Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

21. SVIBNJA-- 31. SVIBNJA

Dogodilo se 21. svibnja

1991.
U BENKOVCU osvanuli leci s popisom imena uglednih Benkovčana ( 34 Hrvata i sedam Srba ), koje će, kako piše na letku, "likvidirati srpski nacionalni otpor". U KNIN tzv. Martićevoj miliciji u posjet iz Beograda došao četnički vojvoda Vojislav Šešelj. KAPELICU rimokatoličke crkve Svetog Josipa na ulazu u Pakrac, vrijedan spomenik kulture iz 1865. godine, srušila podmetnuta eksplozija nepoznatog počinitelja. TERORISTI nedaleko Josipdola minirali dalekovod, zbog čega je bio u prekidu željeznički promet na relaciji Zagreb-Split.

1992.
NATO preuzima ulogu u mirovnim misijama izvan granica svojih zemalja članica. NA BEČKOM zasjedanju "Izbjegličkog samita" zaključeno da je u Hrvatskoj i BiH došlo do najvećeg egzodusa nakon 1945. godine. U HRVATSKOJ 505,833 prognanih i izbjeglih osoba. HRVATSKA vojska oslobodila Čepikuće iznad Slanog. PRIHVAĆANJEM uredbe sa zakonskom snagom Predsjedništvo BiH ozakonilo stvaranje oružanih snaga BiH.

1993.
SPORAZUM o prekidu vatre i svih neprijateljstava u zaleđu Zadra i južnom zaštićenom području UN u Hrvatskoj nije potpisan u Topuskom, jer se na sastanku hrvatskog izaslanika i predstavnika lokalnih srpskih vlasti iz Knina nije pojavio srpski general Milan Novaković.
IRSKA sekcija "Amnesty Internationala", na nagovor Srba, zahtijeva uspostavu nove Jugoslavije.
U JAVNOST prodrli novi slovenski zemljovidi o hrvatsko-slovenskoj granici, u kojima je osam spornih točaka, a najsporniji je zahtjev Slovenije za "veliko more".

1994.
PREDSJEDNIK Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman pri otkrivanju spomenika don Mihovilu Pavlinoviću u Podgori rekao čvrsto NE svim aspiracijama talijanskih neofašista na hrvatsku obalu, ali se založio da Hrvatska održava prijateljske odnose s demokratskom Italijom.
SRBI se nisu uistinu nikada povukli iz zone od tri kilometra od središta Sarajeva, već su svoje vojnike preobukli u policijske odore, potvrdio je to glasnogovornik Mirovnih snaga Rob Annink.

1995.
PREDSJEDNIK Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima predsjednika Međunarodne parlamentarne unije dr. Otta von Habsburga, koji mu je predložio uspostavu hrvatskog ministarstva za europska pitanja.
NOVI zapovjednik odmetničkih srpskih snaga u Hrvatskoj general Mile Mrkšić građanin je Srbije i na platnom popisu glavnog stožera Vojske Jugoslavije.
NA BIHAĆKOM području traju žestoke borbe sa srpskim formacijama.

1996.
TOČNO u podne na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema započela demilitarizacija, a prema riječima generala Kleina, treba završiti točno za mjesec dana.
NAKON gotovo pet godina ponovno uspostavljena telefonska veza s Baranjom, a prvi razgovor obavili general Klein i Ivica Vrkić, koji se nalazio u Osijeku.
MUSLIMANSKA strana i službeno zatražila odgodu izbora u Mostaru zakazanih za 31. svibnja.
HAŠKI sud donio odluku s dosad najdalekosežnijim političkim značenjem - uskoro će se održati javno preslušavanje o zločinima Karadžića i Mladića.


Dogodilo se 22. svibnja

1991.
HRVATSKA Vlada donijela odluku o neprimjenjivanju odredbi saveznog Zakona općenarodnoj obrani na teritoriju Republike Hrvatske.
TEŠKA parlamentarna kriza u BiH, SDS-ovi ultimatumi pokazali da srpske poslanike ne zanima napad na jednog od ministara (Ostojića), već potpuna blokada i opstrukcije parlamenta, a sve po diktatu Radovana Karadžića, predsjednika SDS-a.
POSLANICI srbijanskog parlamenta prihvatili prijedloge da se na slijedećoj sjednici podrži tzv. SAO Krajina i njeno pripajanje Srbiji.
SKUPŠTINA Republike Slovenije konstatirala da je neizborom Stjepana Mesića, člana Predsjedništva SFRJ iz Republike Hrvatske, za predsjednika Predsjedništva SFRJ grubo kršen ustav SFRJ.
RASTE napetost i neizvjesnost oko okupiranog šibenskog sela Bratiškovci.
MINIRANA pruga Virovitica-Banova Jaruga između Brezina i Kukunjevca.
PROVOKACIJE tzv. JNA na području Vrlike, a njezine akcije, tvrde mještani, usuglašene s akcijama samozvane Martićeve milicije.

1992.
REPUBLIKA Hrvatska primljena u članstvo Ujedinjenih naroda, aklamacijom odlučila Generalna skupština UN.
NA 46. zasjedanju Glavne skupštine UN govorio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, te naglasio da Hrvatska u svemu prihvaća Povelju Ujedinjenih naroda i da će biti privržena načelima Povelje i vladavini međunarodnog prava.
PRILIKOM primanja u članstvo UN Hrvatske, Slovenije i BiH govorio i E. J. Perkins, predstavnik SAD u UN, te naveo da je za strahote na području bivše Jugoslavije odgovorna vlada u Beogradu.
WASHINGTON poduzima dodatne mjere kažnjavanja Beograda protjerivanjem srbodiplomata iz SAD.
AMERIČKI predsjednik George Bush obavijestio pismom talijanskog premijera G. Andreottija da vlada u Washingtonu ozbiljno razmatra nove mjere kojima bi sa zaustavila srpska agresija na BiH.
EUROPSKA komisija predložila europskoj dvanaestorici trgovinski embargo protiv Srbije.
U NAPADIMA na Zadar tri osobe ranjene, pričinjene velike materijalne štete, tenkovskim granatama gađan otok Ugljan.
VOĐA srpskih terorista u BiH Radovan Karadžić insistira na podjeli Sarajeva na dva dijela.

1993.
HRVATSKO-turska misija dobre volje krenula je iz Međugorja prema Mostaru, radi normalizacije hrvatskog i muslimanskog naroda u BiH, kao i radi oslobađanja svih zatočenika.
U NOVOM zločinu muslimanskih snajperista u Vitezu poginula tri Hrvata.
ZENICA postala obrascem razaranja HVO-a i progona Hrvata, koje muslimanske postrojbe hapse, premlaćuju, istjeruju iz kuća i stanova, pale hrvatske zastave.
SAMOZVANI predsjednik tzv. krajine Goran Hadžić, zamjera "braći Srbima iz Bosne" zašto nisu potpisali Vance-Owenov mirovni plan jer za njih Srbe to "mrtvo slovo na papiru".
SAD ponudile da svojim zračnim snagama štite trupe UN koje brane "zaštićene zone".




1994.
CRNOGORCI iznenada odlučili vratiti oko 600 slika, skica i crteža poznatog dubrovačkog slikara Milovana Stanića, koje su prilikom agresije opljačkali iz njegove kuće u Štikovici i odnijeli ih u Crnu Goru.
OD DANAS će cijeli Mostar, prvi puta nakon izbijanja hrvatsko-muslimanskog sukoba, moći slobodno prijeći iz istočne na zapadnu stranu grada.

1995.
PREMA posljednjim podacima kojima raspolaže UNCRO, oko 3.800 Srba, koji su za vrijeme operacije "Bljesak" izbjegli iz zapadne Slavonije, ovih je dana iz Bosne premješteno u istočnu Slavoniju.
ZAPADNU Slavoniju u konvojima UNHCR-a dosad napustile 1.694 osobe srpske nacionalnosti.
NASTAVLJAJU se pritiscii protjerivanja Hrvata iz Bapske, Lovasa, Šarengrada i drugih naselja u istočnoj Slavoniji.
U OSIJEČKOM istražnom zatvoru, nakon akcije "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, nalazi se 31 osoba osumnjičena, optužena, ili u odsutnosti presuđena, za najteži oblik oružane pobune protiv Republike Hrvatske - kazneno dijelo koje ne podliježe zakonu o oprostu.
BANJALUČKI biskup dr. Franjo Komarica već šesti dan štrajka glađu zbog stalnog terora srpskih ekstremista nad nasrpskim pučanstvom, ubijanja nedužnih civila, svećenika, te nezainteresiranosti međunarodne zajednice za sprječavanje terora i progona.
"NE ŽELIM muslimane u svojoj državi", izjavio vođa bosanskih Srba u intervjuu njemačkom tjedniku "Der Spiegelu".
MINISTAR savjetnik u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri UN u Ženevi Neven Madey uputio visokim svjetskim dužnosnicima u Ženevi apel Zajednice prognanih i izbjeglih Hrvata, u kojem je zatražena pomoć za zaštitu ljudskih prava Hrvata i drugih građana nesrpske narodnosti u Vojvodini, koji su izloženi učestalom teroru srbijanskih vlasti i neometanih skupina bandita.

1996.
HRVATSKI ministar obrane Gojko Šušak i ministar obrane Ukrajine Valerij Šmarov u Zagrebu potpisali Memorandum o vojnoj suradnju.
ZA UHIĆENJE Karadžića i Mladića mjerodavan je Slobodan Milošević, koji je odgovornost za to preuzeo potpisom na Daytonski sporazum, izjavio glavni tajnik NATO-a Xavier Solana.
REŽIM u Beogradu prkosio cijelom svijetu, što su zorno pokazale TV-kamere na Beogradskom groblju, kada je među nekoliko tisuća prisutnih na pokopu optuženika iz Haaga generala Đorđa Đukića bio cijeli vojni vrh "SRJ", a u prvom redu stajao Radovan Karadžić, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.


Dogodilo se 23. svibnja

1990.
U SLOVENIJI, kao i u Hrvatskoj, oduzeto oružje Teritorijalnoj obrani i smješteno u skladišta JNA, učinjeno je to po nalogu Saveznog sekretarijata za narodu obranu iz Beograda a sve zbog straha da bi Slovenija i Hrvatska mogle i oružjem štititi svoje težnje sumjerene ostvarenju suvereniteta.
ODRŽANA sjednica Predsjedništva SR Hrvatske, kojoj je predsjedavao predsjednik Ivo Latin, a raspravljalo se o povlačenju naoružanja Teritorijalne obrane u skladišta JNA, te konstatirano da ovo Predsjedništvo o tome, nije bilo obaviješteno, iako je Teritorijalna zaštita pod izričitom nadležnošću Republike.

1991.
RADOVAN Karadžić optužio SAD i predsjednika Busha da se javno miješaju u unutarnje stvari druge države, te da mu nije jasno kako Amerika ima prigovor na jedan demokratski (ne)izbor Stipe Mesića za predsjednika Predsjedništva SFRJ.
OKLOPNE jedinice JNA izašle su na ulice Maribora i opkolile centar Teritorijalne obrane Slovenije. -Radi se o pokušaju da se u Sloveniji "isprovocira konflikt sličan onome u Splitu i da se bez uvođenja ratnog sranja izvrši djelomična okupacija Slovenije - rekao Janez Janša, ministar obrane Republike Slovenije.
SKUPŠTINA Republike Slovenije stavila moratorij na služenje vojnog roka slovenskih mladića u JNA.
DVADESETAK istarskih policajaca srpske nacionalnosti odbilo po zadatku otići u Slavoniju, te se žalilo pulskom SDS-u, Miloševiću i Vladi Srbije.
ZLOGLASNI Martićevci uhitili više od 40 Hrvata iz Kruševa.
TERORISTI kod Obrovca pucali na kamion splitske "Dalme" i tom prilikom ubili vozača.
U Polaču u benkovačkoj općini pristigla tri tenka JNA, stanovnici Polače odmah postavili barikade na cestu, ne dopuštajući im ulazak u središte sela.
U SRBIJI prisvojili više od 30 poslovnica Dubrovačkog trgovačko-turističkog sistema, čime su oštetili Hrvatsku za više od 30 milijuna njemačkih maraka.




1992.
VIJEĆE sigurnosti UN - na prijedlog Britanije, Francuske i SAD - razmatra uvođenje naftnog embarga protiv Srbije.
HRVATSKA vojska osvojila brdo Križ, jedno od najjačih četničkih uporišta iznad Zadra.
PRVI puta napadnut Bihać.
IRAN neće prodavati naftu Jugoslaviji.

1993.
VLADIMIR Šeks, sudionik hrvatsko-turske misije dobre volje, nakon povratka, svjedoči kako u područje Jablanice, Konjica, Zenice, Viteza i Travnika nisu mogli ući bez jamstva UNPROFOR-a jer od Armije BiH nisu mogli dobiti ni puku suglasnost da se osigura prolaz područjem koje je pod njezinom kontrolom.
NAKON što je muslimanska strana iznad planine Vranica pucala po helikopteru koji je prevozio ranjenike iz Novog Travnika u Split, načelnik Glavnog stožera HVO-a Milivoj Petković uputio je prosvjed Visokom povjereništvu UN.
BEOGRAD poručio Ujedinjenim narodima da je protiv suda za ratne zločine.
SAD, Rusija, Britanija, Francuska i Španjolska dogovorile se o zajedničkoj akciji zaustavljanja sukoba u BiH, a rješenje krize vide jedino u pregovorima.

1994.
U MOSTARU počela provedba sporazuma o prelasku civila iz jednog u drugi dio grada, potpisanog u Međugorju, preko nadzorne točke u središte grada dvjesto civila otišlo u posjet rodbini na lijevoj i desnoj obali Neretve.
GLASNOGOVORNIK UNHCR-a Peter Kessler drži da Srbi nepropuštanjem humanitarnih konvoja za Bihać žele taj grad "ugušiti".
NAKON višednevnih priprema, tijekom kojih se ojačala topništvom i dovela svježe ljude, vojska bosanskih Srba napada crte obrane slobodne hrvatske zajednice Usore.
IZJAVA hrvatskog predsjednika Tuđmana glede talijanskih pretenzija prema Istri i Dalmaciji nema opravdanja - rekao talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Martino i dodao - uopće ne dovodimo granicu u pitanje.
SNAGE bosanskih Srba nisu ispunile sporazum o povlačenju iz tri kilometra široke zone oko "zaštićenog područja" Goražda, izjavio glasnogovornik UNPROFOR-a Rob Annink.
NEMA napretka u "odmrzavanju" hrvatsko-srpskih odnosa nakon otvaranja Ureda Hrvatske u Beogradu i Biroa u Zagrebu, jer Srbi ne prihvaćaju Hrvatsku.

1995.
ČAŠA teških nepravdi i trajne obespravljenosti, nezaštićenosti i neizvjesnosti već je prepuna! Trebamo hitno konkretnu, učinkovitu pomoć u oduzetim nam i pogaženim osnovnim ljudskim i građanskim i slobodama, stoji u pismu banjalučkog biskupa Komarice predsjedniku Tuđmanu.
NAKON spaljivanja katoličke crkve u Hrtkovcima, pogrdnih grafita na crkvama u Subotici i nekim drugim mjestima Vojvodine, u kojima se traži smrt ili protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, srušena do temelja katolička crkva u naselju Vašice pokraj Šida.
PREDSJEDNIK Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić na konferenciji za novinstvo u Zagrebu ocijenio "model reintegracije primijenjen u zapadnoj Slavoniji neuspješnim".
KARADŽIĆEVE vlasti uvele od siječnja ove godine posebnu pristojbu za Hrvate i Muslimane od 30 DEM po članu domaćinstva za boravak u srpskoj paradržavi.
SRBIJANSKI predsjednik Slobodan Milošević odbio novi plan kontaktne skupine o priznanju BiH u zamjenu za suspenziju većine gospodarskih sankcija, izvijestio "New York Times", pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

1996.
PLENARNOM sjednicom u Beču počeo posljednji krug pregovora Hrvatske, BiH i "SRJ" o subregionalnoj kontroli naoružanja i njegovu smanjivanju.





Dogodilo se 24. svibnja

1991.
PREDSJEDNIK Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđmanu dvodnevnom posjetu Italiji i Svetoj Stolici.
PREDSJEDNIŠTVO Slovenije priopćilo javnosti da JNA više nije slovenska.
PREDSJEDNIŠTVO Skupštine općine Maribor noćnu akciju Armije i otmicu zapovjednika TO Slovenije za istočnu Štajersku Vladimira Miloševića ocijenilo kao "čisti terorizam i napad na suverenost Republike Slovenije".

1992.
RUSIJA podržava razmještanje vojnika UN na širem prostoru bivše Jugoslavije.
OVLAŠTENI predstavnici SDA, HDZ BiH i SDS u Ženevi potpisali sporazum Međunarodnog Crvenog križa, po kojemu se zaraćenim stranama zabranjuje ubijanje, mučenje i okrutno postupanje s osobama koje ne sudjeluju aktivno u neprijateljstvima, uzimanje talaca, izricanje i izvršavanje smrtnih presuda bez prije provedenog postupka.
POČELO seljenje jugovojske iz sarajevskih vojarni.
JUGOVOJSKA danas napušta Lastovo.
OBILJEŽENA 100. godišnjica rođenja Josipa Broza Tita.




1993.

"NAKON iskustva ovog rata pogotovo sam uvjeren da Bosna i Hercegovina može postojati samo na konfederativnim temeljima kao zajednica triju naroda pod nadzorom UN" - istakao dr. Tuđman u intervjuu danom njemačkom "Die Welt".
U MOSTARU je mirno, ali muslimanska strana ne ispunjava u potpunosti međugorski sporazum.
HRVATIMA u Sarajevu, zbog učestalih pritisaka i pljački, sve teže.
SVJETSKI mediji o sporazumu iz Washingtona pišu kako je svijet priznao srpska osvajanja.
AMERIČKI mediji razočarani ishodom Clintonova premišljanja što učiniti u Bosni, utjecajni senatori Dole i Moynihan oštro optužuju "Washingtonski plan", kojim je, kako kažu, "ozakonjen genocid".


1994.
U SABORU Republike Hrvatske izabrani novi predsjednici Zastupničkog doma - dr. Nedjeljko Mihanović - i Županijskog doma - dr. Katice Ivanišević.
MINISTRI obrane zemalja NATO-a izjasnili se protiv jednostranih odluka o povlačenju "plavih kaciga" iz BiH, posebice aludirajući na Francusku i Veliku Britaniju.
UNPROFOR izvijestio o teškim borbama koje su se u proteklih 24 sata vodile u sjevernoj Bosni i koje su izazvane napadom Armije BiH na srpske položaje zapadno od Tešnja.





1995.
"NAREĐIVAO je klanja i mučenja", izjavio je za "Večernji list", u povodu uhićenja u Splitu jednog od zapovjednika zloglasnog logora Manjača Mirka Graorca bivši logoraš Boris Duvnjak, rodom iz Mrkonjić Grada.

1996.
MOSTARSKI upravitelj Perez Casado objavio da na predstojećim izborima mogu glasovati svi građani koji su 1991. živjeli u Mostaru, a glasovanje će biti organizirano i u Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Švedskoj.
SINOĆ oko 21 sat pokraj Otoka, nedaleko od Vinkovaca, Srbi ispalili pet minobacačkih granata, u Vinkovcima objavljena opća opasnost. To je najveća oružana provokacija na tom području od kada je potpisano primirje.


Dogodilo se 25. svibnja

1991.
U Bileći došlo do sukoba civilne i vojne nadležnosti nad kamionom s oružjem, dok vojni tužitelj ne dopušta istragu MUP-a BiH, iz Bileće bježe civili.

1992.
BRITANCI najavljuju koordinirane sankcije protiv Srbije.
WASHINGTON i Bonn jedinstveni u pogledu oštrih kazni protiv Beograda - suglasili smo se da valja razmisliti o slanju mirovnih snaga u skladu sa 7. poglavljem UN - rekao njemački ministar Kinkel.
VIS i Lastovo JA napokon napušta, a promatrači EZ-a bi na tim otocima trebali ostati cijelo vrijeme "izmještanja" jugomornarice, odnosno do njihovog konačnog iseljenja.
ČETNIČKI vojvoda Vojislav Šešelj izbjegao atentat za svog posjeta Podgorici, naime, na njega je nepoznata osoba bacila ručnu bombu.
AMERIČKI ministar vanjskih poslova James Baker prvi put usporedio današnju Srbiju s Hitlerovom Njemačkom.
HRVATSKA delegacija posjetila Memorijalni centar za izučavanje holokausta "Yad-Vashem" u Jeruzalemu, gdje je u "Šatoru sjećanja" položila vijenac pred pločom s natpisom "Jasenovac" te razvila zastavu Republike Hrvatske.

1993.
NASTAVLJA se spor između Hrvatske i Slovenije oko granice na rijeci Dragonji - dokumenti pokazuju da je granica stari tok, no tu činjenicu Slovenci ne prihvaćaju.
PREDSJEDNIK tzv., SR Jugoslavije Dobrica Ćosić rekao specijalnom Jeljcinovom izaslaniku Čurkinu da odbija međunarodni nadzor, odnosno postavljanje promatrača na srbijansku i BiH granicu.
SRPSKO topništvo napada već pet dana Maglaj na sjeveru Bosne, u kojem je trenutačno 32.000 ljudi, od čega 12.000 izbjeglica.
UNPROFOR podnio plan za demilitarizaciju Sarajeva, koja bi trebala biti široka 20 km od središta grada.
U SREDIŠNJICI NATO-a, u Bruxelles-u, "Washingtonski plan" za Bosnu ocjenjuje se kao "važna indicija da se više ne računa na vojnu intervenciju NATO-a u toj državi.
NESVRSTANE zemlje koje su stale iza bosanskih Muslimana, privatno tvrde da je Washingtonski plan bacanje "prašine u oči" i da "nagrađuje" srpska osvajanja.
PUKOVNIK Jack A. Kingston, predsjednik Odjela za nacionalu sigurnost SAD, predlaže vojnu intervenciju SAD u BiH.

1994.
U KNINU zasjedala vlada tzv. republike srpske krajine, javio Radio Beograd, dodajući kako je odlučeno da se organizatori Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji i hrvatsko-srpskih pregovora obavijeste da tzv. republike srpska krajina ne odustaje od Ženeve kao mjesta pregovora.
ZAPOVJEDNIK UNPROFOR-a za BiH Michael Rose ocijenio pred izaslanstvom NATO-a da je rat u BiH dosegao mrtvu točku i da muslimanske snage nemaju izgleda postići odlučujuću pobjedu.


1995.
HRVATSKA ulaže goleme napore da postigne poštivanje ljudskih prava na najvišoj razini, izjavio izaslanik glavnog tajnika UN Yasushi Akashi nakon razgovora u Zagrebu s ing. Hrvojem Šarinićem, koji ga je upozorio da se ne koriste dvostruka mjerila kod ocijene zaštite ljudskih prava.
HRVATSKA Vlada uložila oštar prosvjed Uredu Vlade SRJ u Zagrebu, u kojem zahtijeva da organi SRJ sve učine kako bi zaštitili građane hrvatske nacionalnosti i spriječili daljnja flagrantna kršenja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava.
BANJALUČKI biskup Franjo Komarica prekinuo štrajk glađu, nakon što ga je posjetio episkup zahumsko-hercegovački Atanasije Jeftić, koji mu je predao "Saopćenje za javnost Svetog arhijerejskog sinoda od 18. svibnja 1995.", te izrazio žalost zbog svih tragičnih događaja što su se u toj biskupiji dogodili u posljednja tri tjedna, a koji su posebno pogodili Katoličku crkvu.
IAKO još ne posjedujem sve podatke, mogu reći da u akciji Hrvatske vojske nije bilo masovnijeg kršenja ljudskih prava, izjavio na konferenciji za novinare u Zagrebu posebni izvjestitelj UN za ljudska prava na prostoru bivše Jugoslavije Tadeusz Mazowiecki.
ŠEST lovaca-bombardera iz sastava zračne flote NATO-a bombardiralo srpske položaje blizu Pala, "pogođen je samo jedan cilj, što je trebalo da bude znak opomene", izjavio zapovjednik južnog krila NATO-a u Napulju američki admiral Leigton Smith. Napad je zahtijevao Yasushi Akashi jer srpski pobunjenici nisu do kraja poštovali ultimatum koji im je večer ranije uputio zapovjednik UNPROFOR-a u BiH general Rupert Smith, da prekinu borbe i vrate četiri topa ukradena iz skladišta "plavih kaciga".

1996.
NA SASTANKU hrvatskih, muslimanskih i srpskih predstavnika s upraviteljem EU u Mostaru Ricardom Perezom Casadom definitivno potvrđeno da se odgađaju izbori u Mostaru, zakazani za 31. svibnja. Time je Casado udovoljio muslimanskoj strani, koja je tražila odgodu izbora.




Dogodilo se 26. svibnja

1991.
KOMANDA vojne pošte u Zagrebu najavila da će 28. i 29. svibnja jedinice Ratnog zrakoplovstva "prema redovnom planu obuke provoditi vježbovne aktivnosti s povećanim naletom aviona".
U IVANJICI, bosansko-hercegovačkom mjestu nadomak Dubrovnika, Srbi postavili barikade i prijeteći lovačkim puškama pretresali putnička vozila, uzimajući sve što im se prohtjelo pred očima trebinjskih policajaca.

1992.
U New Yorku odlučeno da se snage UNPROFOR-a u sektoru Istok pojačaju kako bi zaustavile nasilno iseljavanje civila koje provode srpski odmetnici i dijelovi bivše jugoslavenske armije.
UNATOČ brojnim pregledima "srpskih carinika", izvjestitelji "Liberationa", "Figaroa" i AFP-a uspjeli prokrijumčariti film sa snimkama masakra 29 Muslimana u Novoj Kasabi.
PREDSJEDNIK SAD George Bush najavljuje, ako sankcije protiv Jugoslavije ostanu bez rezultata, pokretanje "Balkanske oluje".
DUBROVNIK potpuno slobodan, okupator se u bijegu povukao s dubrovačkog područja.
NAKON susreta u Sarajevu, Izetbegović i Kozirev izjavili da se zalažu za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.
BOMBARDIRANO sarajevsko rodilište.
STRAVIČNI četnički zločini u Bratuncu - otac morao piti sinovljevu krv.

1993.
"DRŽIM da su Muslimani nasjeli špijunskim igrama i obećanjima stranih obavještajnih službi i napali hrvatske postrojbe i hrvatski narod u BiH" - rekao je u intervjuu za "Večernji list" mr. Mate Boban, predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosna.
THORVALD Stoltenberg, boraveći u Sarajevu, izjavio da Vance-Owenovu planu nema alternative.
ARMIJA BiH, nakon još jednog muslimansko-hrvatskog sastanka, deblokirala Turbe.
IZMEĐU Muslimana i Hrvata posljednjih je dana u srednjoj Bosni porasla napetost, nakon što su muslimanske snage napale hrvatske položaje u blizini Viteza - potvrdio je UNPROFOR.
VITALIJ Čurkin ima dokaze da Srbija ne provodi "embargo" protiv bosanskih Srba.
VIJEĆE sigurnosti donijelo Rezoluciju 827, kojom uspostavlja Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji - ova rezolucija stavljena pod VII "ratno" poglavlje Povelje UN.
VEĆINA državljana Europske zajednice podržava međunarodnu vojnu intervenciju na područja bivše Jugoslavije, pokazala anketa provedena u 12 europskih zemalja.

1994.

PREDSJEDNIK Tuđman priopćio novinarima u Zagrebu da je parlamentarna kriza, koju su izazvali predsjednici Zastupničkog i Županijskog doma, Mesić i Manolić, prevladana izborom novih predsjednika obaju domova Sabora, a HDZ je ostao i dalje većinska stranka.
AMERIČKI predsjednik Bill Clinton uputio poruku Kongresu, u kojoj zahtijeva da se i dalje primjenjuju ekonomske sankcije protiv Srbije i Crne Gore, jer je politika kakvu provodi "SRJ" stalna prijetnja SAD-u.
RUSIJA zatražila od veleposlanika pri UN da "preuzme inicijativu" za razgovore u Vijeću sigurnosti o nastavku ofenzivnih vojnih akcija koje provodi Armija BiH protiv bosanskih Srba.

1995.
PREDSJEDNIK Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima prvog potpredsjednika Islamske Republike Irana Hasana Habibija, koji ga je izvijestio o odluci da se uspostavi mješovita komisija za unapređenje gospodarske suradnje između Hrvatske i Irana, s jedne strane, te između Irana, Republike Hrvatske i Republike BiH, s druge strane.
ZRAKOPLOVI NATO-a ponovno bombardirali srpska skladišta oružja i streljiva u Jahorinskom potoku blizu Pala, nakon što su Srbi prekršili i drugi ultimatum koji im je postavio zapovjednik zaštitnih snaga general Rupert Smith. Srbi, za odmazdu, ponovno bombardirali civilne ciljeve u Sarajevu.
POSLIJE neuspjeha u Zapadnom sektoru, Srbi su prvi put shvatili da su na gubitničkoj strani, izjavio u intervjuu "Večernjem listu" hrvatski ministar obrane Gojko Šušak".
PREMINUO jedan od najboljih košarkaša u povijesti hrvatske i svijetske košarke i hrvatski diplomat u SAD Krešimir Ćosić, javlja HINA iz Washingtona.

1996.
BRITANSKA kontraobavještajna služba MI6, kako navodi "Sunday Times", još 1992. upozorila kabinet premijera Johna Majora da u blagajnu Konzervativne stranke dotječe Miloševićev i Karadžićev novac.





Dogodilo se 27. svibnja

1991.
PREDSJEDNIK Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić izjavio da neće ići na sjednicu Predsjedništva SFRJ, koju je sazvao Sejdo Bajramović, nelegalni predstavnik Kosova, jer on nema pravo sazivati sjednice.
TIJEKOM promocije Srpske narodne obnove u Prištini, vođa te stranke Mirko Jović obećao da se "pohodi na Hrvatsku neće zaustaviti sve dok se u cijelosti ne oslobode svi Srbi zatočeni od vječnih srbomrzaca Hrvata".

1992.
EUROPSKA dvanaestorica donijela odluku o ekonomskom embargu protiv Beograda i o isključenju tzv. Savezne Republike Jugoslavije iz znanstveno-tehničke suradnje, športskih natjecanja te potpunom prekidu zračnog prometa s Beogradom.
SLOVENIJA zatražila isključenje Savezne Republike Jugoslavije iz UN.
U LISABONU prekinuta Mirovna konferencija o BiH. Muslimanska delegacija se povukla zbog srpskog bombardiranja Sarajeva.
STATE Department najoštrije osudio teroristički napad srpskih odmetnika i bivše JNA na Sarajevo.
PREDSJEDNIŠTVO BiH odlučilo poslati Vijeću sigurnosti UN zahtjev za vojnu intervenciju.
OD četničkih granata u Sarajevu poginulo i ranjeno više desetaka građana.




1993.
KAD su Srbi počeli otvoreno govoriti o cijepanju Bosne i Hercegovine, Hrvati su na referendumu glasovali ZA jedinstvenu BiH, kad ni nakon srpske invazije na BiH Izetbegović nije ništa poduzeo, Hrvati u BiH počeli su se sami organizirati - rekao u intervjuu za "Večernji list" Gojko Šušak, ministar obrane Republike Hrvatske.
MUSLIMANSKA strana i dalje ne poštuje međugorski sporazum, njihove postrojbe i dalje napadaju u Mostar, a dramatičan položaj Hrvata je i u Jablanici i Vitezu.
FRANCUSKA i Britanija spriječile aktivnije uključivanje NATO-a u rješavanje bosanske krize - zauzvrat, Turci i Nijemci odbili poduprijeti "Washingtonski plan".
RUSKI ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev ne isključuje mogućnost mijenjanja granica na području bivše Jugoslavije.
KOMISIJA UN za ratne zločine na području bivše Jugoslavije počela s prikupljanjem podataka za novi Međunarodni sud, a početkom jeseni provesti će istragu u Ovčari.
VOĐA srpskih radikala Vojislav Šešelj tajnim podacima o ratnoj pljački napada Glavni stožer vojske "SRJ", obznanivši da je blago opljačkano na dubrovačkom području završilo u Valjevu (Srbija).

1994.
- U povodu Dana državnosti predsjednik Tuđman u Predsjedničkim dvorima razgovarao s urednicima hrvatskih listova i tom prigodom, među ostalim, rekao kako je 17. kolovoza 1990., kada se vraćao iz Splita, naredio da se rastjera Martić i društvo, no nisu to učinili oni koji su sada htjeli izazvati krizu (Manolić i Mesić).
- U Mostaru moraju biti glavne hrvatske institucije, hrvatsko sveučilište, hrvatsko kazalište, hrvatski nogometni klub i institucije sada Hrvatske Republike Herceg-Bosne, dok se ne ostvari federacija, rekao novinarima u Zagrebu predsjednik Tuđman.
- U Parizu završila dvodnevna konferencija o stabilnosti u Europi prihvaćanjem završnog dokumenta te dogovorom o organiziranju dvaju okruglih stolova o baltičkim zemljama i o zemljama srednje i istočne Europe, kojim bi se trebalo spriječiti da balkanska vatra ne izbije i drugdje.

1995.
I MILOŠEVIĆ i drugi čimbenici u Beogradu došli do zajedničkog zaključka da je program ostvarenja velike Srbije na račun hrvatskih područja neostvariv, izjavio predsjednik Tuđman u intervjuu glavnim urednicima hrvatskih glasila.
UVJEREN sam da su energija i duh hrvatskog naroda dorasli izazovima državne izgradnje. Vaše je društvo napredovalo u jamčenju dostojanstvenog postupka prema svim osobama u Hrvatskoj i u odgovornom vođenju svojih inozemnih odnosa, stoji u čestitci Billa Clintona predsjedniku Tuđmanu u povodu Dana državnosti.

1996.
UNATOČ početku procesa demilitarizacija u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, Srbija još uvijek novači stanovnike područja pod upravom UNTAES-a u redove vojske "SRJ", stoga je Ivica Vrkić uputio pismo generalu Kleinu kako bi se to spriječilo.


Dogodilo se 28. svibnja

1990.
U POVODU upita i protesta iz Slovenije i Hrvatske predstavnici JNA objasnili da oružje slovenske i hrvatske Teritorijalne obrane nije oduzeto već samo premješteno u sigurnija skladišta.
PREDSJEDNIŠTVO SFRJ nama namjeru zaustavljati proces demokratizacije, osporavati rezultate obavljenih višestranačkih izbora niti uvoditi izvanredne mjere, ali će tražiti "poštovanje ustavnosti i zakonitosti", rekao u Skupštini SFRJ novi predsjednik Predsjedništva Borisav Jović.



1991.
PREDSJEDNIK Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman obavio na stadionu NK "Zagreba" u Zagrebu smotru Narodne garde te ovaj čin označio kao povijesni, začetak hrvatskih oružanih snaga.
ZA sudjelovanje u tragičnim događajima u Borovu Selu osumnjičeno 40 osoba.
U NARODNOJ skupštini Srbije izdano priopćenje o razgovoru predstavnika Narodne skupštine i vlade s delegacijom tzv. SAO krajine, u kojem se kaže da su "rezultati referenduma od 12. svibnja, kojim je izražena želja stanovnika Krajine za ujedinjenje sa Srbijom, izraz političke volje srpskog naroda u Krajini".




1992.
KINA ne prihvaća uvođenje sankcija protiv "Jugoslavije".
GLAVNI tajnik UN Boutros Ghali protivi se sazivanju mirovne konferencije o Jugoslaviji.
AUSTRIJA neće dozvoliti otvaranje nikakve jugoambasade u Beču, izjavio šef austrijske diplomacija Alois Mock.
HRVATSKA akademija znanosti i umjetnosti usvojila Deklaraciju o BiH.
BRIGADA "Kralj Tomislav", pod zapovjedništvom Mate Šarlije-Daidže, postala prvi korpus BiH vojske.
OSLOBOĐENA Župa Dubrovačka.
ČETNICI na Sinj ispalili više od 70 granata.
ŠRI LANKA priznala Republiku Hrvatsku.

1993.
PREDSJEDNIK HZ Herceg-Bosna Mate Boban poslao pismo Komisiji UN za ljudska prava, tužeći se na jednostranost pristupa problemu njenog predsjednika Tadeusza Mazowieckog.
SRBI topništvom napali Mostar.
MUSLIMANSKA II vojska okupirala hrvatsko selo Vrace.

1994.
PREDSJEDNIK Udruge starosjedilaca Srbije Vlajko Popović izjavio kako u MUP-u Srbije radi 28.000 policajaca iz tzv. krajine.

1995.
NA SVEČANOSTI u Predsjedničkim dvorima u povodu dana oružanih snaga, Dana državnosti i pete obljetnice samostalne Hrvatske, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao i promaknuo u više činove više vojnih i civilnih osoba. U ime promaknutih i odlikovanih zahvalio je stožerni general Janko Bobetko.





1996.
POLICIJSKU postaju Ravne/Brčko posjetila predstavnica američkog veleposlanstva u Sarajevu zadužena za vezu između međunarodne policije (IPTF-a) i policije oba entiteta Janice Elmore, te naglasila da do ustroja federalne policije treba doći najprije u Sarajevu.

Dogodilo se 29. svibnja



1991.
NIJE uspio pokušaj "koordinatora" i nelegalnog predstavnika Kosova u Predsjedništvu SFRJ Sejde Bajramovića da održi sjednicu Predsjedništva SFRJ, pozivu se nisu odazvali predstavnici Makedonije, BiH, Slovenije i Hrvatske.
ČLAN Predsjedništva SFRJ Vasil Tupurkovski se nelegalnim sjednicama Predsjedništva SFRJ, jer makedonski parlament priznaje jedino Stipu Mesića za predsjednika Predsjedništva SFRJ.
INFORMATIVNA služba Pete armijske oblasti priopćila da su 27. svibnja iz tvornice TAM Maribor nasilnim putem, uz prijetnju oružjem i pod zaštitom Teritorijalne obrane Slovenije, oteta četiri borbena vozila vlasništvo JNA.



1992.
"SJEDINJENE Američke Države zaključile da Jugoslavija više ne postoji. Štoviše, mi ne držimo da su Srbija i Crna Gora nasljednici Jugoslavije" - rekao na sjednici KESS-a vođa američke delegacije R. V. Perina.


1993.
HRVATSKO veleposlanstvo pri UN poslalo pismo Vijeću sigurnosti s upozorenjem da su militantni Srbi ponovno prekinuli pregovore s hrvatskim vlastima. To je njihov odgovor na popustljivu politiku svjetske zajednice.
FRANCUSKI premijer Edouard Balladur i njegov britanski kolega John Major složili se u izjavama da se srpskim osvajačima neće priznati vlast nad okupiranim područjima u BiH.

1994.
PRVI dosje sa svjedočenjima predan je tužitelju Međunarodnog suda za ratne zločine učinjene na prostorima bivše Jugoslavije, objavilo u Parizu društvo "Liječnici svijeta".
PISMO, koje su poslali Mesić i Manolić američkom kongresu, 23. svibnja, smatra se vjerodostojnim, izjavio novinarima u Zagrebu zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader. U pismu je Hrvatska optužena za vojno sudjelovanje u ratu u BiH.

1995.
HRVATSKA - politički i moralni pobjednik, naglasio u poslanici prigodom Dana državnosti i 5. obljetnice samostalnosti hrvatske države predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na svečanoj sjednici hrvatskog Sabora.
PREDSJEDNIK Tuđman svečano u Zagrebu otvorio novu zgradu Nacionalne i sveučilišne biblioteke, gdje će na 45 tisuća četvornih metara biti smješteno oko dva milijuna knjiga i druge pisane građe, a nova će spremišta moći primiti pet milijuna svezaka.
U POVODU pete obljetnice hrvatske državnosti, predsjednik RH dr. Franjo Tuđman pomilovao 534 pravomoćno osuđene osobe.
"PRIMANJE Hrvatske u UN 1992. godine, onaj povratak iz New Yorka u Zagreb, slavlje i ona masa ljudi na Trgu bana Jelačića se ne zaboravljaju. Taj trijumfalni povratak bio je pobjeda Hrvatske, koja je od 1990. bila u grču, u utrci s vremenom , u rat", rekao predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske ing. Hrvaoje Šarinić u intervjuu "Večernjem listu".
BOSANSKI Srbi srušili helikopter u kojem se nalazio ministar vanjskih poslova BiH Irfan Ljubijankić. Poginuli svi putnici i posada helikoptera.

1996.
ČELNICI bosanskih Srba Karadžić i Mladić ponovno u Beogradu, gdje su s vlastima Srbije i "SRJ" razgovarali o Daytonskom sporazumu, te o statusu Brčkog, a od Karadžića se, navodno, zatražilo da pismeno potvrdi svoje povlačenje s vlasti.





Dogodilo se 30. svibnja

1991.
- Održana konstituirajuća sjednica višestranačkog Sabora SR Hrvatske.


1992.
- Papa Ivan Pavao II osudio napad na Sarajevo.
- Prihvaćena Rezolucija 757 s najtežim političkim, ekonomskim i diplomatskim sankcijama protiv velikosrbijanske agresije.
- Sarajevo i dalje u plamenu - napadnuta bolnica "Koševo".
- U Mostaru neprijateljsko topništvo srušilo još jedan most, ovoga puta najprometniji Titov most.
- Vis napokon bez jugo-brodova.
- Četnici opet napali Dubrovnik.
- "Svekolikoj javnosti i svjetskim političkim čimbenicima upućujem apel za spas Hrvata i Muslimana Prijedora, Ljubije, Kozarca i Sanskog Mosta u BiH koji su izloženi svakodnevnoj strahovladi i zločinima srpskih paravlasti. Pomognite dok ne bude prekasno!" - rekao je u Zagrebu predsjednik Zavičajne zajednice Ljubija Luka Gavranović gostujući u TV emisiji "Slikom na Sliku" HTV-a. Javnost je tada po prvi put čula za postojanje koncentracijskih logora Keraterm, Omarska i Trnopolje na prostoru općine Prijedor, a u kojima se od 22. svibnja odvode i zatvaraju tamošnji Hrvati i Muslimani.
- Bosanski Srbi su izveli oružani napad na Hrvate i Muslimane grada Prijedora. Ubijeno je više stotina osoba a više tisuća preživjelih je zatvoreno u logore Keraterm, Trnopolje, Omarsku.

1993.
- U Hrvatskoj proslavljen Dan državnosti.
- U povodu Dana državnosti, dr. Tuđman istaknuo kako Hrvatska predlaže Vijeću sigurnosti UN da se mandat UNPROFOR-a može produžiti na idućih šest mjeseci, ali pod uvjetom da se osigura provedba Vance-Owenova plana.
- Iz svoje utvrde u Gornjem Zemuniku Srbi, nakon nekoliko dana zatišja, topništvom ponovno gađali Zadar.

1994.
- Proslavljen Dan državnosti.
- Hrvatski dinar zamijenjen novom valutom - kunom i lipama - jedna kuna se mijenjala za 1.000 hrvatskih dinara a, zamjena se mora izvršiti do ponoći 5. lipnja.
- Iako je prošlo dva mjeseca od potpisivanja zagrebačkog sporazuma, mještani Glinske Poljane, koji su se već i prije počeli vraćati u svoje selo, morali su ga napustiti jer su tako odlučili pripadnici francuskog bataljuna UNPROFOR-a.
- Na Drugom zasjedanju Ustavotvorne skupštine Federacije BiH, koja je održana u Sarajevu, Krešimir Zubak je ustvrdio da bi uspostava srpskog koridora značila prejudiciranje globalnih političkih rješenja i narušavanje integriteta BiH.
- Tuzlanska zračna luka Dubrave, koja je pod kontrolom UNPROFOR-a, bombardirana od strane Srba upravo u trenutku kada je trebao sletjeti zrakoplov čiji let osigurava UNPROFOR.
- Bosanski Srbi će pristati na podjelu 51:49 posto u korist Muslimana i Hrvata, ali uz uvjet da, kako kaže lider bosanskih Srba dr. Karadžić, Srbi dobiju Sarajevo i Tuzlu.
- Bosanski Srbi napali Bugojno i Travnik.

1995.
- Na jezeru Jarun u Zagrebu održan, u povodu Dana državnosti, svečani mimohod, dosad najveći prikaz hrvatskih oružanih snaga - na kopnu, moru i u zraku. Ispred svečane tribine, pred predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom kao vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga, prodefiliralo više od 3.700 sudionika, oko 220 borbenih vozila, četrdesetak letjelica, patrolni i diverzantsko-desantni čamci, pontonske amfibije, ronioci te padobranci.

1996.
- U Hrvatskoj proslavljen 30. svibnja - Dan državnosti. Predsjednik Tuđman položio vijenac na Oltar hrvatske domovine na Medvednici.
- Upravitelj EU-a u Mostaru Ricardo Perez Casado izjavio da će se izbori u Mostaru održati 30. lipnja, to je dogovoreno, kako je naglasio Casado, na sastanku Savjetodavnog vijeća.






Dogodilo se 31. svibnja

1990.
- Nastavljeno zasjedanje hrvatskog Sabora, Stipe Mesić mandatar za sastav novog republičkog Izvršnog vijeća.

1991.
- U Hrvatskom Saboru prihvaćena Deklaracija o kršenju prava hrvatske amnjine u Republici Srbiji i u autonomnim pokrajinama Vojvodini i Kosovu.
- Na cesti od Zagreba prema Zadru, nedaleko Jošana, četnici orobili Petra Suraća, Zadranina koji je već 30 godina u Njemačkoj, otevši mu "mercedes 500 SE", osobne stvari i novac.
- U Zagreb doputovao iz Kanade novoimenovani pomoćni biskup zagrebački mons. Juraj Jezerinac.

1992.
- Poslije polustoljetne okupacije jugomornarica napustila najjužnije jadranske otoke - Vis i Lastovo.
- Na Dubrovačkom bojištu neprijatelj uzmiče, ali grad i dalje pod ubitačnom vatrom barbara.
- Hrvatsko vijeće obrane, u dosad najvećoj bici u BiH, oslobodilo Modriču.
- Poslije oslobađanja Ravnog, postrojbe HVO ušle u Stolac, kojeg su četnici napustili.
- Srpska strahovlada u Prijedoru se nastavlja nesmanjenom žestinom - po gradskim ulicama brojni leševi ubijenih prijedorskih Hrvata i Muslimana te kolona uhićenika na putu ka nekom od obližnjih konclogora.
- U Banjaluci bačen eksploziv na džamiju Arnaudija, koja se nalazi u središtu grada i jedan je od najstarijih objekata islamske kulture u BiH.
- Protiv 325 građana Našica podignute optužnice da su sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske.
- Ministar vanjskih poslova Njemačke Klaus Kinkel podržao prijedlog da se ustanovi sud za ratne zločince, koji bi sudio Srbima odgovornim za pokolje.
- Televizijski intervju s Miloševićem na "TF1" pokazao da je njegovo ime sinonim za teror.
- Saddam Hussein šalje Srbiji oružje, senzacionalno je otkriće britanskog lista "Observer".
- Demonstracije u Beogradu protiv rata i Miloševića.

1993.
- Zadarsko područje pretrpjelo nova razaranja, potpuno razorene kuće nekoliko zadarskih obitelji.
- Napadi Muslimana u srednjoj Bosni sve jači, najgore je u Mostaru gdje su minobacačima gađali prostor oko hotela "Ero", a meta im je bila i vojarna "Tihomir Mišić".
- Press centar Armije BiH zabilježio 18 preleta srpskih helikoptera na liniji Brčko-Pelagićevo, dakle Srbi lete usprkos zabrani UN-a.

1994.
- U intervjuu za ljubljansko "Delo" o imovinskim i financijskim odnosima s Hrvatskom, direktor državne agencije za sanaciju banaka Lojze Deželak izjavio da dugovi Ljubljanske banke u Zagrebu ni u kom slučaju neće ići u javni dug, te da će dug od 900 milijuna njemačkih maraka hrvatskim štedišama biti bitno snižen ili uključen u sukcesiju.
- Na zasjedanju Ustavotvorne skupštine Federacije BiH za predsjednika izabran Krešimir Zubak, a za potpredsjednika Federacije izabran dr. Ejup Ganić.
- Prema pisanju "The Timesa", srpski predsjednik Milošević prosperira usprkos sankcijama koje je UN točno prije dvije godine uveo protiv Srbije i Crne Gore.

1995.
- Bosanski Srbi zatvorili, ili ograničili kretanje za više od 370 "plavih kaciga" i vojnih promatrača UN-a. Njih sedamnaest drže kao ljudski štit na položajima.
- U Jadranu je trenutačno 13.000 američkih marinaca, izvijestio Pentagon. Još 4.000 američkih vojnika je raspoređeno u Italiji.


1996.
- Novi zapovjednik Hrvatske ratne mornarice viceadmiral Vid Stipetić u vojarni "Lora" u Splitu primio dužnost od dosadašnjeg zapovjednika admirala Svete Letice, koji odlazi u mirovinu.
- Zločin nad Srebreničanima nije bio moguć bez izričitog odobrenja Slobodana Miloševića, tvrdi londonski "The Sunday Times", koji piše kako je zločin nad pučanstvom Srebrenice isplaniran i dirigiran izravno iz Beograda.
- U Haagu optuženi Dražen Erdemović priznao svoju krivnju, da je kao pripadnik srpskih snaga sudjelovao u ubijanju pučanstva Srebrenice, jer, kako kaže, "da nije poslušao zapovijed, bio bi i sam ubijen sa žrtvama".
- U aferi vezanoj uz iransko oružje za BiH, pred američkim Kongresom svjedočio veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, rekavši da su SAD znale za isporuke oružja, ali nisu u njima direktno sudjelovale.

Post je objavljen 25.10.2006. u 15:57 sati.