Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Rana na srcu...

Ako ste izdani u svojoj vezi, prevareni, uvijek imate nekoliko izbora! Kao prvo, ne dopuštajte drami i bijesu da vas slomi i oduzme vam svu vašu prijeko potrebnu energiju – što manje ovih osjećaja, to bolje za vas. Poslije šoka na početku, dolazi razdoblje bijesa. Sasvim sigurno,desiti će vam se različita razmišljanja u tom početnom trenutku, ali ta razmišljanja će vrlo vjerojatno biti nepromišljena i brzopleta i na kraju ćete shvatiti da nisu od pomoći. Npr, koristeći partnerovu odjeću za pranje i poliranje WC-a. Osjećaj u tome trenutku biti će prekrasan, ali vaše zadovoljstvo će preći u vrstu euforije, ali stvar je u tome da je taj osjećaj trenutan i da nema nikakve veze s daljnjim ozdravljenjem duše.
Za vaše slomljeno i uništeno srce postoji nada ako se uspijete oduprijeti tom početnom osjećaju i krenete dalje s razmišljanjima o budućnosti. Nikako ne dozvolite da netko u tome trenutku potpuno utječe na vaša razmišljanja. Dakle, ili se posvetite rezigniranom gledanju posebno bedastih talk show-ova ili je možda bolje da pokažete da možete dalje, da ste dovoljno jaki i čvrsti da ne postanete tipična osoba koja gleda sapunice poslije vijesti u 12?
Postoji nekoliko tradicionalnih načina oporavka od ranjenog i slomljenog srca,npr. spas veze – trebate sami znati i ustanoviti je li to vaš cilj. Vi i vaš partner/ica trebate odlučiti je li to ono što oboje želite učiniti i to bilo kakvim mogućim sredstvima.
Ako zaključite da intervencija profesionalca nije dobro rješenje za vas ili za obje strane, postoje knjige za samopomoć. Par s problemima u vezi ih može koristiti – nalaženje zajedničke sredine, te iskrenost pri ponovnoj izgradnji povjerenja. Taj cilj se može postići ako je oboje spremno iskreno raditi na njegovoj provedbi. Radi se o osjetljivom periodu u kojem je nužno da se svatko prema drugome ponaša mirno i bez ikakvih prijetnji. Okrivljavanje jedno drugoga može dovesti samo do neželjenih posljedica.
Naravno, uvijek treba dati da prođe neko vrijeme za oboje da bi prvobitni osjećaji povrijeđenosti bili manje bolni i tek tada prijeći na veće probleme koji su nastali. Forsiranje razgovora o i s osjećajima na pameti može dovesti do velikog neshvaćanja pravih problema i tako vam može učiniti više zla nego dobra. Takvo što postavlja nove zidove i dodatne prepreke koje samo štete vezi.
Problem s nevjernosti jest taj da li ste spremni potpuno sve oprostiti svom partneru, ako stvarno želite pomiriti i spasiti vezu. Makar ta veza nikad neće biti ono što je bila prije, s potpunim oproštenjem ona sigurno može postati još jača i još bolja. No, ako mu/joj planirate to nabijati na nos stalno, vrlo vjerovatno vaša veza će postati bolna i puna krivnje – nezdrava veza gdje će nepovjerenje i povrijeđenost vladati svakim dijelom veze. Upitajte se, da li ćete moći zaboraviti nevjeru, i odlučite se možete li zaista oprostiti, ako da, učinite to srcem i razumom.
Ovo su očigledni koraci za popravljanje slomljenog. No, sve je na vama; što možete učiniti i s čim možete živjeti – dopuštajući si da budete odgovorni za vaše osjećaje i djela. Za ljubav i svađu je potrebno dvoje. Ako se obje strane slažu imate šanse za spas uloženog vremena i ljubavi.
Međutim, ako zaključite da ne možete, nećete oprostiti ili da vaš partner jednostavno nije sposoban, tada znajte kada "dignuti ruke od svega" i prekinuti. Takve mjere su nekima od nas vrlo teške i bolne. Kada se takvo što dogodi stvari počinju lagano izmicati kontroli. Najbitnije je da ostanete svjesni i prihvatite tu jadnu i okrutnu stvarnost da vam veza tone brže nego što je Titanic tonuo, i da morate prekinuti – spasite se od daljnje boli i povrjeđivanja.
Najtužnija stvar na svijetu može je biti vezi u kojoj jedan prema drugom otupljen i nesvjestan varanja i povrjeđivanja. Indiferentnost (svejednost) lagano zamjenjuje nešto što je nekad bila čvrsta i iskrena ljubav. Premda je ljudski griješiti, neki stvarno ponovno mogu postati ono što su nekad bili – osoba u koju ste se zaljubili. Drugi će se naprotiv, prepustiti svom životu u kojem ne mogu vidjeti kako se glupo ponašaju. Biti sposoban da se prepoznaju ovi znakovi upozorenja vrlo je bitno u sprečavanju i daljem životu sa ljubavnim ranama.
Kako god da se odlučite, vi morate donijeti pozitivne odluke za sebe. Ne smijete dozvoliti sebi opterećenost teretima u životu koju ovakvo što može izazvati. Morate nastaviti i krenuti dalje – sa ili bez partnera. Ako se pak upustite u novu vezu, nikako nemojte u nju unositi prošlost – ožiljke koje je ostavio vaš stari partner. Tako ćete lakše i sigurnije ostvariti povjerenje i osjećaje prema drugoj osobi.
Nekada te veze funkcioniraju, a nekad ne. Svakako učite na svojim greškama. Proađite u sebi to traženo mjesto koje će vam omogućiti osobni razvoj preko vaših tragedija i nastavite opet živjeti. Na ovome svijetu samo snažne osobe mogu pretrpjeti razne napade na njih i nastaviti dalje, dopuštaju si naći ljubav, uspjeh i ispunjenje putem prekrasnih novih veza.

Izbor je vaš. Vrijeme liječi rane. Bol će proći i opet ćete moći voljeti.

pjesmica...

Krhotine
Previše tražim
presvete mrvice
ispod stola
što nemarno odbačene
leže.

Previše pitam
tek ostatak prelomljenog
šutnjom.

Previše tražim
dio sna
za sebe
mira.

Poklon jedan...

tik tak, tik tak... otkucava sat... bijeli zec juri kroz vrijeme...
tik tak, tik tak... pustinjski kaktus je procvao... iz kamena je potekla rijeka...
tik tak, tik tak... mjesec je zaboravio otici na spavanje... okupio je zvjezdice oko sebe i prkosi suncu...
tik tak, tik tak... morski konjic zaplesao je ljubavni ples sa zvjezdacom purpurnih krakova...
tik tak, tik tak... duga se ispruzila preko ceste... iz oblaka leprsaju maslacci...
tik tak, tik tak... vrijeme tece a ja necu stici...biti voljena...

-Josip-

Post je objavljen 01.08.2006. u 10:18 sati.