Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aboutdogs

Marketing

Grupa 2 Pinceri i Šnauceri, Molosi i švicarski pastirski psi -Engleski buldog

Engleski buldog / English Bulldog - FCI 149


Zemlja podrijetla: Velika Britanija


FCI klasifikacija: Grupa 2 – psi tipa pinčer i šnaucer, molosidi i švicarski stočarski psi, 2.sekcija – molosidi – bez radnog ispita


Opći izgled: Kratke dlake, zbijen, prilično nizak, širokog, snažnog i kompaktnog tijela. Masivne glave, prilično velike u odnosu na veličinu psa. Nijedna osobina ne odskače previše, kako se ne bi pokvarila opća simetrija psa, on dijelovao deformirano ili ga ometala u kretanju. Lice je kratko, njuška široka, tupa i usmjerena vrhom prema gore. Tijelo je kratko, zbijeno (pribrano), udovi čvrsti, mišićavi i u dobroj kondiciji. Stražnji udovi su visoki i snažni, ali nešto laganiji u usporedbi s teškim prednjim udovima. Ženke nisu toliko impresivne i snažno razvijene kao mužjaci. Odaje dojam odlučnosti, snage i agilnosti.

Image Hosted by ImageShack.us

Ponašanje/temperament: Pozoran, odvažan, odan, pouzdan, hrabar, silovitog izgleda, ali prijazne naravi.


Glava i lubanja: Lubanja velikog opsega, koji treba iznositi opseg mjeren u dijelu ispred ušiju otprilike koliko je i visina osa u grebenu. Gledano od naprijed dijeluje visoko, od kuta donje vilice do vrha lubanje, a isto tako je i široka i kvadratična. Obrazi dobro zaobljeni i pružaju se sa strane u predio ispod očiju. Gledano sa strane glava dijeluje visoko i kratko od tjmena do vrha nosnika. Čelo je ravno, a koža na glavi i oko glave labava i naborana, lice nije izbočeno niti pretjerano opušteno. Izbočenja kosti lica su izražena, široka, kvadratična i visoka; duboka, sa širokom brazdom između očiju kod stopa. Brazda, koja je široka i duboka, pruža se do sredine lubanje, a može se pratiti do vrha lubanje. Lice od prednjeg dijela jegodične kosti do nosnika kratko, sa naboranom kožom. Njuška kratka, široka, a vrh izbočen prema gore, i vrlo duboka od kuta očiju do kuta usnica. Nosnik i nosnice – veliki, široki i crne boje, nikako nesmiju biti boje jetre, crvenkaste ili smeđe boje; vrh usmjeren prema natrag – prema očima. Rsazmak od unutarnjeg kuta oka ili od sredine stopa između očiju do samog vrha nosnika ne smije promašati dužinu od vrha nosa do ruba usana. Nosnice velike i širokes jasno izraženom okomitom ravnom linijom koja ih razdvaja. Gornje usne debele, široke, viseće i jako duboke, potpuno su ovješene preko donje vilice sa strane, ali ne i sprijeda. Usnice se spajaju u prednjem dijelu i potpuno prekrivaju zube. Vilice su široke, masivne i kvadratične, donja vilica je znatno isturena ispred gornje i usmjerena vršim rubom prema straga. Gledano od naprijed različiti dijelovi lica su međusobno izbalansirani s obje strane jedne zamišljene središnje linije.


Oči: Gledano od naprijed, nisko postavljene u lubanji, prilično udaljeno od ušiju. Oči i stop se nalaze na istoj ravnoj liniji, pod pravim kutom prema čeonoj brazdi. Međusobno su široko razdvojene, ali vanjski kutovi su unutar obrisa obraza. Okruglog oblika, srednje veličine, niti upale niti izbočene. Vrlo tamne boje – gotovo crne, kad pas gleda naprijed ne smije se vidjeti nikakve bjeline.


Uši: Visoko usađene, npr. prednji rub uha (gledano odnaprijed) stapa se s vanjskim obrisom lubanje na gornjem rubu obrisa, tako a su uši međusobno široko razmaknute, a postavljene što je moguće visoko i odmaknuto od oka. Malene su i tanke. «Ružino uho» je ispravno, tj.preklapanje prema unutra stražnjeg, gornjeg ili prednjeg unutrašnjeg ruba uha koje se uvrće i prema van i prema straga, pokazujući djelomično i unutrašnjost ušne školjke.


Usta: Vilice široke i kvadratične a šest malih prednjih zuba između očnjaka u ravnom nizu. Očnjaci su široko postavljeni. Zubi su veliki i snažni i nisu vidljivi dok su usta zatvorena. Gledano odnaprijed donja vilica je postavljena točno ispod gornje vilice i paralelna.


Vrat: Umjerene dužine (kraći nego što je širok), vrlo masivan, dubok i snažan. Dobro povijen prema leđima, s obilnom labavom, debelom, naboranom kožom ispod grla, koja tvori podvaljak od donje vilice do prsa svake strane.


Tijelo: Širokih prsa, postrance okruglog obrisa, masivno i duboko. Leđa su kratka, snažna, široka u predjelu plećki, uža u predjelu slabina. Blago uleknuće leđa nalazi se odmah iza plećki (najniži dio leđa) gdje se kralježnica počinje dizati prema slabinama (čija je najviša točka iznad razine vrha plećki), pa se ponovno naglo spušta u zaobljenoj liniji prema repu tvoreći luk tzv. šaranasta leđa («roachback») – kao posebnu karakteristiku pasmine. Tijelo je dobro zasvođenih rebara koja se protežu u leđni dio, a trbušni dio je uvučen, a ne ovješen.


Rep: Nisko usađen, izbočen prilično ravno, pa onda okrenut prema dolje. Okrugao, kratke dlake, bez ikakvih čuperaka ili grube dlake. Umjerene dužine, no prije kratak nego dugačak, stanjuje se prema vrhu koji je šiljast. Nošen prema dolje (nema definirano zaokreće prema gore na vrhu) i nikad nije nošen preko leđa.


Prednji udovi: Lopatice široke, koso položene i duboke. Vrlo su snažne i mišićave pa izgledaju kao da su pričvršćene na tijelo. Pretprsje prostrano, okruglo, duboko od vrha lopatica do najnižeg dijela gdje se spaja s prsima. Prsa nisko spuštena između prednjih nogu. Širokog opsega, okrugla iza prednjih nogu. Prednje noge, čvrste i snažne, dobro razvijene, međusobnoširoko razmaknute, masivne, mišićave i ravne, nije dugonog, a nisu ni zakrivljene, a kratke su u odnosu na stražnje noge. No, nisu toliko kratke da leđa izgledaju dugačko, ili da se smanjuju agilnost ili onemogućavaju pokretljivost psa. Laktovi nisko postavljeni i odvojeni od rebara. Došaplja kratka, ravna i snažna.


Stražnji udovi: Noge su velike i mišićave, dugačke u odnosu prednje noge, tako da podižu slabine. Skočni zglobovi su dobro povijeni i nisko spušteni. Noge dugačke i mišićave od slabina do skočnih zglobova, a kratkog, ravnog i snažnog donjeg dijela. Koljeni zglobovi okrugli i blago izbočeni od tijela. Došaplja se zbog toga približavaju, a stražnje šape se iskrenute prema van.


Šape: Ispružene prema naprijed, ravne i vrlo lagano iskrenute prema van, srednje veličine i umjereno okruglog oblika. Stražnje šape okrugle i kompaktne. Prsti čvrsti i debeli, dobro međusobno razdvojeni, članci prstiju izraženi i visoki.


Hod/kretanje: Posebno teško i suzdražano, djeluje kao da hoda kratkim, brzim korakom na vrhovima prstiju, stražnje noge ne podiže visoko, kao da kliže terenom, trčeći jednim ili drugim ramenom izbačenim naprijed.


Pokrov: Dlaka – fina dlaka, kratka, priljubljena i glatka (doima se oštrom samo zbog kratkoće i gustoće, nije žičašta). Boja – Jednobojna ili jednobojna sa crnom maskom. Psi mogu biti jednobojni (boja treba biti sjajna i čista), tigrasti, crvene boje u svim nijansama, jelenje boje ili boje srne itd., bijelo prošarani (kombinacija bijele boje s bilo kojom od navedenih boja). Ružičaste sluzkože, crna boja ili crna s paležom su krajnje nepoželjni.


Veličina: Psi teže oko 25 kg, a ženke 22.7 kg.


Greške: Bilo koje odstupanje od gore navedenih osobina smatra se greškom, a ova se uzima u obzir prema stupnju izraženosti.

www.moj-pas.com
Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 11.08.2006. u 13:46 sati.