Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aboutdogs

Marketing

Grupa 1 Pastirski psi i psi tjerači stoke -Berger de Brie ( Briard)

BRIJARSKI OVČAR

Opći izgled: Brijar je rustikalan, snažan pas, skladne građe, temperamentnog hoda i postojane naravi.

Glava: Snažna, dosta duga. Čeoni prijelaz je naglašen i dijeli glavu u lubanjski dio i predio njuške, koji moraju biti jednake dužine. Glava je obrasla obilnom dlakom koja formira bradu, brkove i obrve. Čelo je lagano zaobljeno. Njuška je snažna s dobro razvijenim i snažnim čeljustima. Ne smije biti preširoka ni preuska. Nosnik je ravan. Nos je taman, dobro pigmentiran s jasno naznačenim nosnim otvorima.

Zubi: Veliki, bijeli, zdravi. Zubalo je škarastog ugriza.

Oči: Vodoravno položene, velike, tamne, mirnog i inteligentnog pogleda.

Uši: Visoko usađene. Kupirane uši moraju biti nešto kraće od polovine dužine glave, a pas ih nosi uspravno. Nekupirane uši pas nosi preklopljene.

Vrat: Umjerene dužine, elegantan, snažan, lijepo usađen.

Tijelo: Nesto duže, snažno. Prsni koš je dubok, prostran, lijepo oblikovan. Leđa su ravna i čvrsta. Sapi su lagano zaobljene.

Prednje noge: Snažnih kostiju, mišićave. Noge su međusobno paralelne, a gledane sa svih strana, moraju biti okomite na tlo. Došaplje ne smije biti kratko ni jako položeno. Šape su snažne, okrugle (po obliku između macjih i zečjih). Nokti su snažni, tvrdi, dobro pigmentirani. Tabani su snažni i tvrdi.

Stražnje noge: Snažnih bedara, dobrih kuteva. U stavu moraju biti paralelne. Brijar na stražnjim nogama posjeduje dvostruki zapapak koji predstavlja pasminsku odliku. Dvostruki zapapci moraju biti sastavljeni od dva košćata dijela s noktima i smješteni što bliže zemlji.

Rep: Snažan, dobro odlakan, pri vrhu može biti lagano savijen. Pas ga nosi opuštenog. Vrh repa seže do vrha došaplja ili maksimaino 5 cm ispod njihova vrha. Na kraju ne smije biti savijen u stranu, niti ga pas smije nositi ustranu ili iznad trupa.

Dlaka: Lagano valovita, duga, gusta, suha, elastična. Dužina dlake kreće se izmedu 7 i 14 cm. Kvaliteta poddlake je veoma bitna jer utjece na konzistenciju dlake. Sve boje su dozvoljene, osim bijele. Poželjnije su tamnije boje.
http://veselirepici.10.forumer.com

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 09.08.2006. u 20:59 sati.