Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/11235

Marketing

Karolina Belinić (Carolina Bellinich)

… poraz Napoleona u Rusiji 1812 godine, imao je za posljedicu novi savez europskih vladara protiv Napoleona i novo ratovanje. Tek što je stigla vijest o tom savezu u Rijeku, grad je bio napadnut jer se još nalazio u rukama Francuza.
Jedna britanska ratna eskadra približila se Rijeci 3. srpnja 1813. godine. Nakon bombardiranja grada, što ga je prethodno napustila slaba posada, iskrcalo se kojih 600 vojnika.
Iz državnih skladišta odneseno je sve što je vrijedilo, a brodovi pred gradom bili su opljačkani i spaljeni. Odnošenje zaliha nastavljeno je i 4. srpnja.
Čudom je žena riječkog trgovca Bellinicha, Carolina, izmolila u zapovjednika engleske eskadre poštedu građana i njihove imovine. Nedugo potom (26. kolovoza), još prije odlučnog poraza Napoleona kod Leipziga, austrijska je vojska zauzela Rijeku. Na čelu krajiških jedinica general Neugent nastavio je prema Trstu, slijedeći francusko začelje.
U ponovo osvojenim pokrajinama, nakon privremene vojno civilne uprave, pri kraju rujna 1814.g. uvodi se civilna uprava s okružnim kapetanijama …


Kad je o ženskim sudbinama riječ, vjerojatno ne postoji intrigantnija, zanimljivija, tajanstvenija, zakučastija i legendarnija uloga od one prelijepih heroina koje su, lukavim strategijama i hrabrošću svog domoljubnog srca, na ovaj ili onaj način spasile svoju zemlju, kraljevstvo ili grad. Takvim heroinama pripisuje se neopisiva ljepota, umijeće zavođenja, čak i pronicljiva politička ili diplomatska strategija, još od Kleopatre koja je carstvo povećavala uz pomoć rimskih vojskovođa, preko Judite kojoj u domoljubne svrhe nije bilo strano odsjeći glavu vojskovođe Holoferna.

Tu negdje, u našim okvirima, smjestila se i Karolina Belinić, udata žena i majka troje djece, koja je 1813. godine, povijesni dokumenti zbore, kao iznimno lijepa Riječanka ženskim šarmom udobrovoljila britanskoga kapetana Johna Learda da poštedi grad bombardiranja i paleža. U povijesti je ostala poznata pod imenom Karolina Riječka.
Karolinu i njoj slične heroine povijest pamti po više ili manje vjerodostojnim dokumentima, a kasnija predaja po romantičnim pričama ili romansiranim biografijama. Za osobama koje svojim djelima intrigiraju javnost uvijek ostaje pitanje poput našega.

Tko je zapravo Karolina Belinić, poznatija pod imenom Karolina Riječka?

Portret Karoline

Portret Karoline Belinić koji se čuva u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Povijesni spisi o njezinu porijeklu i osobnom životu kažu: Karolina Belinić (Carolina Bellinich) , rođena Kranjec (Cragnez) oko 1790.godine , bila je udata žena te majka triju kćeri, Alpine, Cattarine i Rose, koje su sve rođene do epizode napada engleske flote na grad.
Karolina je bila udata za Andriju Belinića, Lovranca koji je u svojstvu zapovjednika Riječke narodne garde i sam sudjelovao u otporu grada engleskoj floti, za što mu je, zahvaljujući i pismenoj potvrdi zapovjednika Nugenta, gradski magistrat 1829. odao javno priznaje.
Proslavila se 1813. godine, a o njezinom činu govori pismo iz 1816. godine koje riječki magistrat upućuje carskom kapetanu.
U pismu se kaže da je Carolina Bellinich domišljatošću i hrabrošću spriječila bombardiranje Rijeke od strane engleske flote koju je vodio admiral Host, te se stoga traži od cara priznanje za taj pothvat. Priznanje dobiva 1829. samo od kapetanskog vijeća Rijeke, a njezin je suprug još za života primljen među riječke patricije zbog zasluga u sprječavanju sukoba britanske vojske i riječkih građana.


Post je objavljen 31.08.2006. u 10:24 sati.