Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alkion

Marketing

Godina Nikole Tesle (14) - Ostaje nam da se nadamo

Dok je Tesla poderao ugovor da bi pomogao prijatelju, drugi su u njegovo doba samo jurili za zgrtanjem što većeg bogatstva. Ti su ljudi cijelu zemaljsku kuglu opskrbili električnim stupovima, transformatorima i vodovima. Tesla je pak želio izgraditi energetski sistem koji je bez ikakvog troška trebao prenositi struju po cijelom svetu.

Njegov predloženi sistem nije bio sistem "slobodne energije" u današnjem smislu energije iz neiscrpnog izvora, nego u smislu besplatnog prijenosa struje do korisnika. Za razliku od strujnog rata, ovo je bio rat koji Tesla nije mogao dobiti.

Energija za svakog tko u zemlju ubode određeni prijemnik?
Teslin plan bio je da bežično prenosi kako vesti tako i energiju. Ovaj prvi slučaj poznajemo danas kao radio. Nije bilo potrebno mnogo internih informacija da bi se došlo do zaključka kako će strujni vodovi jednog dana prekriti najveći dio zemlje mrežama od bakrenih kablova. Kao da se oglušio na planove monopolista, Tesla je nastavio poticati zapanjujuće novu ideju, prijenos besplatne struje po cijelom svetu. 1893. godine na uglednom Franklin institutu iz Filadelfije govorio je o Zemljinoj rezonanciji. Zemljina rezonancija bila je dio njegove vizije o bežičnom prijenosu struje. Radilo o tome da se električni impulsi odašilju prikladnom frekvencijom, odnosno, brzinom vibriranja kroz zemlju da bi se proizveli energetski valovi, isto kao što žica klavira počne vibrirati kada se na nekom drugom instrumentu u istom prostoru proizvede ton na koji je ta žica podešena. Takva rezonancija značila bi ispunjenje Teslinih snova koje je izrazio tijekom svog predavanja 1897. Tada je govorio o prijenosu struje od mjesta do mjesta bez ikakve upotrebe žica. On je u svojoj viziji vidio kako se približava dan kada će takav sistem ubrzati prijenos vijesti, kontrolirati vrijeme i prenositi bezgraničnu energiju. Sljedećih nekoliko godina zatražio je i dobio patente za sistem za, naizgled utopijski, bežični prijenos energije i vijesti.

1899. Tesla se povukao u planine Colorado Springsa da bi testirao svoje nove ideje. Na visokom pašnjaku izgradio je laboratorij s visokim naponom. To je bila jednostavna zgrada izgrađena oko najvećeg Teslinog kalema na svetu, a iz nje se izvijao neobični jarbol. Tesla je s tog mjesta želio poslati elektromagnetne vibracije kroz zemlju. Ne zna se točno što je u stvari postigao tokom svog boravka u planinama. Povremeno je pravio šture zapise, ali je hrpu informacija o principima funkcioniranja takvog uređaja ipak sačuvao isključivo u svojoj glavi. Njegovi nacrti se danas moraju prevesti u suvremene elektrotehničke pojmove. Ali, legende o Tesli izviru iz njegovih eksperimenata u Colorado Springsu. Poput Boga nad munjama on je svoj snažan kalem promjera 16 metara podesio tako da postigne pražnjenje od dvanaest miliona volti i izbaci preko trideset metara duge munje iz bakrene kugle na vrhu njegovog jarbola. Lokalno stanovništvo držalo se na udaljenosti budući da su se proširile glasine da poznati pronalazač može stvoriti munje koje mogu ubiti stotinu ljudi. Tijekom eksperimenta grmljavina električnog pražnjenja mogla se čuti na udaljenosti od barem 25 kilometara.

U siječnju 1900. vratio se u New York i angažirao arhitekta koji mu je napravio nacrt drvenog tornja visokog 47 metara iznad zgrade izgrađene od cigala na Long Islandu. S bakarnom elektrodom u obliku gljive na svom vrhu toranj je trebao služiti kao džinovski odašiljač. Tesla je taj projekt nazvao Wardenclyffe i zamislio je stanicu koja je trebala slati energiju i vijesti preko više kanala na svim radiovalnim dužinama. 1902. toranj i kvadratna zgrada bočne dužine od trideset metara, u koju su se trebali smjestiti mašinska soba i laboratorij, bili su gotovo privedeni kraju. Međutim, Wardenclyffe nikada nije bio potpuno dovršen. Tesla je na raspolaganju imao ograničena sredstva. Nakon tri godine Morgan, Teslin glavni financijer, je odustao od projekta, navodno jer je saznao da Tesla namjerava besplatno "dijeliti" električnu energiju. Tesla očajnički pokušava pronaći druge financijere kao i razviti komercijalne proizvode kojima bi mogao platiti svoje račune. Građevinski radovi su na kraju prekinuti 1906., a jedanaest godina kasnije, nakon što je Tesla izgubio svoju hipoteku na Wardenclyffe, taj je toranj srušen radi njegove vrijednosti kao otpada.


Post je objavljen 06.09.2006. u 17:25 sati.