Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aboutdogs

Marketing

Sterilizacija kuje ...

Piše: Tamara Ferari-Miškulin

Sterilizacija kuje

Sterilizacija je operativni zahvat kojim odstranjujemo reproduktivne organe (jajnike i maternicu). Najčešći razlog za ovaj zahvat je želja vlasnika da se kujica više ne tjera. Kuje se tjeraju u pravilnim vremenskim razmacima. Većina kuja tjerati će se svakih 6 mjeseci, no smatra se normalnim i ako se tjera svaka 4 ili svakih 8 mjeseci. U periodu tjeranja kuja postaje atraktivna za mužjake. To je onaj period kada vam se ispred kuće sakuplja čopor pasa koji će vas vrlo rado otpratiti do dućana. Ne samo da su svi psi iz susjedstva zainteresirani za vašu ljubimicu nego bi ona svom silom htjela van iz kuće, a najgore je što nije ni previše izbirljiva! Želite li izbjeći cijeli cirkus, postoje dvije mogućnosti: jedna su "kontracepcijske" injekcije kojima možemo odložiti ciklus tjeranja za nekoliko mjeseci, a druga je operativni zahvat kojim trajno rješavamo problem. TZV. "kontracepcijske" injekcije preporučujemo onda kada kujici pada tjeranje baš u vrijeme vašeg godišnjeg odmora ili blagdana pa je to vlasnicima iznimno nezgodno. Radi se o hormonalnom preparatu koji dovede organizam u stanje slično graviditetu pa zbog toga izostaje ciklus. No, ovo definitivno nije trajno rješenje. Ukoliko ste sigurni da ne želite pasji podmladak najbolje je odlučiti se za operativni zahvat. Sterilizaciju preporučujemo izvršiti u periodu kada su spolni organi u mirovanju, otprilike 2 mjeseca nakon tjeranja. Ukoliko je došlo do neželjenog parenja, kujica se može sterilizirati gravidna i to otprilike dvadesetak dana nakon kraja tjeranja. Zahvat se obavlja u općoj anesteziji te traje oko sat i pol. Kujica mora biti natašte, a poželjno je da si isplanirate dan, dva slobodna kako biste mogli biti uz nju neposredno nakon operacije. Nakon zahvata kujica mora mirovati. Hranu i vodu obično ne nudimo isti dan kada je operirana iako je oporavak vrlo individualan. Tako su neke kujice već za nekoliko sati na nogama te traže hranu, dok druge leže i do dva dana. Šavovi se odstranjuju desetak dana po zahvatu. Sterilizacija se može izvršiti i prije prvog ciklusa.

Nuspojave ovog zahvata su debljanje te ponekad pojava urinarne inkontinencije kod velikih kuja. Što se tiče debljanja, taj se problem jednostavno rješava pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću što najčešće teže pada vlasnicima nego psu.



Najčešća indikacija za odstranjenje jajnika i/ili maternice u kuja i mačaka jest elektivna sterilizacija.

U današnje vrijeme većina vlasnika se prije ili kasnije odluči za ovakav zahvat. Mnogo češće steriliziramo mace nego kuje.Kod kuja je zahvat dosta ozbiljniji, te traje oko sat vremena. Kod kuja bez obzira na to bile gravidne ili ne odstranjujemo i jajnike i maternicu (doktrine su različite od veterinara do veterinara). Kako su jajnici kod kuje, za razliku od mačaka, smješteni duboko u trbušnoj šupljini, a i prokrvljenost je drugačija, tražimo od vlasnika da kujice strogo miruju 24 sata nakon zahvata. Kuje ne steriliziramo u tjeranju zbog jače prokrvljenosti svih spolnih organa u tom razdoblju, već je idealno vrijeme za ovaj zahvat cirka 2 mjeseca nakon tjeranja. Ukoliko je kujica neželjeno gravidna, pa vlasnici inizistiraju da se taj problem riješi što prije, sterilizaciju obavljamo negdje oko 20-tog dana gravidnosti. Kod kujica rez je relativno velik, a isto kao i kod mačaka nalazi se na sredini trbuha, od pupka ka pubičnoj kosti.

Šavove skidamo devet ili deset dana nakon operativnog zahvata.


Moguće komplikacije nakon sterilizacije

Iako je sterilizacija mačaka odnosno kuja, rutinski operativni zahvat, uvijek postoji mogućnost komplikacija. Pošto se radi o zahvatu kod kojeg otvaramo trbušnu šupljinu, jedna od komplikacija je upala potrbušnice. Naime tokom operativnog zahvata unesu se bakterije u trbušnu šupljinu te dolazi do infekcije. Ovo stanje manifestira se visokom temperaturom, povraćanjem, napetim trbuhom, a nastupa obično 48 sati nakon operacije. U krvnoj slici nađemo visoke vrijednosti bijelih krvnih zrnaca. Srećom, i psi i mace prilično su otporni na ovakve infekte pa ova komplikacija nije česta. Ukoliko do toga dođe, problem pokušamo riješiti antibiotskom terapijom, a po potrebi i ispiranjem trbušne šupljine, dakle postavljanjem drena.

Krvarenje je najčešća komplikacija i to kod pasa težih od 25 kg, ali se obično javlja još intraoperativno pa takvo krvarenje operater odmah uoči. Na velike krvne sudove zato stavljamo nekoliko ligatura, a vlasnike uputimo da kuja mora mirovati barem 24 sata nakon zahvata. Jedna od komplikacija je javljanje spolnog ciklusa iako je ženka sterilizirana. Do toga dođe ako pri odstranjivanju jajnika nešto tkiva jajnika zaostane. Iako su krvni sudovi koji opskrbljuju to tkivo podvezani, može doći do revaskularizacije i do izlučivanja spolnih hormona. U tom slučaju ženka će pokazivati sve simptome tjeranja. Ovo se posebno rado događa kod mačaka, a jedina terapija je ponovni operativni zahvat gdje pokušamo naći zaostalo tkivo jajnika i odstraniti ga.

Kod težih kuja ponekad dolazi do inkontinencije mokraće nakon sterilizacije. No to se obično događa mjesecima pa i godinama nakon zahvata. Ovaj problem se da elegantno rješiti lijekovima, no lijekove protiv inkontinencije kujica mora uzimati zauvijek. Do toga dolazi zbog nedostatka ženskih spolnih hormona što dovede do slabljenja mišića koji kontrolira uretru. I konačno debljanje: ženke su nakon sterilizacije apsolutno sklone debljanju, no tu je sada na vlasniku da poduzme korake kako bi se pretjerano debljanje spriječilo. Danas su na tržištu na raspolaganju hrane koje su napravljene upravo za sterilizirane ženke, pa svakako preporučujemo promjenu režima prehrane i naravno redovitu tjelesnu aktivnost.

Bez obzira na to o kakvoj se komplikaciji radi potrebno je da su vlasnik i veterinar u kontaktu nekoliko dana poslije zahvata kako bi veterinar mogao procjeniti da li sve ide kako treba ili je potrebna intervencija.

www.ritelefax.hr


Post je objavljen 08.08.2006. u 13:37 sati.