Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

1. SRPNJA-- 10. SRPNJA

Dogodilo se 1. srpnja

1991.
- Stjepan Mesić postao Predsjednik Predsjedništva Jugoslavije.
- Hans van Den Broek imenovan predsjedateljem Ministarskog vijeća EZ-a.
- Ubijen šef osiječke policije Josip Reihl Kir.
- General JNA Života Avramović imenovan komandantom Pete vojne oblasti JNA.
- Jedinice JNA u Sloveniji započinju povlačenje u svoje kasarne.
- M. Vukas ubijen na terorističkoj blokadi u Ogulinu.
- Tri člana jugoslavenske obavještajne službe KOS-a uhićeni u Virovitici.
- Raspušten Varšavski pakt.

1992
- U Zagrebu potpisan protokol o diplomatskim odnosima Hrvatske i Grčke.
- Unatoč UNPROFOR-u, nastavljen teror u okupiranoj obrovačkoj općini.
- Oko 200 Hrvata zatražilo od UNPROFOR-a da ih zaštiti odnosno izbavi iz okupirane Baranje.
- U Kljajićevu, selu kraj Sombora, premlaćivanjem ubijen čuvar župnog ureda Johann Raab. Vojvodinu napustilo 17.000 Hrvata.
- Srpski lobby u Americi tiskao kartu gdje se velika Srbija prostire od Ohrida, a obuhvaća BiH i tzv. SAO krajinu.
- Nastave li Srbi ovako u BiH, Europa će dobiti dva milijuna gnjevnih, prognanih europskih Palestinaca, izjavio je Tilman Zulch, predsjednik Društva za ugrožene narode iz Goetingena.

1993.
- Plotunima iz teških haubica četnici razarali Skradin, Raslinu, Pakovo Selo i Dubravice u šibenskoj općini.
- U napadima na Zadar i Biograd jedan civil ubijen a jedan ranjen.
- Poslije napada na mostarsku vojarnu "Tihomir Mišić" i hrvatska naselja u Bijelom Polju jake borbe između muslimanskih i hrvatskih postrojbi vođene u sjevernom dijelu Mostara i uskom pojasu uz rijeku Neretvu.
- Slovenski nacionalisti oštro reagirali na slovensko-hrvatsko zbližavanje odnosa.
- Odbor visokih dužnosnika KESS-a potvrdio već poznato stajalište te organizacije da se trajno rješenje sukoba u BiH mora naći na temelju njezine teritorijalne cjelovitosti i odgovarajuće zaštite ljudskih prava.
- Mađarski list "Magyar Hirlap" došao do podataka iz kojih se vidi da ruski vojnici dolaze u Bosnu boriti se za srpske interese, za što ih "SRJ" nagrađuje sa 25 dolara mjesečno.

1994.
- Danas započela potpuna blokada punktova UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika, koji time žele upozoriti svjetsku javnost na neučinkovitost "plavih kaciga".
- U Hrvatskom Saboru počela Druga konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa na kojoj sudjeluje oko 450 delegata iz 30-ak zemalja svijeta.
- U Vojvodini je živjelo oko 120.000 Hrvata, od kojih je od 1991. godine protjerano između 35.000 i 40.000, a također je Beograd i užu Srbiju od 40.000 Hrvata napustio velik broj hrvatske manjine, rekao za "Večernji list" saborski zastupnik Đuro Vidmarović.
- Srpski mediji pišu o zemljovidima kontaktne skupine u BiH tvrde da su Rusi "obećali" Miloševiću kako će "srpska strana zadržati kopneni koridor kroz Posavinu".

1995.
- Helsinška udruga za nadzor ljudskih prava "Human Rights Watch" sa sjedištem u New Yorku, u svom najnovijem izvješću, ističe kako nije bilo kršenja ljudskih prava nad Srbima prigodom oslobađanja zapadne Slavonije.
- Danski ministar obrane Hans Haekkerup izjavio kako su pobunjeni hrvatski Srbi danskim pripadnicima mirovnih snaga, smještenih u Hrvatskoj, ukrali jedan protutenkovski raketni sustav.

1996.
- Biljana Plavšić izjavila da je Karadžić i dalje predsjednik srpskog entiteta i da je ponovno izabran na čelo SDS-a.


Dogodilo se 2. srpnja

1990.
- Na prvoj konferenciji za novinare Predsjedništva Sabora Republike Hrvatske formiranje Zajednice općina Knin ocijenjeno neustavnim.
- U Kosovu kod Knina, na proslavi Vidovdana, službeno objelodanjen osnutak srpske autonomne krajine i predstavljen njezin prvi predsjednik dr. Milan Babić.
- Na dno jame Jazovka kod sela Sošice, u Žumberku, gdje su kosti tisuća žrtava ubijenih poslije završetka 2. svjetskog rata, spustila se ekipa "Večernjeg lista".

1991.
- Na zasjedanju EZ-a u Rimu odlučeno da se u Jugoslaviju pošalju promatrači.
- Geleral JNA Blagoje Adžić, vrhovni komandant JNA, proglašava nastavak rata protiv Slovenije.
- Borbeni avioni JNAuništavaju tri televizijska odašiljača koji pripadaju RTV Sloveniji.
- General JNA Bajić imenovan komandantom "jedinice Petog vazduhoplovnog korpusa JNA".
- Zagrebčani pokušali zapriječiti izlazak sedam tenkova JNA iz kasarne u Novom Zagrebu. Jedan civil i dva vojnika JNA ubijeni, a devet civila ranjeno.
- Šime Đodan imenovan ministrom obrane Republike Hrvatske, a Onesin cvitan ministrom unutarnjih poslova.

1992.
- O sudbini trojice vukovarskih zarobljenika koje je srpski vojni sud osudio na smrt saznat će cijela Amerika, izjavila u Zagrebu Amelia Robinson, članica Schillerovog instituta i zagovornica zaštite ljudskih prava.
- Deklaracija Hrvata i drugih prognanih iz Vojvodine: "Hoćemo samostalnu, demokratsku, slobodnu i demilitariziranu Vojvodinu."
- UNPROFOR preuzeo odgovornost za sjeverni i južni sektor, izjavio general Satish Nambiar, zapovjednik zaštitnih snaga UN u Hrvatskoj.
- Sa utvrda na Motajici četnici pojačavaju topničke napade na posavska sela i Slavonski Brod.
- Rakete "luna", velike razorne moći, razaraju Odžak u Bosanskoj Posavini.
- S četnicima u Bosni je mnogo ruskih i rumunjskih plaćenika, izjavio Sefer Halilović, zapovjednik TO BiH.
- Federalna porota suda u Phoenixu, u Arizoni, oslobodila Hrvata Ivana Kapetanovića optužbi za navodni pokušaj krijumčarenja oružja iz SAD. Hrvatski domoljub bio žrtva isforsirane, namještene operacije američke carinske službe.

1993.
- Šest razornih raketa pogodilo Vodice usred noći, dok je duž bojišta vladalo potpuno zatišje.
- Nakon neuspjelog pokušaja da u potpunosti ovladaju prostorima Žepča i Novog Šehera, muslimanske snage proširile ofenzivu na Fojnicu, iako je proglašena zonom mira.
- Usprkos Rezoluciji 816 Vijeća sigurnosti UN, kojom je odlučeno da se uz pomoć zrakoplovnih snaga NATO-a provede zabrana letanja iznad BiH, Srbi i dalje lete - onoliko koliko im treba.

1994.
- Zajednica prognanika Hrvatske nastavila blokadu UNPROFOR-a, na punktu na Turnju prognanici tijelima zatvorili promet vozilima "plavih kaciga", te priopćila da će akcija trajati sve dok od glavnog tajnika UN Ghalija i njegova izaslanika Akashija ne dobiju čvrsta jamstva da će odmah početi provedbu Vanceova plana i rezolucija Vijeća sigurnosti.
- U BiH otputovalo oko 200 pakistanskih vojnika, koji će sudjelovati u operacijama UN za očuvanje mira.
- Papa Ivan Pavao II primio u Vatikanu u privatnu audijenciju predsjednika Vlade BiH Harisa Silajdžića.

1995.
- Tragična bilanca subotnjih (01. srpnja) srpskih napadaja na Sarajevo jest 13 ubijenih i 75 ranjenih civila.
- Francuski pripadnici UNPROFOR-a na jedan srpski položaj u okolici Sarajeva otvorili minobacačku vatru, nakon što su Srbi iz teških strojnica pucali na konvoj UN-a.

1996.
MINISTARSKI odbor Vijeća Europe ponovno odgodio primanje Hrvatske u Vijeće Europe, s porukom da hrvatske vlasti sačekaju da prođu bosanski izbori, pa da će onda zauzeti svoje mjesto u Strasbourgu.


Dogodilo se 3. srpnja

1990.
- U Zagrebu se sastala predsjedništva Hrvatske i Jugoslavije, na čelu s predsjednicima dr. Tuđmanom i dr. Jovićem, a postignuta je suglasnost da se jugoslavenska kriza može riješiti samo ustavnim, demokratskim putem.

1991.
- Oko 80 km duga kolona vojnih vozila JNA iz pravca Beograda stigla na hrvatsko-srpsku granicu.
- Preko 60 tenkova i 40 oklopnih vozila JNA ušlo u Baranju.
- Srpske paravojne jedinice ubile dvojicu hrvatskih gardista u Vukovaru.
- Američki senator Bob Dole savjetuje predsjednika SAD-a Georga Busha da formira specijalne postrojbe koje bi intervenirale u Sloveniji i Hrvatskoj.

1992.
- Prognano 186 Hrvata s drniškog područja za posljednja 2 dana.
- "Ružičaste zone" u općinama Zadar, Biograd, Benkovac, Drniš i Sinj trebale bi biti demilitarizane za nekoliko dana, izjavili zapovjednik sektora Jug general Arap Rob i koordinator za civilna pitanja UNPROFOR-a Viktor Andrejev.
- Pismo Helsinki Watcha vodstvu SRJ: suđenim braniteljima Vukovara silom iznuđivana priznanja.
- Ministar inozemnih poslova BiH Haris Silajdžić upozorava da "operacija sarajevski aerodrom" odvlači pažnju od rata u BiH.

1993.
- Muslimanske snage i dalje napadaju hrvatska naselja oko Žepča, Maglaja i Zavidovića, to isto čine i u prozorskoj općini, gdje napadaju sela Uzdol, Juriće i Ljubunce.
- Francuski arhitekt i crnogorski princ Nicolas Petrovich-Njegoss, "nasljednik prijestolja Crne Gore", uputio preko lista "Le Figaro", dvostruku poruku svojim sunarodnjacima - protiv rata i protiv plana o stvaranju velike Srbije.
- Čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić potvrdio da su njegove snage uvele plaćanje cestarine za vozila UN u visini od 140 do 350 dolara po vozilu, ovisno o njegovoj veličini.

1994.
- Za nedavnog boravka američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha istočnoj Slavoniji, kad mu je zabranjen od "srpskih vlasti" posjet Vukovaru, doživio neugodnost i na punktu UNPROFOR-a nedaleko Nuštra, gdje je od njega ruski vojnik zatražio identifikacijsku iskaznicu.
- Prognanici koji su u Vinkovcima blokirali UNPROFOR-ov prijelaznu točku prema Mirkovcima, u jednom njegovom vozilu pronašli 60 gajbi piva, dok je dozvoljen na po vozilu jedna gajba piva.
- Propovjednici novog "duha Bosne", poput muslimanskog lista "Ljiljan", šire maksimu: "Treba uništiti duh Sarajeva da bi živio duh Bosne!", jer on je otrov koji je Bosnu gotovo uništio.

1995.
- Predsjednik Tuđman u Zagrebu primio izaslanstvo Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa, organizacije koja okuplja hrvatske iseljenike u tridesetak zemalja diljem svijeta.
- Južnokorejski diplomat Byunb Suk Min imenovan za šefa misije UN u Hrvatskoj (UNCRO).
- Srpski agresor na oraško-šamačkom bojištu od ranih jutarnjih sati silovito napadao minobacačima i to iz smjera Batkuše i Obudovca na zapadne dijelove bojišta.
- U Bijeljini s Ratkom Mladićem razgovarao Robert Block, novinar "The Independenta", kojemu je general zločinačke srpske vojske rekao kako je za njega simbolika vrlo bitna - tako za njega Kosovska bitka nikada nije završila.

1996.
- Gradska izborna komisija poništila mostarske izbore u Bonnu jer se na tom glasačkom mjestu pojavilo 26 listića više nego što je glasovalo glasača.
- Na sastanku sa stranim veleposlanicima u Zagrebu, obitelji nestalih, zatočenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila predale im apel za traženje 2.686 nestalih.
- Belgija neće zadržati svoje vojne postrojbe u hrvatskom Podunavlju ako izgubi zapovjedništvo nad UNTAES-om, koje je zatražila Rusija, izjavio belgijski ministar obrane Poncelet.


Dogodilo se 4. srpnja

1991.
- Srpske neregularne jedinice napale hrvatske gardiste i policajce u Borovu Naselju i pri tom ubile 10 civila i ranile još deset.
- Srpske neregularne jedinice na Baniji napale hrvatsku Policijsku postaju u Kozibrodu.
- Jugoslavensko predsjedništvo objavljuje ultimatum u kojem se kaže da Slovenija treba uspostaviti državne poslove kakvi su bili prije rata.
- Hrvatska športska federacija zahtijeva od svojih članova da ne nastupaju ni u kojoj jugoslavenskoj športskoj ekipi.

1992.
- Zapovjednik snaga UNPROFOR-a u Sarajevu general Lewis MacKenzie izjavio da će zatvoriti sarajevski aerodrom, bude li ga se bombardiralo.
- Prvim zrakoplovom koji je poslije sankcija UN sletio iz inozemstva na beogradski aerodrom stigao kandidat za premijera "SRJ" Milan Panić, američki državljanin srpskog podrijetla.
- Boutros Ghali izjavio u Londonu da bi, ako se UN odluče za vojnu akciju u bivšoj Jugoslaviji, ona bila usporediva s akcijom protiv Iraka nakon njegove agresije na Kuvajt.

1993.
- Hrvatski branitelji polako, ali sigurno, vraćaju izgubljeni teritorij kod Bijelog polja, koji su muslimanske snage okupirale prvog dana podmukle agresije na Mostar.
- Spriječena muslimanska izdaja boraca HVO-a.

1994.
- Potpuna blokada UNPROFOR-a na većini kontrolnih točaka u Hrvatskoj traje četvrti dan.

1995.
- Potpredsjednik Vlade RH dr. Mate Granić u Zagrebu primio pomoćnika glavnog tajnika UN-a za politička pitanja Alvara de Sota i tom prigodom naglasio da su neprihvatljivi uvjeti pobunjenih Srba za obnavljanje pregovora o provedbi gospodarskih sporazuma i početka političkih pregovora.
- Predstavnici Mešihata islamske zajednice održali prosvjedni skup ispred sjedišta snaga UN-a u Zagrebu s ciljem upoznavanja javnosti s katastrofalnim stanjem na bihaćkom području.
- Srpski ekstremisti iz privremeno okupirane Tenje nastavljaju s oružanim provokacijama, prema izvješću Osječko-baranjske Policijske uprave, iz protuzrakoplovnih strojnica pucali po istočnim dijelovima Osijeka.
- Nakon sve češćih krađa oružja iz skladišta UNPROFOR-a, bosanske vlasti sumnjaju da to Srbi rade u dogovoru s UNPROFOR-om.
- Prekosavski četnici razornim projektilima ponovno napali županjsku Posavinu, gađajući Posavske Podgajce i Rajevo Selo, te pritom ponovno nanijeli veliku materijalnu štetu.
- Akcija u zapadnoj Slavoniji je odgovor na terorističke napade, ubijanja i otmice hrvatskih državljana, kao i na odluku lokalnih srpskih vlasti da zatvore auto-cestu, navodi u pismu glavnom tajniku UIM-a Boutrosu Ghaliju hrvatski veleposlanik pri UN-u Mario Nobilo.
- Šef glavnog stožera francuskih oružanih snaga admiral Jacques Lanxade izjavio da BiH i Hrvatska usporavaju razmještanje Snaga za brzo djelovanje.


1996.
- Predsjednik Tuđman uputio predsjedniku Borisu Jeljcinu čestitku u povodu njegova izbora za predsjednika Ruske Federacije.
- Karadžić odlučio da se neće kandidirati za predsjednika srpskog entiteta u BiH.


Dogodilo se 5. srpnja

1990.
- Skupština Srbije raspustila Skupštinu i Izvršno vijeće SAP Kosovo, a Albanci smatraju da je time Kosovo faktički okupirano.

1991.
- Hrvatska Vlada zahtijeva od JNA da se povuče u svoje kasarne na hrvatskom teritoriju.
- Blizu Petrinje, srpski teroristi ubili 16-godišnju Josipu Kozić, a njenu sestru i hrvatskog gardista ranili.
- Europska zajednica odlučila poslati mirovnu misiju u Jugoslaviju.
- Ministarsko vijeće Europske zajednice odlučilo poslati ponovno u Beograd svoja tri vrhunska predstavnika.
- Hrvatske majke čiji sinovi služe JNA putuju u Sloveniju kako bi izvukli svoje sinove iz JNA.
- General Tomislav Simović imenovan komandantom Treće vojne oblasti.


1992.
- Beogradska suđenja na kojima su osuđeni na smrt branitelji Vukovara nelegalna su, stoji u pismu Nevena Jurice, predsjednika saborskog Odbora za zaštitu ljudskih prava upućenom Amnesty Internationalu.
- Četnicima u okolici Mostara stiže pomoć iz Srbije, izjavljuje Općinski stožer HVO Mostar.

1993.
- Na redovitoj mjesečnoj konferenciji za tisak, predsjednik Tuđman rekao da Hrvatska ne želi razgovarati ni o kakvoj zamjeni teritorija, ali je spremna razmotriti svaki prijedlog u okviru cjelokupnog rješenja pitanja UNPA područja.
- Zapovjedništvo kakanjske brigade HVO-a "Kotromanić" poslalo apel predsjedniku HZ Herceg-Bosna Mati Bobanu da pomogne hrvatskom narodu koji na tom području proživljava tragediju.
- Agresija muslimanske vojske na srednju Bosnu traje već mjesec dana - muslimanske snage pale, pljačkaju, ubijaju i otimaju sve što je hrvatsko, a u okruženju se našlo oko 150.000 Hrvata.
- Šesnaest američkih vojnika, koji čine prvi dio skupine što prethodi američkih bataljunu koji bi trebao biti razmješten u Makedoniji, stiglo u Skopje.
- Mađarski carinici izvješćuju da je jedna srpska cisterna, na njihovo iznenađenje, projurila kroz mađarsku graničnu postaju brzinom od oko 70 km na sat, probivši rampu odjurila u Srbiju.

1994.
- Nakon petog dana blokade UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika, prvi pokušaji "tihog" proboja blokade, na prijelazu kod Donjeg Miholjca "plavci" pokušali prijeći u Mađarsku, iz koje bi preko Srbije ušli u Baranju.
- Ministar vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granić, u intervjuu za dnevnik "Slobodnu Dalmaciju", izjavio da će Hrvatska "bespogovorno tražiti da UNPROFOR stane na granice međunarodno priznate Republike Hrvatske i da se konačno osigura povratak prognanika".

1995.
- Predstavnici šest oporbenih stranaka u hrvatskom Saboru i deset političkih stranaka iz BiH potpisali u Sarajevu zajedničku izjavu, kojom međunarodnu zajednicu pozivaju na akciju kako bi se prekinula agresija na BiH te zaustavilo razaranje Sarajeva.
- U rubrici "Bilješke s ruba", "Frankfurter Rundschau" objavio osvrt na Stoltenbergov govor u Oslu, u kojemu je on iznio "da i kada se prikazuju kao Hrvati, u stvari radi se o Srbima", a spominjući Muslimane, rekao je da su "i to Srbi koji su prešli na islam".
- "Predsjednik Izetbegović nikada nije tražio od UN-a da pošalje preventivne 'plave kacige' u BiH kako bi spriječio izbijanje rata u BiH' odgovorio Boutros Ghali na novinarsko pitanje: zašto 1992. nije poslao "plavce" u BiH? - Predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak razgovarao sa zapovjednikom multinacionalne brigade iz sastava Snaga za brzo djelovanje generalom Andeiom Soubirouom, no nije se postigao nikakav konkretan dogovor oko razmještaja snaga.
- Republika Hrvatska postala 5. srpnja punopravni član Međunarodnog instituta za upravne znanosti (International Institute of Administrative Sciences - HAS).


1996.
- Hrvatski premijer Zlatko Mateša u neslužbenom posjetu Londonu, gdje se sastao s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvitak (EBOR) Rosierom. Istaknuto da se u projekte u Hrvatskoj uložilo 280 milijuna dolara.


Dogodilo se 6. srpnja

1990.
- Predstavnici trinaest hrvatskih općina, u kojima živi srpsko stanovništvo, u Kninu odbacili amandmane na Ustav Hrvatske.
- Nepoznata osoba, pod okriljem mraka, ispalila hitac iz vatrenog oružja na kuću predsjednika podružnice HDZ-a u Tenji Antuna Gudelja.

1991.
- Sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov šalje poruku predsjedniku Tuđmanu glede rezolucije o jugoslavenskoj krizi.
- Jugoslavenski ministar obrane Veljko Kadijević i srpski predsjednik Slobodan Milošević pojavljuju se na beogradskoj televiziji, te pozivaju građane na obranu Jugoslavije.
- Hrvatske snage uhitile 13 srp-skih terorista koji su sudjelovali u napadu na Borovb Naselje.
- Naoružani Srbi blokirali cestu Josipdol - Plaški kod Vojnovca u Hrvatskoj.
- Neidentificirana grupa terorista dignula u zrak željezničku prugu u Pakracu.

1992.
- Poštujemo suverenost BiH, izjavio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na konferenciji za novinare u Zagrebu.
- Hrvati su za BiH a protiv unitarizma, stoji u pismu dr. Franje Tuđmana upućenom Aliji Izetbegoviću.
- U Vojnom tužiteljstvu u Zagrebu podignuta optužnica protiv Borislava Mikelića, Dušana Jovića i drugih četničkih moćnika Banije.
- Srpsko topništvo ponovno napada Slavonski Brod i Županju.
- HVO je za nezavisnu BiH, izjavio predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban.
- Hrvatima i Muslimanima u Banjaluci dan ultimatum da za 48 sati napuste tzv. srpsku krajinu.
- Novi dokazi o planskoj likvidaciji nesrpskih naroda u Vojvodini.
- Četnici vrše ekocid u Baranji i drugim područjima za koja je nadležna županija Osijek. Štete se procjenjuju na 34 milijuna maraka.
- U Istru stiglo novih 1.300 izbjeglica iz BiH.
- Skupština KESS-a, uoči summita u Helsinkiju, prihvatila Deklaraciju o "Jugoslaviji" i osudila nasilja na tlu bivše države za koja su , kako stoji, najviše odgovorna vodstva Srbije i bosanskih Srba.

1993.
- Zadrani ponovno pozvani da se pridržavaju mjera opće opasnosti jer Srbi u posljednje vrijeme grad napadaju noću ili u ranim jutarnjim satima.
- Smrt vreba na 200.000 Hrvata u općinama Kiseljak i Kreševo, jer nema medicinske ustanove koja bi bila u stanju pružiti odgovarajuću medicinske ustanove koja bi bila u stanju pružiti odgovarajuću medicinsku skrb, a muslimanske postrojbe potpuno onemogućuju pristupe bolnicama u Travniku, Zenici, Tuzli, Konjicu i Jablanici.
- Dok na ramskom području muslimanske snage napadaju pripadnike HVO-a, to isto čine Srbi na drugoj strani BiH, u gradačačkoj općini.
- NATO dovršio planove za uporabu oko 80 raznih zrakoplova iz SAD, Francuske, Nizozemske i Britanije u zaštiti snaga UN razmještenih u muslimanskim "zaštićenim zonama".
- Kao odgovor na srpska osvajanja i etničko čišćenje u bivšoj Jugoslaviji, EZ i UN, predvođeni Francuskom, Britanijom i SAD, već 21 mjesec sprečavaju dostavu oružja žrtvama agresije - piše sveučilišni profesor iz Chicaga Albert Wohlstetter u "Wall Street Journalu".
- Predsjednici Turske i Irana, Sulejman Demirel i Hashemi Rafsanjani, zajednički zatražili ukidanje embarga na izvoz oružja u BiH.
- Najtiražniji austrijski list "Neue Kronen Zietung" objavio kako je Hrvatska rizična, a Crna Gora sigurna kao moguća turistička destinacija.

1994.
- Izaslanstvo Federacije BiH i bosanskim Srbima u Ženevi predočen prijedlog kontaktne skupine o razgraničenju u BiH, a karta je napravljena po osnovi omjera: 39 posto za Federaciju BiH, 48 posto za bosanske Srbe i 3 posto teritorija za sarajevski distrikt, koji, ako bi se dijelio, bi bio podijeljen 2:1 u korist Federacije BiH, čime bi se podmirio onaj već čuveni 51:49.
- Ministri vanjskih poslova kontaktne skupine - Christopher, Kozirev, Kinkel, Juppée, Hurd i Papoullias - dali izjavu u kojoj se navodi da Federaciji BiH i bosanskim Srbima ostaju dva tjedna da odluče prihvaćaju li najnoviji plan o razgraničenju BiH ili ne.
- Pobunjeni Srbi na Prokljanskom jezeru presreli talijansku jahtu, zalutale talijanske turiste pustili, rekavši im da bi s njima drukčije razgovarali kad bi bili Nijemci ili Austrijanci.
- Iz Zbornog područja Split Hrvatske vojske izdano priopćenje u kojem se kaže da je 4. srpnja u zadarskom zaleđu uhićeno šest pripadnika "92. benkovačke brigade", koji su bili u izvidničkoj akciji na prostoru koji kontrolira HV.

1995.
- Međunarodni arbitar za Federaciju BiH Robert Owen počeo u Mostaru svoje prvo arbitriranje o spornim pitanjima između federalnih partnera - Hrvata i Bošnjaka.
- U Sarajevu ponovno zabilježen veći broj detonacija.
- "Beogradski manipulator otkrio je da su zapadni pokušaji bili naivni", piše "The Guardian''; naime, već nekoliko dana u Britaniji se pojavljuju stidljive vijesti o prisilnim novačenjima u Srbiji i slanju vojnika u Knin i BiH, ali tek sada Zapad otvoreno priznaje da su nade u "Miloševićevo mirotvorstvo" bile uzaludne.
- Vijeće sigurnosti UN prihvatilo Nacrt rezolucije kojom se produljuje sadašnji režim sankcija na "SRJ" za slijedećih 75 dana, tj. po tzv. ublaženom režimu.

1996.
- Skupina od dvadesetak stručnjaka i istražitelja iz Ureda tužitelja Međunarodnog suda za ratne zločine učinjene na tlu bivše Jugoslavije počinje s iskapanjem žrtava iz masovnih grobnica na području Hrvatske i BiH.
- Predsjednik Tuđman na Trećoj konvenciji Hrvatskog svjetskog kongresa na Brijunima istaknuo da se kriza u BiH koristi za stalni pokušaj kompromitacije Hrvatske.


Dogodilo se 7. srpnja

1991.
- Nizozemski, belgijski i portugalski ministri vanjskih poslova potpisali na Brijunima deklaraciju koja bi trebala biti prihvaćena od strane predstavnika Slovenije; te federalnih vlasti.
- Mještani sela Ćelije natjerani na bijeg nakon što su ih napale srpske terorističke jedinice. - U Tenji kod Osijeka žestok sukob između hrvatskih snaga i srpskih terorista kojima su pomogle oklopne jedinice JNA i spasile ih od poraza.

1992.
- Izborna komisija Republika Hrvatske utvrdila listu kandidata za predsjednika Republike, a to su: Dražen Budiša (HSLS), prof. dr. Ivan Cesar (HKDS), dr. Savka Dabčević-Kučar (HNS), Silvije Degen (SSH), Dobroslav Paraga (HSP), dr. Franjo Tuđman (HDZ), dr. Marko Veselica (HDS), i dr. Antun Vujić (SDH).
- Hrvatske snage u silovitom napadu duboku potisnule na dubrovačkom bojištu četnike prema Trebinju.
- Okružno javno tužiteljstvo u Varaždinu podignulo optužnicu protiv ubojica europskih promatrača, pilota JNA Dobrivoja Opačića i Emira Šišića, koji su raketama srušili helikopter EZ.
- Sedmorica šefova sedam najmoćnijih zemalja svijeta zatražila, na sastanku u Muenchenu, isključenje tzv. Jugoslavije iz Svjetske zajednice i njezinih organizacija.

1993.
- Četnici srušili crkvu Sv. Katerine, staru više od dvjesta godina u Ceriću u vinkovačkoj općini.
- Duž cijele ličke bojišnice četnici provocirali i pokušavali pješačkim napadima probiti linije obrane.
- Vijeće sigurnosti počelo u New Yorku raspravu o mogućem odašiljanju postrojbi za nadzor 1.100 kilometara duge granice BiH prema Republici Hrvatskoj i Srbiji.

1994.
- Predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman posjetio Slavoniju, a tijekom boravka u Vinkovcima obratio se prognanicima iz Ćelija, sela spaljenog prije tri godine, naglasivši da ćemo sve učiniti da se okupirana područja vratimo na miran način, jer svijet to od nas traži, ali se pripremamo i za drugu opciju.
- U Zagrebu, ministar vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granić primio u nastupni posjet novog šefa promatračke misije EU na području bivše Jugoslavije veleposlanika Paula Joachima von Stulpnagela.

1995.
- U Sarajevu živi oko 15.000 Hrvata, od kojih je oko 7.000 umirovljenika, osim izloženosti snajperima i granatama, gotovo su na rubu gladi - rekao nakon povratka iz Sarajeva Ivica Račan, predsjednik SDP-a.
- U Brukellesu, u zgradi Europskog parlamenta, 6. i 7. srpnja održana konferencija pod nazivom "Europska unija i države srednje, istočne i jugoistočne Europe", na kojoj je hrvatski predstavnik dr. Zoran Jašić izjavio "kako europskim integracijama Hrvatska ne ulazi u Europu, već se u nju vraća".

1996.
- U Sofiji održan prvi regionalni susret ministara vanjskih poslova balkanskih zemalja od svršetka rata u bivšoj Jugoslaviji. Zajedničku izjavu o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i suradnji na Balkanu potpisale Bugarska, Grčka, Rumunjska, "SRJ", BiH, Turska i Albanija, sudionice susreta.


Dogodilo se 8. srpnja

1989.
- U Kninu održana svečana akademija u povodu 600. godišnjice kosovske bitke, te osvećena nova zgrada pravoslavne bogoslovije u sastavu manastira Krka, a proslavu iskoristili velikosrbi za srbovanje i četnikovanje te veličanje Slobodana Miloševića.
- U Kistanjama, na nogometnom stadionu, uz srbovanje, održana osnivačka skupština Srpskog kulturnog društva "Zora", koje "bi trebalo spriječiti denacionalizaciju i asimilaciju kojoj su izloženi Srbi na ovim prostorima".

1990.
- Na promociji Srpskog pokreta obnove u Vršcu, lider pokreta Vuk Drašković najavio da u borbi protiv Hrvatske ide zajedno sa Slobodanom Miloševićem.

1991.
- Mirovni plan Europske zajednice za prestanak rata u Sloveniji prihvaćen na Brijunskom sastanku.
- Poslanica predsjednika Tuđmana domaćoj i međunarodnoj javnosti u kojoj je prikazao u kojoj se opasnosti Hrvatska nalazi.
- Nakon povratka u Haag, Van den Broek izjavljuje: "Ugasili smo vulkan".
- General JNA i federalni ministar obrane Veljko Kadijević poziva na opću mobilizaciju na "dobrovoljnoj" bazi.

1992.
- Naoružani odmetnici pucali iz zasjede na automobil ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Slavka Degoricije na putu od Požege prema Pakracu.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u glavnom gradu Finske Helsinkiju potpisao završni akt KESS-a.
- Ministar inozemnih poslova Austrije dr. Alois Mock ocijenio nelogičnim embargo na uvoz oružja za sve, dok Srbija nesumnjivo nastavlja agresiju - piše Die Presse.

1993.
- Hrvatska u ovom trenutku i dalje zbrinjava u Europi najveći broj izbjeglica - 275.433 i prognanika - 248.806.
- Nastavljaju se napadi muslimanske vojske na hrvatska naselja, na središte Busovače ispaljeno više od 500 projektila.
- Milošević je primitivnim odbacivanjem konstruktivnog dijaloga s predstavnicom zaklade France-Liberte povukao dosad najopasniji potez, iz pariškog kuta znači da se Milošević odrekao najećeg saveznika - Francuske.
- Za posjeta Sloveniji makedonski predsjednika Kire Glogorova na poziv Milana Kučana, u Ljubljani istaknuto da je svaka riječ o obnovi Jugoslavije štetna u svakom pogledu.
- U političkoj izjavi prihvaćenoj u Tokyju, čelnici zemalja G-7 dali svoju potporu cjelovitoj BiH.
- NATO počeo koncentrirati svoje snage za BiH u talijanskim vojnim bazama.

1994.
- Hrvatski prognanici i dalje, već osmi dan, blokiraju kontrolne punktove UNPROFOR-a, zbog njegove nedjelotvornosti na hrvatskim okupiranim područjima Hrvatske.
- Konvoji UNHCR-a od 1. srpnja nisu prevezli nikakvu humanitarnu pomoć u okupirana područja Republike Hrvatske, te u Veliku Kladušu i Bihać u Bosni, izjavila glasnogovornica UNHCR-a u Zagrebu Alemka Lisinski, a razlog tomu je blokada vozila UN koju su postavili hrvatski prognanici.
- Londonski "The Times", iz pera svog dopisnika iz Sarajeva Joela Brande, otkriva kako je UN umanjivao značenje informacija, ili ih je objavljivao s rezervom, kako ne bi štetio srpskoj strani u Bosni.
- U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, prema tvrdnjama diplomata, glavni tajnik UN Boutros Ghali predložio Vijeću sigurnosti imenovanje južnoafričkog suca Richarda Goldstonea za tužitelja na Međunarodnom sudu za ratne zločine učinjene na području bivše Jugoslavije.

1995.
- Akashijeva je procjena kako je na početku hrvatske akcije u zapadnoj Slavoniji bilo kršenja ljudskih prava, ali da sada već hrvatske vlasti uspješno obavljaju svoj posao i da je situacija normalna", napisale su to beogradske 'Večernje novosti'- citirajući glavnog tajnika UN-a.
- Hrvatske vlasti su odgovorne za kršenje ljudskih prava u vrijeme i nakon vojne operacije u zapadnoj Slavoniji, bilo je ozbiljnih kršenja, ali se ipak to nije događalo masovno -zaključuje posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki u svom izvješću.
- Bosanski Srbi izvijestili Ured visokoga povjereništva UN-a za izbjeglice u Sarajevu kako su pripravni dopustiti prolazak konvoja s humanitarnom pomoći za glavni grad BiH.

1996.
- Washington potvrdio svoje protivljenje kandidaturi Boutrosa Ghalija za glavnog tajnika UN-a.
- Kriminalni dosje Karadžić-Mladić danas zatvoren u Haagu, a tužitelj Mark Harmon tvrdi kako postoje opravdane sumnje da su oni počinili genocid.


Dogodilo se 9. srpnja

1989.
- Kod crkve Lazarica u Kosovo nedaleko Knina održana središnja sjevernodalmatinska proslava 600. godišnjice kosovske bitke, a prošla je u velikosrpskom duhu i mitingaškoj atmosferi, kojoj su pridonijeli i pridošli mitingaši iz Srbije i BiH.

1991.
- Srpski teroristi spalili hrvatsko selo Ćelije u Slavoniji.
- Srpski teroristi ubili hrvatskog gardistu Jerka Bukića u slavonskom selu Aljmašu.
- Dva hrvatska policajca ranjena u Iloku.
- Tenkovi JNA blokirali Policijsku postaju u Glini.
- Mobilizacija Jugoslavenske armije započinje u Crnoj Gori.
- Mađarski premijer Antal objavljuje da Vojvodina ne mora ostati dio Srbije nakon rješavanja jugoslavenske krize.

1992.
- Goloruki, ali hrabri, hrvatski narod dao znatan doprinos novim odnosima u Europi, afirmaciji prava malih naroda na identitet i državnost, istakao u svom govoru na Plenarnoj sjednici Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji u Helsinkiju predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- Predsjednici Hrvatske i BiH, dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, u zajedničkoj izjavi objavljenoj u Helsinkiju, složili se da zajednički interes obrane treba ostvariti naporima i sredstvima koja predviđa Povelja UN i na kojima se osnivaju dokumenti Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji.
- Veliko krivično vijeće Okružnog suda u Šibeniku osudilo generale bivše JNA Ratka Mladića i Špiru Nikovića, te još pet jugooficira na 125 godina zatvora.
- Zrakoplovi SRJ u Podveležju nedaleko Mostara bacali kasetne bombe i bojne otrove.

1993.
- Muslimanske snage nesmanjenom žestinom napadaju u dolini Neretve i srednjoj Bosni.
- Za žestok napad na Vitez muslimanske snage koristile UNPROFOR kao štit, tako da HVO - iako je napad bio dug, nije uzvratio.
- Jugoslavenska Vlada u Beogradu nametnula osoblju UN obvezu obnavljanja viza nakon svakog trećeg putovanja u BiH.
- Četnici granatirali Turanj, predgrađe Karlovca.
- U političkoj izjavi čelnici G-7 jednako potužili Srbiju i Hrvatsku za komadanje BiH.
- SAD oštro prosvjedovale kod beogradskih vlasti zbog njihove odluke da obustave misiju KESS-a u Srbiji.

1994.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić prihvatio jednomjesečno produljenje Ženevskog dogovora o primirju u BiH, inače često kršenog, izjavio za Reuter Jasushi Akashi po povratku s Pala u Zagreb.

1995.
- Londonski "The Sunday Times" u svom komentaru piše kako je Milošević najveći europski prevarant, kako on jača svoj nadzor nad ratnim strojem svojih saveznika u Hrvatskoj i BiH, te kako je Srbija prevarila Zapad u vezi sa sankcijama.
- Bosanski Srbi, nastavljajući ofenzivu na Srebrenicu, napali i dvije promatračke postaje UN-a i zarobili 15 nizozemskih pripadnika UNPROFOR-a.
- Ministarstvo vanjskih poslova BiH zatražilo da se hitno održi sjednica Vijeća sigurnosti UN-a radi pogoršanja stanja u Srebrenici.

1996.
- Ekstremisti iz islamskih država prisilnim ženidbama dobili državljanstvo u BiH, pišu "The Guardian" i "The Washington Post".


Dogodilo se 10. srpnja

1989.
Predsjedništvo Centralnog komiteta SK Hrvatske oštro osudilo iskazivanje srpskog nacionalizma i mitingašku atmosferu pri proslavi kosovske bitke u Kninskoj krajini, te upozorilo da takvo iskazivanje nacionalizma neće više tolerirati, također širom Hrvatske na brojnim skupovima najoštrije osuđeni nacionalistički ispadi u Kninskoj krajini.

1991.
- Europski parlament optužuje JNA za upotrebu sile protiv Hrvatske.
- Europska zajednica, prema odluci Brijunskog sporazuma, odlučila poslati 30-50 civila kako bi promatrali situaciju.
- Slovenski parlament prihvatio Brijunski sporazum.
- Slovenski predsjednik Kučan i hrvatski predsjednik Tuđman opominju da se JNA ne pridržava dogovora postignutih zajedno s Europskom zajednicom.
- Trideset hrvatskih generala, bivših pripadnika JNA, osudili JNA zbog ratnih djelovanja.
- Albanija stavila svoju armiju u stanju pripravnosti.
- Ilegalna i nasilna mobilizacija u redove JNA počinje se provoditi u Bosni i Hercegovini.
- Boris Jeljcin imenovan predsjednikom Rusije.

1992.
- Dr. Franjo Tuđman razgovarao u Helsinkiju s premijerom tzv. SR Jugoslavije Milanom Panićem.
- Deklaracija o Jugoslaviji prihvaćena prešutno na kraju helsinškog skupa kao prijedlog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.
- Ministarstko vijeće Zapadnoeuropske unije (WEU) na helsinškom skupu odlučilo poslati ratne brodove u Jadran, kako bi s mora nadzirali provedbu sankcija Vijeća sigurnosti protiv Srbije i Crne Gore.
- Srpski agresor koncentrira na Palama iznad Sarajeva velike količine ljudstva i oružja iz Srbije i Crne Gore.
- Izvršni direktor Svjetske banke za središnju Europu Kemal Derviš razgovarao u Zagrebu s potpredsjednikom Vlade mr. Juricom Pavelićem o modalitetima učlanjenja Hrvatske u ovu instituciju.

1993.
- Slovenski parlament usvojio Rezoluciju o odnosima s Hrvatskom.
- Ne prestaje napad muslimanskih snaga na Hrvate u dolini Neretve i u središnjoj Bosni.
- Srpski agresor silovito napadao na brčanskom području.
- U 24-satnom napadu muslimanskih snaga na Vitez crte obrane se nisu pomaknule.
- U Veleposlanstvu BiH u Zagrebu održana sjednica Predsjedništva BiH kojoj je predsjedao Ejup Ganić - sjednici su bili nazočni, uz Ganića s muslimanske strane, i Fikret Abdić, a sa srpske strane Tatjana Mijatović, Miro Lazović i Mirko Pejanović, od Hrvata bili su Franjo Boras, Mile Akmadžić i Miro Lasić.

1994.
- Mirni prosvjedi i blokada UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika ušli u deseti dan.
- Treći sabor HDZ-a BiH završio dvodnevno zasjedanje usvajanjem novog Statuta stranke i Programske deklaracije, a novi je predsjednik izabran tajnim glasovanjem, Dario Kordić, jedan od utemeljitelja HDZ-a u Busovači i organizator obrane hrvatskog pučanstva u Lašvanskoj dolini.
- "U pogledu prostora pod zaštitom Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj pozivamo na održanje prekida vatre, na ponovni dijalog i na uzajamno priznavanje postojećih granica", zahtjev je Hrvatima i Srbima iz završnog dokumenta sa summita osam velikih u Napulju.
- Predsjednik Tuđman otvorio 45. Dubrovački festival, a u prigodnom govoru istaknuo da "njegova velika žrtva, u barbarskoj jugokomunističkoj i velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, čini hrvatsku kulturu simbolom hrvatskog otpora".

1995.
- Jake srpske snage silovito udarile na istočnobosanske "zaštićene" enklave Srebrenicu i Žepu i sada se nalaze na samo kilometar od središta Srebrenice.
- Posebni izaslanik UN-a Yasushi Akashi upozorio da će mirovne snage morati razmotriti upotrebu svih sredstava, ako bosanski Srbi ne zaustave napade na Srebrenicu.
- Na Užem središtu Sarajeva četnici granatama gađaju civilne ciljeve.
- Turski predsjednik Sülejman Demirel zatražio "pomoć zbog stanja u BiH, posebno u Srebrenici" od Bila Clintona, Jacguesa Chiraca, Borisa Jeljcina i Hosnija Mubaraka.
- UN-ov izvjestitelj Tadeusz Mazowiecki optužio tzv. SR Jugoslaviju za nepoštivanje prava svojih građana i upozorio da su neke akcije te zemlie "potpuno neprihvatljive''.

1996.
- Šest dana prije zakazanog roka, 15. srpnja, počela obnova u hrvatskom Podunavlju.
- Gradsko izborno povjerenstvo u Mostaru utvrdilo niz nepravilnosti u vezi s mostarskim izborima, a odluku ombudsmana Uprave EU-a Constantina Zeposa, kojom je ukinuto rješenje Povjerenstva da se ponište izbori na glasačkom mjestu u Bonnu zbog 26 glasačkih listića viška od broja glasača, ocijenilo "nezakonitom i mimo svake pravne prakse".
- Washington objavio da počinje program uvježbavanja i opremanja snaga Federacije BiH pod američkim vodstvom, budući da su ispunjeni uvjeti donošenjem Zakona o obrani Federacije.
- Beogradski mediji "otkrivaju" svjedoke da su u "Oluji" prilikom bijega iz Knina srpski tenkovi gazili Srbe.
- U Beogradu potpisan petogodišnji ugovor o transportu sirove nafte Jadranskim naftovodom od Omišlja na Krku do "jugoslavenskih" rafinerija u Pančevu i Novom Sadu.

Post je objavljen 25.10.2006. u 16:00 sati.