Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aboutdogs

Marketing

Grupa 2 Pinceri i Šnauceri, Molosi i švicarski pastirski psi -Doberman

DOBERMAN

Opći izgled: Doberman je srednje velik pas, snažne i mišićave građe. Usprkos svojoj masi, koja je poželjna, linije tijela odaju eleganciju. Doberman je uspravnog i ponositog držanja, temperamentne naravi, inteligentnog pogleda. Sve te osobine pridonose formiranju slike anatomski skladno građenog psa. Tijelo mu je četvrtastog oblika, prekriveno napetom kožom i sjajnom dlakom pod kojom se ocrtavaju lijepo oblikovani mišići.

Glava: Mora biti vidljivo odijeljena od trupa. Gledana odozgo i sa strane, nalikuje na tupi klin. Koža dobro prijanja uz plosnate mišiće i tetive. Takvu glavu nazivamo suhom. Gledana sa strane i sprijeda, lubanja je plosnata i ravna. Gornji dio profila čine dvije paralelne linije (linija nosne i linija čeone kosti) koje su prelomljene u visini očiju, a međusobno su paralelne. Divergentne i konvergentne linije glave velika su mana. Ukupna dužina glave treba iznositi oko 1/4 ukupne visine psa do grebena. Opseg glave mora biti manji od polovine dužine (dolihocefalna glava), a njuška ne smije biti kraća od lubanjskog dijela.

Zubi: Zubalo je škarasto. Donji sjekutići stoje iza gornjih, tako da pritom vrhovi donjih dodiruju gornje s unutarnje strane. U idealnom slučaju razmak među njima je toliki da između njih možemo ugurati vrh papira. Razmak se tolerira do te mjere da nije veći od drvca čačkalice. Doberman ima 42 zuba od toga 20 u gornjoj, a 22 u donjoj vilici. Mogu se tolerirati prekobrojni premolari, dok se manjak zuba smatra velikom pogreškom.

Oči: Oči su srednje veličine, ovalne (bademaste), što tamnije, ali šarenica mora biti vidljiva. Za smeđe dobermane dopušta se svjetlija boja.

Uši: Uši trebaju biti visoko postavljene, trokutastog oblika, preklopljene čitavom dužinom uz glavu. Ako su kupirane, uspravno nošene, i moraju biti srazmjerne veličini glave.

Nos: Nos mora biti što tamnije pigmentiran, nosnice dobro otvorene i mobilne.

Vrat: Vrat mora biti dug, ali srazmjeran veličini glave i tijela. Koža dobro priliježe u jake vratne mišiće, koji se dobro ocrtavaju pod njom. Nema suvišnih nabora (suhi vrat). Vrat se penje od trupa u laganom zavoju. Pas ga mora nositi uspravno, a njegovo držanje odaje plemenitost i gordost.

Trup: Kvadratične je građe, naročito kod mužjaka. Leđa su kratka i čvrsta, s dobro naglašenim grebenom (naročito kod mužjaka). Njegova visina i dužina određuju silaznu liniju leđa do slabina. Područje bubrega treba biti mišićavo i odgovarajuće širine. Sakraini kralješci i zdjelična kost formiraju sapi, koje su lagano zaobljene, ali ne i spuštene. Rep se kupira na duljinu od 2 kralješka. Rebra su lagano zaobljena i sežu do ispod lakatnog zgloba. Od ukupne visine psa, dubina prsiju mora iznositi 50%. Prema naprijed prsa su umjereno izbočena, formirajući pretprsje. Velicina pretprsja ovisi o prsnoj kosti, ciji prednji dio strši ispred ramenog zgloba. Gledajući sprijeda, prsa moraju biti odgovarajuće širine. Donja linija trbuha penje se od zadnjeg kraja prsne kosti prema skrotumu, čineći umjereni skok (lagano usukan trbuh). Visina kod mužjaka iznosi 68-72 cm, a kod ženki 63-68. Idealna težina za mužjake je oko 40-45 kg, a za ženke 33-35 kg.

Prednje noge: Moraju biti snažnih kostiju. Gledane sa svih strana, moraju biti ravne i okomite na tlo. Kosti nadlaktice s dugom i koso položenom lopaticom tvore kut od 90-100 stupnjeva. Lopatična kost dobro priliježe uz rebra, mišićava je, a proteze se do iznad trnastih nastavaka grudnih kralješaka. Poželjan je izdužen korak tj. mogućnost izbacivanja prednje noge daleko prema naprijed. Pas izbacuje noge toliko prema naprijed da produžetak prednje noge preko nadlaktice stvara s lopaticom jedinstvenu ravnu crtu. Što je lopatica više koso položena i što je idealniji kut između nadlaktične i lopatične kosti, to je veći iskorak prema naprijed, a hod izdašniji. Lakatni zglob mora čvrsto prijanjati uz trup. Prednje došaplje ne smije biti izvrnuto prema unutra ili van.

Šape: Kratke i okrugle, prsti skupljeni, zasvođeni tzv. mačje šape.

Stražnje noge: Moraju biti širokih butina i snažne. Butna kost s potkoljeničom tvori koljenski zglob, a međusobno zatvaraju kut od 130-140°. Kosti došaplja stoje okomito na tlo i s potkoljeničom tvore skočni zglob. Stražnje noge međusobno su paralelne.

Dlaka: Kratka, gusta, čvrsta, sjajna, dobro priliježe. Može biti crne boje, plave i smeđe s paležom. Svijetlo smeđa boja (izabel) nije poželjna i smatra se greškom. Palež je mahagoni crvene boje, dobro ograničen, jasan i čist. Nalazi se na donjoj vilici, usnama, obrazu, grlu, u obliku mrlja iznad gornjih vjeđa, na prsima, šapama, došaplju, s unutarnje strane bedara, oko analnog otvora i na sjednim kvrgama.

Kretanje: Kretanje kao i kod svih službenih pasa veoma je bitno, jer o njemu ovisi sposobnost službenog psa. Kretnje moraju biti elegantne, izdašne, neusiljene i živahne. Dok stražnje noge daju jak potisak, prednje izbacuje daleko prema naprijed, pokrivajući veliki dio terena.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 13.08.2006. u 17:47 sati.