Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aboutdogs

Marketing

Agility

Agility Što je To?

Agility

Agility je natjecanje u kojem mogu sudjelovati svi psi. U agilityu pas savladava postavljenu stazu pokazujući time svoju inteligenciju, vodljivost i spretnost. Suština agilitya je u odgojnoj i športskoj igri koja podstiće prilagodbu psa njegovom okruženju. Ovaj šport zahtijeva dobar sklad između vodića i psa te za krajnji cilj ima njihovo savršeno razumijevanje. Stoga je neophodno da sudionici imaju elementarne osnove odgoja i poslušnosti.


Staza

Staza se sastoji od prepreka koje svojim rasporedom i položajem određuju njezin oblik, te stupanj težine i brzine. Psi stazu trebaju prijeći u unaprijed određenom vremenu, savladavajući prepreke po unaprijed određenom redosljedu.

Općenito

Prostor za agility stazu mora biti najmanje 20x40 metara. Ako se na istom prostoru postavljaju dvije staze, one moraju biti međusobno razdvojene ogradom ili udaljene oko 10 metara. Duljina staze može biti od 100 do 200 metara s 12 do20 prepreka ovisno o kategoriji natjecanja (ispita). Od 12 do 20 prepreka, najmanje 7 mora biti visinskih. Dvostruki vis (koji se savladava u jednom skoku) ima maksimalnu širinu 55 cm za standard i 35 cm za mini. Kombinacija dva ili tri visa predstavlja jednu jedinstvenu prepreku, ali se svaki vis samostalno ocjenjuje. Razmak između viseva u kombinaciji treba biti najviše 5 koraka (oko 3,5 m). Ova se kombinacija može sastojati samo od viseva s letvicom. Razmak između pojedinih prepreka smije biti najviše 7 m, a najmanje 5 m.

Oblik staze

Oblik staze je u cijelosti prepuštem mašti suca, ali mora sadržavati najmanje dvije promijene smjera. Prije početka natjecanja, sudac provjerava da li prepreke koje će se upotrijebiti, odgovaraju FCI (međunarodna kinološka federacija) propisima. Sudac sastavlja skicu staze koju predaje organizatorima. Organizator na osnovi skice postavlja prepreke. Sudac nadgleda slaganje staze i prije početka mjeri njenu duljinu. Dobro osmišljena staza mora psu omogućiti da se kreće lako i tečno. Krajnji cilj prilikom postavljanja staze je da se uravnoteži kontrola nad psom, izbjegavajući tako pogreške prilikom savladavanja prepreka, s brzinom kretanja psa na stazi. Opće je pravilo da se raspored prepreka iz trke u trku mijenja, jer tako tijek staze psu ne postaje navika.

Određivanje standardnog vremena

Osnovni kriterij za određivanje standardnog vremena je odabrana brzina gibanja na stazi u m/s. Pri odabiru brzine treba uzeti u obzir stupanj natjecanja (ispita) i težinu staze. Brzina gibanja može biti od 1,8 do 3,5 m/s. Standardno vrijeme za stazu se dobiva dijeljenjem duljine staze (u metrima) s brzinom (u m/s). Primjer : Za duljinu staze 150 m i brzinu 2,5 m/s, STANDARDNO VRIJEME 150:2,5=60 s.

Određivanje maksimalnog vremena

Uobičajeno je da sudac kao maksimalno vrijeme za stazu uzme dvostruko standardno vrijeme. Sudac ne smije nikada postaviti maksimalno vrijeme manje od 1,5 standardnog vremena.

Odvijanje natjecanja (ispita)

Na prostoru za natjecanje nije dozvoljeno vježbanje. Dozvoljen je jedino obilazak staze i to samo vodiča, bez pasa. Prije početka natjecanja sudac okuplja natjecatelje i daje točna objašnjenja o pravilima odvijanja natjecanja kao što su standardno vrijeme, maksimalno vrijeme, kriterij ocjenjivanja…..
Vodič dolazi do starta sa psom te ga ostavlja iza startne crte, bilo u sjedećem, ležećem ili stojećem položaju. Otkopčava povodnik i skida ogrlicu. Nošenje ogrlice za vrijeme natjecanja, zbog sigurnosnih razloga nije dozvoljeno.
Vodič prije starta smije zauzeti po želji odabrano mjesto na stazi. Za vrijeme natjecanja vodič ne smije imati ništa u rukama. Vodič daje psu znak za start nakon dozvole suca. Mjerenje vremena počinje onog trenutka kad pas prijeđe startnu crtu. Za vrijeme trke dozvoljeni su verbalni i vizualni signali.
Vodič mora paziti da pas prepreke savlada zadanim redosljedom bez da dodiruje psa ili prepreke. Isto tako, sam vodič ne smije savladavati prepreke. Staza je savladana i mjerenje vremena završeno kada pas prijeđe ciljnu crtu. Tada vodič stavlja psu ogrlicu i povodnik te zajedno s njim napušta teren.


Prepreke

Od međunarodne kinološke federacije (FCI) priznate su slijedeće


prepreke:


vis
klackalica
meki tunel
vijadukt ili zid
A-prepreka
guma
stol
slalom
dalj
most
tvrdi tunel
vodena prepreka


Suđenje
Na odluke suca nisu moguće žalbe.


Općenito

Cilj agility natjecanja je da pas postavlljene prepreke savlada po točno utvrđenom redosljedu, bez pogreške i unutar standardnog vremena. Standardno vrijeme je, međutim samo jedan od zahtijeva i ni u kom slučaju brzina ne smije postati glavni kriterij natjecanja. Agiliti je natjecanje u spretnosti, a ne u brzini. Važno je proći stazu unutar standardnog vremena uz što manje pogrešaka. Tek u slučaju jednakog broja pogrešaka, bolje je plasiran onaj natjecatelj koji ima bolje vrijeme. U slučaju da dva psa imaju jednak broj pogrešaka i isto vrijema, sudac može donijeti odluku o održavanju dodatne utrke da bi se odredio bolji.

preuzeto sa stranice kossp-a Zagreb

FCI AGILITY PRAVILNIK



OPĆE ODREDBE

Nacionalne kinološke organizacije su pozvane da promoviraju AGILITY i pravila određena od FCI-a.

B. FCI PRAVILA

1. UVOD

Agility je natjecanje u kojem mogu sudjelovati svi psi. U agilityju pas savladava postavljenu stazu pokazujući time svoju inteligenciju, vodljivost i spretnost.
Suština agilityja je u odgojnoj i sportskoj igri koja potiče prilagodbu psa njegovom okruženju. Ovaj sport zahtjeva dobar odnos između vodiča i psa te za krajnji cilj ima njihovo savršeno razumijevanje. Stoga je neophodno da natjecatelji imaju elementarne osnove odgoja i poslušnosti.

2. STAZA

Staza se sastoji od prepreka koje svojim redoslijedom i položajem određuju njezin oblik te stupanj težine i brzine.
Psi stazu trebaju prijeći u unaprijed određenom vremenu savladavajući prepreke po zadanom redoslijedu.

2.1. OPČENITO

Ľ Prostor za agility stazu tj. parkur mora biti najmanje 20x40 metara. Ako se na istom prostoru postavljaju dvije staze, one moraju biti međusobno razdvojene ogradom ili udaljene oko 10 metara.
Ľ Duljina staze može biti od 100 do 200 metara s 12-20 prepreka ovisno o kategoriji natjecanja (ispita). Od 12-20 prepreka najmanje 7 mora biti visinskih. Na jednoj stazi može biti postavljena najviše jedna kombinacija te jedan slalom.
Ľ Dvostruki vis (koji se savladava u jednom skoku) ima maksimalnu širinu od:
30 cm za kategoriju "S"
40 cm za kategoriju "M"
55 cm za kategoriju "L"


Kombinacija sadrži dva do tri visa i predstavlja jednu jedinstvenu prepreku, ali se svaki vis samostalno ocjenjuje. Razmak između svakog visa u kombinaciji treba biti najmanje 4.5 m. Ova se kombinacija može sastojati samo od visova sa letvicom.
Razmak između pojedinačnih prepreka smije biti najmanje 5, a najviše 7 m.

2.2. OBLIK STAZE

Oblik staze je u cijelosti prepušten mašti suca, ali mora sadržavati najmanje dvije promjene smjera.
Prije početka natjecanja sudac provjerava da li prepreke koje će se upotrijebiti odgovaraju FCI propisima. Sudac sastavlja skicu staze koju predaje organizatorima. Organizator na osnovi skice postavlja prepreke.
Sudac nadzire slaganje staze i prije početka mjeri točnu duljinu staze. Dobro smišljena staza mora psu omogućiti da se kreće lako i tečno.
Krajnji cilj prilikom postavljanja staze je da se uravnoteži kontrola nad psom, izbjegavajući tako pogreške prilikom savladavanja prepreka, s brzinom kretanja psa na stazi.
Opće je pravilo da se raspored prepreka iz trke u trku mijenja jer tako tijek staze psu ne postaje navika.

2.3. ODREĐIVANJE STANDARDNOG VREMENA

Osnovni kriterij za određivanje standardnog vremena je odabrana brzina kretanja na stazi u m/s. Pri odabiru brzine treba uzeti u obzir stupanj natjecanja (ispita) i težinu staze.
Standardno vrijeme za stazu (u sekundama) se dobiva dijeljenjem duljine staze (u metrima) s brzinom (u m/s).
Primjer: Za stazu duljine 150 m i brzinu 2.5 m/s je STANDARDNO VRIJEME ......... 150:2.5=60 s

2.4. ODREĐIVANJE MAKSIMALNOG VREMENA

Uobičajeno je da sudac kao maksimalno vrijeme za stazu uzme dvostruko standardno vrijeme. Za standardno vrijeme 60 s je maksimalno vrijeme 120 s.
Sudac ne smije nikada postaviti maksimalno vrijeme manje od 1.5 standardnog vremena.

2.5. ODVIJANJE NATJECANJA (ISPITA)

Na prostoru za natjecanje nije dozvoljeno vježbanje. Dozvoljen je jedino pregled staze i to samo vodiča, bez pasa.
Prije početka natjecanja sudac okuplja natjecatelje i daje točna objašnjenja o pravilima odvijanja natjecanja kao što su standardno vrijeme, maksimalno vrijeme, kriterij ocjenjivanja.
Vodič sa psom dolazi do starta te ga ostavlja iza startne crte, bilo u sjedećem, ležećem ili stojećem položaju. Otkopčava povodnik i skida ogrlicu. Nošenje ogrlice za vrijeme natjecanja, zbog sigurnosnih razloga, nije dozvoljeno. Vodič, prije starta, smije zauzeti po želji odabrano mjesto na stazi. Za vrijeme natjecanja vodič ne smije imati ništa u rukama.
Vodič daje psu znak za start nakon dozvole suca. Mjerenje vremena počinje onog trenutka kad pas prijeđe startnu liniju.
Za vrijeme trke dozvoljeni su verbalni i vizualni signali. Vodič mora paziti da pas prepreke savlada zadanim redoslijedom bez da dodiruje psa ili prepreke. Isto tako sam vodič ne smije prolaziti ispod ili preko prepreke.
Staza je savladana i mjerenje vremena završeno kada pas prijeđe ciljnu crtu. Tada vodič stavlja psu ogrlicu i povodnik te zajedno s njim napušta teren.

3. PREPREKE

Od Međunarodne kinološke federacije (FCI) priznate su slijedeće prepreke:
vis
klackalica
meki tunel - vijadukt ili zid
A-prepreka
guma
stol
slalom
dalj
most
tvrdi tunel

Prepreke ne smiju predstavljati nikakvu opasnost za psa i moraju odgovarati slijedećim opisima i mjerama:

3.1 VIS

3.1.1. Običan vis

Visina:
kategorija "S" od 25 do 35 cm
kategorija "M" od 35 do 45 cm
kategorija "L" od 55 do 65 cm

Širina (razmak između krila): najviše 120 cm
Visovi mogu biti između dvaju bočnih krila konstruirani na više načina:
sa letvicom (metalne i plastične su zabranjene)
sa ispunjenom plohom
sa rešetkom
popunjeni šibama


Svi visovi moraju na gornjem kraju imati postavljenu letvicu koja može na dodir psa pasti. Kod prepreke sa šibama je gornja letvica postavljena 5 cm iznad šiba.

3.1.2. Dvostruki vis

Dva obična visa (samo ona s letvicom) mogu biti postavljena neposredno jedan iza drugoga i tako tvoriti dvostruki vis. Letvice su postavljene tako da je prva 15 do 25 cm niža od druge.
Viša je letvica postavljena na visinu od:
25 do 35 cm za kategoriju "S"
35 do 45 cm za kategoriju "M"
55 do 65 cm za kategoriju "L"

Ukupan razmak između visova ne smije prelaziti:
30 cm za kategoriju "S"
40 cm za kategoriju "M"
55 cm za kategoriju "L"

3.2. ZID I VIJADUKT

Visina:
od 25 do 35 cm za kategoriju "S"
od 35 do 45 cm za kategoriju "M"
od 55 do 65 cm za kategoriju "L"

Najveća širina: 120 cm
Debljina zida: oko 20 cm.
Zid se sastoji od ispunjene površine, a vijadukt može imati jedan do dva otvora u obliku tunela. Na gornjem dijelu obiju prepreka stoje pomični elementi polukružnog oblika koji izgledaju:

3.3. STOL

Površina:
najmanje 90x90 cm, najviše 120x120 cm
Visina: 35 cm za kategoriju "S" i "M", 60 cm za kategoriju "L"
Stol mora biti stabilan, a gornja ploha ne smije biti skliska.
Stol može biti opremljen s elektronskim mjeračem koji sadrži:
1 elektronska kontaktna površina postavljena na gornju plohu stola. Ta površina mora biti manja od stola (oko 10 cm sa svake strane)
1 elektronski sistem za mjerenje vremena s signalom na kraju izmjerenih 5 sekundi

3.4. MOST

Visina: od 120 do 135 cm
širina: (od) 30 (do 40) cm
Duljina jednog elementa: od 360 do 420 cm
Donji dijelovi oba bočna elementa u duljini od 90 cm od donjeg kraja moraju biti različito obojeni (i sa strane također) te predstavljaju kontaktne zone.
Bočni elementi imaju poprečne letvice u pravilnim razmacima (svakih 25 cm) da bi psu olakšale gibanje na kosini i spriječile sklizanje, ali ne smiju biti postavljene bliže od 10 cm od gornjeg ruba kontaktnih zona. Te poprečne letvice smiju imati maksimalnu visinu od 5 do 10 mm i maksimalnu širinu od 20 mm, a njihovi rubovi moraju biti izbrušeni.



3.5. KLACKALICA

širina: (od) 30 (do 40) cm
Duljina: od 365 do 425 cm
Visina središnje osi od tla iznosi 1/6 duljine klackalice.
Primjer: duljina 365 cm = visina 60 cm, duljina 425 cm =visina 70 cm.
Kontaktne zone su kao kod mosta.
Klackalica mora biti naročito stabilna i nikako skliska, ali ne smije imati poprečne letvice.
Klackalica mora biti izbalansirana, njeno klackanje ne smije biti ni prebrzo niti preteško, tako da malim psima omogućava lako spuštanje.
Kontrola:
Ako se na viši kraj klackalice postavi uteg od 1 kg, njeno spuštanje mora trajati između 3 i 4 sekunde.
Ako to nije tako potrebno je težište klackalice podesiti.

3.6. "A" PREPREKA

Sastoji se od dva elementa spojena tako da tvore "A" oblik.
širina: najmanje 90 cm, a na donjem se dijelu može proširiti do 115 cm.
Kategorija "L": najviša točka mjerena okomito od tla iznosi 190 cm, a kut između bočnih stranica iznosi 90°.
Kategorije "S" i "M": "A" prepreka se snižava na 170 cm i to tako da bočni elementi ostaju isti, a kut među njima se povećava.
Donji dijelovi oba elementa (i sa strane) su u duljini 106 cm obojani različitom bojom nego ostatak prepreke i predstavljaju kontaktne zone.
Na elementima su, u pravilnim razmacima, pričvršćene letvice (svakih 25 cm) koje olakšavaju penjanje i onemogućavaju sklizanje, ali poprečne letvice ne smiju biti bliže od 10 cm od gornjeg ruba kontaktnih zona. Te poprečne letvice smiju imati maksimalnu visinu od 5 do 10 mm i maksimalnu širinu od 20 mm, a njihovi rubovi moraju biti izbrušeni.
Spoj dvaju elemenata mora biti izveden tako da ne predstavlja nikakvu opasnost za psa. Po potrebi treba na spoj dodati gumenu zaštitu.

3.7. SLALOM

Broj štapova: 8, 10 ili 12
Visina štapova: najmanje 100 do 120 cm
Razmak među štapovima: 50 do 65 cm
Za Svjetsko prvenstvo razmak mora biti 60 cm.
Štapovi trebaju biti tvrdi i promjera 3 do 5 cm.

3.8. TVRDI TUNEL

Unutarnji promjer: 60 cm
Duljina: 300 do 600 cm
Tvrdi tunel mora biti izrađen od savitljivog materijala da bi se mogao oblikovati u jedan ili više lukova.

3.9. MEKI TUNEL

Ulaz u meki tunel napravljen je od čvrstog materijala u obliku luka duljine 90 cm, visine 60 cm, a širine 60 do 65 cm. Izlaz je od mekanog materijala duljine 250 do 350 cm i promjera 60 do 65 cm. Izlaz mora biti pričvršćen za tlo, u širini od maksimalno 50 cm, kako bi osiguravao nesmetan prolaz.

3.10. GUMA

Unutarnji promjer gume: od 38 do 60 cm
Udaljenost središta gume od tla je za kategorije "S" i "M": 55 cm, za kategoriju "L": 80 cm
Unutarnja strana gume u donjem dijelu mora biti ispunjena iz sigurnosnih razloga.
Sama guma mora biti pričvršćena sustavom lanaca ili sajli, sa mogućnošću podešavanja visine.
Kruti sistemi učvršćivanja nisu dozvoljeni. Prepreka mora biti tako građena da ni pod kakvim okolnostima ne može biti srušena prilikom skoka psa kroz gumu.
Potporne noge moraju imati duljinu od minimalno 2 metra, tj. minimalno po 1 metar i s prednje i s stražnje strane gume.

3.11. DALJ

Sastoji se od 2 do 5 elemenata koji su postavljeni na jednakim udaljenostima, počevši od najmanjeg, te čine jedinstvenu prepreku. Ukupna mu je duljina minimalno 40 cm, a maksimalno 150 cm.
Širina svakog elementa: 120 cm
Visina najvišeg elementa: 28 cm
Visina najnižeg elementa: 15 cm.
Debljina svakog elementa: 15 cm i gornja strana je lagano nagnuta.
Sva četiri kuta ove prepreke su označena sa po jednim štapom visine oko 120 cm sa zaštićenim vrhom.

3.12. START I CILJ

Oznake za start i cilj trebaju biti postavljene najviše 1 metar prije prve odnosno poslije posljednje prepreke. Osim toga, udaljenost između štapova koji označavaju start, odnosno cilj, mora biti oko 50 cm veća od razmaka između krila visa (tj. duljine njegove letvice).

4. SUĐENJE

Na odluke suca nisu moguće žalbe.

4.1. OPĆENITO

Cilj agility natjecanja je da pas postavljene prepreke savlada po točno utvrđenom redoslijedu, bez pogreške i unutar standardnog vremena. Standardno vrijeme je, međutim, samo jedan od zahtijeva i ni u kom slučaju brzina ne smije postati glavni kriterij natjecanja.
Agility je natjecanje u spretnosti, a ne u brzini.
Važno je proći stazu unutar standardnog vremena uz što manje pogrešaka. Tek u slučaju jednakog broja pogrešaka bolje je plasiran onaj natjecatelj koji ima bolje vrijeme. U slučaju da dva psa imaju jednak broj pogrešaka i isto vrijeme sudac može donijeti odluku o održavanju dodatne utrke da bi se tako odredio bolji.

4.2. KAZNENI BODOVI

Kazneni bodovi se dobivaju na dva načina:
Ľ pogreškom na stazi
Ľ prekoračenjem standardnog vremena

4.2.1. Prekoračenje standardnog vremena

Za svaku završenu desetinku preko standardnog vremena dosuđuje se 0.1 kazneni bod.

4.2.2. Opće pogreške

Ľ Vodič ne smije prijeći startnu i/ili ciljnu crtu, a u slučaju prelaska dodjeljuje mu se 5 kaznenih bodova. Također, štoperica se pokreće u času prolaska vodiča kroz start.
Ľ Za svaki namjeran dodir psa od strane vodiča dosuđuje se 5 kaznenih bodova.
Ľ Za svaki namjeran vodičev dodir neke od prepreka također se dosuđuje 5 kaznenih bodova.

4.2.3. Pogreške na stazi

Svaka se pogreška kažnjava sa 5 kaznenih bodova.

Rušenje:
U slučaju pada nekog elementa ili cijele prepreke dok pas ne počne savladavati iduću prepreku.

Izbjegavanje:
Zaustavljanje psa ispred prepreke.
Zaustavljanje psa na stazi.
Prolazak psa pored prepreke.
Saskakivanje pas sa "A" prepreke i mosta prije nego što dodirne silazni dio prepreke sa sve četiri šape.
Skok između okvira i gume.
Povlačenje psa unatrag nakon što je već stavio vrh njuške ili šapu u otvor tunela.

Kontaktne zone:
Na "A" prepreci, mostu i klackalici pas mora barem jednom šapom dodirnuti kontaktnu zonu, kako pri penjanju, tako i pri silaženju.

Za svako preskakanje kontaktne zone dosuđuje 5 kaznenih bodova.
U slučaju izbjegavanja vodič mora psa vratiti na izbjegavanu prepreku i ustrajati da je pas pravilno savlada. Ako to ne učini, nego krene dalje biva diskvalificiran.
Isto vrijedi i za slalom, gdje pogreška mora biti odmah ispravljena.
U slučaju opće pogreške, zatim kod rušenja ili kod preskakanja kontaktne zone dosuđuje se pet kaznenih bodova, ali se trka nastavlja bez zaustavljanja.

4.2.4. Pogreške na pojedinim preprekama

Stol
Na stolu pas obavezno mora pričekati 5 sekundi u položaju koji izabere vodič. Ukoliko pas skoči sa stola prije isteka 5 sekundi, odnosno prije dozvole suca, kažnjava se sa 5 kaznenih bodova. Tada mora opet skočiti na stol i pričekati ponovo svih propisanih 5 sekundi. U suprotnom, ako krene na slijedeću prepreku, kažnjava se diskvalifikacijom. Skok na stol je dozvoljen iz tri smjera (A, B, C). U slučaju da pas prođe pored stola i skoči na njega iz smjera D kažnjava se izbjegavanjem, ali se neće diskvalificirati zbog savladavanja prepreke sa pogrešne strane. Ako pas sklizne sa stola i ponovno skoči na stol iz smjera D sudi mu se pogreška, ali se ne diskvalificira. Ako pas ode ispod stola sudi se izbjegavanje sa svim posljedicama.

Most
Ako pas skoči s mosta prije nego što sa sve četiri šape stupi na silazni dio prepreke kažnjava se izbjegavanjem.

Klackalica
Pas koji skoči s klackalice prije prelaska sredine bit će kažnjen izbjegavanjem. Klackalica mora dodirnuti tlo prije nego što pas skoči s nje. U suprotnom sudi se pogreška.

"A" prepreka
Pas koji skoči sa "A" prepreke prije nego što dodirne silazni dio prepreke sa sve četiri šape kaznit će se izbjegavanjem.

Slalom
Savladavanje mora početi tako da je prvi štap s lijeve strane psa, drugi s desne itd. Ako pas krivo uđe u slalom sudit će se izbjegavanje, a ako u slalomu izostavi jedna ili više vrata sudit će se pogreška. U oba slučaja pogreška se mora odmah ispraviti. Tako, svaki nepravilan ulaz bit će kažnjen izbjegavanjem, dok će pogreške u samom slalomu biti ograničene na 5 kaznenih bodova. Maksimalan broj kaznenih bodova je 15 (2 izbjegavanja = 10 + jedna ili više pogrešaka unutar slaloma = 5 kaznenih bodova). Vodič može, na svoj rizik, pogrešku ispraviti tako da odvede psa na početka da bi iznova savladao cijelu prepreku. U slučaju pogrešnog izlaska sudac mora odmah suditi pogrešku i vodič vraća psa da bi pravilno izašao iz slaloma. Ukoliko to ne učini, nego pas ode na slijedeću prepreku kažnjava se diskvalifikacijom. Ako se pas vrati kroz slalom i prođe više od dva vrata u suprotnom (krivom) smjeru bit će diskvalificiran.

Dalj
Elementi dalja su postavljeni tako da je ukupna duljina prepreke:
Ľ kategorija "S" od 40 do 50 cm (2 elementa)
Ľ kategorija "M" od 70 do 90 cm (3 do 4 elementa)
Ľ kategorija "L" od 120 do 150 cm (4 do 5 elementa)
Ukoliko pas preskoči prepreku bilo kako drugačije nego da preleti prvu i zadnju stranu (npr. skoči sa strane) sudi se izbjegavanje. Prevrtanje nekog elementa kao i stavljanje noge na ili između elemenata sudi se kao pogreška.

Dvostruki vis
Sudi se kao običan vis.
Kombinacija dva ili tri visa
Svaki vis u kombinaciji sudi se posebno. Izbjegavanja ili rušenja na svakom visu se zbrajaju. U slučaju izbjegavanja jednog visa mora se ponoviti cijela kombinacija. Jedna kombinacija može biti postavljena u ravnoj liniji, ali i u drugim oblicima.

4.3. POGREŠKE KOJE POVLAĆE DISKVALIFIKACIJU
nekorektno ponašanje prema sucu
grubost prema psu
prekoračenje maksimalnog vremena
treće izbjegavanje tijekom staze
savladavanje prepreka krivim redoslijedom
izostavljanje neke prepreke
savladavanje prepreke iz krivog smjera
ako vodič drži nešto u ruci
ako vodić vraća psa na start nakon što je pas već prešao startnu crtu (osim ako to sudac ne traži)
ako vodič sam savlada prepreku
ako pas za vrijeme trke nosi ogrlicu
ako vodič prekine rad psa, a bez zahtjeva suca
ako pas napusti ili onečisti stazu
ako pas očigledno nije pod kontrolom vodiča
ako vodič pokrene odbrojavanje vremena na (elektronski opremljenom) stolu.

U slučaju diskvalifikacije vodič i pas moraju odmah napustiti teren. Sudac mora diskvalifikaciju označiti zvučnim signalom (npr. zviždaljkom). Sve neočekivane okolnosti sudac će ocijeniti samostalnom procjenom, a samo je po sebi razumljivo da sudac tijekom cijelog natjecanja treba zadržati jednak kriterij.

4.4. VIŠA SILA

Zbog okolnosti koje nisu ovisne o volji vodiča, kao npr. srušena prepreka, presavinuto platno mekog tunela i sl., sudac može zaustaviti vodiča, a naravno i mjerenje vremena. Nakon otklanjanja neispravnosti pas nastavlja savladavanje staze na mjestu gdje je zaustavljen i tada se nastavlja mjerenje vremena. Kazneni bodovi dosuđeni prije prekida ne brišu se.

5. OCJENE I DIPLOME

Na službeno priznatim natjecanjima i ispitima vrijedi slijedeći kriterij ocjenjivanja:
od 0 do 5.99 ukupnih kaznenih bodova ___________ODLIČAN
od 6 do 15.99 ukupnih kaznenih bodova___________VRLO DOBAR
od 16 do 25.99 ukupnih kaznenih bodova__________DOBAR
preko 26 kaznenih bodova______________________BEZ PLASMANA

Pod ukupnim kaznenim bodovima podrazumijevaju se kazneni bodovi zbog pogrešaka na stazi zbrojeni s kaznenim bodovima dobivenim zbog prekoračenja standardnog vremena.
"FCI Agility diplomu" dobiva svaki pas koji na tri agility natjecanja (ispita) 1. stupnja uz suđenje najmanje dva različita suca dobije ocjenu "odličan" bez pogreške.

6. PLASMANI

Plasman sudionika određuje se prema slijedećem:
Ľ Ukupni kazneni bodovi (pogreške na stazi + prekoračenje standardnog vremena)
Ľ U slučaju jednakog broja ukupnih kaznenih bodova najbolje će biti plasiran onaj natjecatelj koji ima najmanje kaznenih bodova zarađenih pogreškama na stazi.
Ľ U slučaju jednakog broja ukupnih kaznenih bodova kao i jednakog broja kaznenih bodova zbog pogrešaka na stazi o plasmanu odlučuje vrijeme.

7. ORGANIZACIJA NATJECANJA

Kinološko društvo ili klub koje želi organizirati natjecanje ili ispit mora :
Osigurati odgovarajući teren minimalnih dimenzija 20x40 m. Teren mora biti izabran i pripremljen tako da ne predstavlja nikakve opasnosti za psa ili vodiča (staklo, busenje, valovit teren i sl.)
Izabrati suca koji se nalazi na listi sudaca priznatoj od HKS-a ili FCI-a
Osigurati dovoljan broj stručnih pomagača neophodnih za glatko odvijanje natjecanja:
pomoćnik suca: njegov je zadatak bilježiti dosuđene pogreške kako sudac ne bi morao ni u jednom trenutku skidati oči sa psa
dva mjeritelja vremena: zaduženi za mjerenje vremena pasa (jedan glavni i jedan rezervni)
dva pomoćnika na stazi: njihova je zadaća vračati pale elemente ili prepreke na njihovo mjesto te popravljati platno mekog tunela nakon svakog prolaska psa
dva zapisničara (najmanje): oni upisuju pojedine rezultate na ukupnu listu rezultata, izračunavaju plasmane te ispunjavaju radne knjižice
voditelj natjecatelja: brine se za ispravno i pravovremeno startanje natjecatelja i tako sprečava zastoje i osigurava neometano odvijanje natjecanja
ekipa od oko 6 članova: postavljaju stazu i prenose prepreke po nalogu suca

8. OPĆI UVJETI ZA SUDJELOVANJE NA NATJECANJU

Za sudjelovanje na natjecanju (ispitu) sudionici moraju zadovoljiti određene uvjete.

8.1. Službena natjecanja priznata od FCI-a su natjecanja Prvenstva Hrvatske te mogu služiti i kao izlučna natjecanja za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u agilityju.
Na gore navedenim natjecanjima u izbor za Svjetsko prvenstvo ulaze samo psi bilo koje pasmine starosti od 18 mjeseci naviše, a koji su upisani u rodovnu knjigu priznatu od FCI-a i njihovi su vlasnici članovi kinološke organizacije također priznate od FCI-a.
Svaki natjecatelj mora imati radnu knjižicu izdanu od Kinološkog društva koje je član Kinološkog saveza određene države. U tu se knjižicu upisuju svi postignuti rezultati.

8.2. Na neslužbenim natjecanjima mogu sudjelovati svi psi stariji od 18 mjeseci, a čiji su vlasnici članovi od FCI priznate kinološke organizacije. Psi se moraju moći identificirati putem tetovaže ili mikročipa

8.3. Na natjecanjima ne mogu sudjelovati:
Ľ skotne ženke
Ľ očito bolesni ili povrijeđeni psi
Svi psi koji dolaze iz ili idu u područje zahvaćeno bjesnoćom moraju imati potvrdu o cijepljenju psa protiv bjesnoće.
Vodič mora biti član kluba ili društva članice Kinološkog saveza određene države.
Od natjecatelja se očekuje da budu primjereno odjeveni.
Svaka grubost prema psu kažnjava se trenutnom diskvalifikacijom, a protiv vodiča se poduzimaju odgovarajuće zakonske mjere.

9. VRSTE, KATEGORIJE I RAZREDI (ISPITA) NATJECANJA

Organiziraju se dvije vrste natjecanja (ispita):
Službena agility natjecanja (ispiti) priznata od FCI-a
Neslužbena natjecanja

Postoje tri kategorije natjecanja (ispita):
Kategorija "S": psi ispod 34.99 cm u grebenu
Kategorija "M": psi od 35 do 42.99 cm u grebenu
Kategorija "L": psi iznad 43 cm u grebenu

Napomena: Psi se smiju natjecati samo u svojoj kategoriji. Psi čija je visina blizu granice moraju imati službenu potvrdu o njihovoj visini u grebenu.

9.1. SLUžBENA AGILITY NATJECANJA (ISPITI) PRIZNATI OD FCI-a

Ovim natjecanjima mogu pristupiti svi psi stariji od 18 mjeseci, čiji vlasnici posjeduju radnu knjižicu izdanu od organizacije priznate od FCI-a.
Priznata natjecanja (ispiti) uključuju slijedeće razrede:

9.1.1. Razred 1. stupnja
Ovdje sudjeluju psi koji još nisu stekli "Agility diplomu".

9.1.2. Razred 2. stupnja
Ovom razredu pristupaju psi koji imaju "Agility diplomu"

9.1.3. Razred 3. stupnja
Ovdje sudjeluju psi koji su uz suđenje dva različita suca najmanje tri puta na natjecanjima 2. stupnja osvojili jedno od prva tri mjesta.

Nazadovanje iz razreda višeg stupnja u razred nižeg stupnja je moguće, a o tome te o samom načinu prelaska odlučuje Kinološki savez određene države.
Sudac za postavljanje staze mora odabrati prepreke priznate od FCI-a, po vlastitom nahođenju.
Napomena: Na stazi 1. stupnja pas smije naići na najviše tri prepreke s kontaktnim zonama. Najmanje četiri prepreke s kontaktnim zonama moraju biti na stazama 2. i 3. stupnja (po izboru suca).
Slalom smije doći samo jednom.
Prepreke s kontaktnim zonama se ne smiju nalaziti odmah kod starta ili cilja. Guma ili dalj su postavljeni ravno u odnosu na prethodnu prepreku, tako da pas na njih nailazi i savladava ih direktno.
Razlike između 1., 2. i 3. stupnja trebale bi biti slijedeće:
težina staze i njena duljina
* brzina kretanja na stazi, koja određuje standardno vrijeme

9.2. NESLUžBENA NATJECANJA

Ona su prepuštena inicijativi pojedinih društava (klubova). Neslužbena natjecanja moraju zadržati duh agilityja i osigurati sigurnosne uvjete za psa i vodiča. Sudac obznanjuje pravila na samom natjecanju. Za sudjelovanje na neslužbenim natjecanjima vrijede, za dotično natjecanje, ustanovljena pravila.
Organizatoru je prepušteno na volju koliko će neslužbenih natjecanja održati i kakva će ona biti. Vodičima se tako pruža mogućnost sudjelovanja na više natjecanja.

C. FCI AGILITY SVJETSKO PRVENSTVO

1. ORGANIZACIJA

Svjetsko prvenstvo u agilityju organizira se jednom godišnje. Pobjednik istog naziva se "Svjetski prvak u agilityju". Svaka nacionalna kinološka organizacija (NKO) koja želi organizirati "Svjetsko prvenstvo u agilityju" mora to zatražiti dvije godine unaprijed. Molba se mora poslati predsjedniku FCI agility komisije i mora sadržavati slijedeće podatke:
- Ime nacionalne kinološke organizacije
- Planirano vrijeme i mjesto
- Ime i adresu osobe koja će voditi natjecanje
- Opis objekta i ringa predviđenog za tu priredbu, kao i dostupne opreme koja mora odgovarati "specifikacijama za Agility Svjetsko prvenstvo" koje su priložene ovom pravilniku. Svjetsko prvenstvo u agilityju je natjecanje na kojem sudjeluju najbolji vodiči iz zemalja članica FCI-a. Zemlja organizator ovom natjecanju mora osigurati ugled koji pristoji jednom Svjetskom prvenstvu.
Zemlja domaćin mora osigurati svu neophodnu opremu te je odgovorna za prijam svih pozvanih natjecatelja i službenih osoba. Da bi se stvorila dobra atmosfera, koja će pridonijeti uspješnosti natjecanja, dobar voditelj treba komentirati priredbu. Potrebno je kontaktirati medije (novine, radio, TV itd.), da bi se osigurala neophodna reklama (publicitet) zbog privlačenje velikog broja gledaoca, u želji za promocijom agilityja i čistokrvnih pasa.
NKO organizator odgovorna je jedino FCI-u u svezi praktične organizacije i mora poduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurala nesmetano odvijanje natjecanja. Najmanje 6 mjeseci prije priredbe, NKO organizator mora pozvati druge NKO na natjecanje. Druge NCO trebaju biti obaviještene o zadnjem roku za prijavu, maksimalnom broju prijavljenih te također trebaju biti zatražene da osiguraju svojim ekipama uniformnu odjeću.
FCI agility komisija će imenovati nekoga tko će osigurati da se "Specifikacije" vezane uz Svjetsko prvenstvo dostavljene NKO organizatoru poštuju i da se FCI agility pravila obavezno primjenjuju. Ta osoba će djelovati kao predstavnik FCI agility komisije i NKO organizator mora joj predati program natjecanja.

2. TRKE

Trke će se suditi prema FCI pravilima.
Biti će održane u jednom ringu, veličine 30 x 40 metara i sa dva suca koje će imenovati FCI agility komisija (od kojih je jedan iz zemlje organizatorice).
Svjetsko prvenstvo sadrži:
a) 2 trke za pojedinačni plasman
1 AGILITY staza s preprekama s kontaktnim zonama i stolom s elektronskim mjeračem vremena 1 JUMPING staza bez prepreka s kontaktnim zonama i stola s elektronskim mjeračem vremena, osim ako stol nije postavljen na početku i ne računa se kao prepreka
Staze moraju biti složene od dozvoljenih prepreka.
Oba rezultata zbrojena odredit će pobjednika i on će dobiti titulu "Svjetski prvak u agilityju". U slučaju potpuno jednakog rezultata (samo za prvo mjesto) održat će se dodatna trka.
b) 2 staze za ekipni plasman (3 psa maksimalno)
1 AGILITY staza s preprekama s kontaktnim zonama i stolom s elektronskim mjeračem vremena 1 JUMPING staza bez prepreka s kontaktnim zonama i stola s elektronskim mjeračem vremena, osim ako stol nije postavljen na početku i ne računa se kao prepreka
Svakoj zemlji sudionici je dozvoljeno da napravi ekipe od po 3 psa po kategoriji (pas se može natjecati samo u jednoj ekipi).
Staze moraju biti složene od dozvoljenih prepreka.
Za ukupan poredak zbrajaju se sva 3 rezultata pasa iz ekipe u te dvije staze.
Pobjednička ekipa dobit će titulu "Svjetski ekipni prvaci u agilityju".
Prednatjecatelj: Prije nego što sudac započne natjecanje, a nakon što je odredio standardno vrijeme, prednatjecatelj koji je izvan konkurencije otrčat će stazu. To vrijedi za sve kategorije.

3. PRIJAVE

Svakom kinološkom savezu pojedine države, koji je član FCI-a je dozvoljeno da prijavi na AGILITY Svjetsko prvenstvo:
- U pojedinačnoj konkurenciji: 9 pasa, "S", "M" i "L" zajedno
- U ekipnoj konkurenciji: 1 ekipu od 3 psa maksimalno po kategoriji, tj. 1 "S" ekipa, 1 "M" ekipa i 1 "L" ekipa
Napomena: pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji (kategorije "S", "M" i "L") s prošlog Svjetskog prvenstva bit će automatski prijavljeni tako da stave svoju titulu na kocku. Ti psi se jednostavno dodaju dozvoljenom broju natjecatelja po državi.
Da bi se kvalificirao pas mora imati rodovnicu priznatu od FCI-a i mora imati ocjenu ODLIČAN ili VRLO DOBAR u agilityju 2. ili 3. stupnja dobivenu na službenom natjecanju.
NKO moraju poslati prijavnice, koje su prethodno ispunili, organizacijskom odboru prije zadnjeg roka za prijave. Također moraju imenovati "vođu ekipe" koji će biti smatran kao jedina odgovorna osoba prema organizacijskom odboru.

4.VETERINARSKI PREGLED

Svaki pas biti će podvrgnut veterinarskom pregledu prije nego što natjecanje započne. Tom prigodom pregledati će se i potvrde o cijepljenju protiv bjesnoće. Svi psi koji dolaze iz ili idu u područje zahvaćeno bjesnoćom moraju imati valjanu potvrdu o cijepljenju psa protiv bjesnoće. Skotnim kujama te psima za koje se primijeti da su bolesni ili povrijeđeni neće biti dozvoljeno da se natječu. Kujama koje se tjeraju dozvoljeno je da se natječu, ako se osigura da one borave podalje od ostalih natjecatelja te da trče posljednje.

5. RADNA KNJIžICA ILI LICENCA

Svaki pas mora imati radnu knjižicu ili licencu koja se predaje organizacijskom odboru prije početka natjecanja.

6. SUCI

FCI agility komisija imenovat će dva kvalificirana suca, od kojih jedan mora biti iz zemlje koja nije organizator. Ako je potrebno, organizacijski odbor će dodijeliti stranom sucu prevodioca koji govori jedan od četiri FCI jezika (francuski, njemački, engleski ili španjolski). Troškovi sudaca definirani su u "specifikacijama za Agility Svjetsko prvenstvo" FCI-a.

7. NAGRADE

U interesu međunarodnog agilityja, poželjno je da svaka zemlja sudionica pridonese uspjehu Agility Svjetskog prvenstva predajući na raspolaganje organizacijskom odboru prigodnu nagradu ili poklon.
Organizacijski odbor se slaže da će, pored zadataka i obaveza organizatora, ustrajati u poštivanju FCI pravila i udovoljiti opisanim "specifikacijama" opreme neophodne za organizaciju ovakve priredbe.

www.moj-pas.com

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 07.08.2006. u 13:10 sati.