Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klape

Marketing

škola klapskog pjevanja

Kulturno-zabavna udruga
"Opatija"


TEMA: ŠKOLA KLAPSKOG PJEVANJA
(stvaranje hrvatskog imagea)

Škola: Tip I:

Od strane KZU "Opatija" cijenjenom čitaocu dostavljamo prijavu ponuđenog programa sa nazivom ”Škola klapskog pjevanja" (sa podružnicama u ostalim primorskim centrima).
Uz prijavu projekata i financijski plan, nudimo obrazloženja ovog idejnog rješenja te njegovu opravdanost i potrebu izvođenja na području većih gradova te u buduće u ostalim primorskim i dalmatinskim centrima.
Koristila bi se po mogućnosti infrastruktura kazališnih kuća i postojećih glazbenih škola.
Poznato je da gotovo sve klape i zborovi imaju probleme radi nedostatka kvalitetnih pjevača a poglavito tenora i soprana. Klape su prepuštene same sebi kod pronalaženja i obuke pjevača što koči njihov ukupan rad, razvoj i kvalitetu amaterskog pjevanja.
Kao uvjet za formiranje “škole” klapskog ili amaterskog pjevanja u većim hrvatskim centrima, pored financijske potpore lokalnih jedinica općina i gradova nadamo se i odgovarajućem prostoru za rad. Škola bi imala dva zbora muški i ženski i najmanje dva stalna honorarna umjetnička voditelja u jednom centru.
Tijekom cijele godine Udruga bi pratila rad voditelja i pjevača, surađivala sa klapama na terenu oko usklađivanja potreba za pjevačima, brinula o prijemu novoih kvalitetnijih pjevača, davala oglase, instrukcije, te primala ponude za audicije i dr. Klape bi upućivale pjevače na privremeno školovanje. Škola bi imala odgovarajuće svjedodžbe ili potvrde o završenoj obuci za klapskog/zbornog pjevača.
Godišnji troškovi “škole” klapskog ili amat. pjevanja (za početak recimo - u Rijeci), bili bi slijedeći:
- Putni troškovi i ostali troškovi svih kandidata cca 12.000.00 kuna,
- promidžbeni troškovi cca 5.000.00 kn,
- trošak obrade pjesama i kopiranja nota cca 4.000.00 kn,
- troškovi organizacije i vođenja škole cca 7.000.00 kn.
- troškovi min. dva voditelja (32 sata x 10 mj. = 320 sati x 100 kn. = 32.000 kn.
Dakle, ukupni troškovi škole klapskog pjevanja za jednu godinu, iznose cca 60.000. kn.

Potporom gornjem programu, klape bi imale osiguran podmladak za amaterske pjevačke skupine (zboraove i klape), a npr Rijeka centar županijske obuke klapa na ovim prostorima. Vremenom bi ostali županijski centri u primorju i dalmaciji otvarali svoje podružnice ove škole. Obukom klapskih pjevača počelo bi organizirano i sustavno podizanje kvalitete a time i promicanje klapskog pjevanja odn. klapske pjesme kao tradicionalne hrvatske kulture.

Škola: Tip II:

Odlukom i financijskom potporom ministarstva kulture, obuka i formiranje novih klapa uvelo bi svako hrvatsko kazalište, u cilju poboljšanja i zaštite tradicionalnog klapskog pjevanja. Izvorno klapsko pjevanje najbolju zaštitu imalo bi u hramovima hrvatske kulture - kazališnim kućama. To bi bio put ne samo zaštite nego i svjetske prezentacije. Klapsko pjevanje je svjetski raritet, pa bi se njegovom zaštitom putem UNESC-a stekli uvjeti za integraciju istog u našu turističku ponudu.
Već je u prijašnjim člancima naglašeno da najbolje klape treba profesionalizirati a klapsko pjevanje proglasiti imageom grvatske kulture i turizma. Klape su idealna spona u integracviji kulture i turizma, čime se zanose oni u turizmu i kulturi koji gotovo ništa ne rade na tom planu.

Škola: Tip III:

Primjer iz Opatije;
KZU "Opatija" je otvorila novu sekciju pod nazivom Omladinski zborovi Grada Opatije. Sekciju Čine Ženski i muški zborovi učenika osnovne i srednje škole od 14 do 21 godine. U prvoj fazi iskorišten je ženski školski zbor koji je proširen sa srednjoškolkama. U drugoj fazi formira se muški zbor osnovne škole "Opatija" i oglašavanjem proširuje na omladinski muški zbor Grada Opatije. Sve je pokrenuto, sekcija je počela sa radom, te će se za par godina stvoriti podmladak za nove klape ili za popunu postojećih klapa i zborova na području Grada.

Ukoliko klapsko pjevanje kani postati ”hrvatski kulturni proizvod za inozemstvo” ili image hrvatske turističke ponude, smatramo potrebitim osigurati uvjete za realizaciju i ovog programa u svim mjestima i gradovima gdie je to moguće. Osobito u Dalmaciji, Primorju, Istri te Zagrebu, gdje je klapsko pjevanje već odavna zaživjelo. Krajnje je vrijeme za zaštitu klapa i klapskog izričaja. Osobito je krajnji trenutak da se Ministarstva kulture i turizma dogovore sa lokalnim jedinicama o potrebi osnivanja i održavanja Hrvatskog festivala klapa (program također nudimo) u funkciji produljenja turističke sezone...


Predstavnik KZU "Opatija"


Post je objavljen 13.10.2006. u 00:46 sati.