Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

11. LIPNJA-- 20. LIPNJA

Dogodilo se 11. lipnja

1991.
- Inspektori saveznog SUP-a i predstavnici JNA pri posjetu mjestima šibenske općine ni jednom riječju ne spominju teror kninskih "martićevaca".
- Militantni Srbi uz povike "Ovo je Srbija" zauzeli u Krnjaku nedaleko Karlovca pogon zagrebačke tvornice "Kraš".
- Srbijanska milicija sve češće preko Dunava upada na područje Hrvatske, najčešće kod Iloka.
- Četnički vojvoda Šešelj s mitinga u Prištini pozvao Slovence da se što prije odcijepe od Jugoslavije, kako bi Srbija imala 1,5 milijuna neprijatelja manje.
- U Skupštini BiH u Sarajevu rečeno da gotovo nije više nitko ne poštuje službenu vlast te republike.
Pronađen u Dunavu leš Vukašina Šoškočanina, "komandira obrane" Borova Sela, koji se na srbijanskoj televiziji hvalio kako je ubio šest Hrvata, a da će, ako treba, ubit ih "još 606".

1992.
- HVO u žestokom naletu razbio četnička uporišta na Humu, Orlovcu, Vardi i oslobodio naselje Jasenicu, čime je razbijen neprijateljski obruč oko Mostara.
- Nakon što je Italija donijela "Zakon Boniver", talijanska manjina se u Istri rapidno povećava.
- Četnici iz spomen-grobnice, pretvorene u bunker, razarali Čapljinu.
- Papa Ivan Pavao II imenovao msgr. dr. Ratka Perića pomoćnim biskupom Mostarsko-duvanjske biskupije.
- Inflacija u Srbiji 200.000 posto.
- U Beogradu održano prvo zasjedanje "Vijeća republika treće Jugoslavije", tzv. SRJ.
- SAD i Njemačka traže da se tzv. SRJ isključi iz svih najvažnijih međunarodnih institucija.
- Napadnut konvoj UNPROFOR-a za Sarajevo iz pješačkog oružja, te zadržan u srpskom uporištu Lukavica, javili izvori pri UN.

1993.
- Muslimanska ofenziva u srednjoj Bosni nastavlja se nesmanjenom žestinom - u Vitezu ubijeno sedmero djece.
- Britansko ministarstvo obrane potvrdilo u Londonu da su britanski pripadnici UNPROFOR-a iz pratnje humanitarnog konvoja na putu za Tuzlu ubili trojicu pripadnika hrvatskih oružanih postrojbi.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović pripisao bosanskim Hrvatima odgovornost za silovite sukobe između muslimanskih i hrvatskih snaga u središnjoj Bosni.
- Predsjednik vlade BiH dr. Jadranko Prlić uputio u povodu muslimanskih zločina nad Hrvatima u srednjoj Bosni pismo Ghaliju, Owenu, Stoltenbergu, Ogati i Valentiću u kojemu traži da Muslimani prekinu borbe.
- Zasjedanje NATO-a u Ateni potvrdilo zapadnu popustljivost prema Srbima, jer se prave kompenzacije na račun Hrvatske.

1994.
- Tretman Milana Martića na Konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Ženevi umalo je izazvao diplomatski skandal jer mu je u tri dana čak četiri puta omogućeno da stane za govornicu UN-a, a Akashi je čak čekao da Martić završi govor novinarima.

1995.
- Na velikoj svečanosti u Osijeku predsjednik Tuđman otvorio novi most preko rijeke Drave, a osiječko-baranjski župan Branimir Glavaš naglasio da otvaranje mosta znači spajanje ljudi sa slobodnog i okupiranog dijela Hrvatske, te čvrstu vezu tih dvaju dijelova hrvatske.
- Gradonačelnik Sarajeva dr. Tarik Kupusović najavio deblokadu Sarajeva do 25. studenog, pregovorima ili vojnim putem, jer Sarajlije četvrtu zimu neće dočekati u blokadi.
- Srbija i dalje potajno pomaže bosanskim Srbima, prenosi izjave američkih i europskih dužnosnika kojima su dostupni obavještajni podaci "New York Times".
- Ghali predlaže Vijeću sigurnosti da u BiH pošalje novih 12.500 vojnika (snage za brzo djelovanje). Time bi se broj "plavih kaciga" na prostoru bivše Jugoslavije povećao sa sadašnjih 44.870 na 57.370.
- UNHCR predao konvoj hrane namijenjen Žepi bosanskim Srbima, nakon što su ga oni tri dana blokirali.
- Nakon imenovanja Carla Bildta za novog posrednika EU za bivšu Jugoslaviju, ruski ministar vanjskih poslova Kozirev izrazio veliko zadovoljstvo, naglašavajući Šveđaninovu "neutralnost".
- Bosanski Srbi cijele noći napadali vozila koja su igmanskom cestom pokušavala ući i izaći iz Sarajeva, a kad su pogodili jedan kamion, koji je izgorio, cesta je postala neprohodna.

1996.
- U Oslu nije potpisan ugovor o subregionalnoj kontroli naoružanja između Hrvatske, BiH, "SRJ", Federacije BiH i "Republike Srpske", jer se Sarajevo protivi da se "RS" tretira kao ravnopravna stranka potpisnica.

Dogodilo se 12. lipnja

1990.
- Novi Predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman prvi puta prisustvovao sjednici Predsjedništva SFRJ u Beogradu, gdje se raspravljalo o budućem uređenju Jugoslavije.

1991.
- U Splitu održan najavljeni susret trojice republičkih predsjednika - dr. Tuđmana, Miloševića i Izetbegovića - na kojem je najavljena mogućnost podjele BiH na kantone.
- Alija Izetbegović po dolasku u Sarajevo iz Splita izjavio novinarima da se protivi podjeli BiH i njezinoj kantonizaciji.
- Od 18. lipnja Sabor Republike Hrvatske trajno zasjeda, sve dok se ne donesu sve državno-pravne odluke i zakoni neophodni za uspostavljenje čistog modela samostalne i suverene Hrvatske.
- Njemački parlament pozvao svoju vladu da se u Europskoj zajednici zauzme za Jugoslaviju da će biti "samo rezultat slobodnog samoopredjeljenja njezinih naroda".
- Hrvatski nogometni savez postao članom FIFE (Svjetskog nogometnog saveza).
- Neugodno otkriće o vezama jugoslavenske tajne policije i najtraženijeg terorista u svijetu: Ilich Ramirez Sanchez, poznatiji kao Carlos, krio se u Beogradu, piše njemački dnevnik "FAZ".
- Američki ambasador Warren Zimmermann posjetio Hrvatsku, te se sastao s predsjednikom Tuđmanom, ustavnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Mesićem, predsjednikom sabora dr. Domljanom i predsjednicom Hrvatske narodne stranke dr. Dabčević-Kučar, najavljujući da Amerika podržava demokraciju i miran način rješavanja jugoslavenske krize.

1992.
- Američki State Department odlučno protiv isključivog prava Srbije i Crne Gore na nasljedstvo imovine bivše SFRJ.
- Okružni sudu Šibeniku najavio početak suđenja devetorici oficira jugoarmije, na čelu s ratnim zločincem Ratkom Mladićem.
- U Rio de Janeiru Hrvatska se i formalno uključila u svjetski ekološki program.
- U Dalju, prema svjedočenju prognanika koji su uspjeli pobjeći iz četničkih logora, u masovnoj grobnici našlo smrt 320 Vukovaraca, među njima i novinar Siniša Glavašević.
- Vojni sud u Bjelovaru dosad dobio zahtjev za pokretanje istrage zbog oružane pobune za više od 3.000 osoba, a najavljeni i novi zahtjevi.
- Srbi su u selu Bilice nedaleko Kotor Varoša ubili 12 tamošnjih Hrvata i Muslimana.
- Američka vlada raspolaže obiljem dokaza da Milošević drži u rukama sve konce vojnih akcija u BiH, rečeno u raspravi pred Odborom za vanjsku politiku Senata SAD.
- Dvojica stranih novinara ranjena u Sarajevu, izvjestitelj španjolskog dnevnika "El Mundo" Alfonso Rojo i fotograf France pressa Georges Gobet.

1993.
- Svećenik Ivan Ravlić iz Lašvanske doline mobitelom uputio apel javvnosti, ui kojem upozorava kako UNPROFOR naoružava Muslimane i svojim transporterima prevozi mudžahedine.
- "Agenti Šešeljeve stranke organizirano vrbuju ljude u zemljama bivše istočnog bloka i dovode ih na privremeno okupirana područja Republike Hrvatske" - kaže se u priopćenju za javnost Ministarstva za obranu Republike Hrvatske.

1994.
- Armija BiH započela veliku ofenzivu protiv svog muslimanskog protivnika Fikreta Abdića, koji je proglasio autonomiju Bihaća.
- Unatoč sporazumu o prekidu vatre, što je na snazi od prekjučer, borbe između postrojbi Armije BiH i jedinica bosanskih Srba nastavljene jakim intenzitetom oko Brčkog.
- Više od 30 minobacačkih projektila od 120 i 80 mm srpska vojska ispalila na obrambene položaje HVO-a na oraško-šamačkom bojištu.

1995.
- Pobunjeni hrvatski Srbi tijekom otmice vozila UN-a kod Knina ubili kenijskog pripadnika mirovnih snaga, priopćio u Zagrebu glasnogovornik UN-a Fred Eckhard.
- Nakon vojnih uspjeha Armije Bih u istočnoj Bosni, Srbi napali Goražde topovima i minobacačima, a Mladić rekao predstavnicima UNPROFOR-a da jamstva dana za prolazak humanitarnih konvoja više ne vrijede.
- Junačka obrana branitelja na oraškom bojištu, Srbi niti uz pomoć iz Srbije, sa 12.000 vojnika i nekoliko stotina oklopnjaka, ne uspijevaju probiti crte HVO-a.
- Komentirajući krizu u BiH bivši američki državni tajnik Henri Kissinger zaključuje da su u Bosni obje američke administracije činile pogrješke.
- Tek imenovani međunarodni posrednik za bivšu Yugoslaviju Carl Bildt sastao se u Moskvi sa šefom ruske diplomacije Andrejem Kozirevim, koji mu je rekao da se sukob u bivšoj Yugoslaviji, posebno u BiH, ne može riješiti vojno, već isključivo politički.

1996.
- Nakon Baranje, od danas uspostavljene telefonske veze iz Hrvatske s okupiranim područjem Vukovara.


Dogodilo se 13. lipnja

1990.
- Na posljednjoj sjednici Predsjedništva Saveza pisaca Jugoslavije u Beogradu okupili su se samo delegati Srbije i Crne Gore, pa je i formalno konstatirano da Savez više ne postoji.

1992.
- Američki senatori prihvatili Prijedlog rezolucije potpore međunarodnoj vojnoj intervenciji radi zaustavljanja srpskog ratnog divljanja.
- Srbovojska onemogućava bilo kakvu humanitarnu pomoć za 3500 stanovnika okupiranog Cavtata.
- Sedam tisuća žrtava, dosadašnja je bilanca rata u BiH, izvijestio Krizni štab za zdravstvo te republike.
- U novom progonu Hrvata iz benkovačke općine protjerana još 52 Hrvata.
- U Osijeku podignute optužnice protiv 422 hrvatska vojnika koji su se ogriješili o zakon.
- Jugovojska bombardirala klor-alkalni kompleks "Polihema" u Tuzli.
- U središtu Beograda nastrijeljena poznata novinarka londonskog "Timesa" Dessa Trevisan.

1993.
- U srpskom napadu na Sarajevo pet granata pogodilo nadbiskupiju, no nadbiskup vrhbosanski msgr. Vinko Puljić odbio napustiti Sarajevo.
- Muslimanska Armija BiH ne prestaje s napadima na i ubijanjima Hrvate u srednjoj Bosni; samo na prostoru općine Kakanj počinili su niz teških ratnih zločina: u selu Drenovik ubili su 16 Hrvata, u selu Kovači/Bradarići ubili su 10, u selu Slapnica ubili su 9, a u selu Veliki Trnovci više od 5 Hrvata.
- Savjetnik za vanjsku politiku HZ Herceg-Bosne Vladimir Pogarčić, uputio pismo Sadako Ogati u kojem skreće pozornost da UNPROFOR-ove krive procjene dovode do ubijanja Hrvata od strane Muslimana, te zahtijeva da se pučanstvu omogući evakuacija.

1994.
- U Zagrebu se susreli dr. Ivica Kostović i Yasushi Akashi te ustvrdili kako je opskrba vodom Biograda, Filip Jakova i cijelog tog kraja iz okupiranog crpilišta u Kakmi test vrijednosti cijelog Zagrebačkog sporazuma.
- Posebni izaslanik UN za bivšu Jugoslaviju Yasushi Akashi izrazio duboko žaljenje zbog ispaljenih šest srpskih raketa na područje Brčkog.
- Premijer BiH Haris Silajdžić zatražio od zapovjednika UNPROFOR-a Michaela Rosa zatvaranje granica između BiH i tzv. SR Jugoslavije.
- Ujedinjeni narodi objavili konačan izvještaj svoje Komisije za ispitivanje ratnih zločina na područje bivše Jugoslavije i konstatirali da je "etničko čišćenje" od strane Srba imalo jasne vojno-političke ciljeve i da nije ništa drugo no genocid.

1995.
- Hrvatska napokon u PHARE programu. Ministarsko vijeće EU ujedno odobrilo početak priprema na Sporazumu o suradnji Hrvatske i Europske unije.
- "To su ljudi koji nemaju ni vjere ni zakona, teroristi", rekao uzvanicima u Elysseu francuski predsjednik Jacques Chirac za bosanske Srbe.
- Bosanski Srbi ne samo što su preuzeli od UNPROFOR-a, po najnovijem dogovoru, konvoje UN-a s hranom za Sarajevo, nego i traže da se polovica tereta iz tih konvoja preda njima.
- Karadžić obznanio oslobađanje 130 talaca, ali i da će zadržati ostalih 15 iz, kako reče, "tehničkih razloga".
- Policajci s amblemom "vojne policije krajine" provode pravu hajku na sve one koji imaju bilo kakve veze s Hrvatskom kako bi popunili vojne postrojbe generala Mile Mrkšića, koje sada ratuju i u BiH, pomažući Karadžićevim Srbima koji trpe poraz za porazom na livanjsko-grahovskom bojištu.

1996.
Američkog admirala Leightona Smitha na dužnosti zapovjednik IFOR-a i cjelokupnog NATO-va Južnog krila zamjenjuje viceadmiral Joseph Lopez, također Amerikanac.


Dogodilo se 14. lipnja

1990.
- Predsjedništvo SR Hrvatske preimenovalo i preustrojilo miliciju u redarstvo, te zajamčilo slobodan i siguran povratak svim iseljenim osobama iz Hrvatske koji su dobile status političkog emigranta.

1991.
- Počeo carinski rat između Slovenije i savezne vlade, jer ta republika odbija uplaćivati carine u blagajnu SIV-a.
- U Zagrebu objavljene presude četvorici optuženih za pripremanje i pomaganje oružane pobune protiv Republike Hrvatske: Željko Ražnatović Arkan osuđen na 20 mjeseci zatvora, a svi osuđeni (do pravomoćnosti presude pušteni su iz pritvora na slobodu.
- Situacija u Jugoslaviji bit će jedna od tema o kojoj će se raspravljati na skorom ministarskom sastanku KESS-a u Berlinu.

1992.
- Srpski barbari u Biskupiji nedaleko Knina, na hrvatskim arheološkim spomenicima, izgradili uzletište.
- Prema podacima Glavnog sanitetskog stožera Hrvatske, od 17. kolovoza 1990. do 14. lipnja 1992. poginulo 3.858 osoba, a 20.138 ih je ranjeno.
- Pobunjeni hrvatski Srbi u selu Rodaljice kod Benkovca ubili četvoro Hrvata, unatoč nazočnosti UNPROFOR-a.
- Više od 13,000 Hrvata iz Slunja i okolice prognano iz svojih domova.
- Iz 32 hrvatska sela u općini Glina protjerano oko 7.200 Hrvata.
HVO oslobodio Stolac.
- U Njemačkoj, u samo prvih pet mjeseci 1992. godine, 62.000 građana bivše Jugoslavije zatražilo politički azil.

1993.
- U posljednjih 24 sata Srbi su u Goraždu ubili 66 a ranili više od 100 civila.
- Zapovjednik Armije BiH general Rasim Delić zapovijedio vojnim snagama da poštuju prekid vatre u srednjoj Bosni, te izjavio kako očekuje da to isto učini i hrvatska strana.
- Iz okupiranih Biljana pobunjeni hrvatski Srbi na Zadar ispalili pet tenkovskih granata, iz Biljana tukli minobacačima i Novigrad.
- Upitan na konferenciji za novinare, zašto UN ne interveniraju u bivšolj Jugoslaviji kao što su to učinili u Somaliji, Boutros Ghali je odgovorio: - Ne mogu pokretati takav mehanizam za aktivno sudjelovanje UNPROFOR-a, jer nemam mandat za njihove oružane akcije.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u službenom i prijateljskom posjetu BiH i tom prilikom otvorio veleposlanstvo u Sarajevu, a s predsjednikom Izetbegovićem dogovorio liberalizaciju tranzita kroz Hrvatsku kao i osiguranje povratka izbjeglica i prognanika po načelu "svi svojim kućama".
- Slovenski premijer Janez Drnovšek je o hrvatskom potraživanju od milijarde maraka od "Ljubljanske banke" rekao da je taj novac pitanje sukcesije negdašnje Jugoslavije, jer je ta banka imala potraživanja prema Narodnoj banci Jugoslavije.
- Hrvatski veleposlanik u Sloveniji mr. Miljenko Žagar o dugu "Ljubljanske banke" od milijarde maraka izjavio kako Hrvatska ne traži da joj se "tek tako" vrate novci nego onoliko koliko banka duguje pojedincima - hrvatskim štedišama, od kojih je novac uzela.
- Nakon povratka iz BiH, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman izjavio da danas imamo hrvatsko-muslimansku federaciju u BiH i njezinu konfederaciju s Hrvatskom, a to znači zajedništvo Hercegovine i Bosne s Hrvatskom, što odgovara i strateškim interesima hrvatstva u BiH, hrvatske države, ali i zapadnom demokratskom svijetu.
- Odgojeni pregovori između predstavnika hrvatske Vlade i kninskih Srba, koji su se trebali održati na Plitvicama, ovog puta kamen smutnje bila je prisutnost hrvatskih novinara na pregovorima.
- Samozvani predsjednik Srba u UNPA-područjima u Hrvatskoj Milan Martić izjavio je tijekom razgovora s američkim veleposlanikom Peterom Galbraithom u Kninu, rekao kako o nekim pitanjima ne može biti razgovora, jer je "na srpskom narodu da odluči gdje i s kim želi živjeti".
- Komisija UN, zadužena za istragu ratnih zločina učinjenih na području bivše Jugoslavije, koju predvodi Cherif Bassiouni, objavile u New Yorku zaključke svoga izvještaja.

1995.
- Hrvatska Vlada odobrila povratak 50 izbjeglih pobunjenih hrvatskih Srba u zapadnu Slavoniju.
- Britanski šef diplomacije Douglas Hoog upozorava bosansku Vladu da odustane od probijanja opsade glavnog grada BiH. Oko Sarajeva, navodne, grupirano 30.000 vojnika Armije BiH, što London ocjenjuje kao siguran znak za početak ofenzive za oslobađanje grada.
- U srijemskom selu Nikincima, u Vojvodini, za vrijeme trajanja mise, podmetnut zapaljeni dinamit na prozor katoličke crkve, ali prisebnošću župnika, koji ga je ugledao i zatim žurno odbacio daleko od crkve, gdje je eksplodirao, izbjegnuta je tragedija.
- Spašeni pilot američkog zrakoplova F-16 Scott O'Grady izjavio da je u šumama Bosne vidio vjersku viziju, koja bi mogla biti Gospa.

1996.
- U Firenzi, na ministarskom skupu o obnovi BiH, potpisan sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, u istom obliku kako je dogovoren u Beču i Oslu.


Dogodilo se 15. lipnja

1991.
- Ukazom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovan za opunemoćenog predstavnika Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji dr. Drago Štanbuk, koji ujedno postaje i voditeljem Hrvatskog inozemnog ureda u Londonu.
- Srpski teroristi oteli na cesti između Smilčića i Biljana Donjih autobus "Liburnije" iz Zadra.

1992.
- U telefonskom razgovoru predsjednici Tuđman i Izetbegović dogovorili zajedničku izjavu u kojoj izjavljuju da odmah treba prići uspostavljanju diplomatskih odnosa između Hrvatske i BiH na razini ambasada.
- Srpski agresor na drniškom području i dalje provodi svoj plan "spaljene zemlje".
- Hrvatsko vijeće obrane na mostarskom bojištu potpuno razbilo četničku vojsku.
- Stručnjaci UNPROFOR-a ustvrdili da je aerodrom Butmir u Sarajevu u "izvrsnom stanju".
- Već 18. dan za redom Dubrovčani se nalaze u skloništima.
- Predsjednik nove državne tvorevine tzv. Savezne Republike Jugoslavije Dobrica Ćosić.

1993.
- U organizaciji Sabora Republike Hrvatske, Hrvatskih ratnih veterana i Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske u Zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici obilježena 50. godišnjica ZAVNOH-a, značajnog povijesnog datuma u obilježavanju hrvatske državnosti.
- Nakon žestokog četničkog bombardiranja, u Biogradu smrtno stradalo pet, a sedam civila ranjeno.
- Muslimanska vojska nesmanjenom žestinom nastavlja genocid u srednjoj Bosni, posebno silovito napada Novi Travnik, a na udaru i Kraljeva Sutjeska i Vareš.
- Na konferenciji UN o ljudskim pravima, koja se održava u Beču, EZ Hrvatskoj savjetuje miroljubljivost.
- Srpski narod "podržavaju samo Grci i Bog", izjavio Radovan Karadžić na "koncertu solidarnosti sa srpskim narodom", koji je održan u Ateni u organizaciji Grčke pravoslavne crkve.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu izvjestitelja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Pierrea Renea van der Lindena. Bude li izvješće Odbora za pravne poslove o odnosu prema manjinama i poštovanju slobode tiska povoljno, u rujnu ćemo moći razgovarati o primanju Hrvatske u Vijeće Europe - rekao van der Linden.
- Hrvatska odvjetnička komora podnijela Međunarodnom sudu u Haagu prijavu protiv Milana Martića i Milana Čeleketića zbog kažnjivog djela ratnog zločina protiv civilnog pučanstva.
- Unatoč četrdesetodnevnoj ofenzivi na oraškom bojištu, Srbi nisu uzeli ni pedlja slobodnog oraškog područja.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović izdao naredbu da Armija BiH deblokira Sarajevo.
- "Parlament" bosanskih Srba izglasao "ujedinjenje" s Kninom.
- Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio pred senatskim Odborom za oružane snage da su bosanski Srbi voljni učiniti ustupke i reducirati svoj teritorij sa 70 na 53 posto. A dobru Miloševićevu volju, trebalo bi nagraditi ukidanjem sankcija.

1996.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman položio vijenac na spomenik u Jasenovcu, rekavši tom prigodom kako "polaže vijenac kao hrvatski Predsjednik svim žrtvama palim u Jasenovcu. Žrtvama fašizma i NDH, ali i onima koje je pogubio komunistički režim".
- U Cazinu napadnut i ranjen Haris Silajdžić, dok je promovirao oporbenu Stranku za BiH.

Dogodilo se 16. lipnja

1991.
- U Zagrebu u prostorijama NK "Jarun" svečano obilježena druga obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice.

1992.
- U Sisku počelo suđenje optuženima za ratne zločine, na čelu s potpukovnikom bivše JNA Slobodanom Tarbukom.
- Sve češći primjeri šverca gorivom pripadnika UNPROFOR-a za tzv. SAO krajinu.
- Glavni tajnik UN i dalje ostaje pri ravnomjernoj podjeli odgovornosti za tzv. jugoslavensku krizu.
- Tragični utorak za Slavonski Brod, od četničkih granata iz Bosne poginulo pet, a ranjeno šestero nedužnih ljudi.
- Ministar inozemnih poslova BiH Haris Silajdžić u službenom pismu predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN izjavio da se HVO bori u okviru jedinstvenih snaga vlade BiH.
- Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) isključila reprezentaciju "SRJ" iz kvalifikacija za Olimpijske igre u Španjolskoj.
- Predsjedništvo BiH, koje ima nadležnost Skupštine, izabralo novu Vladu, s predsjednikom Jurom Pelivanom, javio Radio-BiH.

1993.
- U Ženevi počeli mirovni razgovori, u kojima sudjeluju predsjednici Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, a nazočni su lord Owen, Stoltenberg i crnogorski predsjednik Momir Bulatović.
- U Hrvatskoj 271.000 izbjeglica iz BiH.
- Na lokalitetu zvanom "Busovačke staje", u oružanom prepadu pripadnika Armije BiH na humanitarni konvoj koji je dostavljao pomoć Hrvatima srednje Bosne brutalno su ubijena 22 humanitarca, Hrvata.
- Zbog učestalih napada muslimanskih snaga na području HZ Herceg-Bosne, Ured obrane HVO-a Gornjeg Vakufa izdao proglas općoj javnoj mobilizaciji.
- Pobunjeni hrvatski Srbi sve žešće napadaju Zadar i Biograd.
- Prilikom sastanka s austrijskim kancelarom Franzom Vranitzkim, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović ponovo energično zatražio da se ukine embargo na isporuku oružja Muslimanima u BiH.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali u austrijskom parlamentu ponovio da je sud za ratne zločine osnovan samo za područje bivše Jugoslavije.
- Iz Makedonije se sve češće krši embargo koji je protiv Srbije proglasilo Vijeće sigurnosti UN - tvrde skandinavski promatrači UN.

1994.
- Posrednici pet glavnih velesila raspravljali u Londonu o "mirovnim zemljovidu", prema kojem će BiH biti podijeljena između zaraćenih strana, priopćili diplomati.
- Ako ne dođe do podjele BiH, britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd predviđa povlačenje UN, ukidanje embarga na uvoz oružja i "opći rat" koji će se možda proširiti na Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, pa i na druga područja.
- Član radne skupine Odbora za granice slovenskog parlamenta Zmago Jelinčić traži da slovenska granica s Hrvatskom bude na Mirni, dakle pretendira na hrvatski teritorij.

1995.
- Obnovljene silovite borbe oko Sarajeva, a crte razdvajanja za sada nisu promjenjene.
- Unatoč izjavama Radovana Karadžića, kako drži još samo 15 talaca, UN tvrdi da bosanski Srbi drže još 26 vojnika UNPROFOR-a, a 91 pripadnik UN blokiran je u skladištima oružja oko Sarajeva.
- Vijeće sigurnosti odobrilo povećanje broja vojnika (za 12.500) i uspostavu Snaga za brzo djelovanje. Hrvatska odobrava takvu odluku i nudi tim snagama logističku potporu, rekao u New Yorku hrvatski veleposlanik pri UN Mario Nobilo.
- Hrvatska ne prihvaća ideju rješavanja krize na području jugoistočne Europe u okviru neke vrste balkanske, jugoslavenske ili jadranske unije ili konfederacije, rekao predsjednik Tuđman na sjednici Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti u Zagrebu.

1996.
- Na prostoru hrvatskog Podunavlja sada živi oko 85.000 ljudi, od kojih je 20.000 nesrba. Oko 10.000 Srba mora napustiti to područje jer su došli iz Bosne ili Srbije, rekao za "Večernji list" predstojnik Vladina Ureda za reintegraciju hrvatskog Podunavlja Ivica Vrkić.


Dogodilo se 17. lipnja

1989.
- Na periferiji Zagreba, nakon što je policijski zabranjeno osnivanje političke stranke u kongresnoj dvorani hotela "Panorama", u prostorijama nogometnog kluba "Borac" na Jarunu održana osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice.

1990.
- "Suverenitet Hrvatske je iznad svega, ali ćemo uvijek donositi samo politički promišljene i mudre odluke", izjavio dr. Franjo Tuđman na sjednici Izvršnog odbora HDZ-a u Zagrebu.

1991.
- Američki državni tajnik James Baker, prema pisanju "New York Timesa", predložio predsjednicima šest jugoslavenskih republika da se s njim sastanu u Beogradu.

1992.
- "Cestom Spasa", kroz planinske vrleti, iz Bosne preko Hercegovine u primorje dosad prošlo oko 300.000 izbjeglica.
- Okupirana sela vinkovačke općine četnici potpuno opljačkali i razrušili.
- Selo Nuštar, nakon Vinkovaca, najrazorenije mjesto u Hrvatskoj.
- U sarajevskoj četvrti Dobrnja poginuo novinar slovenske "Mladine" Ivo Štandekar.
- U Ministarstvu inozemnih poslova Slovenije prognoziraju da će najmanje pet godina potrajati na terenu proces razgraničavanja između Republike Slovenije i Republike Hrvatske.
- Na slovensko-mađarskoj granici u konvoju humanitarne pomoći Srpske pravoslavne crkve iz Slovenije krijumčareno dvanaest prijenosnih radio-stanica.
- Postrojbe HVO oslobodile mostarsku zračnu luku Ortiješ.

1993.
- Nema nikakvog sporazuma Milošević-Tuđman o uređenju BiH kao trodjelne konfederacije, nikakav formalni sporazum na razgovorima u Ženevi nije postignut, nego su o tome razgovarali svi sudionici ženevske konferencije - rekao dr. Tuđman na konferenciji za novinare nakon povratka u Zagreb.
- Dok se u Beču pregovara, srpske paravojne formacije, koje pod okupacijom drže dijelove bivše šibenske i drniške općine, neprekidno napadaju hrvatske branitelje i naselje duž šibensko-drniškog bojišta.
- Muslimanska vojska nastavlja agresiju na hrvatske prostore srednje Bosne: u napadima na Novi Travnik ubijeno 11 a ranjeno 18 osoba; u selu Gojakovac nedaleko Kiseljaka ubijeno 9 civila, a uslijed granatiranja grada Kreševa smrtno je stradalo 12 hrvatskih civila.
- Armija BiH neprekidno napada Vareš, u kojemu je i 15 tisuća prognanika, te Kraljevu Sutjesku, koju još uvijek drže postrojbe HVO-a.

1994.
- Pismo Vijeća ministara EU jasno potvrđuje uključivanje Hrvatske u PHARE program "što prije to bude moguće".
- Prema podacima Državne komisije BiH za ratne zločine , prisilno je raseljeno, zatvoreno u koncentracijske logore i likvidirano oko 17 000 stanovnika.
- Povjesničar Ljubo Boban upozorio da ne možemo biti široke ruke u Piranskom zaljevu, kao što to traže slovenski političari, jer će se sutra sličan problem pojaviti u Bokokotarskom zaljevu, a o potonjem će izravno ovisiti dugoročna sigurnost Hrvatske.

1995.
- Unatoč mnogim intervencijama međunarodne zajednice, u okolici Sarajeva i dalje se vode žestoke borbe. I HVO pomaže Armiji BiH u kidanju srpskog obruča.
- Vijeće sigurnosti, u svojoj predsjedničkoj izjavi, traži nastavak preraspoređivanja snaga UN radi ispunjavanja mandata UNCRO-a.
- U Zagrebu, u skromnoj dvorani NK "Jarun", gdje je i osnovana, obilježena šesta obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice.

1996.
- U Mostaru iz istočnog dijela grada kamenovan franjevački samostan. Muslimane zasmetalo slavlje Hrvata nakon pobjede Hrvatske nad Turskom na Europskom nogometnom prvenstvu u Engleskoj.
- U Skopju ministar Granić otvorio veleposlanstvo Republike Hrvatske u Makedoniji.
- Srbi iz hrvatskog Podunavlja traže da se mandat UNTAES-u produži za još 12 mjeseci, a traže i neku vrstu "specijalnog statusa istočne Slavonije". To je odlučila "skupština srijemsko-baranjske oblasti", rekao vođa podunavskih Srba Vojislav Stanimirović.


Dogodilo se 18. lipnja

1990.
- "Što druge republike misle o konfederaciji Jugoslavije potpuno je svejedno, dovoljna je odluka Hrvatskog Sabora", izjavio predsjednik Predsjedništva Hrvatske dr. Franjo Tuđman u intervjuu listu "Der Spiegel".

1991.
- U Zagrebu započelo neprekidno zasjedanje Sabora Republike Hrvatske sa zadaćom donošenja svih zakona i drugih državno-pravnih dokumenata neophodnih za razdruživanje od ostalih republika i Jugoslavije.
- I dalje nemirne noći u vukovarskoj i vinkovačkoj općini; pucnjava u Mirkovcima, Bršadinu, Ostrovu i Novim Jankovcima.
- Splitski gradonačelnik prof. dr. Petar Slapničar pismom zatražio od predsjednika Vojnog suda u Sarajevu da omogući posjet pritvorenim Splićanima, koji se nalaze u vojnom istražnom zatvoru u Sarajevu.
- U beogradskom dnevniku "Politika" šef KGB-a general V. Krjučkov izjavio da bi "u interesu svih naroda" Jugoslavija trebala ostati jedinstvena.
- Agencija UPI javlja da se "američka administracija sprema podržati ograničenu autonomiju šest jugoslavenskih republika, u pokušaju da potakne federalne jedinice da očuvaju jedinstvo zemlje", te da će to u Beogradu svojim sugovornicima prenijeti državni tajnik James Baker.
- Pokušaj talijanskog ministra vanjskih poslova Giannija de Michelisa da, u ime Europske zajednice kreditom Jugoslaviji od četiri do pet milijardi dolara, spriječi raspad te države zakašnjeli je pokušaj jer je njeni narodi više ne žele, piše austrijski dnevnik "Salzburger Nachrichten".

1992.
- Danas treba započeti druga faza akcije UNPROFOR-a u sektoru Istok - razoružanje svih vojnih i paravojnih jedinica i povlačenje jugovojske- iako i prva faza - povlačenje teškog oružja - još nije u cijelosti provedena.
- Svjetska organizacija opet ustuknula pred velikosrpskim razaranjem Sarajeva: odgođena "operacija aerodrom" zbog "žestokih borbi u Sarajevu".
- Odgovor predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske Helsinki Watchu u povodu optužbi da hrvatska Vlada sprječava slobodu govora, izražavanja i okupljanja u Hrvatskoj: za optužbe protiv novinara mjerodavan jedino sud.
- Direktor civilnih poslova UNPROFOR-a Cedric Thornberry doputovao u Zagreb.

1993.
- Hrvatski premijer Nikica Valentić poslao pismo glavnom tajniku UN Boutrosu Ghaliju, u kojemu kaže da su u vrijeme agresije na Hrvatsku, koju je izvršila Srbija, učinjena veća materijalna razaranja nego za vrijem cijelog drugog svjetskog rata. Hrvatska predlaže formiranje ekspertne misije Ujedinjenih naroda za procjenu ratnih šteta i potrebe obnove.
- Za petnaest dana muslimanske agresije na srednju Bosnu 2.000 Hrvata je ranjeno ili mrtvo, a više od 60.000 ih je protjerano sa svojih ognjišta - rekao u izjavi za tisak Dario Kordić, dopredsjednik HZ Herceg-Bosne.
- Washington suglasan s etničkim razgraničenjem BiH, "ako se tri strane tako dogovore" i ako to "donese mir".
- Ruska diplomacija podupire i s optimizmom gleda na mogućnost da se problem Bosne i Hercegovine riješi njezinim uređenjem kao (kon)federalne države triju konstitutivnih naroda.
- Priznanje Hrvatske i Slovenije nije bio preuranjeno - istakao njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel prilikom svog posjeta Sloveniji.

1994.
- Hrvatsko izaslanstvo je na gospodarskom forumu u Crans-Montani iznjelo podatak po kojem je Hrvatska ostvarila bruto nacionalni proizvod od oko 25 milijuna maraka, a s dohotkom po stanovniku od 3000 dolara svrstala se među srednje razvijene zemlje.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. franjo Tuđman s visokom državnom delegacijom doputovao u posjet Australiji. Svečano dočekan od australskih Hrvata, u Perthu dr. Tuđman otvorio konzulat RH.
- Armija BiH oslobodila prostore prema Goraždu, za osvetu Srbi ponovo granatirali Sarajevo, a samo u naselju Dobrinji srpska granata usmrtila devet a ozlijedila 40 osoba.
- Predsjednička izjava čelnika G-7 i Rusije o BiH, Hrvatskoj i "SRJ" poziva, među ostalim, na uzajamno priznavanje republika na prostoru bivše Jugoslavije unutar njihovih međunarodno priznatih granica.

1996.
- Vijeće sigurnosti UN-a ukinulo embargo na uvoz oružja državama nastalim na području bivše Jugoslavije. Embargo bio na snazi od 25. rujna 1991. i bio povod mnogobrojnih diplomatskih bitaka.
- Hrvatska biskupska konferencija ponovno izabrala zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franju Kuharića za svog predsjednika.
- Turski predsjednik Demirel, nakon posjeta Sarajevu, obišao s predsjednikom Izetbegovićem Mostar, gdje je u istočnom dijelu grada otvorio turski konzulat.


Dogodilo se 19. lipnja

1990.
- Više od 200 zaposlenih u stručnim službama Radne zajednice CK SKH-SDP upućeni na zagrebački SIZ za zapošljavanje.

1991.
- Hrvatska država već i prije proglašenja suverenosti postala je stvarnost međunarodnog života - rekao u povodu izlaženja 10.000 broja "Večernjeg lista" u ekskluzivnom intervjuu za predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- U Beogradu razgovarali predsjednici Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine Slobodan Milošević, dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, međutim među njima ostale razlike o karakteru državne jedinice.
- U Belom Manastiru u središtu mjesta osvanula crna zastava s mrtvačkom glavom i porukom: "S verom u Boga, braćo Srbi, mi smo stigli".
- Njemački Budenstag prihvatio nacrt deklaracije o Jugoslaviji, u kojem se naglašava pravo jugoslavenskih naroda da sami odluče o budućem ustrojstvu zemlje.
- Talijanski ministar de Michelis izjavio novinarima u Berlinu da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Slovenije i Hrvatske bilo kršenje načela KESS-a.
- Ministri vanjskih poslova KESS-a u Berlinu donijeli posebnu "Izjavu o Jugoslaviji", u kojoj je "podrška demokratskom razvoju" stavljena ispred dijela teksta koji govori o podršci "jedinstvu i teritorijalnom integritetu", te pozivaju da se put iz sadašnje "teške i opasne situacije" pronađe "bez primjene sile".

1992.
- Američki državni sekretar James Baker predlaže bombardiranje Beograda, otkriva "New York Times".
- Hrvati umiru pod zaštitom UN, tvrdi vladin povjerenik za općinu Benkovac Duško Kuman, ogorčen nedjelotvornošću UNPROFOR-a.
- Podnesene prijave protiv 76 osoba koje su na dubrovačkom području surađivale s neprijateljem u ratu protiv Hrvatske.
- Stravična statistika rata u BiH: poginulo 7.200 ljudi, teško ranjeno 25.000 osoba, a više od 30.000 vodi se kao nestali, podaci su Republičkog kriznog štaba BiH za zdravstvo.
- Austrija povukla svog ambasadora iz Beograda.
- "SRJ" isključena iz GATT-a (Ugovor o carinskim tarifama i trgovini).

1993.
- Na okupiranom hrvatskom području, u tzv. krajini, počelo "izjašnjavanje" tamošnjeg pučanstva o odcjepljenju od Republike Hrvatske.
- Muslimanska Armija BiH i dalje nastavlja paliti hrvatska sela u srednjoj Bosni.
- Srpski neprijatelj iz zadarskog zaleđa ponovo napao Zadar i Biograd.
- Lord Owen zahtijeva stvaranje novih mirovnih snaga UN, zapovijedanje iz New Yorka i proširenje Vijeća sigurnosti.
- Vijeće sigurnosti UN osnovalo radnu skupinu kako bi se proučile mogućnosti UN osnovalo radnu skupinu kako bi se proučile mogućnosti da se pomogne onim zemljama koje trpe zbog embarga UN protiv Srbije.

1995.
- Predsjednik Tuđman susreo se s Hrvatima zapadne Australije u Perthu, tom prigodom istaknuo im da je hrvatska država uspostavljena zahvaljujući ujedinjenju domovinske i iseljene Hrvatske te pomirenju onih koji su u II. svjetskom ratu stajali na suprotnim stranama.
- Majke, supruge i očevi nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila započeli štrajk glađu na Markovom trgu pred hrvatskim Saborom, kako bi probudili savjest zaspalog svijeta koji bi trebao pritisnuti Srbiju da se sazna istina o sudbini svih nasilno odvedenih ljudi u svesrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.
- Na livanjsko-grahovskom bojištu HVO bilježi nove uspjehe.

1996.
- Predsjednik Tuđman na čelu hrvatskog izaslanstva u dvodnevnom državnom posjetu Turskoj.
- Zamjenik Carla Bildta, Michael Steiner optužio bosanske vlasti da ne čine ništa kako bi se spriječila pljačka i nasilje nad Srbima koji su ostali živjeti u sarajevskim predgrađima. Steiner ističe kako se u Sarajevu upravo provodi strategija etničkog inženjeringa, kojeg će epilog biti uspostava monoetničkog društva.

Dogodilo se 20. lipnja

1990.
- Novo službeno ime Hrvatske je Republika Hrvatska, povijesni hrvatski grb postaje sastavni dio hrvatske trobojnice, a Izvršno vijeće Sabora zvat će se vlada, objavljeno u Priopćenju Predsjedništva SR Hrvatske.

1991.
- U Kninu zatvoreno sedam hrvatskih redarstvenika, zbog, kako je izjavio Milan Martić, "špijunske djelatnosti i rušenja legalnih organa krajine".
- Savezno vijeće Skupštine SFRJ uputilo je zahtjev Predsjedništvu SFRJ da izabere, proglasi i objavi izbor predsjednika i potpredsjednika na temelju Ustava i poslovničkog redoslijeda do 25. srpnja.

1992.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Zagrebu nobelovca prof. Roberta Hubera i zahvalio mu što je više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade iz cijelog svijeta potpisalo apel za mir u Hrvatskoj.
- Posljednji europski barbari 20. stoljeće, srpsko-crnogorska vojska fosfornim granatama gađala jedinstveni spomenik svjetske kulture - dubrovački Stradun.
- Donedavni šef KOS-a (kontraobavještajne službe bivše JNA) u beogradskom tjedniku NIN priznao da je planirao rušenje demokratski izabrane civilne vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji.
- UNPROFOR počeo preuzimati odgovornost za sektor "Zapad".
- Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu pretrpjela štetu od blizu 200 miljuna dolara, a još toliko su uspjeli spasiti hrabri vatrogasci.
- Iz prijedorskog mjesta Kozarac u Bosanski Brod stiglo 900 izmučenih logoraša Muslimana, koje su Srbi držali u logorima.
- Boutros Ghali predlaže osnivanje stalnih vojnih snaga Vijeća sigurnosti UN.
- U Bosni i Hercegovini proglašeno ratno stanje, javio Radio BiH.

1993.
- Šibenik srpski neprijatelj gađao raketnim sustavom "oganj".
- Unatoč primirju, ne prestaju napadi muslimanske vojske u srednjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini.

1994.
- Slovenski parlament ratificirao pet ugovora i sporazuma s Hrvatskom (ugovor o morskom ribolovu, međusobnom izvršavanju sudskih rješenja u kaznenim postupcima, o pravnoj pomoći i civilnim i kaznenim postupcima, sporazuma o zapošljavanju i trgovinsko-gospodarskim odnosima te suradnji.
- Procjenjujući odnose Knina i Zagreba, srbijanski mediji zamjeraju ambasadoru SAD-a P.Galbraithu što je ustvrdio da je "tzv. krajina sastavni dio Hrvatske".

1995.
- Predsjednik Tuđman sastao se u Canberri s australskim premijerom Paulom Keatingom, obostrano istaknuto da su australski Hrvati most zajedništva između dviju država.
- Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio kazne Martiću, Babiću i drugim kninskim vlastodršcima.
- Vojni zrakoplov pobunjenih Srba srušio se u nedjelju, 18. lipnja na aerodromu u Udbini, a oba pilota poginula, javlja beogradska BETA.
- HVO i Armija BiH uspješno surađuju u slamanju obruča oko Sarajeva, izjavio predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak prilikom sastanka generala obiju vojski u šumama iznad opkoljenog grada.
- Snage UN-a u Bosni definitivno su poražene - Ghali priznao slom, kazavši da "napori na očuvanju mira u Bosni nisu uspjeli".

1996.
- Danas istekao rok za demilitarizaciju hrvatskog Podunavlja, koju je 20. svibnja u Belom Manastiru objavio prijelazni upravitelj Klein. Izaslanik predsjednika Republike general bojnik Slavko Barić u povodu toga izjavio da je "raspušteno 90 posto vojnih i paravojnih srpskih postrojbi, te predano 90 posto teškog oružja".
- SAD protiv Boutrosa Ghalija: Washington proglasio mogući reizbor glavnog tajnika UN "neprihvatljivim".
- Potpisan dogovor o crtama međuetničkog razgraničenja u BiH između sve tri strane.

Post je objavljen 25.10.2006. u 15:59 sati.