Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Matko Jelavić, Glazbenik-pjevač, skladatelj i instrumentalista

Matko Jelavić
OSNOVNI PODACI
ime: Matko
prezime: Jelavić
spol: muško
datum rođenja: 29.03.1958 u Splitu
zanimanje: Glazbenik-pjevač, skladatelj i instrumentalista
trenutno prebivalište: Split
supruga: Mirjana Jelavić
sin: Marko Jelavić (r. 1983)
sin: Sandro Jelavić (r. 1989)
http://www.matkojelavic.com/index.php


BIOGRAFIJA: MATKO JELAVIĆ

Glazbenik-pjevač, skladatelj i instrumentalista, rođen u Splitu, 29.03.1958. Glazbenu karijeru Matko je započeo kao bubnjar u raznim splitskim skupinama.
Iskustvo nastalo u pratećim grupama pjevača zabavne glazbe, ljetnim hotelskim svirkama, a posebno iz studijskog rada, učinilo je Matka vrsnim i kompletnim glazbenikom. Najznačajnija je iz tog doba, ipak, bila rock grupa "METAK". Ova je grupa svojom glazbom, a osobito angažmanom u tonskom studiju "TETRAPAK", bitno utjecala na stvaranje rock škole u Splitu i Dalmaciji, koja je kasnije iznjedrila neke od najvećih glazbenih zvijezda Hrvatske. METAK danas uživa status kult - grupe, a dva objavljena albuma "U TETRAPAKU", "RATATATATIJA", te singlovi DA MI JE BITI MORSKI PAS, ONA IMA SVOJU DRAGU MAMU i ŠIJAVICA smatraju se neprolaznim ostvarenjima. Nakon razlaza grupe, Matko počinje pisati skladbe za druge pjevače.

Njegov se skladateljski angažman uglavnom temeljio na Splitskom festivalu, tada najpopularnijem festivalu zabavne glazbe u zemlji. Od 1983 – skladba USPAVANKA (za Dalibora Bruna), preko niza skladbi po raznim festivalima, do 1987 – DOBRA VEČER PRIJATELJI (za Mila Hrnića), pjesme koja je otvorila novo poglavlje u karijeri Matka Jelavića. II nagrada publike i grand prix stručnog ocjenjivačkog suda za ovu pjesmu lansirale su autorski dvojac Matko Jelavić-Zvonimir Stipičić Miš kao jedan od najuspješnijih tandema hrvatske zabavne glazbe. Naravno, pravi uspjesi slijede od 1988 godine i dalje, kad se Matko prihvatio i uloge interpretatora vlastitih pjesama. Primajući nagrade za skladbu DOBRA VEČER PRIJATELJI 1987 na Split festivalu, Matko je otpjevao samo nekoliko stihova, na veliko odobravanje publike.

Godinu dana kasnije, 1988, na istom festivalu, Matko Jelavić kao debitant nastupa sa skladbom MAJKO STARA. Rezultat je bio iznenađujuće uspješan. Toliko, da se ni prije ni poslije ne pamti takav početak jedne samostalne pjevačke karijere. I nagrada publike na Splitu 88, nagrada za debitanta, nagrada za najveći hit tadašnje Jugoslavije za 1988 godinu, prodano preko 600.000 nosača zvuka, prvi solo album prodan u zlatnom tiražu, te ogroman broj Matkovih koncerata u zemlji i inozemstvu samo su neki od rezultata tog prvog pjevačkog nastupa. Bez obzira na to koliko imao uspješnih skladbi kasnije, MAJKO STARA kao jedan od najvećih hrvatskih hitova svih vremena, bila je i ostati će zaštitni znak karijere Matka Jelavića. I danas, 16 godina kasnije od prvog izvođenja te skladbe, ona nepromijenjenim intenzitetom dira srca publike gdje god da se izvede.

Kao iskusan glazbenik, Matko se stalno trudi da svaka nova pjesma bude različita od prošle, znajući da samo nove ideje osiguravaju pozornost najšire publike. Na ovim stranicama možete preslušati neke od najuspješnijih skladbi, koje će vas uvjeriti u vjerodostojnost prijašnje tvrdnje.

Ono u čemu je Matkova glazbena karijera različita od većine ostalih je upravo Matkova samostalnost, bilo u poslovnom bilo u umjetničkom smislu. Ne pripada nijednom "klanu", ne ovisi o brojnim zakulisnim igrama, niti o volji nekog skladatelja kad će i kakvu pjesmu dobiti. Naravno da takav stav ima i nedostataka, ali Matko je uvjeren da sloboda stvaranja i kreativnost traži neovisnost od bilo kakvih poslovnih lobbya, a posebno od od modnih glazbenih trendova. Iskrenost, osjećajnost i raskošna melodika uvijek će ostati glavne značajke u pjesmama Matka Jelavića.
http://www.crosingers.com/matkoinfo.html


Post je objavljen 22.07.2006. u 00:30 sati.