prema Srbima zbog odbijanja mirovnog plana za BiH.
- Vlada "SRJ" odlučila prekinuti političke i gospodarske odnose sa samoproglašenom "republikom srpskom" u BiH, javlja Tanjug.
- Na Palama "parlament" bosanskih Srba odlučio ne prihvatiti mirovni plan, već najavio referendum o planu za 27. i 28. kolovoza.

1995.
- Jutros točno u 5 sati započela vojno-redarstvena akcija hrvatskih oružanih snaga pod nazivom "Oluja 95" na okupirana područja Republike Hrvatske.
- Srpske pobunjeničke crte probijene na 30 taktičkih smjerova u pojasevima odgovornosti zbornih područja HV Bjelovara, Zagreba, Karlovca, Gospića i Splita. Hrvatsko zrakoplovstvo uništilo radiorelejno čvorište Ćelavac, te zapovjedno mjesto četničkog korpusa i jedne brigade, javljaju izvori Hrvatske vojske.
- "Pozivam sve pripadnike srpskih paravojnih postrojbi, koji su svojevoljno ili prisilno mobilizirani u paravojne srpske postrojbe, da predaju oružje hrvatskim vlastima, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema važećim hrvatskim zakonima", stoji u poruci predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana hrvatskim građanima srpske nacionalnosti u povodu početka akcije Hrvatske vojske i policije "Oluja". Ova Predsjednikova poruka neprestano se ponavlja svakih pola sata na svim hrvatskim radio i TV postajama. Također, pozvao je "sve građane srpske nacionalnosti da ostanu u svojim kućama i bez bojazni dočekaju hrvatsku vlast".
- Hrvatska je vojska na vrijeme izvijestila sve pripadnike UNCRO-a o redarstveno-vojnoj akciji, kojoj je cilj uspostaviti ustavno-pravni poredak na okupiranim područjima.
- U podmuklom napadu na Dubrovnik i njegovo šire područje srbočetničkih postrojbi dalekometnim topovima iz istočne Hercegovine ubijeni hrvatski civili Frano Goić (24), Danijela Spajić (25), i Orsat Domaćin (19), dok je troje ljudi teže ozlijeđeno.
- Pedesetak ranjenih i jedna poginula osoba i velike materijalne štete posljedice su osmosatnog, vjeruje se posljednjeg, četničkog topničko-raketnog napada na Sisak, izjavio sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac.
- Diplomatski pregovori u Ženevi nisu uspjeli odložiti vojni sukob, jer srpski secesionisti nisu pristali da se mirno reintegriraju u Hrvatsku, hrvatske su vlasti krenule vojnim putom, pišu francuski mediji.
- Pada ideja velike Srbije. Samo do ožujka ove godine bosanski su Srbi u ratu izgubili 16.342 čovjeka, a potom su velike gubitke imali u posavskom koridoru, oko Sarajeva i posebice na livanjsko-grahovsko-glamočkom bojištu, izjavio u intervjuu za "Večernji list" predsjednik Federacije BiH i predsjednik Predsjedničkog vijeća HR Herceg-Bosne Krešimir Zubak.

1996.
- Ni nakon sedam sati pregovora o nastavku mandata EU u Mostaru nije postignut dogovor, stoga novi mandat EU-a, pod nazivom "Zajednička akcija", danas nije stupio na snagu.


Dogodilo se 5. kolovoza

1990.
- Učestali požari u Dalmaciji pobuđuju sve veću sumnju da se namjerno podmeću.
- U Knin stigao brzojav kojim Ministarstvo za pravosuđe i upravu Hrvatske zabranjuje provođenje referenduma, bilo da je riječ o kulturnoj ili političkoj autonomiji, u "zajednici općina sjeverne Dalmacije i Like".
- U Banja Luci održana osnivačka skupština Srpske demokratske stranke, a Jovan Rašković "Markovićevo jugoslavenstvo" ocijenio kao "nastavak antisrpske politike".

1991.
- Jugoslavenska vojna policija ukrala kamere i ostalu opremu talijanskim i španjolskim novinarima.
- Predsjednik jugoslavenske promatračke komisije za prekid vatre u Hrvatskoj, Branko Kostić, te admiral JRM i pomoćnik jugoslavenskog ministra obrane Stane Brovet posjetili Knin kojeg su okupirale srpske terorističke jedinice.
- Jedinice JNA se povlače iz Slovenije.
- Srpski teroristi granatiraju Sunju i Komarevo.
- Njemačka vlada optužuje srpske vlasti za neuspjeh mirovne misije EZ.
- Francuska vlada zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN.

1992.
- Pomorska kontrola provedbe sankcije UN protiv Srbije i Crne Gore nedjelotvorna, oružje u Srbiju dolazi rijekama.
- U 96 srpskih logora na okupiranom dijelu BiH više od 130.000 zatočenika.
- Vijeće sigurnosti UN zatražilo slobodan pristup zarobljenicima u BiH.
- Američke židovske organizacije oštro protestiraju zbog velikosrpskih logora smrti i traže odlučnu akciju Svjetske zajednice.
- UNPROFOR najavio odlazak iz Sarajeva.
- Francusko Ministarstvo obrane odlučno opovrglo glasine da Generalštab razmatra vojnu intervenciju protiv Srbije.
- Srbi dosad iz naftonosnog polja Đeletovci opljačkali 45 tisuća tona nafte.

1993.
- Srpski teroristi ponovno napali maslenički most, dok su ga ronioci popravljali uz nazočnost pripadnika UNPROFOR-a i novinara iz gotovo svih domaćih i svjetskih agencija.
- Na cesti kod Pakraca koju osigurava UNPROFOR u zasjedi terorista ubijena tri hrvatska policajca, a četiri teško ranjena.
- Teški topnički napadi pobunjenih Srba na Otočac, Gospić, Brinje...
- U Željeznom Polju kod Zenice Muslimani zvjerski poubijali 30 hrvatskih mladića koji su odbili uzeti oružje i boriti se protiv HVO-a, izvijestila 11. žepačka brigada HVO-a.
- Američki Senat zatražio od UN da ubrzaju slanje međunarodnih istražitelja u bivšu Jugoslaviju kako bi počela istraga o ratnim zločinima.
- Viši stručnjak američkog State Departmenta za BiH Marshal Freeman Harris podnio ostavku u znak protesta zbog politike Clintonove administracije prema BiH.
- Izetbegović i članovi bosanskog Predsjedništva, nakon trodnevnog bojkota, vratili se u pregovaračku dvoranu u Ženevi.

1994.
- Nova etnička čišćenja iz Bosanske krajine, u Ivanić-Gradu prihvaćeno 128 Bošnjaka i Hrvata.
- Nastavlja se prisilna mobilizacija Hrvata u Armiju BiH, iako je dogovoreno u federalnom vrhu da oni mogu biti mobilizirani samo u HVO.
- U izvještaju Tadeusza Mozowieckog mostarski Hrvati optuženi da nastavljaju "s jednim oblikom 'obazrivog etničkog čišćenja' prema Muslimanima, koji teži za preseljavanjem Muslimana iz zapadnog u istočni Mostar", javlja agencija France presse.
- Bosanski Srbi danas ujutro, oko 3,50 sata, oteli teško oružje koje su čuvali ukrajinski pripadnici "plavih kaciga" na Ilidži kod Sarajeva.
- "SRJ" prekinula telefonske veze s bosanskim Srbima, javlja agencija Reuter.
- Hrvatska Vlada smatra nedavnu odluku beogradskih vlasti o prekidu svih političkih i gospodarskih veza s vodstvom bosanskih Srba malim korakom u pravom smjeru, ali i vrlo nedostatnim, jer nisu prekinule veze sa svojim podjednako ratobornim štićenicima na okupiranom području Hrvatske.
- U Kninu razgovarali šef hrvatskog izaslanstva za pregovore s pobunjenim Srbima Hrvoje Šarinić i savjetnik predsjednika Tuđmana za unutarnju politiku dr. Ivić Pašalić s Borislavom Mikelićem i Milanom Babićem, predstavnicima pobunjenih Srba.

1995.
- Hrvatska vojska oslobodila Knin, Gračac, Lovinac, Ljubovo, Žitnić, Rakovicu i Primišlje i otvorila put prema Slunju. Oslobađanjem Dubice HV izbila na granicu s BiH. Preko Grabovca HV se spojila s Petim korpusom Armije BiH. Hrvatske snage dosad oslobodile više od 720 četvornih kilometara.
- Najstrašniji dio Vaše izjave je Vaš pokušaj da povučete određene paralele između barbarskih napada pobunjenih Srba na glavni grad Hrvatske i legitimne akcije redovitih hrvatskih snaga s ciljem reintegracije okupiranih dijelova suverenog teritorija Hrvatske, stoji u pismu dr. Mate Granića upućenom mirovnom posredniku UN-a Carlu Bildtu u povodu njegove izjave, u kojoj cinično osuđuje hrvatsku oslobodilačku akciju.
- Razumijem hrvatske akcije. Čekali su četiri godine da UN reintegrira njihova područja, a ovi su podbacili, kao i u Bosni, izjavio vođa senatske većine u američkom Kongresu republikanac Bob Dole.

1996.
- Diljem Hrvatske proslavljen Dan domovinske zahvalnosti (oslobođenje Knina), a glavna svečana proslava bila u Zadru, na kojoj je bio i predsjednik Tuđman.
- U Hrvatskoj zaključeno prikupljanje prijava za izbore u BiH, na kojima će 7. rujna glasovati oni državljani BiH koji ovdje imaju prijavljeno boravište. Prognanih Hrvata ima oko 180.000 registriranih, a najmanje još toliko drugih državljana BiH.


Dogodilo se 6. kolovoza

1991.
- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske zahtijeva oslobađanje hrvatskih državljana koji služe u JNA.
- Žestok artiljerijski napad JNA na Osijek.
- Helikopteri i vojne trupe JNA opkolili policijsku stanicu u mjestu Grohote na otoku Šolti. Brodovi JRM blokirali morski prolaz između Splita i Šolte.
- Srpske neregularne jedinice ispalile 30 minobacačkih granata na hrvatsko selo Vačani kraj Skradina.
- Srpske neregularne jedinice pucale na kanader i prouzrokovale šumski požar u skradinskom zaleđu.
- Tri hrvatska vojnika, koja su služila JNA na Visu, pobjegli ribarskim brodićem na Hvar.
- Četrnaest američkih senatora predložilo predsjedniku Bushu da pošalje izaslanike u Jugoslaviju s obzirom da su napori EZ nedovoljni.
- Kancelar Vranitzky objavio da Austrija razmatra mogućnost priznanja Hrvatske.
- Ministarsko vijeće EZ-a zahtijeva izvanredno zasjedanje zbog jugoslavenske krize.

1992.
- Prema konačnim rezultatima, na izborima za predsjednika Republike Hrvatske pobijedio dr. Franjo Tuđman, prvak Hrvatske demokratske zajednice, već u prvom krugu, osvojivši apsolutnu većinu glasova, te i službeno postao predsjednik Republike Hrvatske.
- U Zagrebu otvoren područni ured Svjetske zdravstvene organizacije za područje bivše Jugoslavije.
- Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio zahtjev Srpske narodne stranke da predstavlja srpsku nacionalnu manjinu iz Hrvatske u hrvatskom Saboru.
- Veliki sefardski rabin Mordehaj Eliahu pozvao oko 5.000 Židova koji žive na području bivše Jugoslavije da smjesta napuste to područje.
- Kamere televizijske mreže ITN snimile scene iz srpskih logora smrti koje su potom potresle svijet.
- Ministar inozemnih poslova BiH Haris Silajdžić zatražio pomoć Irana.
- Vatikan potvrdio postojanje zatočeničkih logora pod srpskim nadzorom u BiH te se zalaže da UN i europske zemlje interveniraju kako bi zaustavile srpski imperijalizam.
- BH-Press objavio popis koncentracionih logora i zatvora u Srbiji i Crnoj Gori.

1993.
- Kardinal Franjo Kuharić primio u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Matu Bobanu.
- Američki državni tajnik Warren Christopher u talijanskoj bazi NATO-a u Avianu upozorio bosanske Srbe da im istječe vrijeme ako nastave "gušiti" Sarajevo.
- "Pobit ćemo UNPROFOR i osvojiti Sarajevo, ako američke zrakoplovne snage napadnu položaje bosanskih Srba", zaprijetio iz Beograda vođa srpskih radikala četnički vojvoda Vojislav Šešelj.

1994.
- Predsjedničko vijeće HR Herceg-Bosne, na svojoj sjednici u Mostaru, ustvrdilo da je bilo prisilnog mobiliziranja Hrvata u Armiju BiH na prostorima Tuzle, Zenice, Žepče i Usore, te upozorilo da se s tim mora prekinuti.
- Nakon što je UNPROFOR zaprijetio novim napadima NATO-vih zrakoplova na srpske položaje u okolici Sarajeva, bosanski Srbi pristali vratiti pet komada teškog oružja koje su noć ranije oteli na Ilidži, izjavio glasnogovornik UNPROFOR-a u Sarajevu Rob Annik.
- NATO-zrakoplovi napali njihove snage u blizini Sarajeva, ali da su pogodili samo jedan stari kamion.
- Službeni predstavnik PTT-a "SRJ" opovrgao tvrdnje Reutera da je Beograd prekinuo telefonske veze s "republikom srpskom", već je objasnio da su u prekidu samo neke linije zbog tehničkih teškoća.

1995.
- Hrvatske oružane snage oslobodile Plaški, Novi Lički Osik i Vrhovine. Hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile i Slunj, Plitvice i Petrinju, čime se operacija "Oluja" bliži kraju, izjavio novinarima u Zagrebu načelnik Političke uprave Ministarstva obrane general-bojnik Ivan Tolj.
- Oko 10.000 izbjeglica koji su s područja Slunja krenuli prema područjima BiH pod nadzorom bosanskih Srba došlo u Topusko, izjavila glasnogovornica UNHCR-a u Zagrebu Alemka Lisinski.
- Zalihe hrane su posve iscrpljene, nove ne stižu. Nema struje, vode plina, prijete epidemije. Od srpskih granata je dosad poginulo 11.000 osoba i ako se grad do zime ne deblokira prijeti katastrofa, izjavili, opisujući stanje u Sarajevu, na konferenciji za novinare u Rijeci hrvatski veleposlanik u BiH dr. Zdravko Sančević i zamjenik sarajevskog gradonačelnika dr. Anto Zelić.

1996.
- Nakon mukotrpnih pregovora hrvatske i muslimanske strane te predstavnika EU postignut sporazum o Mostaru.
- Rok za upise bosansko-hercegovačkih izbjeglica, koje žive u inozemstvu, na biračke popise pomaknut za još tri dana, priopćeno iz sarajevskog sjedišta OESS-a.
- Devizne rezerve Republike Hrvatske narasle na 2,2 milijarde dolara.


Dogodilo se 7. kolovoza

1990.
- Unatoč zabrani, u Kninu i Donjem Lapcu odlučili da se referendum o srpskoj autonomiji održi od 19. kolovoza do 2. rujna ove godine.

1991.
- Bugarski radio osuđuje vlasti u Beogradu.
- Jugoslavensko Predsjedništvo objavilo stupanje na snagu novog prekida vatre.
- JNA i srpski teroristi nastavili napadima i nakon stupanja odluke na snagu.
- Predsjednik Tuđman susreo se s predstavnicima Srpske narodne stranke u Hrvatskoj koja osuđuje četnički pokret i velikosrpske ambicije.
- Na Beli Manastir otvorena artiljerijska vatra.
- Bombardiran gusto naseljeni predio Vukovara.
- Njemačka medicinska ekipa "Bundesverband" putuje u Slavoniju.
- Jedlnice JNA se povlače s otoka Šolte.
- Srpske neregularne jedinice pucale na sela u zaleđu Dubrovnika.
- Bombardirani hrvatski gradovi Saborsko i Topusko pokraj Karlovca.
- Roditelji hrvatskih vojnika na odsluženju u JNA demonstriraju na glavnom zagrebačkom trgu.

1992.
- U UN-u još početkom srpnja znali sve o užasima u srpskim logorima za Muslimane i Hrvate, no svi su šutjeli i prebacivali odgovornost.
- Američki židovski čelnici na sastanku s Bushovim savjetnikom Brentom Scowcroftom zatražili da se razmotri upotreba sile kako bi se doprlo do koncentracijskih logora nacističkog tipa u BiH.
- Američki predsjednik Bush "užasnut i ogorčen" zbog strahovitog nasilja koje se provodi nad nedužnim civilnim stanovništvom BiH.
U BiH u dosadašnjem tijeku rata poginulo više od 100.000 ljudi.
- Ajatolah Janati, posebni izaslanik ajatolaha Hamneija, posjetio zagrebačku džamiju i tom prilikom poručio Muslimanima da se moraju boriti protiv zla, a ono je u ovom trenutku srpska imperijalistička vojska.

1993.
- U pismu predsjedniku Tuđmanu Alija Izetbegović predlaže jedinstvenu muslimansko-hrvatsku republiku u BiH.
- "Mi priznajemo 'krajinu' jedino kao integralni dio Hrvatske", rekao za "Večernji list" glasnogovornik britanskog Foreigh officea Ian Hughers.
- Predstavnici kršćanskih, židovskih i muslimanskih organizacija u SAD pozivaju predsjednika Clintona na akciju u BiH.

1994.
- Bosanska Posavina noćas bila poprište žestokih borbi između Srba i Muslimana, javio bosanski radio, a posebno žestoko su Srbi, uz pomoć tenkova i topova, napali kod Brčkog.

1995.
- Operacija "Oluja" privodi se kraju, a svi korpusi neprijateljske vojske potpuno su razbijeni. Pregovori o predaji dvaju korpusa srpske vojske, koje je u Glini trebao voditi general-pukovnik Petar Stipetić, nisu održani, jer su srpski zapovjednici javili da "imaju poteškoće s dolaskom u Glinu".
- Hrvatska protuzračna obrana srušila dva neprijateljska zrakoplova tipa "orao", koji su poletjeli s uzletišta u Mahovljanima kod Banjaluke i raketirali Mačkovac i Savski Bok. Poginula dva civila, a jedanaest ih je ranjeno. Raketirana i INA-Petrokemija u Kutini, a prouzročena samo velika materijalna šteta.
- Prema procjenama Vladina Ureda za prognanike, "Oluja" je otvorila put za 101.249 ljudi do njihovih kuća. Kada se vrate, stječu pravo povratnika, što znači da još 3, 6, ili 12 mjeseci (ovisno o stupnju razrušenosti mjesta) imaju pravo na humanitarnu i novčanu pomoć.
- Ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Šaćirbej poslao pismo Boutrosu Ghaliju, u kojem izražava zabrinutost vlade BiH zbog velikog broja srpskih izbjeglica koji iz Hrvatske stižu u BiH i zatražio od UN-a da im pomogne da se vrate u Hrvatsku.
- Ruski diplomat Aleksije Gorelik izjavio u Moskvi da Rusija zahtijeva od Vijeća sigurnosti osudu hrvatske akcije protiv pobunjenih Srba, te da je predstavnik Rusije u UN već dobio naputke u tom smislu.
- Predsjednik humanitarne organizacije "Liječnici svijeta" dr. Bernard Granjon izjavio u Parizu kako su dvije generacije vojno sposobnih muškaraca nestale nakon nedavnog srpskog osvajanja muslimanskih enklava Žepe i Srebrenice.

1996.
- U Ateni razgovarali predsjednici Tuđman i Milošević te najavili normalizaciju odnosa Hrvatske i Srbije do kraja kolovoza.
- Jednogodišnja američka vojna misija u BiH stajat će gotovo 3,5 milijarde dolara, pola milijarde više od iznosa koji je u travnju procijenio Pentagon, priopćeno u američkom Kongresu.


Dogodilo se 8. kolovoza

1990.
- Dnevni list "Rilindia" danas se nije pojavio na kioscima, čime je, nakon prestanka rada RTV Prištine, Kosovo ostalo bez javnih medija na albanskom jeziku.
- "Narodna armija" u svom komentaru ističe da konfederalna Jugoslavija više ne bi bila Jugoslavija.

1991.
- Hrvatska Vlada zahtijeva mjere za zamrzavanje odnosa sa Srbijom.
- Pobunjeni hrvatski Srbi prekinuli primirje na Baniji. U topničkoj i puščanoj vatri ubijen jedan hrvatski gardist a ranjeno više civila.
- U Zagrebu osnovana Hrvatska liga za mir.
- Dužnosnici u Tirani protestiraju protiv rastućeg broja vojnika JNA koji su stacionirani na albanskoj granici
- Mađarska uložila formalni protest nakon Sto su avioni JNA nekoliko puta povrijedili mađarski zračni prostor.

1992.
- Jednoglasno usvojenom Rezolucijom br. 769 Vijeća sigurnosti UN napokon priznalo i odlučilo osigurati hrvatski suverenitet.
- Otvoren sarajevski aerodrom.
- Srbi iz BiH prijete napadom na europske nuklearne centrale u slučaju vojne intervencije Zapada.

1993.
- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u priopćenju izražava svoju zaprepaštenost, ogorčenje i oštar prosvjed zbog insinuacija i cinizma u internom biltenu UN, gdje se navodi kao jedna od varijanti potapanja dijela pontonskog mosta na Masleničkom ždrilu i mogućnost "sabotaže lokalnih bandita".
- "Sarajevo je srpski grad i on će to ostati", rekao predsjednik tzv. skupštine republike srpske Momčilo Krajišnik u intervjuu novosadskom listu "Dnevnik".
- Muslimanska strana, predvođena Alijom Izetbegovićem, u svojim zemljovidima traži više od 50 posto BiH teritorija, i to zajedno s Mostarom, izlaskom na more kod Ploča i koridorima.

1994.
- Zajednica prognanika Hrvatske uputila pismo hrvatskoj Vladi u kojem objavljuje popis još pet prijelaza u UNPA područja koja su deblokirali i predali pod kontrolu MUP-a.
- Kardžićevi Srbi skrivaju glavne mafijaške vođe, te zajedno s "Cosom nostrom" krijumčare drogu i "peru" zarađen novac kriminalnim transakcijama, tvrdi talijanski list "La Sicilia" koji izlazi u Cataniji.
- Na Brijunima predsjednik Tuđman primio čelnike hrvatskog naroda u BiH, koji su ga upoznali s problemima u uspostavi federalnih i konfederalnih odnosa, odnosno s provedbom Washingtonskog sporazuma.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na svečanosti u Predsjedničkim dvorima predao visoka odličja Predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću Velered kraljice Jelene - a ministru vanjskih poslova Muhamedu Šaćirbeju - Red kneza Branimira.
- Oslobađanjem okupiranih područja dvije trećine prognanika mogu postati povratnici, a to se odnosi na oko 120.000 ljudi, dok prognanika iz Slavonije i Baranje ostaje još sedamdesetak tisuća, rekao potpredsjednik Vlade dr. Jure Radić na sastanku sa županima oslobođenih područja u Zagrebu.
- Ni strateški ni geopolitički nismo mogli dopustiti da se tzv. republika srpska krajina i tzv. republike srpska povežu, jer bi onda bilo deset puta teže osloboditi hrvatski prostor, izjavio u Zagrebu domaćim i stranim novinarima hrvatski ministar obrane Gojko Šušak, objašnjavajući situaciju oko Bihaća.
- Međunarodni odbor Crvenog križa procjenjuje da je iz bivših sektora sjever-jug do sada otišlo oko 100.000 hrvatskih Srba, a na području Gline i Topuskog još se uvijek nalazi oko 40.000, rekao u Zagrebu glasnogovornik ICRC-a Lars Lemche.
- Ne može se izjednačavati događaje u Hrvatskoj s onim što se dogodilo u Srebrenici ili Žepi. Karadžićevi su Srbi tamo strijeljali 2.500 Bošnjaka, masovno silovali, a za 4.000 ljudi ne zna se kakva im je sudbina. Hrvatska nije planirala iseliti Srbe kao što je učinio Mladić. Ne vidjeti razlike je politički neodgovorno i moralno problematično, izjavio u Bonnu njemački političar Stefan Schwarz, dobar poznavatelj balkanskih prilika.

1996.
- Sporazum o normalizaciji odnosa između Zagreba i Beograda, o kojem je bilo riječi u Ateni, podrazumijeva i sporazum o uspostavi diplomatskih odnosa. Tako će se dosadašnji uredi pretvoriti u veleposlanstva dviju država.


Dogodilo se 9. kolovoza

1991.
- Srpske neregularne jedinice napale Sunju. Evakuirane žene i djeca.
- Članovi KESS-a označili l5. kolovoza kao datum do kojeg bi jugoslavenska vlada trebala započeti razgovore o budućnosti države.

1992.
- Usprkos uvjeravanjima UNPROFOR-a kako drže situaciju u svojim rukama glede zaštite naftnih crpilišta u Đeletovcima i da nije moguća krađa i transport nafte, ona se ipak crpi i odvozi u Srbiju.
- Četiri "lune" uzdrmale Slavonski Brod - dvije osobe ubijene a 18 ih je ranjeno.

1993.
- Pobunjeni hrvatski Srbi nemilosrdno bombardirali gradilište pontonskog mosta kod Maslenice.
- Novi dokazi pristranosti pojedinih zapovjednika UNPROFOR-a u Hrvatskoj, grade mostove na području pod srpskom okupacijom, a blagonaklono gledaju četnička bombardiranja masleničkog mosta.
- Nema ni jednog mjesta na okupiranom području koje nije dostupno udaru Hrvatske vojske i koje nije osvojivo, rekao general zbora Janko Bobetko na 287. Alki u Sinju.
- Pod pritiskom srbijanskih vlasti i ekstremista nastavlja se iseljavanje Hrvata, Mađara i Rusina iz Vojvodine.
- U Ženevi počeo nastavak pregovora o budućnosti BiH.
- I treća ostavka u Clintonovoj administraciji zbog Bosne: ostavku podnio John Western, analitičar u Uredu za obavještajne djelatnosti i istraživanje.

1994.
- U novom srpskom terorističkom napadu u Pakracu, u kojem je vozilo "volkswagen" pogođeno s 22 metka, ubijen vozač Vjenceslav Štrbac, a njegov suvozač, pukom srećom, prošao bez ozljeda. Hrvatska strana uložila oštar prosvjed UNPROFOR-u koji je još jednom pokazao svoju neučinkovitost.
- Armija BiH napreduje u Cazinskoj krajini, a Abdićeva vojska, zajedno s civilima, bježi Srbima preko granica Hrvatske u južni dio UNPA sektora Sjever.
- Zračni humanitarni most za Sarajevo, prekinut 20. srpnja, ponovno uspostavljen danas ujutro.

1995.
- Druga tenkovska brigada 21. korpusa pobunjeničke paravojske kao i cijeli 21. korpus predali se Hrvatskoj vojsci nedaleko Gline. Srbi predali tridesetak tenkova, više desetaka oklopnih transportera i borbenih vozila te višecjevnih bacača raketa. Sporazum o predaji potpisali general Ivan Basarac s hrvatske i pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa, sa srpske strane.
- Predsjednik Ruske Federacije Boris Jeljcin uputio predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu poziv za pregovarački susret s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, koji bi trebao biti održan u Moskvi. U odgovoru predsjednik Tuđman izrazio stajalište da bj susretu trebao biti nazočan i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.
- Vojno-redarstvena operacija "Oluja", radi uspostave suvereniteta na okupiranim dijelovima hrvatskog teritorija, vođena striktno s međunarodnim pravom, Poveljom UN i s posebnim i izričitim zapovijedima da se na apsolutni minimum smanji broj žrtava i materijalna šteta, kao i da se zaštite životi i osigura maksimalna sigurnost osoblja UNCRO-a u danim okolnostima, stoji u pismu ministra Granića stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN, vodstvu EU-a i OESS-a.
- Zbog nepoštovanja zapovijedi u pogledu postupanja prema pripadnicima UNCRO-a, koji su obuhvaćeni bojnim djelovanjem, lišen slobode bojnik Dragutin Krznarić, zapovjednik bojne 125. domobranske pukovnije, te priveden u upravu Vojne policije radi utvrđivana činjeničnog stanja.
- Nisam vidio niti jednu čitavu katoličku crkvu, kao niti jednu pravoslavnu crkvu koja je stradala u akciji oslobađanja, izjavio novinarima u Zagrebu ministar dr. Jure Radić nakon obilaska oslobođenih krajeva.
- U Petrinji, Glini i Hrvatskoj Kostajnici, nakon četiri godine, ponovno uspostavljena civilna vlast i utemeljeni organi sudske vlasti.
- Cjelokupna vojska tzv. republike srpske krajine brojala je 37.500 do 41.000 vojnika, 385 do 430 tenkova, 195 do 210 oklopnih transportera, 515 do 570 topova, 20 do 25 zrakoplova, 10 do 13 helikoptera... Tijekom borbe potvrdilo se da su naše procjene bile točne, izjavio na HTV general zbora Zvonimir Červenko.
- Kada su zauzeli Srebrenicu Srbi su iz nje protjerali žene i djecu a više tisuća vojno sposobnih muškaraca odveli u zatočeništvo, od čega je oko tisuću zatočeno na nogometnom stadionu u Srebrenici. Sudbina velike većine zatočenih do danas je nepoznata, no pojavljuje se sve više dokaza da su masovno pobijeni, izvijestila američka TV mreža ABC.

1996.
- Završeno prikupljanje prijava za BiH izbore na području Hrvatske, tako privremeni podaci govore da je broj prijavljenih glasača u Hrvatskoj 140.796, od toga se za glasovanje u odsutnosti prijavilo 128.203 birača, a 12.595 izrazilo želju glasovati u nekoj od općina BiH.


Dogodilo se 10. kolovoza

1991.
- Novinar Hrvatske televizije Gordan Lederer ubijen na zadatku u Hrvatskoj Kostajnici.
- Kardinal Kuharić pozvao vjernike u Petrinji na molitvu za poginule i ranjene.
- U Vinkovcima obavljena prva razmjena zarobljenika: razmijenjena dva hrvatska gardista za tri rezervista JNA.
- Nakon povratka izbjeglica u Hrvatsku Kostajnicu, grad sa našao pod udarom četničkih granata čak i iz susjedne Bosne i Hercegovine.

1992.
- Na pregovorima u Bruxellesu i Londonu, Hrvatska nema što mijenjati u svojim stajalištima, rekao predsjednik Tuđman na prvoj postizbornoj konferenciji za novinare u Zagrebu.
- Europski parlament traži preko WEU i NATO upotrebu svih raspoloživih sredstava međunarodne zajednice za hitno otvaranja konc-logora u BiH.
- Demokratski predsjednički kandidat Bill Clinton izjavio da SAD ne bi smjele isključiti mogućnost upotrebe zrakoplovstva u vezi sa strašnim problemom srpskih zatvoreničkih logora.
DVIJE tajne službe - američka CIA i izraelska Mossad - imaju dokaze o postojanju koncentracionih logora u BiH.
SRBI U BiH u konc-logore zatvaraju i sarajevske Židove - izjavio čelnik Židovske zajednice u listu "Maariv" i navodi tri takva slučaja.
- Veleposlanik BiH u UN zatražio od međunarodne zajednice da opskrbi muslimanske snage oružjem i da iz zraka napadne srpske položaje.

1993.
- Muslimanska agresija na Herceg-Bosnu nastavlja se nesmanjenom žestinom, silovite borbe u Mostaru.
- Posebni izvjestitelj UN za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki u posjetu Hrvatskoj kako bi dobio uvid u položaj bosanskih izbjeglica.
- Opravdanost daljnjeg ostanka UN u Hrvatskoj mjerit će se njegovom sposobnošću da osiguran prekid vatre i nadzor nad teškim topništvom pobunjenih Srba, stoji u priopćenju sa sjednice Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti u Zagrebu.
- Milan Martić, samozvani "ministar unutrašnjih poslova SAO krajine" i Milenko Zelembaba, "komandant stanice milicije" u Kninu, u Okružnom sudu u Šibeniku osuđeni u odsutnosti ne 15 godina zatvora, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
- Danci na crti razgraničenja u Mošćenici kod Siska uhitili pijane četnike, koji su ispalili četiri tromblonske mine u neposrednu blizinu kontrolne točke UNPROFOR-a.
- Od 22. lipnja 1992., kada je UNPROFOR preuzeo odgovornost u Sektoru zapad na prometnici Pakrac - Požega četnici izvršili osam terorističkih napada u kojima je pet osoba poginulo, a devet ih je ranjeno.
- Zračni napadi NATO-a u BiH mogući jedino pod nadzorom i odlukom UN, izjavio u Parizu francuski ministar za europske poslove Alain Lamassoure.
- Srbija blokirala tri mađarska broda kod Bezdana na Dunavu.

1994.
- Na Brijunima predsjednik Tuđman primio u privatni posjet mađarskog predsjednika Arpada Goncza.
- Peti korpus Armije BiH i HVO sasvim potisnuli Abdićevu vojsku i izbili na granicu s Hrvatskom. Oslobođeno 30 sela Cazinske krajine, a stanovništvo u panici bježi na okupirano područje Hrvatske.
- Ako pobunjeni Srbi u Hrvatskoj ne pristanu na rješenje pregovorima, Zagreb prijeti novim ratom, piše bečki "Der Standard".

1995.
- Razlozi za ovu operaciju bili su neuspjeh četverogodišnjih pregovora, neprovođenje mandata UNPROFOR-a i ugroženost Bihaća... S velikim interesom očekujemo dolazak Anthonyja Lakea i Petera Tarnoffa i nove američke prijedloge, rekao dr. Mate Granić novinarima u Zagrebu, objašnjavajući razloge vojno-redarstvene akcije i stajališta Hrvatske.
- Prema priopćenju Okružnog državnog odvjetništva u Bjelovaru, pred Županijskim sudom u Bjelovaru 31. srpnja 1995. podignuta optužnica protiv 35 osoba s područja bivše općine Daruvara zbog krivičnih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
- Knin je sačuvan jer je Hrvatska vojska gađala isključivo vojne ciljeve, izjavio general pukovnik Ivan Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin, u intervjuu "Večernjem listu".
- Banjalučki biskup Franjo Komarica izvijestio svjetske humanitarne organizacije o naglo pogoršanom stanju Hrvata u ovom kraju, te da se broj protjeranih obitelji popeo na vise od tisuću.

1996.
- Predsjednik Tuđman u Zagrebu razgovarao s pomoćnikom državnog tajnika SAD-a Cornblumom, koji je izrazio žaljenje što, zbog primjedbi bošnjačke strane, nisu potpisani dokumenti o prijenosu vlasti na federativne organe.

Post je objavljen 25.10.2006. u 16:03 sati.