Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

11. SVIBNJA-- 20. SVIBNJA

Dogodilo se 11. svibnja

1991.
SRBI iz Hrvatske brojnim prosvjednim skupovima osuđuju četnička teroristička divljanja u Hrvatskoj.
VELIKA Britanija zatražit će od Europske zajednice da ona ponudi svoje posredovanje u jugoslavenskoj krizi, kako bi se spriječilo komadanje zemlje, javlja britanski list "Guardian".
OTTO von HABSBURG zahtijeva od EZ-a da prizna samostalnost Hrvatske.

1992.
INDIJA, Pakistan i DNR Koreja priznali Republiku Hrvatsku.
SRPSKA okupacijska vojska prije napuštanja Hrvatske pljačka, pali i ruši sve što joj se nađe na putu.
PLJAČKE na privremeno okupiranom području ne mogu spriječiti ni jedinice UNPROFOR-a.
U HRVATSKOJ 230,063 izbjeglice iz BiH.
U OKOLICI Brčkog zaklano devet Hrvata.
MEĐUNARODNI Crveni križ razmatra mogućnost da iz sigurnosnih razloga ode iz Sarajeva.
ULTIMATUM banjalučkim Muslimanima i Hrvatima.

1993.
DOK Armije BiH ponovno napada u Mostaru, postrojbe HVO-a poštuje primirje.
ZAPOVJEDNIK glavnog štaba Armije BiH Sefer Halilović, boraveći u Zenici, pred svojom vojskom prijetio Hrvatima naglasivši kako treba stvarati teren za konačan obračun s Hrvatima.
OD posljedica muslimanske agresije na Busovaču, Vitez i Kiseljak smrtno stradalo više od 400 Hrvata.
ZADAR zasut sa 12 topovskih granata.
NAKON velikih riječi i planova uslijedila nova odgoda savezničke vojne akcije protiv Srbije, čak i Amerikanci čekaju srpski referendum.
FRANCUSKA uputila u Sarajevo 140 Padobranaca za pojačanje postrojbama UN u Sarajevu, tamo je sada ukupno stacionirano 800 francuskih pripadnika UNPROFOR-a, a u čitavoj BiH 5.000.

1994.
U BEČU završeni hrvatsko-muslimanski pregovori, te potpisani sporazumi, po kojima su se obje strane sporazumjele o vanjskim granicama hrvatsko-muslimanske Federacije, a karta Federacije obuhvaćala bi 58 posto teritorija BiH.

1995.
POVRATAK svih prognanika u zapadnu Slavoniju mora svakako biti osiguran do jeseni, zaključak je sjednice hrvatske Vlade, koja je predložila rebalans državnog proračuna, jer je za obnovu tih krajeva potrebno 200 milijuna kuna.
PRIKUPLJENI podaci govore da je operacija oslobađanja zapadne Slavonije izvedena na vrlo profesionalan način i da su izbjegnute civilne žrtve, istaknuo američki veleposlanik Peter Galbraith na konferenciji za novinare u američkom veleposlanstvu u Zagrebu, koji je također naglasio: "Jasno smo rekli Martiću da će, budu li pogođeni službeni američki objekti u Zagrebu, posljedica toga čina za one koji su izdali naredbe za raketiranje biti iznimno teške".
U VOJNI sud u Bjelovaru privode se pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, koji se nalaze u prihvatnim centrima u Bjelovaru, Varaždinu i Požegi. Ondje se obavlja obrada, prvenstveno nad osobama za kojima je još 1992. izdana tjeralica i za koje je određen pritvor.

1996.
POD predsjedanjem predsjednika Tuđmana, u Predsjedničkim dvorima održana druga sjednica Zajedničkog vijeća za suradnju RH i Federacije BiH. Postignuta suglasnost o povratku izbjeglica, te potpisan Sporazum o korištenju luke Ploče i prolazu kroz Neum.


Dogodilo se 12. svibnja

1990.
U BEOGRADU danas osnovana Srpska demokratska stranka, koja će, kako se objašnjava, okupljati tamošnje Srbe rodom iz Hrvatske, a glavni govornik na osnivačkoj skupštini bio dr. Jovan Rašković.

1991.
U Zagrebu osnovano Društvo hrvatsko-srpskog prijateljstva koje će zauzimati za suživot Srba i Hrvata u skladu s temeljnim vrijednostima civilnog društva i vladavine prava.
IZ VINKOVAČKE vojarne "Đuro Salj" ispaljena bez ikakvog razloga tri rafala iz teškog naoružanja koji su pogodili kuću Pave Marinića.
U KNINU održan tzv. Babićev referendum o " prisajedinjenju krajine Republici Srbiji".
STOTINE hrvatskih i miješanih obitelji iz Knina i okolice napuštaju svoja stoljetna ognjišta i bez ičega odlaze u Drniš.

1992.
JEDNOGLASNOM odlukom članica KESS-a, Srbija odnosno Jugoslavija isključena iz KESS-a.
ODLUCI Europske zajednice da povuče svoje ambasadore iz Beograda pridružile se i Sjedinjene Američke Države.
DEVASTIRANJE Jadrana od strane tzv. JNA, prvi je predmet raspravljanja novog Međunarodnog suda za zaštitu sredozemnog morskog okoliša.
PONOVNO otvorena redovna zračna linija na relaciji Zagreb - Split.
GLAVNI zapovjednik mirovnih snaga UN general Satish Nambiar uputio generalu Antonu Tusu, načelniku Glavnog stožera HV, pismo u kojem navodi da bi UNPROFOR mogao preuzeti odgovornost za istočni sektor 15. svibnja u 8 sati.
HRVATSKA primljena u članstvo Međunarodne organizacije civilne avijacije (ICAO).
ČETNIČKE dobrovoljačke horde iz Srbije poklale desetine civila u hrvatskim selima općine Brčko.
U BOSANSKOBRODSKOM selu Donja Vrela Srbi su ubili najmanje 10 hrvatskih civila.
U BRATUNCU i Srebrenici zaklano 500 osoba, uglavnom Muslimana.
EUROPSKA zajednica donijela Deklaraciju o BiH.
ČETNICI okupirali Bosanski Novi i Kalesiju.

1993.
ZBOG situacije nastale nakon ponovljenih oružanih sukoba hrvatskih i muslimanskih snaga u BiH, Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti, pod predsjedanjem dr. Tuđmana, založilo se za trenutan prekid svih neprijateljstava.
PREDSJEDNIK Vlade BiH Mile Akmadžić uputio pismo Vijeću sigurnosti UN u kojem ističe da je HVO obrambena vojska BiH, a ne paravojna formacija.
NASTAVLJA se drama ranjenih Hrvata u konjičkim selima, do kojih se ne može doći jer pristup brane muslimanske postrojbe.
PRIPADNICI Armije BiH su u jablaničkom selu Podhum/Žitače ubili 26 Hrvata.
NA okupiranom teritoriju BiH, Srbi sile preostale Muslimane da iziđu na referendum i izjasne se protiv Vance-Owenova plana.
U HRVATSKOJ 269.432 izbjeglica iz BiH i ostalih dijelova bivše Jugoslavije.
STRUČNJACI Instituta za istraživanja mira i konflikata iz Frankfurta smatraju da bi u BiH trebalo poslati 100.000 teško naoružanih vojnika UN, opremljenih tenkovima i helikopterima sa zadaćom da štite Muslimane od Srba.
U SLUČAJU provedbe Vance-Owenova plana za BiH, Italija će biti polazna baza za međunarodne snage od 30 do 40 tisuća ljudi.
EZ odlučno opovrgava da je odluka o vojnoj akciji u BiH odgodila zbog novog čekanja "referenduma" bosanski Srba.
NJEMAČKI mediji ocjenjuju da je između Washingtona i europskih saveznika došlo do ozbiljnih nesuglasica zbog Bosne.

1994.
PREDSJEDNIK BiH Alija Izetbegović ocijenio da će najteži dio sporazuma o hrvatsko-muslimanskoj federaciji biti spajanje HVO-a i Armije BiH u jedinstvenu vojsku te da treba sačuvati Predsjedništvo, jer ono simbolizira BiH kao cjelinu.
NAKON tjedan dana razgovora, tijesnom većinom američki Senat izglasao jednostrano ukidanje embarga na oružje za BiH.

1995.
PREMA posljednjim podacima, na ispitivanje u Vojnom sudu u Bjelovaru zadržano538 osoba od ukupno 1.494, koliko ih je privedeno nakon akcije "Bljesak". U istražnim centrima je 238 osoba, jer je protiv njih nakon ispitivanja pokrenuta sudska istraga, a ostali su pušteni kućama, priopćeno iz hrvatske Vlade.
SAD će poduzeti odgovarajuće akcije u slučaju napada hrvatskih Srba na Amerikance u Zagrebu, izjavio u Washingtonu glasnogovornik Pentagona Kennet Bacon.
BANJALUČKI biskupski ordinarijat izvijestio da je u Presnačama kod Banja Luke eksplozivom dignuto u zrak biskupsko svetište - crkva sv. Terezija od maloga Isusa. Župnik velečasni Filip Lukenda i časna sestra Cecilija-Pava Grgić spaljeni su skupa sa župnom kućom. Banjalučka policija zabranila pristup mjestu događaja. Time se broj srušenih crkava u Banjalučkoj biskupiji povećao na 40.

1996.
MINISTAR vanjskih poslova RH dr. Mate Granić otputovao u SAD, gdje će razgovarati s državnim tajnikom Warrenom Christopherom i sudjelovati u Washingtonu u radu Foruma za Federaciju BiH.


Dogodilo se 13. svibnja

1990.
NA zagrebačkom nogometnom stadionu u Maksimiru prekinut susret između "Dinama" i beogradske "Crvene zvezde", jer su navijači " Crvene zvezde" izazvali neviđene nerede za vrijeme održavanja nogometnog susreta.

1991.
NA PRAVOSLAVNU crkvu u Mirkovcima, iako se tome usprotivio seoski svećenik, Srbi postavili mitraljez.
TALIJANSKI liberali izglasali da se Italiji vrate "oduvijek njene Dalmacija i Istra" i zatražili reviziju državnih međa.
NARODNI zbor na Petrovoj Gori protekao u znaku gromoglasnog protesta i zviždanju više od pet tisuća Srba. Radi Bulatu, predsjedniku SUBNOR-a, kada je osudio zlodjela četnika vojvode Šešelja i teze o genocidnosti hrvatskog naroda.

1992.
JUGOSLAVENSKA armija objavila da je jučer Bosnu i Hercegovinu napustilo 3.530 pripadnika JA iz Srbije i Crne Gore, ta će vojska, kako se ističe, biti vraćena u Jugoslaviju.
ZAPALJEN dubrovački aerodrom u Ćilipima.
NA GOSPIĆ i okolicu palo više od 600 projektila.
RAKETIRANA luka Ploče.
ČETNICI u brčanskoj mjesnoj zajednici Gluhakovac ubili i zaklali više od 70 civila.
MISIJA KESS-a ocijenila da parlamentarni izbori u SR Jugoslaviji, koji će se održati 31. svibnja, "neće biti pravedni ni slobodni".

1993.
U MOSTARU se i dalje vode ulične borbe između Muslimana i pripadnika HVO-a, u sukobima je poginulo 25 pripadnika HVO-a.
SRBI silovito napadaju Brčko.
U PROZORSKOJ općini Muslimani pogodili helikopter UN pješačkim oružjem, letjelica se morala prizemljiti.

1994.
PREDSJEDNIK dr. Tuđman na primanju predstavnika hrvatskog naroda u BiH u Predsjedničkim dvorima izrazio zahvalnost na svemu što su učinili na obrani hrvatstva i istakao da su potpisivanjem washingtonskih i bečkih sporazuma uspjeli sačuvati hrvatstvo u BiH.
U ŽENEVI održan ministarski sastanak o rješavanju krize u BiH, na kojemu je zaključeno da se, radi podrške prekidu neprijateljstava, UNPROFOR-u potrebna pojačanja, te da se teritorijalni kompromis temelji na 51 posto za bošnjačko-hrvatsku zajednicu i 49 posto za bosanske Srbe.
London i Bonn uskratili potporu odluci američkog Senata o ukidanju embarga na oružje u BiH.

1995.
U MARŠEVIMA smrti nakon "Bleiburga" pogubljeno je oko 150.000 Hrvata, iznio dr. Mate Šimundić na međunarodnom znanstvenom simpoziju u Zagrebu posvećenom hrvatskom stradanju na Bleiburgu 1945.

1996.
NETOM potpisani ugovori Hrvatske i Federacije BiH sadrže pravne akte po kojima vozila u tranzitu kroz Neum kao i ona sa stranim registracijama neće biti provjeravana, osim ako vozač ne počini neki prekršaj, kao i da je luka Ploče otvorena za promet s Federacijom BiH.
RICHARD Holbrooke optužio europske vođe da se ne zauzimaju za provedbu Daytonskog sporazuma, te da se, protivno dogovoru, mire s podjelom Bosne.


Dogodilo se 14. svibnja

1990.
U DVORANI "Globus" na Zagrebačkom velesajmu održana - nakon višestranačkih izbora u Hrvatskoj - prva sjednica Glavnog odbora Hrvatske demokratske zajednice.

1991.
VLADA Republike Hrvatske uputila oštar prosvjed Vladi Republike Srbije zahtijevajući da Srbija ubuduće na svom teritoriju ne dopušta organiziranje akcija upravljenih protiv Republike Hrvatske, te da liši slobode hrvatskih redarstvenika.
NA IZLASKU iz Mirkovaca ubijen Branko Božić, a policajac Ivan Bartolić teže ranjen, na njih su pucali četiri maskirane osobe sa četničkim obilježjima.
MARTIĆEV pomoćnik Dušan Zelenbaba boravio je u Borovu Selu kako bi četničkim teroristima dao upute o daljnjem djelovanju u istočnoj Slavoniji te zbog konsolidacije redova nakon masakra u Borovu Selu.
BRATIŠKOVCI, selo u šibenskoj općini, još uvijek se nalazi pod opsadom Martićevih odmetnika, čiji se broj neprestano povećava.
INICIJATIVNI odbor Srpske narodne stranke u Zagrebu poslao Šibenčanima srpske nacionalnosti telegram u kojemu ih poziva na zajedničku obranu Hrvatske.
STJEPAN Mesić, potpredsjednik Predsjedništva SFRJ, na sjednici Predsjedništva SFRJ-u Beogradu nije izabran za predsjednika Predsjedništva, jer srbijanski predstavnici nisu glasali za njega.

1992.
POJAČAVA se pritisak na Srbiju - diljem Europske zajednice uskoro bi mogla biti zamrznuta imovina Srbije i Crne Gore.
EUROPSKI parlament zatražio od Vijeća sigurnosti UN i od Europske zajednice da proglase naftni embargo kako bi se prekinula agresija na BiH, ne spominjući srpske vlasti.
NA sastanku na otoku Baliju bivša Jugoslavija doživjela prvi puta u Pokretu nesvrstanih pravi poraz, njezino članstvo u toj organizaciji postavljeno pod znak pitanja.
KANADA se priključila skupini od pedeset država koje u okviru KESS-a zahtijevaju potpuno povlačenje "JA" iz BiH.
GLAVNI dužnosnik UNPROFOR-a za civilna pitanja u istočnoj Slavoniji Jim Lubin izjavio da je u zonu istočne Hrvatske pod zaštitom UNPROFOR-a od siječnja 1992. naseljeno oko 33,000 Srba.
SRBI ponovno topnički gađali franjevački samostan na otočiću Visovac.
ZAPALJENA katolička crkva u Ceriću nedaleko Vinkovaca.
POKUŠAN atentat na Aliju Izetbegovića, predsjednika BiH.
SRBI u Sarajevu zatočili strane novinare i TV ekipe.

1993.
NJEMAČKI vicekancelar i ministar vanjskih poslova dr. Klaus Kinkel posjetio Hrvatsku.
SRBI napadaju okolicu Zadra.
KOLIKO su u Armiji BiH bili uvjereni u uspjeh operacije "oslobađanja" Mostara, govori i činjenica da su dali tiskati zahvalnice zaslužnim "oslobodiocima".
AMERIČKI biskupi izjasnili se za vojnu intervenciju u BiH.
VIJEĆE Europe prihvatilo Rezoluciju o stanju u BiH u kojoj se osuđuju Srbi.
BEČ se distancira od Zagreba zbog, kako se navodi, politike Hrvatske prema Herceg-Bosni.

1994.
PREDSJEDNIK TUĐMAN uputio pismo američkom predsjedniku Clintonu, te ministrima vanjskih poslova sedam zemalja u povodu okončanih pregovora Hrvata i Muslimana u Beču, u kojem izražava zadovoljstvo potpisanim sporazumom.
PRIGODOM susreta hrvatskog premijera Nikice Valentića i njegovog slovenskog kolege Janeza Drnovšeka u Otočcu, zaključeno da obje zemlje moraju s Italijom gajiti prijateljske odnose, no ni Hrvatska niti Slovenija ne mogu prihvatiti raspravu o Osimskim sporazumima, ili njihovoj reviziji.
NAKON svečanog potpisivanja bečkih dokumenata u Ženevi, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović u Sarajevu je ponovno istaknuo kako će ostati na mjestu predsjednika Predsjedništva BiH, te da nema nikakvog dualizma vlasti u odnosu na organe hrvatsko-bošnjačke federacije.
U OTVORENOM pismu osječko-baranjskog župana Branimira Glavaša Philipu Corwinu, koordinatoru za civilina pitanja UNPROFOR-a, istaknut problem pljačke hrvatske imovine, koja se još uvijek prenosi u Srbiju, te naseljavanja Srba iz drugih područja.
NA PRIJAMU u američkoj misiji u Ženevi u povodu bečkih sporazuma, dr. Mate Granić istaknuo kako su bečki sporazumi krucijalni dokument za funkcioniranje Federacije, koja ima snažnu podršku Hrvatske, te naglasio kako Hrvatska ima dva politička prioriteta: mirnu integraciju UNPA područja, te postizanje pravednog mira u BiH kroz pregovore, oživotvorenje Federacije BiH i njezine konfederacije s Hrvatskom.

1995.
DESECI tisuća starih i mladih Hrvata iz zemlje i dijaspore odali na blajburškom polju počast stotinama tisuća Hrvata koji su prije 50 godina ostavili svoje živote na križnim putevima.
Povodom spaljivanja župnika župe Presnače kraj Banja Luke velečasnog Filipa Lukende i časne sestre Cecilije-Pave Grgić banjalučki biskup Franjo Komarica uputio pismo srpskim vlastima na Palama, u kojem ih preklinje da zaustave zločine nad nevinim sugrađanima.
PAPA Ivan Pavao II., ogorčen zločinstvom u Banjoj Luci, osudio ubojstva svećenika i redovnice, a pred okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra pozvao da se prekine s mržnjom, krvlju i ratom.

1996.
FORUM Federacije završio u Washingtonu rad dogovorom federalnih partnera o obrani i uspostavi financijskih institucija.
U HRVATSKO Podunavlje počeo stizati hrvatski tisak.


Dogodilo se 15. svibnja

1990.
OBAVLJENA uobičajena svibanjska smjena na čelu Predsjedništva SFRJ - kolektivnog šefa države umjesto dosadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ dr. Janeza Drnovšeka (iz Slovenije), novi predsjednik Predsjedništva SFRJ dr. Borislav Jović (iz Srbije).

1991.
NAKON što je Srbije glasovala protiv Mesića kao novog predsjednika SFRJ, u Zagrebu, nakon povratka iz Beograda, dr. Tuđman održao konferenciju za novinare na kojoj je istako da će sada svijetu biti jasno tko je uzročnik jugoslavenske državno političke krize.
SRBIJA je blokirala izbor predsjednika i time preuzela na sebe odgovornost za sve buduće posljedice, ali i pokazala tko zapravo onemogućuje demokratski rasplet jugoslavenske krize - izjavio u Ljubljani Milan Kučan, predsjednik Predsjedništva Slovenije.
NAREDBOM ministra za unutarnje poslove Republike Hrvatske Josipa Boljkovca policijske stanice u Benkovcu i Obrovcu stavljaju se izvan snage i svi njihovi poslovi smatraju se nelegitimnim, a njihove poslove preuzima Policijska uprava u Zadru.

1992.
SINGAPUR priznao Republiku Hrvatsku.
NAKON što je Rusija u Vijeću sigurnosti odustala od podrške Beogradu, očekuje se da će Vijeće sigurnosti 22. svibnja formalno donijeti rezoluciju kojom će preporučiti Generalnoj skupštini da se Hrvatska i Slovenija prime u UN.
ODBAČEN Ghalijev izvještaj i traži se odlučan angažman UN Hrvatskoj i BiH.
NJEMAČKA želi da prognanici iz Bosne i Hercegovine ostanu u Hrvatskoj.
SAVEZNA republika Jugoslavija spriječila ulazak Hrvatske i Slovenije u Pokret nesvrstanih.
PREDSJEDNIK Europske komisije Jacques Delors izjavio da Komisija razmatra uvođenje oštrih mjera protiv Srbije, optuživši tzv. saveznu armiju kao glavnog krivca za sarajevsku tragediju.
REPUBLIKA Slovenija za državljane Srbije i Crne Gore uvela ulazne vize, te zabranila teretnim vozilima i autobusima s registarskim tablicama SRJ ulazak na područje Slovenije.

1993.
ČETNICI sijeku hrvatske šume, prodaju prostorni metar po ogrjevnog drva po 15 maraka, a trupce odvoze u Srbiju, sve pred očima i zaštitom mirovnih snaga UN.
SEDMOG dana rata u Mostaru Muslimani uhitili 150 žena i djece.
BIVŠI američki državni tajnik Geoge Shulz zauzeo se za masovne zračne napade na položaje bosanskih Srba.
SRBIJA i bosanski Srbi nemaju raketne projektile koji bi dosegli Italiju, potvrdio u Washingtonu predstavnik State Departmenta izjavu talijanskog ministra Fabija Fabbria.

1994.
IZASLANSTVO grada Daruvara upoznalo predsjednika Tuđmana s tragičnim dokazom neučinkovitosti UNPROFOR-a: tragičnim ubojstvom petorice mještana Vukovje, koje su ubili njihovi bivši susjedi Srbi, a selo je bilo pod zaštitom UNPROFOR-a.
NA PAKRAČKOM bojištu Srbi su, pucajući po Pakracu, prekršili potpisano primirje.
ARMIJA BiH i HVO službeno uspostavili zajedničko zapovjedništvo u Sarajevu, a vode ga generali Ante Roso i Fikret Muslimović.
SNAGE Armije BiH potisnule Srbe u borbama oko Tuzle, zauzele vrh Vijenac na planini Ozren.
MIROVNA misija Zaštitnih snaga UN-a u očima je mnogih "prešutno postala oslonac Srbima" u njihovim teritorijalnim osvajanjima, i u BiH i u UNPA područjima u Hrvatskoj, ocjenjuje se u izvješću dvojice stručnjaka američkog Senata upućenom njegovu Vanjsko-političkom odboru.

1995.
ODRŽANA komemorativna sjednica Sabora RH, posvećena 50. godišnjici hrvatskih žrtava Bleiburga i križnog puta, s koje je upućena poruka praštanja i pomirenja.
ZAPOVJEDNIK "vojske" pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Čeleketić ponudio ostavku Milanu Martiću, zbog poraza u zapadnoj Slavoniji.
U SRPSKOM divljanju na području Banja Luke, gdje nije bilo ratnih operacija, uništeno 40 rimokatoličkih crkava.
TUŽITELJ Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji u Den Haagu Richard Goldstone zatražio ovlasti kako bi počeo suđenje za genocid za koji se okrivljuje vođe bosanskih Srba Karadžić i Mladić.

1996.
IFOR predao predstavnicima Vlade BiH upravljanje nad dijelom sarajevske zračne luke.
NA ZAGREBAČKOM Mirogoju pokopani posmrtni ostaci dr. Vlatka Mačeka, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske seljačke stranke i istaknutog vođe hrvatskog naroda, koji je preminuo u SAD-u prije 32 godine.


Dogodilo se 16. svibnja

1991.
EUROPSKI parlament u Strasbourgu prihvatio novu rezoluciju o prilikama u Jugoslaviji, prema kojoj republike i pokrajine imaju pravo na miroljubiv način odlučiti o svojoj budućnosti.
EKSTREMNI dio SDS-a donio "odluku o prisajedinjenju krajine Republici Srbiji", što je utemeljeno na rezultatima provedenog "referenduma".

1992.
AMERIČKI ambasador Warren Zimmermann napustio Beograd.
INDONEZIJA priznala Republiku Hrvatsku.
SRPSKI mediji javili da je kod Darde ubijeno deset ljudi: šest Hrvata, tri Roma i jedan Srbin, svoja razbojstva Srbi pokušavaju pripisati hrvatskim diverzantima.
PREDSJEDNIŠTVO Hrvatske zajednice Herceg-Bosna usvojilo odluku o uvođenju privremene izvršne vlasti na području zajednice.
SRBOVOJSKA napustila Tuzlu.

1993.
PONOVNO granate na Zadar.
ŠIBENSKO krizno ratište pobunjeni Srbi napadaju minobacačima i tenkovima.
IZ BiH prognano 227.882 Hrvata.
U KONJICU i Jablanici stanje i dalje dramatično, a Armija BiH napala i Gornji Vakuf.
SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Lojze Peterle rekao da je međunarodna arbitraža o granicama s Hrvatskom nepotrebna.

1994.
ZAJEDNIČKI vojni stožer HVO-a i Armije BiH službeno počeo s radom u Sarajevu.
FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Alaina Juppea smatra da Srbi neće potpisati nikakav mir u Bosni, ako ne dobiju minimum 49 posto teritorija, piše "Le Monde".
ZAMJENIK ruskog ministra vanjskih poslova i posebni Jeljcinov opunomoćenik za područje bivše Jugoslavije Vitalij Čurkin razgovarao u Beogradu sa Slobodanom Miloševićem, koji je izjavio da se slaže sa zaključcima sastanka u Ženevi, prema kojima bi se trebalo postići primirje u BiH ali ne i oko teritorijalnih ustupaka.
PREDSJEDNIK Predsjedništva BiH Alija Izetbegović otputovao na hodočašće u Meku.

1995.
HRVATSKA je akcijom u zapadnoj Slavoniji pokazala svijetu da može riješiti problem i na način kako bi to zahtijevali svi narodi u suvremenim državama, ali je spremna učiniti sve da do toga dođe mirnim putem, izjavio novinarima predsjednik Tuđman nakon susreta s njemačkim kancelarom Kohlom i ministrom Kinkelom za jednodnevnog radnog posjeta Bonnu.

1996.
NAFTNO polje Đeletovce više ne kontroliraju Arkanovi odmetnici - INA preuzima poslove crpljenja nafte u istočnoj Slavoniji, a ekonomska eksploatacija započinje već 3. lipnja.


Dogodilo se 17. svibnja

1991.
SJEDNICA Predsjedništva SFRJ prekinuta, jer su prije "stanke" otišli S. Mesić, V. Tupurkovski i J. Drnovšek, predstavnici Hrvatske, Makedonije i Slovenije.
HRVATSKA ima danas oko 4.762.000 stanovnika - to su prvi rezultati ovogodišnjeg popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj.

1992.
U ŽESTOKOM udaru na Osijek poginule najmanje tri osobe, a 15 ih je ranjeno.
JORDAN priznao Republiku Hrvatsku.
NA Mostar palo 28,000 granata.

1993.
ZA Karadžićev poziv Kissingeru i Gorbačovu da stvore novi plan, lord Owen izjavio da je to besmislica.
JELJCIN odlučan da se odmah započne provođenje Vance-Owenova plana.
ČETNICI na Zadar ispalili četiri tenkovska projektila.
ZA muslimansku stranu potpisano primirje i dalje je samo mrtvo slovo na papiru - u Mostaru ponovno napali postrojbe HVO-a, napade potvrdio i UNPROFOR.
MUSLIMANSKE snage napadaju i prestrojavaju svoje snage na području Konjica, Jablanice i Gornjeg Vakufa.
ZLOČINE određenih srpskih vođa treba ne samo osuditi već se protiv njih i odlučno boriti - rekao belgijski kralj Baudouin.
IZJAVA Ratka Mladića kako će "bombardirati London" ako Zapad intervenira u BiH, ocijenjena u Britaniji kao dosad "najizravniji izazov međunarodnoj zajednici koji ne može ostati bez posljedica".

1994.
POLICIJA doznala imena trojice od četvorice zločinaca srpske nacionalnosti, koji su 11. svibnja ubili petoricu civila iz Vukoja, sela pokraj Daruvara.
MUSLIMANI u BiH izigravaju dogovor prema kojemu bi se trebalo brže riješiti pitanja zarobljenih i nestalih osoba, priopćio Ured za razmjenu zarobljenika i traženje nestalih osoba HR Herceg-Bosne.
PODRŽAVAJUĆI rad Srpskog građanskog vijeća, kao istinskog zastupnika Srba u BiH, Hrvatsko narodno vijeće poziva srpski narod u BiH da se pridruži dogovoru Hrvata i Bošnjaka o BiH kao državi triju ravnopravnih naroda.
MAJOR MacKENZIE opovrgnuo vijest o pokretu tenkova HVO-a južno od Tomislavgrada, a koju je izrekao glasnogovornik UNPROFOR-a Eric Chaperona.
IVAN ZVONIMIR ČIĆAK i Stipe Mesić pojavili se na drugom programu Njemačke televizije (ZDF) kao svjedoci optužbe protiv hrvatske države i Tomislava Merčepa za ratne zločine.

1995.
ZBOG prijetnje smrću pripadnici UN-a potpuno se povukli iz Iloka, te je 700 preostalih iločkih Hrvata ostalo bez ikakve zaštite.
AKCIJA "Bljesak" vratila je svakom prognaniku ponos, vjeru i nadu da će se vratiti, istaknuto na sjednici Upravnog odbora Zajednice prognanika Hrvatske održanoj u Okučanima.
SRBI započeli silovit kombinirani tenkovsko-pješački napad na središnjem dijelu oraško-šamačkog bojišta oko Oštre Luke, priopćio Odjel za informiranje Političke uprave Ministarstva obrane HR Herceg Bosne.
AKCIJA "Bljesak" izazvana je terorističkim napadima na auto-cesti, čije je cilj bio prekid prometa i blokada otvaranja željezničke pruge Zagreb-Vinkovci, rekao predsjednik Tuđman u intervjuu bonskom listu "General Anzeiger".
PREDSJEDNICI europskih katoličkih biskupskih konferencija uputili, sa sastanka u Assisiju, poziv UN i međunarodnim tijelima, u kome se izražava zgražanje zbog srpske agresije na Banjalučku biskupiju i poziva ih na zaštitu stanovnika na ovim područjima na kojima se ne održavaju ratne operacije.

1996.
MINISTAR obrane RH Gojko Šušak i mađarski ministar obrane Gyorgy Keleti u Budimpešti potpisali Sporazum o vojnoj suradnji.
UPRAVITELJ EU-a u Mostaru Ricardo Perez Casado potvrdio da je Ministarsko vijeće EU-a odlučilo da se izbori u Mostaru održe 31. svibnja.


Dogodilo se 18. svibnja

1991.
TRIDESETAK martićevaca, koji su bili u zasjedi na teritoriju BiH, priveli trojicu hrvatskih policajaca koje su uhitili kod Bosanskog Grahova u Knin, priopćeno na konferenciji za novinare u MUP-u BiH u Sarajevu.
KROZ Plaški prodefilirala skupina od tridesetak Plaščana u maskirnim uniformama, naoružanih vojnim oružjem - vodio ih je predsjednik Mjesne zajednice Plaški Nikola Medaković, te od zapovjednika policijske stanice Dušana Latasa zatražio da mu je preda.
RADNICI hrvatske nacionalnosti glinske "Prehrane" žale se na uvrede i prijetnje zbog čega njih pedesetak na dolazi na posao, uključujući i rukovodilaca.

1992.
VIJEĆE sigurnosti prihvatilo Rezoluciju broj 753, kojom preporuča Generalnoj skupštini da primi Republiku Hrvatsku u punopravno članstvo UN.
IZ Sarajeva, opsjednutog od "srpskih snaga", "plave kacige" preselile u Beograd, na taj paradoks diskretno upozoravaju francuske novine.
BEOGRAD dosad napustilo 29 od ukupno 79 ambasadora.
ISLAMSKE zemlje za intervenciju UN u BiH.

1993.
SRBI vratili raspravu o sukcesiji na početak, a međunarodna zajednica i dalje insistira na dogovoru onih koji se dogovoriti ne mogu, na suglasnosti napadača i napadnutih.
HRVATSKO vijeće obrane HZ Herceg-Bosne ostaje pri stavu da je Vance-Owenov plan temelj odnosa i mira u BiH.
DOK zemlje Zapadnoeuropske unije (WEU) predlažu da se, umjesto Vance-Owenova plana za BiH, izradi novi plan samo za Sarajevo, Rusi nude svoj plan od četiri točke.
FRANCUSKA diplomacija, osobno njen šef Alain Juppe, i dalje vjeruje u "politiku sankcija".

1994.
NASTAVLJAJUĆI etničko čišćenje u banjalučkoj regiji, Srbi protjerali 250 Hrvat i Muslimana, a u prelasku prognanika u Hrvatsku tom su prilikom pomogli predstavnici povjerenstva Međunarodnog Crvenog križa.
PILOTI triju UNPROFOR-ovih zrakoplova, koji su trebali sletjeti u Tuzlu, odbili poletjeti iz Zagreba, zbog opasnosti da bosanski Srbi bombardiraju tuzlansku zračnu luku.

1995.
SVRHA posjeta Yashusija Akashija Kninu bila je da se tamošnje vodstvo privoli da nastavi razgovore o novom mandatu snaga UN, o povlačenju iz zona razdvajanja i nastavku pregovaračkog procesa, ali Martić je želio razgovarati samo o zapadnoj Slavoniji, izjavio novinarima glasnogovornik UNCRO-a Fred Eckhard.
Vijeće sigurnosti UN donijelo još jednu rezoluciju 994, kojom se osnažuje prethodna Rezolucija 981, kojom je utvrđen novi mandat i novi naziv snaga UN u Hrvatskoj.
Nakon što su srušili crkvu Mađara u Dalj-planini i aljmašku "Gospu od utočišta" četnici od materijala porušenih svetišta grade svoju kasarnu na Čvorkovom brdu, izjavio aljmaški župnik Ante Markić u Osijeku.
KONGREGACIJA za evangelizaciju naroda Svete Stolice izrazila u povodu mučeničke smrti svećenika Filipa Lukende i časne sestre Cecilije Grgić duboku sućut banjalučkom biskupu Franji Komarici.
JEDNA osoba poginula a pet teže ili lakše ranjeno od granate koja je u prijepodnevnim satima pala na tržnicu Alipašino polje, izvijestila Informativna služba Prvog korpusa Armije BiH.
U ŽUPI Trn u banjalučkoj općini dignuta u zrak župna crkva sv. Josipa, te zapaljena, priopćeno iz Vikarijata banjalučke biskupije u Zagrebu.
NAKON opsežnih rasprava Predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak i dopredsjednik Ejup Ganić, uz posredovanje Charlsa Tomasa i mene, potpisali su sporazum, kojim će se ubrzati provedba ustroja Federacije BiH, izjavio Michael Steiner na konferenciji za novinare u Mostaru.
MEĐUNARODNI posrednik za bivšu Jugoslaviju David Owen izjavio za BBC kako bi Miloševićevo priznanje BiH bio važan korak u zaustavljanju sukoba u tom području.

1996.
GLAVNI odbor vladajuće SDS "Republike Srpske" izabrao novog predsjednika vlade Gojka Kličkovića, koji bi trebao zamijeniti Rajka Kasagića, prenijela agencija Reuter.


Dogodilo se 19. svibnja

1990.
NAVODNO, od grupe nepoznatih građana, napadnut Miroslav Mlinar, 23-godišnji student, predsjednik Mjesnog odbora Srpske demokratske stranke u Benkovcu, te nožem ranjen u predjelu vrata i trbuha.

1991.
ODRŽAN referendum građana Hrvatske o budućnosti Republike - prema prvim podacima ZA suverenu Hrvatsku glasovalo 94 posto glasača izašlih na referendum, a za federaciju 5,2 posto.
U GOLUBIĆU kraj Knina održana vojna parada Martićevih terorista.
NEPOZNATI počinitelji bacili eksplozivnu napravu na kuću tajnika HDZ-a Hrvatske Dubice Franje Puškarića u naselju Baščinama.
RADOVAN Karadžić, predsjednik SDS-a BiH, u Titovu Drvaru na javnoj tribini navijestio da će "biti pripajanja, pa i dovoljno oružja, ako se ne postigne dogovor o mirnom rješenju jugoslavenske krize.

1992.
TRI četvrtine od 200 zastupnika Sjeveroatlantske skupštine na proljetnom zasjedanju u Kanadi potpisalo apel kojim se poziva NATO da intervenira u bivšoj Jugoslaviji.
IRAN opozvao ambasadora iz Beograda.
NOVI divljački napad na Zadar i njegovo priobalje - poginulo šest, a ranjeno deset osoba.
OSLOBOĐENE Zamasline, jako neprijateljsko uporište u blizini Stona.
POTPISAN dogovor HDZ BiH i SDA o zajedničkoj borbi protiv srpskog agresora na području BiH.
IZ zaplijenjene dokumentacije jugovojske vidljivo da je dr. Radovan Karadžić aktivni agent kontraobavještane službe JNA.
MUSLIMANI Mostara izdali proglas svojim borcima u kojemu se od njih traži da se stave pod zapovjedništvo HVO-a.
ŠVICARAC Frederic Maurice (39), predstavnik Međunarodnog odbora Crvenog križa (CICR) preminuo od posljedica ranjavanja u Sarajevu, kada je na njega pucao srpski snajperist.

1993.
I NAKON postignutog sporazuma u Međugorju, Muslimani i dalje provociraju.
PREDSJEDNIK Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman obišao zapadnu Hercegovinu i tom prilikom istakao da je "na nama velika odgovornost da svijetu dokažemo kako vodimo principijelnu politiku i da želimo iskrenu suradnju s Muslimanima".
PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Republike Hrvatske Milan Vuković primio sir Stewarta Clarka koji mu je odao priznanje zbog zakona o manjinama.
KAO glavni razlog dosadašnjeg neuspjeha UNPROFOR-a da postigne ciljeve zacrtane rezolucijama Vijeća sigurnosti i Vance-Owenova plana, Boutros Ghali naglašava radikalnu politiku srpske strane.
OPTUŽBE Vojislava Šešelja, vođe srpskih radikala, potresaju Generalštab Vojske Jugoslavije.
NJEMAČKE vlasti objavile kako su zamolile hrvatske izbjeglice da se vrate kućama, jer je njihovo izdržavanje postalo preskupo njemačkoj državi.

1994.
SRPSKI teroristi, oko 16 sati i 30 minuta, napali osobno vozilo na cesti Pakrac-Požega u mjestu Branešci, a nakon toga napali i tamošnji kontrolni punkt UNPROFOR-a, no ne zna se koliko je terorista sudjelovalo u napadu, izjavili predstavnici UNPROFOR-a.
DUŽNOSNICI SAD, Rusije i EU pokušavaju zauzeti zajednički stav glede rata u BiH, a na idućim sastancima sagledat će opcije za nove mirovne pregovore sa zaraćenim stranama u BiH.
SAD neće poduprijeti muslimanske zahtjeve za 58 posto teritorija BiH u novim mirovnim pregovorima.

1995.
HRVATSKI veleposlanik pri UN Mario Nobilo poslao glavnom tajniku UN Boutrosu Ghaliju pismo, u kojem ga izvještava da su hrvatske vlasti pronašle u zapadnoj Slavoniji platne liste oficira u stalnoj službi u "vojsci Jugoslavije", koji su bili u aktivnoj službi na okupiranim područjima Hrvatske, što još jednom potvrđuje umiješanost Beograda.
HRVATSKI ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić otvorio hrvatski konzulat u Mostaru.
"SRBI nisu nikad ispoštovali zagrebački sporazum, a mjesec dana prije nas ušli su duboko u zonu razdvajanja", izjavio u intervjuu za "Večernji list" general bojnik Đuro Dečak.
ZA CIVILNO se stanovništvo u zapadnoj Slavoniji po jednakim načelima dijeli humanitarna pomoć, bez obzira na nacionalnost, dob i spol, izjavio u intervjuu za "Večernji list" predstojnik Hrvatskog crvenog križa dr. Nenad Javornik.

1996.
VODSTVO britanske Konzervativne stranke optuženo, prema pisanju "The Sunday Timesa", da je u tajnosti primalo novčane donacije od Srba tijekom velikosrpske agresije od 1992. do 1994. godine.


Dogodilo se 20. svibnja

1991.
OBJAVLJIVANJEM presude (kazne zatvorom do tri godine i šest mjeseci), završeno suđenje šestorici Hrvata optuženih za oružanu pobunu pred Vojnim sudom u Zagrebu.
STIPE MESIĆ u razgovoru s domaćim i stranim novinarima u Zagrebu rekao da će uskoro sazvati sjednicu Predsjedništva SFRJ kao predsjednik Predsjedništva.
PREDSJEDNIŠTVO SFRJ, kao kolektivni šef države, postoji i može funkcionirati, usprkos činjenici što nije na vrijeme obavljen izbor njegova predsjednika, objavila Služba informiranja Skupštine SFRJ.
BURNA noć u Glini i Petrinji - eksplozije, pucnji, požari.
U SREDIŠTU Pakraca odjeknula snažna eksplozija postavljene mine.
POTVRĐENO ukidanje američke pomoći Jugoslaviji zbog, kako se navodi, "ponašanja rukovodstva Republike Srbije".
PRIPADNICI tzv. Martićeve milicije sve se češće mogu vidjeti u Bihaću, na teritoriju BiH.

1992.
KOMITET visokih dužnosnika KESS-a razmotrio najnovije događaje na području bivše Jugoslavije i zaključio da je nasilju izvor u Beogradu.
ZRAKOPLOVI JAT-a više ne mogu slijetati na američke aerodrome, priopćio State Department.
U POVODU primanja Hrvatske u UN dr. Tuđman otputovao u New York.
UNPROFOR i službeno dobio "domaćina" - Hrvatsku, umjesto nepostojeće Jugoslavije.
U HRVATSKE i mađarske kuće u Baranji naseljeno oko 20 tisuća Srba iz Grubišnog Polja, Pakraca, Podravske Slatine i Srbije, javlja HINA.
NEPRIJATELJ se na dubrovačkom području povlači prema Popovu polju, Ljubinju i Trebinju.
KOORDINACIJA oporbenih parlamentarnih stranaka Hrvatske dala potporu obrambenom savezu s BiH.
NOGOMETNI savezi Hrvatske i Slovenije primljeni uvjetno u Europski nogometni savez (Uefa).

1993.
HRVATSKA vojska uspjela razminirati zadarski aerodrom.
NAKON međugorskog sporazuma o prekidu sukoba koji je trebao stupiti na snagu u srijedu u 12 sati, u Mostaru ga poštuju jedino pripadnici HVO-a.
MUSLIMANSKE snage ponovno napadaju područje Konjica, Viteza i Travnika.
HRVATSKO-TURSKA misija dobre volje posjetila Mostar, Jablanicu, Konjic, Prozor, Travnik, Vitez i Zenicu, sve u nakani da se ublaže sukobi između Muslimana i Hrvata.
U IZVJEŠTAJU Boutrosa Ghalija o UNPROFOR-u u Hrvatskoj glavni tajnik UN preporučio novo čekanje na razvoj stanja, jer bi svaka akcija bila nepovoljna.
VIJEĆE sigurnosti UN raspravljalo o slanju inspektora na granicu Srbije i BiH.

1994.
SEDAMDESET I PET tisuća žrtava ratnih zločina poimenično evidentirala Komisija za prikupljanje činjenice o ratnim zločinima, koja radi u Sarajevu.
STALNI predstavnik Republike Hrvatske pri UN dr. Mario Nobilo uputio pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti Ibrahimu Gamariju, u kojemu upozorava Vijeće na radikalne izjave samozvanih srpskih dužnosnika iz Knina na okupiranom području Republike Hrvatske.

1995.
PRVI put nakon 1991. u teško oštećenoj crkvi sv. Nikole i uznesenja Blažene Djevice Marije u Jasenovcu župnik Josip Firšt služio Svetu misu, kojoj su bili nazočni mnogobrojni prognanici.

1996.
NIKAKAV kompromis sa čelnikom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem ne dolazi u obzir, izjavio predstavnik UN-a za provedbu Mirovnog sporazuma za BiH Carl Bildt, štoviše, trebao bi se pojaviti pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Post je objavljen 25.10.2006. u 15:56 sati.