Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Više od prijateljstva i borba za istog?

Da li ste se ikada osjetili zbunjenim? Očajnički ste tražili na nerazlučivi odgovor što to točno druga strana želi? Cijelo vrijeme poznavanja prijatelji ste, i odjednom nekome padne na pamet da bi bilo u redu razmijeniti poljupce, iz razloga da želiš više od običnog prijateljstva.
Kako god, ovo jest maleni i mizeran problem, no ako malo bolje razmislim, problem je vrlo veliki u dubini. Naime, ako se ne pripremimo na to, ili udjemo na brzinu bez razmišljanja o tome kompromitiramo prijateljstvo do najveće razine. Trebamo se zapitati, želimo li izgubiti prijatelja? Jer, ako druga strana ne pristane na poljubac, gotovo je s prijateljstvom, a ljubav nikako ne dolazi više u obzir, nikad! Znate i sami da će se u odnos uvući doza nelagodnosti, lošeg razmišljanja, a sama atmosfera biti će mučna i teška. Zato treba doboro razmisliti, prije "pokušaja".
Kako bi onda bilo najbolje pristupiti? Ponajprije razgovorom i priznavanjem svojih osjećaja. Možda i druga strana isto tako razmišlja i osjeća. No, medjutim, postoji i vjerovatnost da ste se malo požurili, i da druga strana možda ne osjeća tako. U tome slučaju savjet je da se na odredjeno vrijeme maknete od svega, od cijele situacije, dok ti osjećaji u vama malo ne splasnu. To sigurno nije lako, osjećaji su ipak osjećaji, ali ima li smisla trčati oko nekog tko ne želi podijeliti ljubav s vama? Bolje ostati prijatelj nego izgubiti sve, ako se može. Dakle, odbije li vaš poljubac, trk u garderobu, krpice na sebe i u novi život, netko vas možda čeka baš na putu do dućana...
Ako je pak situacija reverzna, da druga strana želi više od prijateljstva, a vi ne bi htjeli izgubiti prijatelja i smatrate da ne možete voljeti, postoji i tu kompromisno rješenje. Treba shvatiti osobu koja vam nudi ljubav (a vjerovatno je donekle poznajete, budući vam je prijatelj), i reagirati da je ne povrijedite. Vježbajte način priče, recimo, preko ogledala. Pogledajte se u ogledalo i trenirajte recimo rečenicom "Znaš, ne bi te htio povrijediti, ali nažalost, želim te kao prijatelja, jer mi je najpotrebniji sada. Smatram da bi uništili sve ako počnemo zajedno" itd.. Ni u kome slučaju neka to pitanje druge strane ne bude razlog odbacivanja ili da je izbjegavate. Tek onda gubite sve..bespovratno. Bodrite ga, da se ne osjeti odbačenim i slomljenim. Pa, prijatelji ste...
A što ako se desi situacija da se i druga osoba iz kruga prijatelja počela približavati istom osjećaju. Prvi osjećaji koji će vas preuzeti: panika, i ljubomora, pa čak i osjećaj slomljenog srca. Odlučila si se popričati sa suparnicom, otkrile ste da imate zajedničku ljubav. E, tu nastaju komplikacije. Želiš biti sama s njim, no eto i nje odnekuda. Odakle li se samo stvori kad si ti tamo. Kad nisi s njim, ona je uvijek kraj njega, pričaju, druže se. Tu nastaje bijes. Ljubomorni bijes, najjači poriv.
Otkrivate lagano da ovo suparništvo ubija vaše prijateljstvo. Udaljavate se od prijateljice.. S vremenom vaši razgovori postaju tmurni, bezosjećajni, samo je pitanje vremena kada ćete si reći sve jedna drugoj. Ne žurite, prva i najbitnija stvar je da sami razmislite o cijeloj toj situaciji. Naime, postoji mogućnost da će on izabrati nju, pa da razmislite što vi time gubite, a što vam ostaje. Zato, pamet u glavu, ne brzati sa postupcima. Takodjer, možda pak je sreća na vašoj strani, pa odabere vas, što će se onda dogadjati s odnosima prema prijateljici? U svakome slučaju neka vas on ne razdvaja, ostanite pribrane, razgovarajte o tim mogućnostima. Ako ona to ne želi, onda sigurno nije vrijedna vašeg vremena i prijateljstva, prije ili kasnije povrijedila bi vas.
Budući ste prijateljice, najpotrebnije sredstvo medju vama je razgovor, ne budite ratni neprijatelji, budite svjesne da borbom jedna protiv druge samo gubite. Naravno da u ratu i ljubavi ne postoje nezabranjene stvari, ali opet shvatite da niti ne dobivate niti ne gubite, borite li se bez objašnjenja. Morate shvatiti da odluka o izboru nije na vama, odluku ne donosite vi i ponašajte se tako. Borba se odvija izmedju vas dvije, i neka taj rat bude pošten, dogovorom izmedju vas dvije - razgovorom. Ne mora on na kraju niti izabrati baš pobjednicu vašeg dogovora... Uzmimo samo primjer upita o izlasku van. Ili ćete ga pitati obje ili ni jedna. Takodjer, koja god od natjecateljica pobijedi, naučite sama sebe da to mora biti tako, i živite s time u miru i bez ljubomore.
Naravno, ne možete obje pobijediti. Ako pobijediš (kamo sreće), poštedi prijateljicu priče o vama, poštedi je osjećajnih pojedinosti o vašoj ljubavi. Upitajte se želi li to ona slušati. Biste li vi željeli da vam to ona priča ako ona pobijedi?
Ako pak ona pridobije njegovu naklonost, smanjite goričinu u sebi. Nije išlo, pomirite se s time, niste mogli ništa učiniti, to je njegov odabir, i ne pokušavajte to promijeniti. Jedno dobro u svemu je, krenite dalje, sada se možete posvetiti nekome kome se VI svidjate. Sigurno će postojati osjećaj težine i tuge kad ćete ih vidjeti zajedno, ali 'ej, život ide dalje, tako je moralo biti. Nemojte nikako prekidati prijateljske odnose s oboje, jer postoje šanse da oni prekinu nakon nekoliko mjeseci, pa će opet biti sve po starome, a vi ste prije toga izgubili nešto što traje puno dulje, krasno prijateljstvo.
Zato, pamet u glavu, i uvijek razmišljajte ... pjesmica..

Samo riječi...
Meni su riječi dovoljne
i ljubav moja za tvoju
u noćima mekim tek obrise ćutim
razigranih sjenki, tvojih misli glas

Meni su riječi dovoljne
i tišina tvoja što srcem mi tuče
ogoljene tajne pogledom pred zoru
izgubljena strepnja pred očima

Meni su riječi dovoljne
i daljina naša što blizinom zrači
u trenutku ovom pripadaš mi trajno
na pučini našoj valovima tkanoj...

-Josip-

Post je objavljen 19.08.2006. u 08:57 sati.