Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/technovina

Marketing

Cocain

Cocain pod uličnim imenima; snješko, bijelo, lajna, koka, cadillac, i dr... teška je droga (hard drug) i pripada jakim stimulatorima. Nekada je to bila droga uskog kruga elite, zbog svoje skupoće i kratkog trajanja (cca najviše 1 sat), ali danas je raširena u svim slojevima. U Hrvatskoj se aktualna cijena bijelog praha cocaina, bila do nedavno izmedu 500 i 600 kuna po gramu. Za one bogatije, kvalitetniji i čistiji cocain, stajao je više, i do 900 kuna po gramu. No, 2006. godine cocainu cijena pada.Raste ponuda i potrošnja.
Cocain se dobiva iz lišća grma koke (cocier), na relativno jednostavan način. Ta zimzelena biljka, može izrasti kao grm do visine od 6 metara, ili kao stablo visoko do 12 metara. Vegetacijski ciklus je 40 do 50 godina. Koka raste poglavito u Južnoj Americi, a uzgaja se i u Africi, Australiji, na Cejlonu, u Indiji i u Indoneziji. List koke elipsast je, glatke je površine, ima glavno rebro i dva lažna rebra. Listove koke žvakali su stanovnici Anda, stotinama godina prije dolaska španjolskih osvajaca. Žvaču je i danas, na isti način.
Masovna ekspanzija cocaina dogodila se sedamdesetih godina, najprije na rubovima društva, u krugovima glazbenika, glumaca, umjetnika..., a zatim šire, putem glamour industrije, javnih medija, filma, visoke tehnologije i profesionalnog sporta. Vrlo brzo proizvodnja i prodaja cocaina, kralja među svim drogama, postaje najveći business stoljeća. Zahtjev svjetskog tržišta danas se mjeri stotinama tona i milijardama dolara ili eura. Proizvodnja i distribucija cocaina kontrolirana je snažnom narko organizacijom u sprezi s visokom politikom. Nije tajna da neke vodeće banke, američke, švicarske, austrijske, hongkogške i druge banke, te neke moćne obitelji - ne samo da peru cocainski novac, nego i izravno ulažu kapital u proizvodnju cocaina.
Cocain se pojavljuje na tržištu u obliku međuproizvoda, finalnog proizvoda i pripravka, odnosno kao cocainska pasta, cocainska baza, cocain hydroclorid i crack.
Cocainska pasta, vlažna je i pastozna smjesa, ili prašak, bijele do smeđe boje, zavisno o stupnju pročišćavanja. Kod nas je rijetka, a konzumira se pušenjem, s primjesama duhana ili s marihuanom. Dnevno je moguće popušiti do 40 grama paste.
Cocainska baza grumenasta je smjesa kristalne strukture. Može biti u obliku paste i praha, sivo-bijele boje. Sadrži visoki postotak cocaina od 50 do 90%. U prodaji na ulici, dodaju se primjese, pa je postotak čistoće malen. Upotrebljava se pušenjem mješavine s duhanom u cigaretama ili u lulama.
Cocain hydroclorid je onaj poznati kristalni, bijeli prah iz filmova i glamour okružja. Bez mirisa je, gorak, u dodiru s jezikom ili s desnima, izaziva peckanje i neosjetljivost. Lako se otapa u vodi i etanolu. Pojavljuje se, osim praška, i kao otopina za ubrizgavanje, te kao kapsule i tablete. Iako cocain hydroclorid ima temeljnu čistoću do 98%, ulična doza, zbog mnoštva kasnijih primjesa, spada na 5 do 7% čistoće.
Cocain hydroclorid najcešće se ušmrkava. Prašak se žiletom ili nožicem odvaja u retke, obično na površini ogledala ili stakla. Svaki redak sadrži izmedu 20 i 30 miligrama droge. Zavisno o tome koliko droge korisnik želi unijeti u organizam, uvlači se kroz nosnu šupljinu određeni broj redaka. Prašak se unosi cjevčicom, smotanom novčanicom ili žličicom, tako da se jedna nosnica začepi, a drugom se naglo udahne bijeli sadržaj. Ušmrkavanjem, cocain u krvotok ulazi kroz sluznicu, pa u sistem ne ulazi cjelokupna količina droge. Pribor može biti ukrasni, žlicica je često izrađena od zlata i nosi se obješena oko vrata. Početak djelovanja je nakon 3 do 5 minuta, a prosječno trajanje između 30 i 40 minuta. Ovisnik s velikom tolerancijom uzima doze i desetak puta dnevno, a može potrošiti i do 10 grama praška dnevno. Kadkada se kristalna prašina stavlja na zubne desni i ispod jezika, ispod očnih kapaka, pa i na spolne organe. Hidrokloridna forma topiva je u vodi i može se ubrizgavati u vene. Srednja doza iznosi oko 15 do 20 miligrama. Kod ubrizgavanja, željeno stanje nastupa skoro trenutačno, a djelovanje je nešto duže nego kod ušmrkavanja.

SIMPTOMI
-često šmrcanje,
-hiperaktivnost, bezrazložna euforija,
-kriva optimistična procjena i percepcija
osobnog stanja i zbivanja u okolini,
-nesanica, slab apetit,
-osjećaj viška energije,
-proširene zjenice,
-moguće halucinacije i paranoja,
-sklonost hedonizmu i iscrpljujućoj noćnoj zabavi
POSLJEDICE
-jaka psihička ovisnost,
-sve slabiji radni učinak,
-sve veći izdaci za kupnju droge,
-fizičko propadanje, sklonost kriminalu
-oštećenje sluznice nosa ušmrkavanjem,
i vena ubrizgavanjem droge,
-opasnost zaraze hepatitisom i HIV infekcijom,
-teška depresija i psihoze u odvikavanju,
-sklonost promiskuitetu,
-oštećivanje ploda u trudnoći,
-napad na DNK uzrokuje mutacije i oštećenja na nasljednom materijalu, a to može ostaviti teške posljedice na buduće naraštaje,
-smrt zbog prestanka rada srca ili moždanih krvarenja.

ZNAKOVI UPOTREBE
-crvenilo nosne sluznice,
-bijeli kristalni prašak u maloj plastičnoj vrečici ili alufoliji,
-mali komadići slični kamenčićima u staklenim bočicama ili plastičnim paketićima, male metalne mrežice, svijeće, britvice.




Post je objavljen 14.07.2006. u 19:33 sati.