Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horselover

Marketing

ždrijebad...

...evo mogli ste već skužit da sam se vratila...bilo mi je lijepo ali šteta nije bilo konja...ali nema veze,bar sam se malo i odmorila...
Evo danas ću pisat o ždrijebadi...mislim da je i red jer svi pišu samo o odraslim konjima...taj tekst imate u časopisu "Konji" i u enciklopediji pa i tamo možete naći.
Pa da krenem. Nakon ždrijebljenja majka lizanjem očisti ždrijebe. Ždrijebe će brzo pokušati stati na noge. To mu najčešće uspijeva nakon nekoliko pokušaja,a ždrijebe potom traži majčino mlijeko.
Ždrijebe je samo nekoliko sati nakon poroda prilično nesigurno,da bi iz sata u sat bivalo sve živahnije tako da može slijediti majku bez većih problema. Ako ima mogućnost biti što više na otvorenom ili na pašnjaku,odmara se neko vrijeme,a kad majka pase ,ono ustane i siše ili trčkara okolo...pa se odmara. Ako ždrijebe nema vršnjaka,drži se majke i oponaša ju. Ako kasnije,kao odrasli konj dođe u kontakt s drugim konjima...vjerojatno će imat problema sa uklapanjem. Zato je iznimno važno da ždrijebe ima društvo makar jednog vršnjaka,a najbolje je da mladih ima što više,kako bi se razvilo u psihički stabilnog konja.


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Ždrijebe se može odbiti od sise o čtvrtog mjeseca života pa nadalje. Ali većinom siše sve dok ne navrši šest mjeseci.
Godišnjak je konj star godinu dana.Vrlo je važno njegovati tako mlade konje. Znači pravilna ishrana, dovoljno vježbe i redovito njegu kopita. Također je važno brižljivo rukovati maldim konjima. Kosti su im još premekane i brzo rastu,a da bi konj moga naporno raditi ili da bi ga se jahalo. To će trajati tijekom prve tri godine,što ovisi o pasmini.


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
godišnjak i ždrijebe (desno)

pusa svima do sljedećeg posta...wave


Post je objavljen 17.08.2006. u 14:41 sati.