Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

1. LIPNJA-- 10. LIPNJA

Dogodilo se 1. lipnja

1990.
- Na zajedničkoj sjednici starog i novog Izvršog vijeća Sabora Hrvatske obavljena primopredaja vlasti, čime je nova vlada s predsjednikom Stipom Mesićom preuzela svoje dužnosti.

1991.
- U Srijemskim Čakovcima nedaleko Vukovara intervenirala JNA zbog oružanog sukoba među mještanima, sada u mjestu 17 tenkova, četiri oklopna transportera i dva sanitetska vozila JNA.
- Na Gradskom groblju u Prištini pokopana 97. žrtva srbijanskog terora, Albanac muslimanske nacionalnosti Fehmi Adami, koji je ubijen od srbijanske policije.
- Četnički vojvoda Vojislav Šešelj s mitinga u Bačkoj Palanci prijeti da će sa svojim četnicima udarati na srce Zagreba.
- Iz Trebinja čelnik Srpske demokratske stranke za BiH Radovan Karadžić pozvao Dubrovnik da se pridruži tzv. "Zajednici općina istočne i stare Hercegovine", svojevrsnom pandanu "krajini" u Republici Hrvatskoj.
- "Cjepanje Jugoslavije bilo bi anakronizam i Europska zajednica ne smije učiniti ništa čime bi to pomogla", izjavio predsjedavajući EZ Jacques Poos za "EZ-Magazin" iz Baden Badena, ali buduću Jugoslaviju vidi kao "savez država, koji nastaje na demokratski način".

1992.
- Hrvatska u Parizu, primljena u punopravno članstvo Organizacije UN za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).
- Predsjednik Tuđman predao diplomatske vjerodajnice novoimenovanom ambasadoru Republike Hrvatske pri UN dr. Zvonimiru Šeparoviću.
- Hrvatska ne pristaje biti europska ili civilizacijska provincija, rekao predsjednik Tuđman na tradicionalnim Danima Sveučilišta u Zagrebu.
- Dosad u Republici Hrvatskoj za ratne zločine prijavljeno ukupno 616 osoba.
- Već četiri dana traje barbarsko razaranje Dubrovnika. Četnici ponovno uništavaju spomenike kulture neprocjenjive vrijednosti.
- Posljednjih sedam dana Slavonski Brod nemilosrdno se razara iz četničkih uporišta u Bosni.
- U Bosni i Hercegovini, kako javlja Radio BiH, po službenim vladinim podacima, registrirano 1.200.000 izbjeglica.
- Brojni ultimatumi i pozivi na lojalnost, organizirani medijski linč, ubojstva, progon, uhićenja i odvođenje civila u koncentracijske logore upućuju da Srbi na prostoru općine Prijedor provode genocid nad tamošnjim Hrvatima i Muslimanima.
- Zrakoplov JAT-a iz smjera Beograda sletio na atenski aerodrom, unatoč embargu Vijeća sigurnosti UN protiv Jugoslavije.
- Bivši njemački ministar inozemnih poslova Hans-Dietrich Genscher zatražio da srpskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću sudi Međunarodni sud pravde u Haagu.

1993.
- Poslije nekoliko dana relativnog zatišja na mostarskim se ulicama opet puca, usprkos međugorskom sporazuma o nenapadanju, Muslimanima nije do primirja.
- Goražde pod vatrom srpskih granata, mnoštvo mrtvih i ranjenih, a promatrači UN još ne stižu.
- U povodu najnovijih događaja i alarmantnih izvješća iz Sarajeva o maltretiranju Hrvata, predsjednik HZ Herceg-Bosna Mate Boban uputio pismo Aliji Izetbegoviću i zamolio ga da pokuša zaustaviti muslimansko bezumlje.
- Nizozemska se priprema za prvo suđenje ratnim zločincima u bivšoj Jugoslaviji.
- Lojze Peterle, ministar vanjskih poslova Slovenije, naglasio kako s hrvatske strane ima dovoljno dobre volje da se sa Slovenijom riješe svi problemi, a naročito oni oko granica.
- Skupština u Beogradu smijenila Dobricu Ćosiša, predsjednika "SRJ", jer duhovni otac projekta "velike Srbije" više nije dovoljno radikalan.

1994.
- Snage bosanskih Srba topovima napale Bugojno, te Turbe i Travnik.
- Srpski snajperisti u Goraždu ranili tri osobe, od kojih dva četverogodišnja dječaka blizanaca, izvijestio reporter Sarajevskog radija.
- Na pitanje novinara "Vjesnika", kako bi benkovački Srbi dočekali Hrvatsku vojsku, srpski prebjeg Ilija Rnjak rekao da bi stariji stanovnici reagirali raširenih ruku, a da bi joj se mlađi suprotstavili ili bi pobjegli.
- Izjava Alije Izetbegovića da će mirovni sporazum s Hrvatima u Bosni "postati samo dio dugotrajne borbe protiv Srba" naišla na neobično jaku osudu u ruskoj političkoj javnosti.
- Hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić u Press centru 11. ministarske konferencije nesvrstanih u Kairu, među ostalim, izjavio kako "neće biti ciprizacije Hrvatske".

1995.
- Otpočeo sveopći napad na zaštićenu zonu UN-a Goražde, a Srbi napadaju i Srebrenicu i Žepu, također zaštićene zone UN-a.
- Bosanski Srbi, nakon ubojstva ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ljubijankića i njegovih suradnika, ne daju njihova mrtva tijela, a uništivši sve tragove raketiranja helikoptera izražavaju "iznenađenje" što Vlada BiH to od njih traži.

1996.
- Počinje novi krug rasprava o sukcesiji imovine bivše SFRJ: u vrijeme raspada bivše države, vojna oprema i objekti, devizne rezerve, potraživanja i nekretnine u inozemstvu vrijedili više od 80 milijardi dolara.


Dogodilo se 2. lipnja

1990.
Savez socijalista Hrvatske - bivši SSRNH - postao na osnivačkom kongresu u Zagrebu Socijalistička stranka Hrvatske, a za predsjednika izabran Željko Mažar.

1991.
- Cestovnom hajdučijom, koja je inaugurirana na prilazima Kninu 17. kolovoza prošle godine u vrijeme pune turističke sezone, ugrožena egzistencija više od 120.000 ljudi koji žive isključivo od turizma.
- Pokret za Jugoslaviju (srbijanski novokomunisti) sa svoje godišnje konferencije u Beogradu zahtijevao da se američki ambasador Warren Zimmermann protjera iz Jugoslavije.

1992.
- Beograd financira rat zlatnim rezervama bivše Jugoslavije, priopćili agenciji Reuter izvori bliski tržištu zlata.
- Američki tjednik "Time" nazvao Miloševića "krvnikom Balkana".
- Panama priznala Hrvatsku.
- Srbijanski ministar vanjskih poslova Vladislav Jovanović, prema njemačkom listu "Die Welt", prijetio američkom državnom tajniku Jamesu Bakeru srpskom terorističkom tajnom organizacijom "Crna ruka".
- Pola milijuna stanovnika Sarajeva suočeno s općom gladi.

1993.
- Četnički napadi na položaje Hrvatske vojske na zadarskom području ne prestaju.
- Kohl i Mitterand potvrdili svoju potporu Vance-Owenovu planu za uspostavu mira u BiH, a planirano stvaranje zaštićenih zona za zaštitu civila "samo prvi korak za provedbu tog plana".
- Američki mediji ne daju previše pažnje rušenju predsjednika Jugoslavije, Dobrice Ćosića, napominjujući da se tako što i očekivalo s obzirom da je on "svoju ulogu odigrao".

1994.
- Washingtonski sporazum je objektivno u interesu i hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH, izjavio Krešimir Zubak i dodao kako smatra da i sa Srbima treba pokušati pregovarati, a ako oni to ne žele, onda imamo legitimno pravo da oružjem zaštitimo svoje interese.
- U Mostaru ispraćeni posmrtni ostaci 11 Hrvata ubijenih 9. rujna prošle godine u Grabovici nedaleko Mostara od strane muslimanske vojske, koja je toga dana ubila 33 civila, a za 22 ubijena još uvijek se ništa ne zna.

1995.
- Francuski predsjednik Jacques Chirac optužio svoje vojne zapovjednike u BiH za "kukavičluk".
- Glavni zapovjednik francuskih oružanih snaga admiral Jacques Lanxada usporedio ponašanje Karadžića s ponašanjem iračkog predsjednika Sadama Huseina, a vojsku bosanskih Srba nazvao teroristima.
- Karadžić pozorio "kako bi svaka oružana akcija poduzeta za oslobađanje talaca bila katastrofalna pogreška koja bi mogla dovesti do pokolja".
- Ministar vanjskih poslova "SRJ" Vladislav Jovanović izjavio je za njemački "Der Spiegel" da će Beograd pomoći bosanskim Srbima bude li strana intervencija "zbrisala ili protjerala veliki broj Srba".
- Hrvatska se oprostila od velikog športaša, rodoljuba i diplomate, košarkaške legende Krešimira Ćosića.

1996.
- U Ženevi počeli razgovori o daljnjoj provedbi Daytonskog sporazuma, prvenstveno o stvaranju uvjeta za raspisivanje izbora u BiH. Predsjednik Tuđman sastao se s Christopherom.
- Samozvana potpredsjednica srpskog entiteta u BiH Biljana Plavšić trebala bi naslijediti Radovana Karadžića i bila bi priznata od međunarodne zajednice kao vršitelj dužnosti predsjednika RS i partner za pregovore, rekao u Ženevi Carl Bildt.


Dogodilo se 3. lipnja

1991.
- U dijelovima Hrvatske ne prestaju diverzije i eksplozije: na cesti Ilok - Šid na teritoriju Republike Hrvatske specijalna policija iz Srbije uhitila četiri osobr; srušen most na Vuki; Martićevci nasumce pucaju po hrvatskim selima...
- U Vojnom sudu u Zagrebu počelo suđenje vojniku JNA Ivanu Medvedoviću, jer je "iznosio neistinite tvrdnje" da jedinica JNA u kojoj je bio i on "priprema klanje i ubijanje pripadnika MUP-a Republike Hrvatske u okolici Vrhovina i Plitvica" te da "JNA ima razrađen plan napada na pripadnike MUP-a i narod".

1992.
- Skupština Zapadnoeuropske unije (WEU) poziva zemlje članice da razmotre oružanu kontrolu embarga tzv. SFRJ.
- Srpsko-Crnogorska vojska već šesti dan uzastopce topništvom razara Dubrovnik.
- "Ustaška žrtva" iz svibnja 1990. Miroslav Mlinar, poznati "samokoljač" iz Benkovca, koji je za potrebe srpske politike iskorišten za srpsku pobunu na tlu Hrvatske, optužen u Zadru da je sudjelovao u četničkom masakru nad civilima u selu Škabrnja.
- S naftnih izvora u Đeletovcima, pod kontrolom UNPROFOR-a, četnici kradu naftu, zamijetili izviđači Hrvatske vojske.
- Italija protjerala YU ambasadora Dušana Štrpca.
- Rumunjska odgađa proglašenje sankcija protiv tzv. Jugoslavije.

1993.
- Mate Granić, novi ministar vanjskih poslova Hrvatske, na prvoj konferenciji za novinare o UNPROFOR-u u Zagrebu: "Hrvatska je postavila jasne zahtjeve i pristati će na produženje mandata samo ako on bude jamčio provedbu Vance-Owenova plana i rezolucija Vijeća sigurnosti UN".
- Više od dvjesto djece ubijeno u ratu u Hrvatskoj, pet puta više djevojčica i dječaka ostalo invalidima, a više od milijun najmlađih ne stanuje u svojim kućama.
- Nakon napada na konvoj kod Maglaja u kojemu su ubijena dva Danca, UNPROFOR optužuje Srbe, te naglašavaju da je "riječ o hotimičnom napadu".
- Svrgnuti predsjednik "SRJ" Ćosić optužuje Milošević za "despotsku samovolju i klasičan staljinistički čin".
- Četnici dalekometnim topovima gađali samo središte Biograda.
- Iz okupiranog dijela Bosne četnici topovima tukli po Bošnjacima i Županji.

1994.
- Komisija UN za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije zaključila u svom završnom izvješću da su "praksa etničkog čišćenja" i sustavnog silovanja, primjenjivani protiv muslimanske populacije u BiH, rezultat planirane politike bosanskih Srba.
- Iran je u BiH poslao 400 pasadarana, koji bi, navodno, trebali organizirati terorističke skupine, javio France presse, pozivajući se na dužnosnike američkih službi.

1995.
- U Domovinskom ratu, do 23. svibnja ove godine, poginulo 8.928 osoba, prisilno odvedeno, zatočeno i nestalo 2.853, a ranjeno 26.971 osoba, predočio Ured za žrtve rata hrvatske Vlade.
- Srpsko ujedinjenje područja pod okupacijom u Hrvatskoj i BiH bilo bi velika prijetnja miru, iznijeli stajalište EU ministru Graniću u Zagrebu veleposlanici Francuske, Njemačke i Španjolske.

1996.
- "SRJ" bi ponovno mogle biti nametnute sankcije, ako srbijanski predsjednik Milošević ne osigura Karadžićevo i Mladićevo uklanjanje s vlasti, rekao u Ženevi američki državni tajnik Warren Christopher.


Dogodilo se 4. lipnja

1991.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Banskim dvorima ambasadora Australije u SFRJ Francisa Milnea, te mu najavio, ako ne dođe do naglog pozitivnog obrata u stajalištima Srbije, osamostaljenje Hrvatske i Slovenije.
- U Kninu počelo prikupljanje potpisa za povratak u zemlju ratnog zločinca i četničkog vojvode Momčila Đujića.
- Četnički teroristi oteli petoricu Vinkovčana, među njima i poznatog proizvođača kulena Stanka Bošnjaka, te s otetim osobnim automobilom i hladnjačom odvezli ih u Mirkovce.
- Nastavlja se otimačina hrvatskih poduzeća u Srbiji.

1992.
- SAD pozvale NATO da pomorskom blokadom podupre sankcije protiv Beograda.
- U Tordincima kod Vinkovaca, nedaleko od katoličke crkve, pripadnici ruskog bataljuna UNPROFOR-a pronašli masovnu grobnicu sa 208 leševa ubijenih Hrvata, koji su tu bačeni zajedno s uginulim životinjama.
- U posjetu Hrvatskoj rabin dr. Bernard Cohen, direktor organizacije "Life Plus Clergy Network" iz Los Angelesa.
- Proturječno Ghalijevo izvješće na neformalnim konzultacijama pred Vijećem sigurnosti UN u izravnoj opreci s mišljenjem većine članova Vijeća.
- U Beogradu diplomati, novinari i stranci doživljavaju razne neugodnosti, a prijeti im se i smrću.
- Mauretanija priznala Hrvatsku.

1993.
- U pismu što ga je predsjednik Tuđman poslao glavnom tajniku UN-a Ghaliju, među ostalim stoji: "Agresivna se politika Beograda i kolovođa srpske pobune u Hrvatskoj pojačava, što se očituje potpunim neprihvaćanjem i odbijanjem svih relevantnih rezolucija UN-a te međunarodnog pravnog poretka, a s ciljem da se od dviju suverenih članica UN-a, Republike hrvatske i Republike BiH, odcijepe dijelovi teritorija".
- Četnici raketirali Tribunj.
- Zadarsko-Biogradsko područje pod silovitim napadima četnika.
- Muslimani granatirali autobus pun civila na kontrolnoj točki u blizini Viteza - tom prigodom više civila smrtno stradalo.
- Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo Rezoluciju 836 o obrani šest "zaštićenih zona" u BiH i odobrilo novu operaciju UN u BiH, kako bi se te zone efikasno i zaštitile.
- Komesar Europske zajednice Van den Broek izjasnio se za vojnu intervenciju Zapada u BiH.
- Karadžić optužio međunarodnog posrednika lorda Owena da je pristran i da mu Srbi više ne vjeruju.
- Prema izjavama srbijanskih političara, Srbijom upravljaju ustaše, špijuni, izdajnici i kriminalci.

1994.
- U odvojenim razgovorima u francuskoj misiji u Ženevi, kontaktna skupina predočila izaslanstvima Federacije BiH i bosanskih Srba svoja viđenja unutarnjeg razgraničenja Federacije i srpske jedinice, te osnovna načela ustavnog aranžmana složene države BiH.
- Bosni je uvijek odgovarala konfederacija s Hrvatskom, izjavio u intervjuu za "Večernji list" dr. Ejup Ganić, potpredsjednik Federacije BiH.
- Kako je obznanio "The Financial Times", oko Prijedora je ubijeno ili protjerano 50.000 ljudi.
- U Vili Dalmacija u Splitu održan zatvoreni sastanak dr. Mate Granića, ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i američkog senatora Roberta Dolea, a, kako je naglašeno, vođeni su razgovori o pitanju reintegracije UNPA-područja.
- Službena Moskva ogradila se od književne nagrade ratnom zločincu Radovanu Kradžiću, kojeg ruska oporba smatra pjesnikom i humanistom.

1996.
- Srpska politika etničkog čišćenja Banja Luke i cijele BiH sustavno se provodi već sedam desetljeća.
- HVO napreduje prema cesti Glamoč-Grahovo.
- Bivši švedski premijer Carl Bildt zasad jedini kandidat za nasljednika lorda Owena, koji je dao ostavku na položaj supredsjedatelja u Međunarodnoj konferenciji za bivšu Jugoslaviju.
- Osnutak "Snaga za brzo djelovanje" ugrožava dosadašnje metode UN-a u bivšoj Jugoslaviji, smatra Pariz, jer vojni zapovjednici na terenu neće više morati čekati dozvolu iz New Yorka, već će moći djelovati autonomno.
- Vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić zabranio oslobađanje talaca (još 257 zatočenih) "plavih kaciga" sve dok Srbi ne dobiju jasna jamstva o prestanku zračnih udara na njihove položaje u Bosni.
- Amerika neće moći još dugo ostati po strani kad je u pitanju rat u BiH, piše "The Times".

1996.
- U Kotoru, u biskupskom dvoru, ubijen umirovljeni kotorski biskup monsignor Ivo Gugić. Prema priopćenju apostolske nuncijature u Beogradu, radi se o grabežnom umorstvu.


Dogodilo se 5. lipnja

1990.
- Američki ambasador Warren Zimmermann posjetio predsjednika Izvršnog vijeća Hrvatske Stjepana Mesića, koji je tom prigodom izjavio da hrvatska Vlada podržava Markovićev privredni program, osim onih njegovih dijelova koji zadiru u politički ili ekonomski suverenitet Hrvatske.
- Očekujemo da se do kraja ove godine obaviti višestranački parlamentarni izbori u svim republikama i na razini federacije, a ukidaju se pravne osnove za postojanje tzv. političkih zatvorenika, izjavio jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar na Konferenciji KESS-a u Kopenhagenu.

1991.
- U izjavi za "Glas Amerike" hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman naglasio da je sarajevski, šesti po redu, susret republičkih predsjednika završni sastanak " je li moguć sporazum o preobrazbi jugoslavenske zajednice u savez suverenih republika, ili, ako nije, razlaz".
- Kontraobavještajna služba JNA /KOS/ u Splitu uhitila četvoricu Splićana sudionika demonstracija pred zgradom Komande Vojnopomorske oblasti 5. svibnja.

1992.
- NATO suglasan da podupire mirovne operacije KESS i izvan zone svojih članica, jasna je poruka Beogradu da je Sjevernoatlantski savez odlučan osigurati provedbu embarga protiv Srbije i Crne Gore.
- Dubrovčani već osmi dan zaredom u skloništu.
- Slano, mjesto nedaleko od Dubrovnika, potpuno je uništeno, opljačkano i potom temeljito spaljeno fosforom, potvrdio užasnut prizorom i šef kanadske misije Sam Hanson.
- Zapovjednik UNPROFOR-a u sektoru "Istok" Rus Aleksandar Hromčenkov obećao u Vinkovcima da će ubuduće naftu u Đeletovcima čuvati vojnici UN.
- U Sarajevu počelo iseljavanje zloglasne vojarne "Maršal Tito".

1993.
- Nakon nove rezolucije UN o BiH ostaje problem kako ju provesti u praksu i tko će dati dodatne snage, te tko će ih i kako prebaciti u Bosnu.
- Od početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji, Beograd napustilo više od tri četvrtine katolika - bilo ih je oko 35.000 a ostalo 8.000, kazao beogradski nadbiskup Franc Perko.

1994.
- Da bi se nastavili pregovori u Ženevi o prekidu neprijateljstava u BiH, delegacija Federacije postavila uvjet da se svi naoružani pripadnici srpskih snaga povuku iz trikilometarske zone isključenja oko Goražda.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu supresjedatelje Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Owena i Stoltenberga.
- Svijetneće priznati nikakvo ujedinjenje srpskih paradržava, jer poštuje teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, priopćili hrvatskom ministru vanjskih poslova dr. Graniću veleposlanici Francuske, Španjolske i Njemačke u ime Europske unije.
- Četnici granatirali Livno i Mostar.
- Američki državni tajnik Christopher izjavio da su bosanski Srbi učinili "stratešku pogrešku" uzimajući za taoce "plave kacige".

1996.
- Predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine učinjene na tlu bivše Jugoslavije Antonio Cassese, nakon Zagreba, nastavlja razgovore u Beogradu i Sarajevu kako bi se "izravno potvrdio stupanj suradnje s ICTY-em svih strana u provedbi Daytona".


Dogodilo se 6. lipnja

1990.
- Primajući američkg ambasadora Warrena Zimmermanna u Banskim dvorima, predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman istaknuo dalekosežno značenje demokratskih promjena u Hrvatskoj.
- U saboru Hrvatske obavljena službena primopredaja - između starog i novog predsjedništva Sabora a novi predsjednik dr. Žarko Domljan zahvalio bivšem predsjedniku dr. Anđelku Runjiću, ističući da pri preuzimanju funkcija nije bilo nikakvih problema.
- Nova višestranačka Skupština općine Knin iznijela je inicijativu za osnivanje nove regionalne zajednice na području općina Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac, Donji Lapac i Titova Korenica.
- Jugoslavenska samostalna demokratska stranka, prema priopćenju njenog glavnog odbora koje je potpisao Mile Dakić, podržala odluku Općinskog komiteta SKH Petrinja o istupanju iz SDP-a Hrvatske i formiranju saveza demokratske ljevice, javlja Tanjug.

1991.
- U Sarajevu održan šesti sastanak predsjednika republika, među ostalim odlučeno da se kriza izazvana neimenovanjem predsjednika Predsjedništva SFRJ što hitnije riješi u skladu s Ustavom i Poslovnikom, te da se održi poseban sastanak predsjednika Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, zbog loših međunacionalnih odnosa u tim republikama.
- Vojni sud u Zagrebu osudio časnika JNA Ivana Medvedovića na godinu i pol zatvora "zbog iznošenja vijesti i tvrdnji za koje je znao da su lažne.".
- State Department pismeno obavijestio Savezni sekretarijat za vanjske poslove da su zahtjevi za dozvolu komercijalne prodaje oružja vlastima jugoslavenskih republika odbijeni i da će biti i ubuduće odbijani.

1992.
- Vijeće sigurnosti priprema rezoluciju o slanju mirovnih snaga u BiH. Predloženo slanje dva bataljuna od 1,200 vojnika iz sastava NATO.
- Dva pripadnika UNPROFOR-a ranjena između Peruče i Vrlike kad je njihova patrola naletjela na četničku minu.
- Vojno tužiteljstvo Bjelovar podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv 805 osoba s područja Grubišnog Polja, zbog oružane pobune protiv Hrvatske.
- Slovenija uputila memorandum Badinterovoj komisiji u kojem se protivi da SR Jugoslavija bude nasljednik SFRJ.
- Beograd napustilo 38 ambasadora, nakon prihvaćanja sankcija UN protiv tzv. Jugoslavije.

1993.
- U sjeni hrvatsko-muslimanskog sukoba u Hercegovini i središnjoj Bosni protječe srpska ofenziva na Goražde.
- Austrijski ministar vansjkih poslova Alois Mock kritizirao najnoviju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN o uspostavi sigurnosnih zona u BiH, usporedivši te zone s "indijanskim rezervatima".
- Poput požara proširila se američkim medijima krilatica "Clintonove groblje", kojoj je izvor bosanski radio koji kaže da su preživjeli iz Goražda optužili Washington i Zapad za popuštanje srpskom agresoru, te da je kao rezultat toga Goražde danas "Clintonovo groblje".
-U napadu Armije BiH na Novi Travnik ubijeno je 30 Hrvata.
Prema provjerenim informacijama pripadnici Armije BiH su 3. lipnja na lokalitetu Slimena (općina Travnik) ubili 6, a u selu Šušanj (općina Zenica) 17 tamošnjih mještana, Hrvata.

1994.
- U Ženevi započeli pregovori o prekidu neprijateljstva u BiH, izaslanstvo Federacije BiH sastavilo prijedlog kojega je bit u tome da se ne dopusti zamrzavanje postojećeg stanja i da se primirje veže uz napredak u pregovorima o političkom rješenju.
- Analizirajući odnose Hrvatske i Izraela, dr. Igor Primorac, profesor na Sveučilištu u Jeruzalemu, smatra da su oni na niskom nivou zbog predrasuda i jakog srpskog lobija u Izraelu.

1995.
- Poput kule od pijeska ruši se Martićeva "najzapadnija srpska država" pod naletom hrvatskih oružanih snaga.
- Postrojbe HVO-a ostvarile nove pobjede na Dinari, uz osvojene nove strateške položaje, oslobođen i Crni Lug, udaljen 30-tak kilometara od Knina.
- Na oraškom bojištu i dalje traje srpska ofenziva, a stigla i pomoć iz Srbije, pančevački i niški specijalci.
- Pobunjeni hrvatski Srbi morat će dva puta promisliti o svojoj prijetnji bombardiranjem hrvatskih gradova na jadranskoj obali, jer je njihov "glavni grad" na dohvatu hrvatskog topništva, izjavio za Reuter vojni promatrač UN-a u Kninu.
- Milošević i Karadžić prekinuli su kontakt. To je čista istina - izjavio hamburškom tjedniku "Spiegel" ministar vajskih poslova SRJ Vladislav Jovanović.
- Lord Owen, koji ovog mjeseca odlazi s mjesta supredsjedatelja Međunarodne konferencije o bivšoj Yugoslaviji, pohvalio Miloševića kao mirotvorca, a srbijanski predsjednik zahvalio lordu na "ozbiljnoj i iskrenoj ulozi".
- Američki predsjednik Clinton, u emisiji CNN-a, izjavio da su interesi SAD-a u BiH da se rat ne proširi izvan granice te države, ublaže ljudske patnje i smanje stradanja, te pomogne diplomatski put do mira.

1996.
- Posljednjeg dana bečkih pregovora Hrvatske, BiH i "SRJ" o razoružavanju načelno prihvaćen sporazum. Redukcija oružja trebala bi se završiti za 16 mjeseci, počevši od 1. srpnja o.g.
- Europski parlament prihvatio Rezoluciju o neprimanju Hrvatske u Vijeće Europe.
- TV BBC prikazala novi nastavak dokumentarne serije "Smrt Jugoslavije".


Dogodilo se 7. lipnja.

1991.
- Potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Vladimir Šeks najavio u Osijeku da će od polovice lipnja Sabor neprekidno zasjedati, a zasjedanje će trajati dok se ne riješi daljnji status Hrvatske.
- Oko 2.000 stanovnika Kručeva već više od dva mjeseca opkoljeno od strane Martićevih odmetnika.
- Predstavnici Odbora za zaštitu ljudskih prava Hrvatskog sabora boravili na kninskom i skradinskom području te utvrdili da Srbima prava nisu ugrožena, ako jesu, onda su to Hrvatima na tim područjima.
- U kombinatu "Borovo" teroristima koji su sudjelovali u krvavim sukobima u Borovu Selu pojedini rukovodioci daju neplaćeni dopust kako bi opravdali njihov boravak na barikadama i osujetili otkaze.
- Unatoč zaključcima Predsjedništva SFRJ, zločinci poput Vojislava Šešelja, Milana Martića, Milana Babića, Sime Dubajića i dalje slobodno haraju Hrvatskom.
- Bivši policajci i umirovljeni oficiri JNA, uz uvozne teroriste, a tu je i JNA "generalno", glavni organizatori pobune i dobave oružja u Lici, kaže zapovijednik Policijske uprave Gospića Josip Bulog.

1992.
- Dubrovčani proveli i deseti dan zaredom u skloništima.
- Mostar u posljednja dva dana doživio najjače četničke napade od početka rata.
- Sarajevo napadnuto s okolnih brda iz svog topničkog oružja, tako da su mnogi dijelovi grada u plamenu.

1993.
- Unatoč svim dogovorima u Hercegovini i srednjoj Bosni između Hrvata i Muslimana mira nema, najteže stanje u Mostaru.
- Prema pouzdanim informacijama Odjela za informiranje HZ Herceg-Bosne, general Sefer Halilović i general-potpukovnik Ratko Mladić, zapovjednici muslimanskih i srpskih snaga u BiH, dogovorili su zajedničku akciju protiv Hrvata u Travniku, Lašvanskoj dolini i na području oko rijeke Neretve.
- U napadima srpskog topništva na Goražde poginulo najmanje šest osoba.
- U Bonnskim diplomatskim krugovima smatraju da više nije moguće spasiti bosansku državu te da samo podjela BiH može dovesti do eventualnog mira na Balkanu.
- Odluka odmetnutih Srba na privremeno okupiranom područjima Hrvatske da organiziraju referendum radi pripajanja "republici srpskoj" u BiH, u Francuskoj se tumači kao korak prema drugom ratu.
- Nedaleko njemačkog grada Ingolstata, na autocesti prema Münchenu, u prometnoj nesreći poginuo Dražen Petrović, najveći hrvatski košarkaš.
- Bosansko-hercegovačka vlada dala je pristanak na uspostavljanje "sigurnosnih zona", koje su proglasili Ujedinjeni narodi.

1994.
- Predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan došao u radni posjet Republici Hrvatskoj i tom se prilikom susreo sa dr. Franjom Tuđmanom, predsjednikom Republike Hrvatske, Nikicom Valentićem, hrvatskim premijerom, te s nadbiskupom zagrebačkim dr. Franjom Kuharićem.
- U organizaciji UNPROFOR-a u karlovačkom naselju Turanj održan novi krug razgovora predstavnika Središnje komisije za kontrolu primjene Zagrebačkog mirovnog sporazuma i predstavnika Srba s okupiranog područja, a kako je najavljeno, uskoro bi se trebalo pregovarati o gospodarskim problemima.
- Visoko povjereništvo UN za izbjeglice (UNHCR) savjetovalo izbjeglicama iz BiH da se ne vraćaju u svoju domovinu.
- Vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao na mitingu u Novim Banovcima prije četiri dana da sve Hrvate treba istjerati iz Srbije odnosno da u "Velikoj Srbiji nema mjesta za Hrvate", a vlast u Srbiji o tome šuti.

1995.
- Nakon što je HVO ovladao strateški vrlo značajnom planinom Šator, Glamoč je izoliran, a Grahovo u poluokruženju.
- Srbi ponovo napali "zaštićene zone" Bihać i Žepu.
- Bosanski Srbi oslobodili stotinjak "plavih kaciga", ali još je 148 pripadnika UN-a u njihovu zarobljeništvu, rekao u Parizu francuski ministar vanjskih poslova Herve Charette.

1996.
- Američko ratno zrakoplovstvo (USAF) objavilo zaključke istrage o uzrocima pada zrakoplova "boeing 737" pokraj Dubrovnika 3. travnja, u kojemu su poginuli američki ministar R. Brown, tridesetak američkih poslovnih ljudi i dvoje Hrvata: krivac pilot, ali i kriva procjena vojnih zapovjednika, jer su dopustili slijetanje u Dubrovnik.


Dogodilo se 8. lipnja

1990.
- Predsjedništvo SR Hrvatske zaključilo da se oružje Teritorijalne obrane, nedavno preneseno u skladišta JNA, što hitnije vrati u odgovarajuće osigurane prostorije Teritorijalne obrane.

1991.
- Ponovno pucnjava i barikade u istočnoj Slavoniji: oružane provokacije u općinama Osijek, Vukovar, Vinkovci...
- U Bosni i Hercegovini na djelu scenarij brisanja granica između Kninske i Bosanske krajine: 200 Martićevih specijalaca iz Knina upalo u BiH, te održalo smotru u TItovu Drvaru kako bi potvrdili ovaj scenarij.

1992.
- U Bosnu i Hercegovinu su otišli oni vojnici iz hrvatskih redova koji su bili dobrovoljci pristigli iz BiH u obranu Hrvatske, rekao na konferenciji za novinstvo u Zagrebu predsjednik Tuđman.
- U prometnoj nesreći u selu Medak u blizini Gračaca poginula tri francuska pripadnika UNPROFOR-a.
- U predjelu Brčkog Dizdaruši, od četničkog metka, poginuo engleski novinar Malcolm Scott.
- Rusija se i dalje protivi isključivanju tzv. SR Jugoslavije iz članstva KESS-a.
- Dosad najžešći napad srpske vojske na Sarajevo.
- Postrojbe HVO-a u nezadrživom prodoru na desnoj i lijevoj strani Neretve osvojile jako četničko uporište Tasovčiće.

1993.
- Hrvatsko izaslanstvo s predsjednikom dr. Tuđmanom na čelu završilo posjet NR Kini.
- Armija BiH pokrenula totalni napad na hrvatska sela travničke općine, pri čemu su počinili pogrom nad tamošnjim Hrvatima. Muslimanske postrojbe su tako u selu Maljine ubile 7, u selu Buščak 30, u selu Poljanice 7, u selu Brajkovići 7, u selu Krpeljići 7 i u selu Čukle 19 tamošnjih Hrvata. Sveukupno hrvatsko pučanstvo navedenih i njima susjednih sela je protjerano u pravcu Turbeta.
- Na molbu da spriječi masakr nad nedužnim hrvatskim pučanstvom, britanski bataljun UNPROFOR-a u Novoj Bili nije odgovorio, a na poziv da pomognu u izvlačenju ranjenika zapovjedništvo "plavih kaciga" odgovorilo da su im vozila prezauzeta.
- Četnici ponovno napali Zadar i Biograd.
- Ministri vanjskih poslova EZ-a raspravljali o ratu na prostorima bivše Jugoslavije i ustvrdili da je stanje u Travniku - zbog učestalih napadima muslimanskih postrojbi na hrvatsko pučanstvo - "vrlo žalosno".
- Nekoliko tisuća ljudi demonstriralo u Cetinju tražeći da se Crna Gora odvoji od "SRJ".
- Američki senator Carlo Levin predlaže predsjedniku Clintonu da povede angažman NATO-a na Balkanu.

1994.
- Na ženevskim pregovorima o BiH otpisan jednomjesečni prekid neprijateljstva, a u zajedničkoj izjavi obje strane se slažu da počevši od 10. lipnja pa sljedećih mjesec dana neće poduzimati nikakve ofenzivne akcije ili provokacije.
- Najnovije informacije iz okupiranog Iloka kažu kako okupatorske vlasti provode mobilizaciju uglavnom Hrvata i Slovaka, te ih šalju na brčansko bojište.
- Općinska tajništva Tuzle, Lukavca, Živinca i Banovića u zadnjih nekoliko dana unovačili nasilno oko 1.500 Hrvata u postrojbe Armije BiH.
- Glavno vodocrpilište u Kakmi, iz kojeg se prije rata napajao Biograd, četnici minirali, iako je Kakma u tzv. zovi razdvajanja pod nadzorom kanadskog bataljuna UNPROFOR-a.

1995.
- U Zagrebu održan prosvjedni skup majki, očeva i obitelji nestalih, zatočenih i nasilno odvedenih hrvatskih ljudi, koji je završio pred uredom vlade SRJ, tražeći da se kaže istina o sudbini tih ljudi.
- Američki pilot Scott F. O'Grady, čiji F-16 su Srbi srušili 2. lipnja raketom ispaljenom iz blizine Banja Luke, pronađen i spašen brzom akcijom američkih marinaca 35 kilometara južno od Bihaća.
- Odmetnuti hrvatski Srbipredali, uz posredovanje UN-a, Armiji BiH u Ličkom Petrovom Selu tijela poginulog ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ajanovića i njegovih pratilaca, koji su zatim pokopani u Bihaću.

1996.
- Po prihvaćenom sporazumu na bečkim pregovorima o razoružavanju odnos u teškom oružju između Federacije BiH i "Republike Srpske" bit će 2:1 u korist Federacije.


Dogodilo se 9. lipnja

1991.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović izjavio na Televiziji Sarajevo da je BiH izložena unutrašnjoj i vanjskoj agresiji, s kojom u ovom trenutku nije u stanju izaći na kraj.
- Vlada Bosne i Hercegovine priopćila da je jučerašnji upad nelegalnih oružanih snaga iz tzv. SAO krajine na teritorij BiH u Bosansko Grahovo i Titov Drvar atak na suverenitet BiH i besprimjerno kršenje ustavnog poretka te republike.

1992.
- Vijeće sigurnosti odlučilo poslati "plave kacige" u Sarajevo kako bi se aerodrom osposobio za prihvat humanitarne pomoći.
- U Zagrebu održan veliki međunarodni hitni sastanak o pomoći prognanicima i izbjeglicama.
- Ministar inozemnih poslova BiH Haris Silajdžić u dramatičnom apelu zatražio da NATO spasi Sarajevo.
- Nijemci zgranuti beskonačnim zločinima u BiH, a tisak poziva na "kuvajtsko rješenje" protiv Srbije.

1993.
- Ured predsjednika Republike Hrvatske prenio poruku dr. Tuđmana Aliji Izetbegoviću u kojoj odlučno zahtijeva da odmah zapovijedi svojim postrojbama da prekinu agresiju na hrvatsko pučanstvo u BiH.
- U napadima na Hrvate u Lašvanskoj dolini sudjeluje šest brigada Armije BiH. Ta muslimanska vojska je samo u travničkom selu Han Bila ubila 13 Hrvata.
- Nastavljena muslimanska ofenziva u srednjoj Bosni - više tisuće Hrvata nalazi se u zbjegovima - ubijeno najmanje 400 osoba, među kojima mnogo žena i djece.
- Britanski pripadnici UNPROFOR-a bili svjedoci hladnokrvnog ubijanja hrvatskih civila od strane muslimanskih snaga u srednjoj Bosni, javila agenicja Reuter pozivajući se na vojne izvore UN-a.
- Veliko krivično vijeće sisačkog Okružnog suda bivšem moćniku petrinjskog "Gavrilovića" Borislavu Mikeliću izreklo kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog krivičnih djela protiv čovječnosti, odnosno ratnih zločina.
- Vijeće sigurnosti UN izdalo priopćenje u kojem izražava duboku zabrinutost zbog odbijanja Srba s UNPA-područja u Hrvatskoj da sudjeluju u pregovorima koji su se 26. svibnja trebali održati u Zagrebu.
- Vanjsko-politički odbor američkog Predsjendičkog doma izjasnio se (24 glasa naprama 15) za ukidanje embarga UN na izvoz oružja Muslimanima u BiH.

1994.
- Hrvatski veleposlanik dr. Miomir Žužul uputio prosvjedna pisma predstavnicima UN-a lordu Owenu i Thorvaldu Stoltenbergu, te glavnom direktoru sjedišta UN-a u Ženevi Vladimiru Petrovskom zbog neuobičajenog tretmana koji su dužnosnici Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji i UN pružili Milanu Martiću prilikom njegova posjeta Ženevi.
- Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Lenid Kerestedžijanc za "Večernji list" izjavio da Moskva ne može odgovarati za Beograd te dodao da su glavna rješenja na relaciji Zagreb-Beograd-Knin.
- U okupiranom Iloku ubijeni Hrvati Marija Marko (62) i njezin sin Ivan Marko (33), a stariji sin Milan preživio zločin, a u UNPROFOR-u kažu da nisu mogli pomoći ovoj hrvatskoj obitelji.
- Američke novine upozoravaju na potpunu promjenu stajališta Bijele kuće te da predsjednik Bill Clinton sad podržava plan kojim će pola Bosne pripasti bosanskim Srbima.
- Kanadski premijer Jean Chretien izjavio u Sarajevu, nakon susreta s premijerom dr. Harisom Silajdžićem, da se protivi ukidanju embarga na oružje, što uporno traži bosanska vlada.

1995.
- Učinit ćemo sve da UNCRO provede svoj mandat, a ako samozvanci iz Knina budu sprječavali rješenje, Hrvatska će poduzeti sve što bude smatrala potrebnim za rješenje toga problema - rekao predsjednik Tuđman na konferenciji za novinare u Zagrebu.
- Za obranu slobodnog oraškog područja dr. Tuđman kazao da će ući u povijest po herojstvu.
- U apelu biskupa iz Hrvatske i BiH sa svog zasjedanja u Zagrebu upozoreno na stravično stanje u banjalučkoj biskupiji, gdje najnoviji višetjedni i najžešći progoni katolika kao da želi zadati smrtni udarac nazočnosti Katoličke crkve na tom području.
- Američki kongres jučer izglasovao velikom većinom (319:99) amandman o ukidanju embarga na naoružavanje snaga vlade BiH.
- Bivši švedski premijer Carl Bildt imenovan za Owenovog nasljednika.

1996.
- Hrvatska policija jučer uhitila u Splitu Zlatka Aleksovskog, za kojim je Međunarodni sud za ratne zločine izdao nalog za uhićenje.
- Mostarski upravitelj Casado najavio da će se mostarski izbori održati 30. lipnja o.g.
- Skupina srpskih intelektualaca traži obustavu postupka protiv Karadžića i Mladića u Haagu, a Karadžića smatraju "istinskim vođom svih Srba".


Dogodilo se 10. lipnja

1990.
- Osnovan Odbor Srpske demokratske stranke u Vukovaru.

1991.
- Istražni sudac Vojnog suda u Sarajevu Alaga Bajramović donio rješenje da se istraga protiv uhićenih Splićana vodi u Sarajevu, jer istra2ni sudac Vojnog suda u Splitu nije bio spreman preuzeti vođenje predmeta.
- U Pakracu pri rutinskoj kontroli prometa mučki ubijen hrvatski policajac Vlado Laučan.
- Bosnu i Hercegovinu brani samo 79 specijalaca, objašnjava predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović nemogućnost obrane te republike od unutarnje i vanjske agresije na nju.

1992.
- U susretu s misijom Svjetske banke u Zagrebu, ministar obnove Republike Hrvatske Slavko Degoricija priopćio da se ukupna ratna šteta u Hrvatskoj procjenjuje na oko 20 milijardi dolara, no ona nije i konačna.
- Srpski zrakoplovi zasuli položaje branitelja Sarajeva kazetnim bombama i bojnim otrovima, javlja Radio BiH.
- "Beograd je stvorio čudovište", izjavio zamjenik državnog sekretara SAD Lawrence Eagleburger u New Yorku.

1993.
- Zadar, u kojem već dva mjeseca traje opća opasnost, pretrpio još jedan žestok napad srpskog topništva.
- Učestali neprijateljski napadi duž šibensko-drniškog bojišta - Skradin ponovno na udaru četničkih topova.
- Vijeće sigurnosti prihvatilo već utanačen nacrt rezolucije kojom bi se od glavnog tajnika UN zatražilo da odredi načine mogućeg razmještaja promatrača na granicama BiH.
- Napadi Armije Bih na Hrvate srednje Bosne se nastavljaju, tako su Muslimani u Vitezu počinili monstruozan zločin - ubili su 8 hrvatske djece koja su igrala košarku.
- SAD najavile u Ateni da su spremne poslati kopnene snage u Makedoniju na raspolaganje UN.
- Zapadni vojni savez prihvatio zahtjev UN da pošalje svoje zrakoplovstvo zbog zaštite BiH - tako će sedamdesetak lovaca i bombardera poatrolirati nebom BiH.

1994.
- Stupio na snagu Ženevski dogovor predstavnika Federacije BiH i bosanskih Srba o suzdržavanju od ofenzivnih vojnih operacija ili drugih provokativnih aktivnosti u idućih mjesec dana.
- Prema mišljenju "jugoslavenske" ministrice za ljudska prava i prava manjina Margit Savović, Hrvate čeka zla i neizvjesna sudbina, jer Hrvata u "SRJ" ne postoji; po važećem zakonu oni nisu ni narod ni manjina.
- Ruski predsjednik Boris Jeljcin rekao kako Moskva i Washington imaju "različit pristup rješavanju bosanskog pitanja".

1995.
- Predsjednik Tuđman stigao vlakom, preko Okučana, u Vinkovce, te time ispunio obećanje dano Slavoncima.
- Nakon odluke Kongresa o jednostranom ukidanju embarga na oružje za vladu BiH, Bijela kuća najavila mogućnost ulaganja veta na taj zakon.
- Snage UNPROFOR-a dobile nalog da se strogo pridržavaju dosadašnjeg mandata tako dugo dok Vijeće sigurnosti ne odluči drugačije, što znači da će i dalje samo održavati mir i pokušavati stabilizirati stanje na terenu, što se nedvojbeno smatra novim ustupkom Karadžiću.
- "SRJ" ometa međunarodno nastojanje za osudu ratnih zločina i kršenje ljudskih prava na području bivše Yugoslavije, objavila u Washingtodnu Međunarodna helsinška federacija za prava čovjeka.
- Srbi s Pala oduševljeno prihvatili zarobljavanje "plavih kaciga", piše beogradski list "Telegraf".
- Nakon što je spašeni američki pilot O'Grady proglašen junakom, Britanci i Francuzi spominju da i oni imaju svoje junake u Bosni.

1996.
- Slovenija potpisala sporazum o pridruženom članstvu s Europskom unijom.

Post je objavljen 25.10.2006. u 15:58 sati.