Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

21.SRPNJA-- 31. SRPNJA

Dogodilo se 21. srpnja

1990.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Zagrebu saveznog premijera Antu Markovića, a u razgovorima istaknuta potreba da se demokratske preobrazba zemlje ostvari mirnim i demokratskim putem.

1991.
- Tri hrvatska policajca ubijena u Daruvaru.
- Srpski teroristi zajedno s JNA teškom artiljerijom napali Erdut.
- Ranjen hrvatski policajac, a nekoliko kuća uništeno prilikom srpskog granatiranja banijskog sela Struga.
- U Petrinju stiglo 830 mještana okolnih sela, uglavnom Hrvata, bježeći pred srpskim teroristima.
- Srpski teroristi u vojvođanskom selu Stari Slankamen, iz jurećih automobila, bacaju bombe na hrvatske kuće. Ozlijeđena majka predsjednika Hrvatske stranke u Vojvodini.
- Van den Broek imenovao Henryja Weinandtsa pregova-račem Europske zajednice.

1992.
- Suglasili smo se o uređenju BiH na osnovi tri konstitutivna naroda, izjavio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, nakon razgovora s Alijom Izetbegovićem u Zagrebu.
- Vojni sud u Osijeku osudio Vojislava Šešelja na četiri i pol godine zatvora, a Milana Paroškog na četiri, jer su na mitingu u selu Jagodnjak raspirivali međunacionalnu mržnju.
- U Goraždu više od 2.000 mrtvih, gotovo 5.000 ranjenih, a oko 500 ljudi vode se kao nestali, javljaju radioamateri iz opkoljenog grada.
- Pripadnici pričuvnog sastava Hrvatske vojske pronašli 6.982 mine, 2.430 raketa, 12.948 granata, 1.257 bombi, 32.229 detonatora i različitog eksploziva razasutog u i oko Rijeke od pripadnika JNA.
- Njemačka vlada odlučila primiti još 5.000 izbjeglica iz BiH.
- Srbijanski predsjednik Slobodan Milošević kategorički odbio ideju o konferenciji o Kosovu, koju mu je predložio lord Carrington.
- Šefovi diplomacija 12 zemalja odlučili zatražiti u Bruxellesu isključenje Srbije i Crne Gore iz međunarodnih organizacija.
- Srbi nekažnjeno provode politiku sustavnog masakra i preseljenja stanovništva: 2 500.000 izbjeglica, 4.000 mrtvih ili nestalih svakog tjedna samo u BiH. Stari kontinent to nije doživio poslije drugog svjetskog rata, piše pariški Figaro.
- U srpskim logorima u BiH ubijalo se električnim kabelima, željeznim šipkama, pa i bušilicama, izjavili izbjeglice austrijskoj televiziji.

1993.
- Hrvatska sela koja su napali Muslimani posjetili predstavnici europske promatračke misije te posvjedočili o muslimanskim zločinima u hrvatskim selima, tako da se strahuje da 66 masakriranih Hrvata nije konačan broj.
- Nastavljaju se napadi četnika na Orašje.
- Muslimanske snage zaustavile srpsku ofenzivu na Igmanu i ponovno zauzele dio te planine koja nadvisuje Sarajevo.
- NATO od danas spreman štititi mirovne postrojbe UN u BiH zračnim snagama, javila njemačka agencija DPA.
- Pet bosanskih izbjeglica podnijelo u Parizu tužbu protiv Srba - ratnih zločinca.

1994.
- Hrvatska vlada pozvala prognanike na deblokadu UNPROFOR-a.
- Konvoj UNPROFOR-a u dva navrata prekinuo promet nedaleko pontonskog masleničkog mosta na jadranskoj magistrali, glavnoj prometnici između sjevera i juga Hrvatske.
- Akashi, iz svog ureda u Zagrebu, pozvao prognanike da prekinu blokadu UNPROFOR-a, jer ometa misiju i nagrđuje sliku Hrvatske u svijetu i zapravo odgađa povratak prognanika.
- Unatoč Karadžićem "ne" kontaktnoj skupini za BiH, bosanskim Srbima dano još sedam dana za razmišljanje.
- Samozvani predsjednik Srba na okupiranim područjima Hrvatske Mile Martić u pismu Yasushiju Akashiju izvješćuju ga da je njegova "vlada" usvojila "platformu za ekonomske pregovore s Hrvatskom", javio beogradski radio.
- NATO razrađuje postupke predviđene u slučaju da bosanski Srbi odbiju mirovni plan kontaktne skupine, a koji će se pod egidom UN primjenjivati protiv Srbije i bosanskih Srba.
- Američki ministar obrane William Perry u Tirani jasno ocijenio da su Srbi odbacili mirovni plan, te najavio oštrije mjere protiv Srbije i ukidanje embarga na isporuku oružja BiH.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio na Brijunima turskog predsjednika Demirela, a razgovarano o dramatič-nom stanu u BiH.
- Nakon akcije "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, Republika Hrvatska prihvatila načelno jedan sastanak s predstavnicima pobunjenih Srba u Ženevi, na kojem će se dogovoriti termini i dnevni red razgovora koji će se voditi u Hrvatskoj, ali se uvjetovalo da razgovorima ne bude prisutan Milan Martić.
- Za šire područje Čilipa, u 6.45 sati, oglašena opća opasnost, zbog napada trebinjskih četnika na područje Konavla.
- Zbog zabrinutosti radi srpskih napada na Bihać, ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić uputio pismo predsjedatelju Vijeća sigurnostl UN-a u kojem ga upozorava da bi ugrožavanjem te "zaštićene zone" Hrvatska bila prisiljena poduzeti mjere zaštite tog područja.
- Srbi nesmanjenom jakošću napadaju Bihać, po sistemu "spržene zemlje", koristeći svo raspoloživo topničko i raketno naoružanje.
- Na londonskoj konferenciji o budućim koracima velikih sila u BiH dogovoreno da će se na sve buduće srpske neposluhe odgovoriti sveopćim zračnim udarima.
- Armija BiH i HVO i dalje oslobađaju teritorije koji su bili pod srpskom okupacijom, prema pisanju "Washington Posta", snage vlade u Sarajevu od svibnja su oslobodile više od 200 kvadratnih kilometara.

1996.
- Amerikanac Robert Owen imenovan za trećeg i konačnog arbitra za grad Brčko.
- U Sarajevu izmišljaju novu povijest: znanstvenici Balkanološkog instituta Akademije znanosti i umjetnosti BiH iznose tezu da su "Bošnjaci jedan od najstarijih praslavenskih naroda", te da "koliko mogu potvrditi antropološka istraživanja, Bošnjaci na prostoru BiH žive već 4.000 godina".


Dogodilo se 22. srpnja

1991.
- Prilikom srpskog napada na Vinkovce poginuo 21 hrvatski policajac.
- Avioni JRV raketirali položaje hrvatskih gardista u Novim Čakovcima, ubivši pritom 3 hrvatska branitelja.
- Kao protest protiv kontinuiranih terorističkih djelovanja protiv Hrvatske, hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman napustio sjednicu Predsjedništva Jugoslavije koja se održava u Ohridu u Makedoniji.
- Zaustavljen željeznički promet između Zagreba i Beograda.

1992.
- Predsjednici dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali u Zagrebu Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Republike Hrvatske i Republike BiH.
- Vojni sud u Splitu izrekao kazne devetnaestorici čelnika tzv. SAO krajine, među kojima Milanu Babiću (15 g. zatvora), Milanu Martiću (12), Lazaru Macuri (12), Jovanu Raduloviću (12), itd. zbog ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti Hrvatske.
- U Karlovac preko Gline stiglo 3.800 izbjeglica iz Dvora na Uni i Bosanskog Novog.
- Ministar vanjskih poslova Njemačke Klaus Kinkel osudio u Bundestagu srbijansko vodstvo kao najodgovornije za rat u BiH, istakavši da međunarodna zajednica nikad neće priznati silom promijenjene granice.

1993.
- Nakon tri dana uzastopnih žestokih napada muslimanskih snaga na HVO i civile u Bugojnu došlo do malog zatišja.
- Sukobi muslimanskih snaga i HVO-a proširili su se na Livno.
- Srbi topništvom i raketama zemlja-zemlja napadaju Orašje i okolna mjesta.
- U žestokim napadima muslimanskih snaga na položaje HVO-a Žepča poginula četiri branitelja, a osam vojnika ranjeno, no pripadnici 111. brigade HVO-a uspjeli odbiti muslimanski napad.
- Rusija spremna prevesti zrakoplovima vojnike iz islamskih zemalja u BiH, gdje bi trebali pružiti vojnu pomoć bosanskim Muslimanima, izjavio ruski ministar vanjskih poslova Kozirev.
- Willy Claes najavio mogućnost pojačavanje međunarodnih sankcija protiv tzv. Jugoslavije.
- Pomoćnik američkog državnog tajnika za europske poslove izrazio bojazan da bi moglo doći do proširenja sukoba na Balkanu, tako da se sukobi prošire na Kosovo i Makedoniju, pa čak i na neke od članica NATO-a.
- Suprotno tvrdnjama britanske vlade, vojni zapovjednici dokazali političarima da je vojnu intervencija u BiH izvediva i moralno opravdana.
- U glavnom gradu "SRJ" samo još 15 država ima diplomatsko predstavništvo od 79 stranih ambasada koliko ih je bilo prije 13 mjeseci, prije nego što su nametnute sankcije.

1994.
- U sklopu svoje turneje po Europi, u Zagreb doputovao ministar obrane SAD William Perry, te se u američkoj ambasadi sastao s hrvatskim ministrima obrane i vanjskih poslova, Gojkom Šuško i dr. Matom Granićem, nakon čega je izjavio da će članstvo Hrvatske u "Partnerstvu za mir" uslijediti odmah nakon što se razriješi sukob na području bivše Jugoslavije. Ministar Šušak naglasio da je ovaj susret mali korak za SAD-e, ali golem, gotovo nemjerljiv skok za Hrvatsku.
- Ured za prognanike i izbjeglice hrvatske Vlade izvijestio novinare da na području Hrvatske boravi oko 405.000 protjeranih osoba, a od toga iz Bosne i Hercegovine više od 180.000 izbjeglica.
- Blokada UNPROFOR-a, unatoč preporuci hrvatske Vlade, i dalje traje, ali sada se propuštaju putnička vozila, osoblje UN i lijekovi, tako će biti do 25. srpnja, kada će se vidjeti ima li pomaka u ostvarivanju saborske rezolucije od 17. srpnja, a ako ih nema - blokada će opet biti potpuna.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u Splitu primio predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovićai glavne teme sastanka bile su dramatično stanje u BiH i potvrda hrvatsko-bošnjačkog saveza.
- Nizozemski ministar obrane Joris Voorhoeve izjavio kako vjeruje da su bosanski Srbi počinili velike ratne zločine i kako je moguće da su ubili tisuće Muslimana kad su prošlog tjedna zauzeli Srebrenicu.
- Izaslanstvo Republike Hrvatske, predvođeno predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, i izaslanstvo Republike BiH, predvođeno predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem i predsjednikom Federacije BiH Krešimirom Zubakom, nakon razgovora u Splitu, usvojili Deklaraciju o oživotvorenju Sporazuma iz Washingtona, zajedničkoj obrani od srpske agresije i postizanju političkog rješenja sukladno naporima međunarodne zajednice.

1996.
- Noćas u ponoć istekao dvogodišnji mandat Europske unije nad Mostarom.


Dogodilo se 23. srpnja

1991.
- Hrvatska formalno zatražila strane promatrače, te osudila djelovanja JNA protiv hrvatske Vlade.
- Američki State Department izražava duboku zabrinutost zbog rastuće agresije u Hrvatskoj.
- Austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock izrazio potrebu slanja mirovnih snaga u Hrvatsku.

1992.
- Podgorički korpus srbo-crnogorske vojske odbio dugo najavljivane pregovore o povlačenju okupatora iz Konavala i Cavtata.
- Čelnik Hrvatske stranke prava Dobroslav Paraga optužuje po svijetu hrvatsku vlast da ubija Srbe, izjavio dr. Franjo Tuđman na skupu u Sinju.
- Nakon što su se Srbi i Crnogorci prije četrdesetak godina uselili u kuće pola milijuna prognanih Nijemaca iz Vojvodine, njihovi rođaci se u "drugoj srpskoj kolonizaciji" danas useljavaju u kuće dosad 17.000 prognanih Hrvata.
- U okupiranom dijelu Slavonije 93.000 ha najplodnije zemlje nije obrađeno.
- U selu Miska Glava nedaleko Ljubije u Sjeverozapadnoj Bosni tamošnji su Srbi brutalno ubili 17 zatočenih osoba (uglavnom Muslimana iz prijedorskih sela Hambarine, Rizvanovići, Bišćani...) koje su uhitili i zatočili u zgradi tamošnje škole
- Boutros Ghali osudio lorda Carringtona što je napravio sporazum s delegacijama iz BiH ne savjetovavši se sa UN.
- Žigovima i papirima opljačkanim u Hrvatskoj i BiH tvrtke u Srbiji lažno dokumentiraju svoju trgovinu s Njemačkom.

1993.
- U općini Novi Travnik postrojbe HVO-a pomaknule crtu obrane prema Zelenici, u viteškoj općini odbile napade na Zabilje i osvojile nove položaje, a u kiseljačkom kraju preuzele strateški važnu kotu Pločare.
Slovenija odustala od zahtjeva da oko 400 slovenskih odmarališta u Hrvatskoj pređe u slovensko vlasništvo.
- Nakon senzacionalnog otkrića kontejnera s velikom količinom oružja na mariborskom aerodromu, saznalo se da ga je u Maribor dovezao ruski helikopter.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali pismom zatražio da NATO odgodi planiranu akciju slanja savezničkih zrakoplova za zaštitu snaga UN u BiH.
- Belgijski ministar vanjskih poslova Willy Claes napustio Beograd ne sastavši se sa srpskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, jer ga je ovaj odbio primiti.

1994.
- U Mostaru Hans Koschnik, u ime Europske unije, inauguriran za upravitelja grada, čime je EU preuzela upravu nad Mostarom. Svečanosti u mostarskom hotelu "Ero" bili nazočni i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak, predsjednik Vlade BiH Haris Silajdžić, ministar vanjskih poslova Njemačke Klaus Kinkel...
- Prema izvještaju o traganju za nestalima i nasilno odvedenim osobama tijekom agresije na Republiku Hrvatsku Vladinih agencija još se traži više od 2.500 ljudi, za koje s jugoslavenske strane do danas nije primljen ni jedan odgovor.

1995.
- Na bihaćkom području i dalje traju žestoke borbe sa srpskim agresorom, a s trenutačno okupiranog teritorija Hrvatske vojska pobunjenih hrvatskih Srba svakodnevno granatira i raketira civilna naselja u pograničnoj zoni s BiH.
- Tzv. SR Jugoslavija ne želi surađivati s posebnim izvjestiteljem komisije UN-a za ljudska prava Tadeuszom Mazowieckim, javila nezavisna beogradska agencija BETA.
- Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio, nakon ubojstva dvojice francuskih vojnika UN-a, da francuske snage u BiH neće popustiti pred srpskim vojnim pritiskom i da će na napade bosanskih Srba odgovoriti gađanjem njihovih ciljeva.

1996.
- Hrvatsku delegaciju u Bilju Srbi napali kamenjem, a UNTAES im nije mogao jamčiti sigurnost.
- U Mostaru održana prva sjednica Gradskog vijeća bez vijećnika HDZ-a.


Dogodilo se 24. srpnja

1991.
- Iz hrvatskog sela Plastova pokraj Šibenika zbog terorističkih napada evakuirani mještani Hrvati.
- Niži oficiri JNA, preobučeni u civilnu odjeću, ubili dvojicu hrvatskih gardista u Vinkovcima.
- Iz kasarni u Osijeku dezertiralo 85 vojnika JNA.

1992.
- Svijet mirno gleda kako 32 posto Srba iz BiH istjeruje većinsko stanovništvo - izjavio novinarima dr. Adalbert Rebić predstojnik Ureda za prognanike i izbjeglice Vlade Hrvatske.
- Naoružani Srbi s prostora općina Prijedor i Sanski Most tijekom jutra su otpočeli oružani topničko-pješački napad na Hrvate sela Rasavci, Raljaš, Briševo, Stara Rijeka i Žune nedaleko Ljubije (veliki rudnik željezne rudače!). Tijekom prvih sati napada ubijen je veliki broj tamošnjih Hrvata.
- Hrvati su u ovom trenutku jedini realni saveznici Muslimanima i ključno je pitanje je li Izetbegović spreman dogovoriti vojni savez s državom koja mu jamči povijesne granice - piše sarajevsko "Oslobođenje".
- Premijer tzv. SR Jugoslavije Milan Panić za rat optužio "1.200 razbojnika koji apsolutno ne toleriraju ni ne poštuju nikoga".
- Njemački kancelar Helmut Kohl naredio ispitivanje novinskih navoda kako su njemačke tvrtke kršile embargo protiv Srbije.
- Jugoslavija isključena iz OECD, Organizacije za ekonomski razvoj, koja okuplja 24 industrijski razvijene zemlje, javlja agencija DPA.

1993.
- Muslimanska vojska u srednjoj Bosni započela novim napadima na postrojbe HVO-a u Gornjem Vakufu i Gračanici.
- Muslimani u Fojnici ubili 32 Hrvat, a zatočili njih 212.
- Srpske snage protuzrakoplovnim topovima na brezansko-ilijaškom području pucale na helikopter UN te ga prisilile da sleti.
- Američki kongresmeni i židovski lobby zahtijevaju od Clintona da oružanim mjerama prekine srpsku opsadu Sarajeva.

1994.
- Nastavljena prognanička blokada UNPROFOR-a, kod Vrane 42 tegljača mirovnih snaga već četvrti dan čekaju da prijeđu na UNPA-područje.

1995.
- Iz privremeno okupirane Ba-ranje Srbi, u više navrata, topovima pucali po Osijeku i njegovim rubnim dijelovima.
- Nezapamćeni napadi na bihaćku enklavu s trenutačno okupiranih teritorija Republike Hrvatske.
- Tijekom zauzimanja područja Srbrenice srpske su snage počinile zvjerstva i masovno kršile ljudska prava, izjavio u Tuzli posebni izaslanik UN-a za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki.

1996.
- Pred zgradom OESC-a u Mostaru održan prosvjedni skup Bugojanaca, koji traže da se razjasni sudbina 26 nestalih Hrvata u Bugojnu.


Dogodilo se 25. srpnja

1990.
- U Sabor Republike Hrvatske, proglašenjem amandmana na Ustav, promovirana državna suverenost Hrvatske, čime je ona ujedno izgubila socijalistička obilježja.
- U uvodnom govoru na zasjedanju Sabora hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman upozorio da se održava istodobno i srpski sabor u Srbu, a taj sabor nije izazvan nikakvim našim postupcima, štetnim po srpsko pučanstvo, nego je insceniran i provodi se po režiji.
- Na mitingu u Srbu, tzv. srpskom saboru, održanom paralelno sa zasjedanjem Sabora Republike Hrvatske, donesena tzv. deklaracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda.
- U općinama Knin, Benkovac i Obrovac današnji dan proglašen neradnim, tako da su zaposleni umjesto na posao otišli na miting u Srb.

1991.
- JNA artiljerijom napala Policijski centar za obuku u Erdutu pokraj Osijeka. Pri tom ubijeno 9 (devet) hrvatskih policajaca, a ranjeno njih 17 (sedamnaest).
- Srpske neregularne jedinice granatama napale Kozibrod i Prekopakru kraj Gline.
- Hrvatska Vlada osuđuje djela JNA.
- Europska zajednica pripravna proširiti mandat promatračima i na Hrvatsku.
- Tijekom srpnja, 82 vojnika i oficira dezertirala iz JNA iz kasarni u Vinkovcima.

1992.
- Srbi s prostora općina Prijedor i Sanski Most su oko 17 sati završili svoj dvodnevni zločinački pir na prostoru hrvatskih sela Briševo, Raljaš i Stara Rijeka nedaleko Ljubije, tijekom kojeg su počinili nezapamćena zločinačka zvijerstva - brutalno su poubijali i izmasakrirali 68 Hrvata, civila - oba spola i svih uzrasta, mještana navedenih sela, a preko 40 Hrvata su uhitili i zatočili u logore "Krings" i "Betonirka" u Sanskom Mostu te "Keraterm" i "Omarska" u Prijedoru.
- Naoružani bosanski Srbi su poubijali (strijeljali), na lokalitetu zvanom Redak na prostoru rudnika željezne rude Ljubija nedaleko Prijedora u Sjeverozapadnoj Bosni više od 90 uhićenih i zavezanih civilnih osoba (tamošnjih Hrvata i Muslimana).
- Milorad Pupovac je marioneta Slobodana Miloševića, izjavio predsjednik Srpske narodne stranke Milan Đukić.
- Regionalno vijeće HVO srednje Bosne izdalo priopćenje u kojem se prosvjeduje što u BiH medijima nema mjesta za HVO kao i informaciju o napadu oružanih snaga BiH na postrojbe HVO u Stupu.
- Od zime bi na području bivše Jugoslavije moglo ove godine umrijeti pola milijuna ljudi, upozorio izaslanik Visokoga komesarijata UN za izbjeglice Jose Maria Mendulice.
- Na prostoru BiH "još ne postoje uvjeti za nadzor UN nad teškim oružjem sučeljenih strana", mišljenje je glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija.

1993.
- Ponovljena opća opasnost za područje Županje i Gunje.
- Srpske paravojne postrojbe nastavljaju oružano izazivati na gospićkom području.
- Frits Kalshoven, predsjednik Komisije za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, istaknuo da je svrha istrage Ovčare dokazati da su u njoj zapravo završili oni ljudi koji su nestali iz vukovarske bolnice.
- Zapovjednik Stožera Vrhovne komande Armije BiH Rasim Delić naredio svojim borcima da prekinu sva ofenzivna djelovanja a teritoriju Republike BiH 25. srpnja 1993. od 10 sati.
- Pripadnici Armije BiH su u selu Vučipolje nedaleko Bugojna ubili 5 tamošnjih Hrvata.

1994.
- Nakon turneje po srednjoj Bosni, izvjestitelj za ljudska prava UN Tadeusz Mazowiecki, na konferenciji za novinare u Zagrebu, rekao da su srpske metode proganjanja, maltretiranja i izgona nesrpskog pučanstva iz Banje Luke postale nešto manje brutalne, ali su rezultati jednaki, podaci govore da u tom gradu sada ima samo 10 posto nesrpskog stanovništva.
- Hrvatska Vlada uputila Vijeću sigurnosti oštar prosvjed, nakon što je jučer na šire područje Dubrovnika palo nekoliko granata sa srpskih položaja u BiH, kojima je bio cilj uzdrmati turističku sezonu u Hrvatskoj.
- U Moskvi se sastali diplomati peteročlane kontaktne skupine za BiH s namjerom da uklone međusobne razlike u vezi s odgovorom bosanskih Srba na njihov mirovni plan.

1995.
- Prema priopćenju Glavnog stožera HVO-a Bihać, kaže se da ofenziva združenog srbočetničkog agresora ne prestaje, punih šest dana neprijatelj s okupiranih hrvatskih teritorija vrši silovite napade na bihaćku regiju, pa branitelji očekuju pomoć Hrvatske vojske.
- Vojni zapovjednik na okupiranim hrvatskim područjima general Milan Mrksić poslao pismo zapovjedniku mirovnih snaga UN-a za bivšu Jugoslaviju Bernardu Janvieru, u kojem ga upozorava da će u slučaju hrvatskog napada na "RSK" biti mnogo ljudskih žrtava na obje strane.
- Pomoćnik američkog državnog tajnika Richard Holbrooke izjavio kako ne vjeruje da će bosanski Srbi nastaviti napade na zaštićene zone u BiH, nakon što im je međunarodna zajednica zaprijetila zračnim napadima.
- Glasnogovornik Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Christian Chartier na konferenciji za novinare u Den Haagu objavio da je Sud za ratne zločine optužio ukupno 24 politička i vojna vođe, među kojima su Karadžić, Mladić i Martić.

1996.
- Crpilište nafte u Đeletovcima, nakon pet godina, napokon, ponovno pod Ininim nadzorom.
- Europska unija napustit će Mostar 4. kolovoza, ako Hrvati na prihvate izborne rezultate. Stari mandat je istekao, a novi pod nazivom "Zajednička akcija" nije počeo, jer nije ni potpisan.
- U Bugojnu minirana najveća katolička crkva - Crkva sv. Ante - a od siline eksplozije podrhtavao cijeli grad.


Dogodilo se 26. srpnja

1990.
- U Saboru Republike Hrvatske prihvaćen Zakon o osnutku Hrvatske izvještajne novinske agencije - HINA.

1991.
- Koordinirani napadi srpskih neregularnih jedinica na hrvatska mjesta Hrvatsku Kostajnicu, Kozibrod, Glinu, Viduševac, Prekopakru; a po prvi puta služe se i topovima.
- Jugoslavensko Predsjedništvo naređuje hitan prestanak agresije.
- Srpski teroristi iz zasjede ubili njemačkog novinara Egona Scotlanda.
- Tenk JNA u Hrvatskoj Kostajnicj pregazio automobil u kojem su bila četiri hrvatska policajca.
- Srpski teroristi spalili banijsko selo Jukinac.
- Predsjednišvo Bosne i Hercegovine zabranilo slanje novih regruta u JNA.
- Ministri Europske zajednice predložili mirovnu konferenciju o Jugoslaviji.
- U Dubrovniku počeo summit šest europskih zemalja poznatih pod imenom Heksagonala.
- Godišnji filmski festival u Puli otkazan zbog sigurnosnih razloga.

1992.
- Četnici se sami hvale kako crpu naftu u okupiranim Đeletovcima, a UNPROFOR tvrdi da nije tako, kaže Boris Veronek, upravitelj radilišta INA-Naftaplin u Đeletovcima.
- U povodu Međunarodne konferencije o humanitarnoj pomoći žrtvama u bivšoj Jugoslaviji, predstavnici Švicarske izjavili u Bernu da su spremni primiti još 10.000 izbjeglica.

1993.
- Od travnja do danas Muslimani su ubili dvije tisuće Hrvata, ali je tragedija zasigurno veća - u Travniku, Fojnici, Kaknju i Konjicu Hrvata više nema - rekao novinarima u Zagrebu dr. Ljubomir Antić, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava.
- Unatoč potpisanom primirju, muslimanske snage žestoko napadaju na svim bojištima - Hrvati ostali u Bugojnu izloženi najgoroj torturi i maltretiranju.
- Predsjednik HR Herceg-Bosne Mate Boban poslao pismo Hanneyu, Stoltenbergu i Owenu u kojemu ih upozorava na bezbrojne dokaze muslimanskih zločina.
- Srpski agresor nastavio silovito napadati položaje branitelja i sva slobodna mjesta na brčanskom području.
- Muzej u Jablanici pretvoren u zatvor i u njemu je zatočeno 900 Hrvata, rečeno novinarima.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović optužio UN kako nisu gotovo ništa učinili na uspostavi "sigurnosnih zona" za Muslimane, te pozvao Vijeće sigurnosti da krene u oštriju akciju.

1994.
- Hrvatska ima modernu oružanu silu, ali i saveznike i prijatelje u svijetu. Bude li protivnik i dalje nerazuman i prkosio, morat će osjetiti ruku Hrvatske na sebi, jer na okupirane prostore on nema pravo - istaknuo predsjednik Tuđman sudionicima vojne vježbe "Bandira '94" Hrvatske vojske na otoku Viru.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali izrazio spremnost da snage zemalja članica kontaktne skupine zamijene UNPROFOR u provedbi njihovog mirovnog plana u BiH.
- Ruski ministar obrane Pavel Gračov, koji je zajedno s Vitalijem Čurkinom doputovao u Beograd, odbacio Ghalijev prijedlog o povlačenju snaga UN iz BiH, jer ne smatra NATO odgovarajućom zamjenom za UNPROFOR na području bivše Jugoslavije.
- "Predsjednik vlade republike srpske krajine" Borislav Mikelić dolazi u Trst na poziv postfašiste Sergija Giacomellija, koji se javno zalaže da Italija prizna "krajina" kao što je priznala Sloveniju i Hrvatsku, a također i Istru, koja "ište autonomiju prema uzoru na Knin".

1995.
- Hrvatska delegacija u Vatikanu posjetila Papu Ivana Pavla II. i tom prigodom urucila mu knjigu "Ivan Pavao II. i Hrvati".
- Predsjednik Tuđman na Brijunima primio izaslanstvo židovske organizacije "B'nai B'rith" - Center for public polici - i tom prigodom naglasio da je ovaj susret vrijedan doprinos dobrim odnosima hrvatskog i židovskog naroda.
- NATO je spreman odlučno postupiti prema bosanskim Srbima, pokrenuti svoje zračne snage i nanijeti Srbima goleme vojne štete ako ugroze Goražde - tvrde sudionici 13-satnog sastanka NATO-a u Bruxellesu.
- Predsjednik vlade BiH Haris Silajdžić pozvao NATO na zračne udare protiv srpskih snaga koje napadaju Bihać.

1996.
- Za promet ponovno otvorena cesta Osijek - Klisa - Vukovar.
- Lički gradić Titova Korenica od danas se zove - Korenica, odlučila Skupština Zadarsko-kninske županije.
- U selu Sasina kod Sanskog Mosta iskopana tijela 65 Hrvata i Muslimana, koje su arkanovci poubijali 20. i 21. rujna 1995.
- Američki Senat uključio Hrvatsku u krug zemalja čije bi napore za ulazak u NATO trebale podržati SAD.


Dogodilo se 27. srpnja

1991.
- U borbama na Baniji ubijeno 10 hrvatskih policajaca, jedinice MUP-a Republike Hrvatske, pod tenkovskim napadima JNA, morale napustiti Glinu.
- Sedam novinara preplivalo rijeku Glinu u bijegu pred srpskim teroristima.
- Sa svojih položaja u Bratiškovcima, srpski teroristi ispaljuju oko 100 granata dnevno na okolna sela.
- Jedinice JNA iz Vojvodine pucale na hrvatski grad Ilok ranivši pri tom četvoricu gardista.
- Prilikom napada srpskih terorista na Cerić i Nuštar ranjena tri civila.

1992.
- Novi četnički napadi na Mostar.
- Srpsko-crnogorska delegacija u Bruxellesu pokušava raspravu stručnjaka o sukcesiji bivše Jugoslavije vratiti na početak.
- Besmisleno je nastaviti pregovore o miru u BiH, dok se ne utvrdi zašto se nisu ostvarili dosadašnji dogovori, izjavio Alija Izetbegović uoči novih razgovora triju delegacija s Carringtonom.
- Uskoro argentinski veleposlanik u Zagrebu - dogovoreno u razgovorima dr. Franje Tuđmana i predsjednika Argentine Carlosa Saula Menema, koji se nalazi u posjetu Hrvatskoj i u njoj stacioniranim postrojbama UNPROFOR-a.

1993.
- Ili će predstavnici lokalnih Srba odustati od oružanog otpora ili će Hrvatska u budućnosti morati poduzimati one mjere da bi, u skladu s općim priznanjem teritorijalnog integriteta Hrvatske, vratila svoj suverenitet - istaknuo predsjednik Tuđman u Zagrebu u razgovoru s glavnim urednicima vodećih hrvatskih glasila.
- U povodu najnovijeg napada Srba na UNPROFOR u Sarajevu, general Cot ustvrdio da će ubuduće pripadnici UNPROFOR-a odgovoriti na svaki napad.
- Progon nesrpskog pučanstva u Hrvatsku nije besplatan: Srbi ga naplaćuju od 100 do pet tisuća maraka, odnosno onoliko koliko tko ima, tvrde prognani ljudi iz Bosne.
- Hrvati u HZ Herceg-Bosni optužuju UNHCR za pristranost u raspodjeli humanitarne pomoći.

1994.
- Na sastanku Miloševića i ruskog ministra obrane Gračova u Beogradu zaključeno da nema osnove da se UNPROFOR zamijeni bilo kojim drugim međunarodnim snagama.

1995.
- Vođe pobunjenih Srba u južnoj Hrvatskoj naredili opću mobilizaciju.
- Zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivo Sanader primio voditelja UNCRO-a južnokorejskog diplomata Byung Suk Mina i tom prigodom naglasio da Hrvatska traži provedbu mandata UNCRO-a ili će mu otkazati mandat zbog neučinkovitosti.
- Nastavljena evakuacija civila iz nekadašnje zaštićene zone Žepa, crtu razdvajanja kod Kladnja prešlo 2.500 prognanika u pratnji UNPROFOR-a.
- Bespilotni zrakoplovi NATO-a snimili nekoliko sati žestoke bitke koja se vodi oko Bihaća.
- U priopćenju Političke uprave Ministarstva obrane HR Herceg-Bosne kaže se da će HVO zatražiti potporu od pograničnih postrojbi Hrvatske vojske, sukladno Splitskoj deklaraciji. Od HV-a neće se tražiti da sudjeluje u borbama na području BiH, već samo da osigura granice između ovih republika.
- Posebni izvjestitelj za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki podnio ostavku, zbog, kako kaže, prosvjeda prema neučinkovitosti UN-a u Srebrenici i Žepi i svjetske hipokrizije.

1996.
- Izbori u Mostaru nisu bili sasvim regularni, rekao predsjednik Federacija BiH Krešimir Zubak.


Dogodilo se 28. srpnja

1990.
- Predsjedništvo Republike Hrvatske ocijenilo miting u Srbu neprimjerenim razvoju demokracije u Hrvatskoj i pokušajem ostvarivanja pročetnički memorandumskih ciljeva.

1991.
- Srpski teroristi opljačkali i spalili hrvatsko selo Strugu, a mještane divljački poubijali.
- Srpski teroristi napali hrvatske gradove Vukovar u Slavoniji i Otočac u ličkoj regiji.

1992.
- Rušite Rijeku, naredio tadašnji načelnik generalštaba JNA Blagoje Adžić, kada su njegove jedinice morale napuštati ovaj grad, vidi se iz sada objavljenih dokumenata.
- Nakon topničkog napada prekosavskih četnika na Oriovac, izgorjela tvornica "Oriolik".
- Počelo razoružanje tzv. milicije u Istočnom sektoru oko Osijeka, a oružje će biti pod kontrolom UNPROFOR-a.
- Nesrpsko pučanstvo oko Bosanske Gradiške Srbi svakodnevno etnički čiste, izjavljuju u Crvenom križu Hrvatske.
- Zbog sukoba na području bivše Jugoslavije više od 2,2 milijuna ljudi, uglavnom iz Hrvatske i BiH, napustilo svoje domove, podatak je Visokog komesarijata UN za izbjeglice.
- Britanska javnost užasnuta činjenicama o srpskom teroru u BiH, koje je u Londonu iznio dr. Haris Silajdžić.
- Demokratski kandidat za predsjednika SAD Bill Clinton pozvao na pojačanje ekonomske blokade Srbije, proširivanje ovlasti brodovima NATO i WEU u Jadranu, te da međunarodna zajednica optuži Miloševićev režim za pokolje nevinih civila.

1993.
- Nastavljeni ženevski pregovori o BiH - predsjednik Tuđman sastao se sa američkim i ruskim posebnim izaslanicima Bartholomewom i Čurkinom.
- Predsjednik BiH Izetbegović u Ženevi predstavio rezervnu varijantu karte na kojoj muslimanska državna jedinica ima prilično široki izlaz na Savu (bez koridora za Srbe), s izlazom na more kod Neuma, koja na istoku seže gotovo do Drine.
- Pripadnici Armije BiH su u selu Doljanima nedaleko Jablanice brutalno poubijali i izmasakrirali 42 Hrvata, stanovnika tog sela.
- Američki predsjednik Clinton sazvao hitan sastanak svog Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući da razmotri mogućnost korištenja američkih zračnih snaga u BiH.
- SAD zadovoljne dosadašnjom uspjehom sankcija protiv "SRJ" te misle da će Srbija biti slomljena do zime.

1994.
- Danas u osam sati, odlukom Izvršnog odbora Zajednice prognanika Hrvatske, ukinuta blokada UNPROFOR-a.
- U Zagrebu predana prosvjedna nota ruskom veleposlaniku Leonidu Kerestedžijancu zbog dolaska ruskog ministra obrane Pavela Gračova na hrvatski teritorij - sektor Istok - a da hrvatske vlasti nisu o tome na odgovarajući način unaprijed izvještene.
- U poruci šefovima država ili vlada zemalja članica kontaktne skupine hrvatski predsjednik Tuđman izrazio uvjerenje kako je došao trenutak da svijet pokaže i dokaže da ima odlučnosti i načina provesti odluke UN i međunarodne zajednice.

1995.
- Nakon razgovora koje je vodio s predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem i zapovjednikom UNPROFOR-a za BiH Rupertom Smithom, Bildt je u splitskoj zračnoj luci kazao novinarima kako je međunarodna zajednica poslala jasno upozorenje Srbima.
- Trebinjski četnici na Čilipe u neposrednoj blizini dubrovačke zračne luke ispalili pet topničkih projektila, nije biio materijalne štete ali je šteta glede turizma tog kraja neizmjerna.
- Hrvatska vojna pomoć Federaciji BiH je legalna - ocijenio State Department.
- UN strahuje da bi vojne akcije u Hrvatskoj mogle uskoro početi, već, kako je naglašeno, za nekoliko dana.
- HVO oslobodio Grahovo, tako da hrvatske snage potpuno kontroliraju prometne komunikacije koje povezuju Knin i tzv. SRJ. Time stvoreni preduvjeti za daljnje napredovanje hrvatskih snaga prema Bihaću.
- Francuski ministar obrane Charles Millon protivi se intervenciji u najzapadnijoj "zaštićenoj zoni", jer; kako kaže, "za Bihać ratuje šest vojski".
- Zamjenik stalnog predstavnika Repubijke Hrvatske pri UN-u Vladimir Drobnjak uputio pismo glavnom tajniku UN-a Ghaliju, u kojem prenosi zabrinutost hrvatske Vlade zbog nagomilavanja snaga tzv. SRJ u vukovarskom sektoru.

1996.
- Hrvatska pod jakim međunarodnim pritiskom kako bi utjecala na mostarske Hrvate da prihvate rezultate izbora.


Dogodilo se 29. srpnja

1990.
- Savezni premijer Ante Marković na narodnom zboru na Kozari otpočeo predizbornu kampanju vladinog Saveza reformskih snaga.

1991.
- Hrvatska Vlada zahtijeva istragu o odgovornosti za zločine počinjene u Hrvatskoj, naročito na Baniji.
- Ministarsko vijeće Europske zajednice u Bruxellesu odlučilo proširiti mandat promatračima, uključujući i mandat u Hrvatskoj.
- Prilikom napada na Vukovar s teritorija Vojvodine, dva su civila poginula, a četvorica ranjena.
- Iz jurećeg automobila bačene dvije bombe na policijsku postaju u Belom Manastiru.
- Erdutski dvorac, spomenik kulture visoke kategorije, oštećen prilikom napada ratnih brodova JNA s Dunava.
- Potpredsjednik jugoslavenskog Predsjedništva Branko Kostić posjetio Borovo Selo blizu Vukovara, bazu srpskih terorističkih snaga u Slavoniji.
- Makedonski parlament (Sobranje) zahtijeva povlačenje vojnika JNA makedonske nacionalnosti koji se nalaze na bojištima u Hrvatskoj.

1992.
- Čitava je Hrvatska bila okupirana, a nije istina da je to bila samo jedna četvrtina. Oslobođena je s najmanje mogućih žrtava. Uostalom ja sam sve učinio da do rata ne dođe, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u razgovoru s novinarima u Zagrebu.
- Moramo jasno razdvojiti izbjeglice i prognanike, rekao predsjednik hrvatske Vlade dr. Gregurić. Prognanici su osobe s područja Hrvatske koje su pred terorom napustile ognjišta, a izbjeglice se u Hrvatsku sklanjaju iz drugi država.
- Na britanskoj fregati Avenger-185 u Jadranu započeli pregovori predstavnika Hrvatske vojske s predstavnicima okupatorske vojske tzv. SRJ o bezuvjetnom njenom povlačenju s dubrovačkog područja.
- Iz riječke luke, na temelju zahtjeva Vlade BiH, deportirano za BiH 4.000 građana te države.
- Odbor Islamske zajednice i banjalučka udruženja Muslimana uputili javni prosvjed protiv nasilja nad Muslimanima pred očima lažno demokratske Europe i Amerike.
- Snage UNPROFOR-a uskoro će preuzeti kontrolu 46 međunarodnih graničnih prijelaza Hrvatske sa Srbijom i BiH, stoji u najnovijem izvještaju Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti.
- Sadako Ogata, visoki komesar UN za izbjeglice, zatražila od zapadnih zemalja da pruže smještaj izbjeglicama.

1993.
- Hrvatska zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti zbog tragedije Hrvata u srednjoj Bosni.
- U nastavku ženevskih pregovora postignut sporazum Izetbegovića, Bobana i Karadžića o prekidu vatre.
- Pontonskim mostom u Maslenici krenuli prvi automobili.
- Muslimani topništvom napali središte Viteza, pri čemu je ranjeno šestero djece.
- U povodu napada muslimanskih snaga na Bugojno i tragedije hrvatskog naroda u toj općini, Vladimir Šoljić, predsjednik bugojanskog HVO-a, uputio apel svjetskoj javnosti za spas više od 10,000 žena, djece i iznemoglih staraca.

1994.
- U Zagrebu završena "Treća međunarodna konferencija o preustroju oružanih snaga u novim demokracijama središnje, istočne i jugoistočne Europe", na kojoj je rečeno da sve više članica NATO-a čvrsto podržava Hrvatsku da uđe u program "Partnerstvo za mir" NATO-pakta.
- Samozvana skupština bosanskih Srba, sa svog dvodnevnog zasjedanja na Palama, uputila pisma Borisu Jeljcinu i Slobodanu Miloševiću u kojima ih obavještava o svojoj odluci da se, zbog nepoštivanja bitnih interesa bosanskih Srba od strane kontaktne skupine, uskraćuje njihova daljnja suradnja u mirovnom procesu.

1995.
- Završen uspješni prodor hrvatskih postrojbi na livanjskom bojištu. Oslobođen i Glamoč, tako da su nakon četiri godine sirene označile prestanak opće opasnosti za Livno i Tomislavgrad.
- Predsjednik Tuđman na Brijunima primio posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a Yasushija Akashija.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović uputio Čestitku u povodu oslobađanja Grahova i Glamoča predsjedniku Federacije BiH Krešimiru Zubaku i hrvatskim snagama.

1996.
- Srbi u Vukovaru organizirali "događanje naroda", s porukom cijelom svijetu, Zagrebu i Beogradu: "Nećemo nikada prihvatiti hrvatsku vlast".


Dogodilo se 30. srpnja

1990.
- Na putu u Berak, u općini Vukovar, napadnuta u Trpinji organizirana kolona od 30-ak automobila članova HDZ-a.

1991.
- Litvanski parlament priznao suverenitet Hrvatske i Slovenije.
- Predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva Stipe Mesić napustio sjednicu Predsjedništva u znak protesta protiv izbora pristranog Branka Kostića za predsjednika komisija za nadgledanje provođenja prekida vatre u Hrvatskoj.
- Srpski teroristi ispalili više od 100 granata na Otočac.
- Hrvatski nogometni klubovi odlučili ne sudjelovati u jugoslavenskoj nogometnoj ligi dok traje rat u Hrvatskoj.
- Hrvatska i Albanija potpisale dogovor o ekonomskoj suradnji.

1992.
- Nakon izvješća Boutrosa Ghalija, u kojem najavljuje kontrolu UNPROFOR-a na 46 graničnih prijelaza između Hrvatske i Srbije, dr. Milan Ramljak, predsjednik Državne komisije za UNPROFOR, izjavio da se ovim potezom konačno i manifestno priznaju hrvatske granice.
- Srpske vlasti u krajini osnovale "agenciju za preseljenje stanovništva".
- Boutrosa Ghali u svom posljednjem izvješću prvi put priznao pravo Hrvatskoj na uspostavu međunarodne granice na rubovima zaštićenih zona, javljaju sredstva informiranja iz New Yorka.
- Šef Ureda za vezu Agencije UN za izbjeglice u Zagrebu, izjavio da su ga srpske vlasti ucijenile da iz Bosanskog Novog evakuira 7.000 Muslimana, piše "Los Angeles Times".
- Na poticaj SAD, EZ, Hrvatske i Slovenije: ostatke SRFJ izbaciti van iz UN.
- Predsjednik Zavičajne zajednice "Ljubija", Luka Gavranović u otvorenom pismu izvijestio je svekoliku hrvatsku i svjetsku javnost o stravičnom zločinu genocida nad Hrvatima ljubijskog kraja u sjeverozapadnoj Bosni kojega su, 24. i 25. srpnja o.g. počinili bosanski Srbi - na najbrutalnije načine izmasakrirali su i poubijali 68 tamošnjih Hrvata, civila svih uzrasta i oba spola.

1993.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić priznao da su njegove snage vjerojatno odgovorne za napad na bazu UNPROFOR-a u Sarajevu.
- Predsjedništvo BiH odbilo u Ženevi plan o ustavnom uređenju koji su predložili lord Owen i Stoltenberg.

1994.
- U Ženevi kontaktna skupina za BiH odlučila predložiti Vijeću sigurnosti UN-a rezoluciju o pooštrenu sankcija protiv SR Jugoslavije.
- Nakon prestanka blokade nadzornih točaka UNPROFOR-a od strane prognanika, promet robe, prema sporazumu Zajednice prognanika i hrvatske Vlade, kontrolira hrvatska policija.
- Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije započet će s radom na jesen, priopćeno u Den Haagu.

1995.
- Premijer BiH Haris Silajdžić, na konferenciji za novinare u splitskoj zračnoj luci prije leta za SAD, govoreći o Splitskoj deklaraciji, istaknuo da je s Hrvatskom trebalo surađivati odavno. U jedno čestitao hrvatskim postrojbama na oslobađanju Grahova i Glamoča.

1996.
- Predsjednik hrvatske Vlade mr. Zlatko Mateša uputio pismo prijelaznom upravitelju Kleinu, te od njega zatražio da se izbori u hrvatskom Podunavlju održe u prosincu o.g.
- Krenuo prvi vlak na relaciji Sarajevo - Mostar - Ploče.
- Iz Sarajeva otputovao dosadašnji zapovjednik IFOR-a Leighton Smith, kojeg će zamijeniti američki admiral Joseph Lopez.
- SAD zatražile od BiH da odbaci ponudu Irana za pomoć u iznosu od 50 milijuna dolara.
- Hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić u posjetu svom talijanskim kolegi Lambertu Diniju. Italija smatra Hrvatsku srednjoeuropskom i mediteranskom zemljom, naglasio Dini.


Dogodilo se 31. srpnja

1991.
- Stanovnici Hrvatske Kostajnice, u koloni dugoj nekoliko kilometara, napustili svoje domove.
- Razlaz na sjednici jugoslavenskog Predsjedništva: Hrvatska i Slovenija zahtijevaju hitan dolazak promatrača Europske zajednice u Hrvatsku i Sloveniju, a srpsko-crnogorska koalicija je protiv toga.
- Srpski teroristi artiljerijom napali hrvatska mjesta Blinjski Kut i Komarevo pokraj Siska.
- Katolički biskupi Hrvatske pozivaju agresore da odmah polože oružje, a hrvatske dužnosnike da mole za mir.
- Delegacija Mađara iz istočne Slavonije razgovarala s predsjednikom Tuđmanom o nepodnošljivim životnim uvjetima u kojima žive okruženi srpskim selima
- Svi Hrvati otpušteni sa svojih radnih mjesta u Obrovcu.

1992.
- Vlada Hrvatske verificirala sporazum o razmjeni zarobljenika potpisan u Ženevi 29. srpnja.
- U Dragalić kod Nove Gradiške srpska strana dovezla na mjesto razmjene 150 civila iz Doboja i Omeragića, što je još jedna potvrda o etničkom čišćenju.
- Njemačka će se i dalje zalagati za izolaciju srpskog agresora i potpunu provedbu sankcija protiv Srbije i Crne Gore, izjavio njemački ministar vanjskih poslova Kinkel u Bonnu.
- Hrvatska postala 137. zemlja članica IMO-a, Međunarodne pomorske organizacije UN specijalizirane za pomorsku sigurnost i sprječavanje onečišćavanja mora.

1993.
- Vijeće sigurnosti zahtijeva od hrvatskih snaga povlačenje s Maslenice, a od srpskih snaga da ne ulaze na područje koje bi napustila Hrvatska vojska.
- Kninski Srbi prijete da će srušiti Maslenički most.
- Ustavni sporazum o Uniji republika Bosne i Hercegovine, postignut u Ženevi, predviđa državu od tri konstitutivne republike.
- Hrvatski predsjednik dr. Tuđman rekao novinarima u Ženevi da odlazi kući zadovoljan, jer se stvaranjem Unije republika BiH ostvaruju pretpostavke za rješavanje svih spornih pitanja u bivšoj Jugoslaviji.
- "Sporazum mora biti potvrđen u parlamentu BiH", izjavio novinarima u Ženevi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.
- Stalni predstavnik Hrvatske pri UN Mario Nobilo pozvao Vijeće sigurnosti da proglasi sigurnosnim područjima Bugojno, Jablanicu, Prozor, Kreševo-Kiseljak-Fojnicu, Novi Travnik-Vitez-Busovaču i Vareš, zbog ugroženosti Hrvata od muslimanskih snaga.
- U Zagrebu održan Osnivački sabor Udruge hrvatskih veterana domovinskog rata, kojoj je prvim predsjednikom postao general zbora Martin Špegelj.
- General-bojnik Slobodan Praljak imenovan za zapovjednika Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane.
- Muslimanima sporazum iz Ženeve ne znači ništa - Armija BiH ne poštuje potpisano primirje, čak je svoju ofenzivu proširila.

1994.
- Srbijanski predsjednik Slobodan Milošević pozvao bosanske Srbe da prihvate mirovni plan kontaktne skupine, jer je on u interesu svih Srba.
- U Zapadnoj Bosni nastavljeni jaki sukobi između Armije BiH i Abdićevih snaga.

1995.
- Knin ne želi mirnu reintegraciju. Hrvatske vlasti neće voditi pregovore s Milanom Martićem, naglašeno u odgovoru predsjednika Tuđmana izaslaniku UN-a Vasushiju Akashiju na njegov poziv na razgovor s kninskim četnicima.
- Predstavnici UN-a u Sarajevu potvrdili da posljednje operacije HV i HVO-a na Livanjskom polju predstavljaju veliki uspjeh, koji je Srbe doveo u vrlo tešku situaciju.
- Yasushi Akashi izrazio svoje razočaranje što je predsjednik Tuđman odbio Martićevih šest točaka uvjetovanja za nastavak pregovora s hrvatskim vlastima, izjavio glasnogovornik UNCRO-a u Zagrebu Philip Arnold.
- Neprihvatljivo je da Beograd prizna samo BiH, a istodobno ne prizna i Hrvatsku. Hrvatska, Iran i BiH zajednički će se obratiti UN, sa zahtjevom da spriječi povredu međunarodne granice, a to znači da ornogući NATO-u intervenciju, naglašeno u razgovoru dr. Mate Granića, dr. Ali Akbara Velayatia i Muhameda Šaćirbeja u Splitu.
- Srpska narodna stranka ne može pozdraviti Splitsku deklaraciju između predsjednika Tuđmana i Izetbegpvića o vojnoj suradnji Hrvatske i BiH, izjavio njezin predsjednik Milan Đukić novinarima u Zagrebu.
- Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle obišao ovih dana Dvor na Uni, Glinu, i Knin, dajući, bez sumnje, potporu pobunjenim Srbima.
- Nastavljaju se srpski napadi na bihaćko područje, a agresori stižu iz Korenice u okupiranom dijelu Hrvatske.
- Zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić zaprijetio u Kninu da će Hrvatska "skupo platiti" zauzimanje srpskih mjesta Grahova i Glamoča, javlja France Presse.
- Skupina od 119 Hrvata prognanih iz Banjaluke prešla preko Save u Davoru novogradiškoj Posavini.

1996.
- Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti, pod predsjedanjem predsjednika Tuđmana, poduprlo transformaciju HR Herceg-Bosne u političku zajednicu hrvatskog naroda.
- Nakon razgovora s predsjednikom Tuđmanom, potpredsjednik Federacije BiH Ejup Ganić rekao novinarima da je došao u Zagreb zatražiti ukidanje Herceg-Bosne.

Post je objavljen 25.10.2006. u 16:02 sati.