Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/animalworld4ever

Marketing

VELIKA PANDA


Image Hosted by ImageShack.us


Veliki panda je sisavac uobičajeno kvalificiran u porodicu medvjeda, Ursidae, iz središnje i južne Kine. Njegovo glavno jelo je bambus, ali može jesti i drugu hranu, kao med. Veliki panda je jedan od najugroženijih životinja na Zemlji: otprilike 1600 panda živi u divljini i nekih 160 je u ustanovama kao što je ZOO prema spisima od 2004.Veliki panda živi u planinskim regijama poput Sichuana i Tibeta. Simbol je Word Wildlife Funda (WWO).
Veliki panda ima neobičnu šaku, s palcem i 5 prstiju; palac je zapravo neka promjenjena kost. Veliki panda ima kratak rep, oko 15 cm dug. Udomljen može živjeti 20-30 godina.


NAČIN ŽIVOTA:

Pande su samotnjaci,dvije trećine dana provode hraneći se, a ostalo vrijeme se odmaraju. Iako djeluju šlampavo i tromo, izuzetno su spretni penjači, svoju sposobnost penjanja na drveće koriste samo kada im prijeti opasnost od grabežljivaca kao što je smeđi medvijed, leopard, itd. Pretpostavlja se da pande nemaju određeno mjesto za odmor, jednostavno legnu tamo gdje se nađu u tome trenutku. Bambusove šume su gotovo neprohodne, ali pande rade tunele u gustom, niskom raslinju, kroz koje se kreću. Kroz te tunele se kreću brzo i vrlo tiho. Žive u predjelima hladne i vlažne klime, međutim, vodopropusno krzno pruža mu dovoljnu zaštitu....

Image Hosted by ImageShack.us

Iako se pande ubrajaju u grabežljivce, njihova prehrana se sastoji isključivo od biljaka, lišća i svježih mladica različitih vrsta bambusa. Bambus ima malu hranjivu vrijednost, pa panda mora pojesti u prosjeku deset do dvadeset kilograma biljne hrane dnevno... U proljeće se hrani mladicama, ljeti lišćem, a zimi stabljikama. Ovisno o godišnjem dobu, hranu nadopunjuje drugim biljem i ptičjim jajima. Budući da panda u potrazi za hranom ne koristi oči, vid mu je slabo razvijen.


RAZNMOŽAVANJE:

Image Hosted by ImageShack.us

Samotnjački raspoloženi, veliki pande žive zajedno samo u sezoni parenja, pa i onda samo na kratko vrijeme... Pet mjeseci nakon parenja u gnijezdu od bambusa na svijet dolazi samo jedan mladunac, a vrlo rijetko se može dogoditi da na svijet dođu 2 mladunca. Najčešće jedan od ta dva mladunca ugine. Jednim djelom zbog malog broja mladunaca velike pande su postale ugrožena vrsta. Kao i kod medvjeda mladunac je u trenutku dolaska na svijet vrlo malen i njegova prosječna dužina je samo nekih petnajstak centimetara, a težina tek 100-tinjak grama. Tijelo mu nije prekriveno krznom, slijep je i potpuno bespomoćan. Uz majku ostaje otprilike nekuh 18 mjeseci.


UGROŽENOST:

Veliki pande su vrlo ugrožene vrste. Ubiti pandu je u Kini bilo kažnjivo smrću do 1997., otkada je kazna 20 godina zatvora.
Nekada je čovijek, koji je lovio velikog pandu, bio najveći neprijatelj... Danas međutim, glavni krivci i dodatni razlozi za izumiranje panda sve intenzivnije uništavanje njegove okoline. Ljudi uništavaju njihova prirodna staništa da bi mogli koristiti područja za poljoprivredne površine, te prirodni uzroci, kao odumiranje bambusovih šuma. U nedirnutia područja više nemože preći, jer mu na putu stoje naselja i obraživani kompleksi zemlje... U novije vrijeme Kinezi poduzimaju svaku mjeru koja bi osigurala zaštitu i preživljavanje velikog pande, a lov na njega kažnjava se velikim novčanim kaznama. Kako bi se broj ponovo povećao, organiziraju se posebni rezervati sa dovoljno mjesta za 500 do600 životinja. Znanstvenici proučavaju njihov način života i izrađuju opsežne programe za njihov opstanak. I zoološki vrtovi pripremaju projekte za uzgoj velikih panda u zatočeništvu sa ciljem da puštanjem mladunaca u odgovoravajućim prirodnim uvjetima doprinesu povećanju njihove populacije.

Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 21.07.2006. u 10:40 sati.